Бугарски Културен Клуб

Општа дискусија => Актуелни теми од медиумите => Тема започната од: Competent на Април 23, 2009, 12:49:46

Наслов: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Април 23, 2009, 12:49:46
МАКЕДОНЦИТЕ НЕ СЕ ОТКАЖУВААТ ОД ПОЛОВНИТЕ ВОЗИЛА ОД СТРАНСТВО
Бугарски метеж низ македонските градови

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=1683&ArticleID=112177
Цитат
Никој не знае колку автомобили со бугарски регистарски таблички се возат низ земјава, иако неофицијално околу 3.000 има само во Струмица.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Април 23, 2009, 02:08:03

Кога пред 14 месеци полициятя ги прибираше колите со бугарски регистрации (само затоа што се бугарски!?), новинарите беа предупредени да не наседнуваат на ситни штосеви на власта и да напишат нешто за една многу по суштинска работа во врска со овой проблем. Имено, се работи за годишните давачки за автомобилите во Р.Македония и во Бугария. Разликата е фрапантна! Вкупните давачки за еден автомобил во Македония, заедно со зелената карта се некаде околу 25000 денари, или околу 400 евра, додека давачките во Бугария не се повеке од 150 евра. За оваа огромна разлика "демократски" настроените новинари од Р.Македония не сакаа да почнат полемика. Ним им е битно само да я искористат секоя шанса да удрат врз Бугария, како да е тоа найважниот егзистенциялен проблем на оваа држава. Но, можеби вината и не е целосно кай нив!? Народ што се однесува како ОВЦИ, мора да се согласи и да биде СТРИЖЕН !
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Март 18, 2010, 12:30:46
Проблеми со бугарските таблички

 (http://www.picvalley.net/u/2776/14532468485517835771268911702BGOrbqs2LXoQtw3WNHu9.JPG) (http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2776/14532468485517835771268911702BGOrbqs2LXoQtw3WNHu9.JPG)

Никой не знае дали автомобилите со странски таблички що се возат во земява треба да се изнесат од државава, а потоа да се увезат за царинска постапка

Никой во државава не я знае постапката за легализация на българските и на возилата на иселениците од европските држави що ги возат во земява. Шпедитерите немаат упатства, а на интернет-страницата на Царинската управа нема информация що го обяснува овой проблем. Сопствениците на български возила изминативе денови шетаат по царинските терминали за да се информираат коя е постапката за легализиранье на возилата, но не добиваат одговор.

- Никой не знае дали автомобилите треба да ги изнесеме од државава и потоа да ги увеземе како и возилата що се со потекло од Европската Уния. Не ни е ясно дали треба да се оставаат на царинските терминали, дали ке се плакяат лежарина, гранична царина - велат сопствениците на автомобили со български таблички.

Во Царинската управа ни рекоа дека правилник има, но деталите вещо ги избегнуваат. Велат дека деновиве нема заинтересирани за легализация на българските возила.

- Доагяат и прашуваат коя е постапката за легализация, колку ке чини и се' останува на тоа. Никой не побара конкретно да я остави колата за да се почне постапка за цариненье - велат во Царината.

Оттаму велат дека найвероятно ке се случи да се чека последниот рок, септември, за легализация на българските возила.

- Како и секогаш, нашиот народ го чека последниот воз, сега им се чини рано да я почнат постапката, а во август ке биде опщ хаос - велат во царинските терминали.

Во шпедициите креваат раменици кога се во прашанье българските возила и возилата на иселениците од Швайцария, Италия, Германия и од други европски земйи.

- Никой нищо не кажува. Неофициялно, кружат муабети дека нема да мора возилото да се изнесува од државава, но ке мора да се стави на терминал. За понатамошната постапка и за давачките се' уще нищо не се знае - велат шпедитерите.

Според Законот, ако возилата не се пререгистрираат, ке мора да я напущат земява, а до нивното следно влегуванье во Македония ке мора да поминат наймалку 6 месеци.

И вчера на царинските терминали владееше хаос защо цариненьето се одвива бавно. Неофициялно дознаваме дека дополнителен проблем се новите каталози за цариненье що стигнале вчера.

На царинските терминали секойдневно пристигнуваат по дваесетина возила, найчесто од Германия или од Холандия, на камиони поради поодминатите години на старост и поголемата можност од дефекти ако возилото се донесе со возенье.

