Бугарски Културен Клуб

Култура и уметност => Археологија и културно наследство => Тема започната од: disidente на Мај 04, 2010, 03:04:59

Наслов: Борислав Борисов: Паметници от различни епохи има в резерват Мадара
Поставена од: disidente на Мај 04, 2010, 03:04:59
Борислав Борисов: Паметници от различни епохи има в резерват Мадара

04 май 2010 | 13:32 | Агенция „Фокус”

За състоянието на Мадарския конник и за резервата Агенция „Фокус” разговаря с Борислав Борисов, главен уредник на Националния историко-архиологически резерват „Мадара”.

Фокус:Г-н Борисов, какво е състоянието на паметника „Мадарски конник” след зимата? Пукнатината, която минава през паметника, създава ли проблем?
Борислав Борисов: Тази пукнатина минава през барелефа в продължение на столетия. До известна степен тази пукнатина играе ролята на отводнителен канал. Водата, която се стича по скалния масив, минава през нея като се процежда надолу и не позволява на паметника да се руши. Пукнатината не е представлявала интерес за хората, които са се занимавали с реставрацията и консервацията на паметника, дори смятат, че има положителна роля. Пукнатината няма да бъде запълнена, защото това може да доведе до някакво напукване на самия барелеф.
След зимата не са забелязани напуквания по паметника „Мадарски конник”. Има една програма за почистването на паметника от лишеите с микроорганизми, която се прилага от специалисти то НИПК, от художествената галерия и двама специалисти - единият от Германия, другият от Франция. В лабораторни условия се изследват микроорганизми, които си взаимодействат с мъховете и лишеите с цел налепите да бъдат изчистени. Не са идвали тази година. След завършването на опитите, те ще бъдат приложени в ляво от паметника на специално място и след това на самият релеф, за да се почисти релефът.
Фокус: Предвиждат ли се някакви действия върху самия паметник?
Борислав Борисов: Върху паметника не се извършват реставрационни и консервационни дейности. Говорим за този проект за защита, но това зависи от институциите, които се занимават с този проект. На самия паметник няма да има интервенция.
Мадарският конник не е единственото, което може да се види в резервата – той е само една част от резервата. Тук се намират множество тракийски светилища, пещери, които са свързани с живота на праисторическия човек. До средата на май месец ще бъдат почистени и обрушени скалните венци. През миналата година бяха поставени заграждения, които да олавят падналите камъни. През тази година профилактично ще се направи почистване. През средата на май тук предстоят международни прояви, свързани със седмицата на Шумен, свързани със седмицата на музеите. Ще се проведе голям концерт и затова ще направим обрушване на скалния венец.
Фокус: Бихте ли разказали повече за обектите, които са разположени на територията на резервата?
Борислав Борисов: Може би има и някаква заблуда. Многото чужденци, които посещават резервата, идват с готови познания и се интересуват и от малката и голямата пещера, от скалния параклис, от архитекнтурния комплекс, който е свързан с покръстването и годините след това, крепостта на платото. Това са все обекти, които могат да се видят на територията на архитектурния резерват. Барелефът е основното в резервата, но интересни са малката пещера, свързана с живота на праисторическия живот. Голямата пещера е тракийско светилище през периода 5 - 1 в. преди Христа. Римската вила е разположена близо до селото и представлява голям комплекс от сгради от 2 - 5 век. Това са също интересни обекти. Когато туристите дойсат тук, ние ги насочваме съобразно тяхното време и възможностите им да посетят обектите. Тук могат да се видят паметници от куртурно-историческото наследство – като се започне от преди 5-6 хил. години и се стигне до 13 - 14 век.
Фокус: Кой осъществява поддържката на резервата?
Борислав Борисов: Ние сме обект на Община Шумен и със средствата, които постъпват от продажбата на билети или рекламни материали, ние осъществяваме ремонтни дейности на обектите на територията на резервата.
Фокус: Това че паметникът е в списъка за недвижимото културно наследство на ЮНЕСКО какви ангажименти поражда?
Борислав Борисов: Откровено казано никакви. Никакви средства не са отпуснати от ЮНЕСКО. Средствата за Програмата за био-технологичното изследване на конника първоначално бяха спонсорски средства, а след това от Министерство на културата. От няколко години имаме нов музей, който беше изграден и оборудван със средства на Община Шумен.
Фокус: През миналата година колко души са посетили резервата и какъв е интересът към него?
Борислав Борисов: Мадара е един от най-посещаваните обекти в нашия регион. Миналата година имаме над 50 хил. души посетители. От тях 13 - 14 хил. души са чужденци, а постъпленията са ни около 140 хил. лв. и това е предимно от входните такси и продажбата на рекламни материали. За възрастни таксата е 4 лв., а за учащи и за пенсионери таксата е 1 лв.
Росица ГЕОРГИЕВА

http://focus-news.net/?id=f14758