Валентина Ангеловска

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=DAA3573C8108B84196BE61AA29E23BA5
 
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Март 18, 2010, 12:54:07
Ова е повеке за АПСУРДИСТАН :

Цитат
- Никой нищо не кажува. Неофициялно, кружат муабети дека нема да мора возилото да се изнесува од државава, но ке мора да се стави на терминал. За понатамошната постапка и за давачките се' уще нищо не се знае - велат шпедитерите.

Според Законот, ако возилата не се пререгистрираат, ке мора да я напущат земява, а до нивното следно влегуванье во Македония ке мора да поминат наймалку 6 месеци.

ПО ОВАА ЛОГИКА БИЛО КОЙ ОД БИЛО КОЯ ДРЖАВА СО ИСТА КОЛА НЕ МОЖЕ ДА ВЛЕЗЕ ВО МАКЕДОНИЯ ВО  РОК ОД ШЕСТ МЕСЕЦИ !?  ???  ???  ???
ПОГОЛЕМ АПСУРД ОД ОВА , ЗДРАВЙЕ !
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Стариот на Март 18, 2010, 01:06:16
Лично право на секой гражданин е да изразува припадност кон некоя нация, па дури и да има държавянство на таа нация. Во Република Македония, бипатридството не е спротивно на законите и Уставот. Тоа е първа работа.

Втора работа е тоа що секой гражданин треба да биде защитен от дискриминация - тоа му е гарантирано право според Уставот. А, исто така, треба да биде защитено и неговото право на ЛИЧЕН избор каде и от кой ке купува автомобил или други работи. Тоа, между другото, е идеята за слободен трансфер на стоки во Европейската уния.

Конечно, сметам дека овой проблем има многу по-длабоки корени, бидейки се зборува за "бугарски коли", а на пример не се зборува за косовските, албанските автомобили кои ги има стотици во Скопие, Тетово, Гостивар, Дебар, Струга и други градови.

Верувам дека на актуелната власт не би й било во интерес да излезат на протести 10,000 македонски граждани со българско държавянство и 10,000 македонски граждани со косовско или албанско държавянство кои поседуваат автомобили со регистарски таблички от тие държави. Чий интерес е гражданите на Р.М., по не знам кой пат, да стануваат заложници на лошите регионални политики на Груевски?
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Март 18, 2010, 03:56:10
Лично право на секой гражданин е да изразува припадност кон некоя нация, па дури и да има държавянство на таа нация. Во Република Македония, бипатридството не е спротивно на законите и Уставот. Тоа е първа работа.

Втора работа е тоа що секой гражданин треба да биде защитен от дискриминация - тоа му е гарантирано право според Уставот. А, исто така, треба да биде защитено и неговото право на ЛИЧЕН избор каде и от кой ке купува автомобил или други работи. Тоа, между другото, е идеята за слободен трансфер на стоки во Европейската уния.

Конечно, сметам дека овой проблем има многу по-длабоки корени, бидейки се зборува за "бугарски коли", а на пример не се зборува за косовските, албанските автомобили кои ги има стотици во Скопие, Тетово, Гостивар, Дебар, Струга и други градови.

Верувам дека на актуелната власт не би й било во интерес да излезат на протести 10,000 македонски граждани со българско държавянство и 10,000 македонски граждани со косовско или албанско държавянство кои поседуваат автомобили со регистарски таблички от тие държави. Чий интерес е гражданите на Р.М., по не знам кой пат, да стануваат заложници на лошите регионални политики на Груевски?
Добра забелешка, соодветната македонска регулатива треба да се обжали пред македонскиот уствен суд!
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Март 18, 2010, 07:46:24
http://bkks.org/forum/index.php/topic,245.msg11991.html#msg11991
  Политиката на Груевски го покажа вистинското лице, злобата и омразата кон все що е Българско неможе да се скрие.Букефалчинъата ги фака опща паника ке треба да се соочат со вистината дека се повеке народот се освестува и се врща към българскиот произход всеки ден има нови аплициранъа за българско гражданство той факт премногу е болен за полудените глави на букефалчинъата предводени от Груевич.Но за жал неможат да сторат по той случай нищо, очайнички тръсат друга причина како да го казнат българското население в Македония(което всеки ден го има все повече) а тоа е да не му дозволат да возат коли со знаците на България и ЕС.Нашата македонска ,,влада,,  всеки ден реве какато бебе  за да я приемат в НАТО и ЕС, а от друга страна не позволиява да се возат коли со европеиски табли.Ако гледаме логички и реално, државата Македония трябва да плати щета на хората които карат коли со знак на ЕС, защото патищата в Македония се толку многу мизерни що хората си исчупиха колите.НО Груевич и неговата фалангатреба едно да знаат стапот има два крайа, неможе повече со некой уличарски трикови да ги дискриминира македонските българи, защо сосема е йасно дека овой квази закон се однесува исклучително за българските коли и и българските граждани в Македония,Наистина државата България има много голямо трпение към актуелнат власт в Македония но искрено се надяваме че вече на това е близо крайот.Открито ние македонските българи който сме част от българската нация я повикуваме България както наша ЕДИНСТВЕНА майка да го спре современиот политички терор и дискриминаторскиот  однос на властите во Македония към нас, и да отговори со сщта мера.Защото няма да ме учудва ако држвата БЙРМ, не поиска за некое време хората с българско смосъзнание да плащат и ваздухот които го дишат в Македония.


Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Стариот на Март 18, 2010, 09:56:02
Деко, ваков проблем не е първ, ниту последен. Достаточно сме се наслушале и нагледале и имаме изтърпено на своя кожа разни неправди, но сметам дека чувствата нема да помогнат многу за решение на овой проблем. Треба да се делува прагматично, прецизно и целенасочено. И затоа, за да не зборуваме на памет, треба да се найде текстот на овой скандалозен закон, да го коментираме тука на форумот, а ръководството на клубот да прецени како ке го използва тоа за понатамошни действия. Даскалот дава добър предлог - да се сезира за ова Уставниот суд, Хелсиншкиот комитет и други институции, но ке мора да се има некаква здрава правна основа и при тоа да се консултира адвокат.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Urban на Март 18, 2010, 10:48:15
Много абсурдни неща прави македонското правителство, на моменти и смешно. Поздрав за всички братя в Македония, които не са се отказали от борбата си :)
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Stanko на Март 18, 2010, 10:58:18
Здраво брате, добре доjде на форумо  :)
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Urban на Март 18, 2010, 11:10:06
Добре заварили :)
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Март 18, 2010, 11:10:32
http://bkks.org/forum/index.php/topic,245.msg12000.html#msg12000
Точно така, предлогот на Стариот е на место.Треба да се побара правна помош како од  домашните адвокати, така и от мегународниот фактор.Но сепак найважното во овой момент внимателен и сериозен пристап кон оваа работа затоа що властите от БЙРМ се познати по свойте най-долни и лицемерни игри.Затоа оваа работа тръси од всички българи да покажат единство, а тоа наймного се однесува на македонските българи който винаги са били цел на исфрустрираните букефалчинъа.Затоа един голяам апел до всички македонски българи да сложим веднаж за винаги край на тормозот в БЙРМ.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Март 19, 2010, 01:13:00
КОМЕНТАРИ ОД "ДНЕВНИК" :

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=BB79C83E8BFCAD459A14B8261461685B

(„Проблеми со бугарските таблички“)

Цитат
Дали се при себе овие од владава и од царинава. Секаде во свет се возат разни таблици, а овие најпаметни во Македонија. Сега бизнисмените со странски таблици треба да ги извадат колите 6 месеца надвор... Глупости. Соф

Привремен увоз на патнички возила со целосно ослободување е дозволен само за оние лица што имаат постојано место на живеење надвор од царинското подрачје на РМ. За сите што имаат бугарска патна исправа, а не се со постојано живеење таму, по септември ќе им биде изречена заштитната мерка одземање на возилото.  Тони

ЗА ДА ИМАШ "бугарска патна исправа" , ЗНАЧИ ДА ИМАШ ПОСТОЯНА АДРЕСА ВО БУГАРИЯ ! А ОНИЕ ШТО "не се со постојано живеење таму", ИМААТ ЛИЧНИ КАРТИ ЗА НЕПОСТОЯНЕН ПРЕСТОЙ И ТОА Е СОСЕМА ПОРАЗЛИЧНА КАТЕГОРИЯ ОД ПРВАТА ! ОВИЕ ТАПАНАРИ И НАВЕЧЕР ГЛЕДААТ СО ТЕМНИ НАОЧАРИ И ЗАТОА НЕ Я ЗАБЕЛЕЖУВААТ РАЗЛИКАТА ! НО , СРБОМАНСКИТЕ СЛУГИ И ВО ОВА ГЛЕДААТ ШАНСА ДА ГО РАЗГОРУВААТ ГОВОРОТ НА ОМРАЗАТА СПРЕмА БУГАРИЯ !
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Март 19, 2010, 04:53:04
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=BB79C83E8BFCAD459A14B8261461685B
 Сръбоманските слуги веке и нищо не гледаат заслепини се от омраза,го губат тлото под нозе вината я бараат во секого само не во себе ке треба да се соочат со вистината.А тоа сиурно многу ги боли гледайки како дури и во най-малото населено место во Македония македонските българи се возат со убави коли гордо несрамейки се да покажат дека се нераскинлив дел от българската нация.Што тоа толку многу ги разгневи локалните сръбски измекарчинъа па решия да ги плашат лугето кои што имаат българско самосъзнание,мислат ли ако измислат некой умоболен закон повеке нема да им а българи во Македония.Природните пояави никой неможе да ги сопре со какви да е закони, а наймалку тоа може да го направи една шашма држава наречена БЙРМ, коя моментално се наога на самата граница на своето постоенъе.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Март 23, 2010, 06:28:05
Сител, Македония: Собствениците на автомобили с българска регистрация не бързат да ги пререгистрират

23 март 2010 | 07:17 | Агенция "Фокус"

Скопие. Интересът сред собствениците на коли с българска регистрация в Македония към пререгистиране на автомобилите е слаб, съобщават от македонските митници, предаде македонската телевизия Сител. По думите на директора на митниците Ванчо Каргов отзива сред собствениците на коли с българска регистрация бил под очаквания, въпреки че именно главно към тях е била насочен мярката. Според закона собствениците на коли с българска регистрация имат само шест месеца, за да пререгистрират колите си, като Каргов е категоричен, че те трябва да се възползват от тази възможност, защото друг такъв шанс няма да имат.
Общо за десетина дни са подадени 4 000 заявления за обмитяване на автомобили втора ръка, като за половината от тях процедурата е приключила. Около 3 000 евро за автомобил е сумата, която най-често се декларира за обмитяване, като само в малък брой случаи документацията е била непълна или неточна.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Март 23, 2010, 08:50:13
http://bkks.org/forum/index.php/topic,245.msg12158.html#msg12158
 Е пак сръпската телевизия Сител иска да заплаши македонските българи който имаат коли ,да платат мито и да направат колите на мк табли.Ами толково ли е много голяма омразата към всичко българско па забравиха че има и коли с косовски, с албански, с грцки, и още много други, но некак за тях нищо не говорят.Но до септември има време ще видим какво ще стане, ще видим до тогава колку ще бъде силна този правителство.Аз лично се сомнявам, ако всичките които карат коли които не се са мк табли се здружат и ако се додаде още двама от семеиството щте доидеме до число од наймалку 150000 души.Правителството вече със свойте грешки си спечелило много врагови, ще иска ли още наймалко 150000 души да спечели.Найвероятно комедиянтското правителство на Македония знае че тяхната театарска претставе е вече пред край, завесите ще трябва да се свалат надолу, комедията наречена Вмро-дпмне е пред сопствениот край публика вече няма седалките са празни,никой повече не ракоплеска на  лъжите(преродбата).грешките трябва да се платат, бягане няма защото народот ще съди,и македонскоит българин ще си намери мястото под македонското небе, там кадето са били нашите предци.Македония може да принадлежи прво на македонските българи а след това на останалите.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Март 25, 2010, 09:17:36
Со старите возила повеќе зијан отколку ќар

Цитат
Дали увозниците и купувачите на половни автомобили ќе излезат повеќе во зијан, отколку што ќе ќарат?
Тамам почна увозот на стари возила, излегоа еден куп други проблеми. Сега главен проблем е добивањето сертификат за хомологација.
Половните автомобили, откако се оцаринија, не можат да добијат ваков сертификат, бидејќи голем дел од нив не ги исполнуваат основните технички критериуми. Овие автомобили најчесто немаат АБС-сопирачки и не ги исполнуваат критериумите за бучава, велат увозниците, според кои ниту едно возило произведено од 1990 до 1995 година не ги задоволува критериумите што се бараат.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=2EA2227FDA95AD4E915D3FD5A81CB76F
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Јули 29, 2010, 10:46:11
најголемиот „проблем“ во РМ...но видете ги коментарите

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=6581583C2EAC5142AB2D48484DB899DF

Бугарските коли останаа бугарски, МВР алармира

За 60-ина дена истекува рокот за пререгистрирање на возилата со странски регистарски таблички

Александрија Стевковска

Се ситнат деновите што преостанаа за пререгистрација на увезените возила според стандардите Еуро 1. Рокот за исполнување на оваа обврска се брои на прсти, бидејќи истекува на 5 август. По истекот на дадените рокови, Министерството за внатрешни работи најавува акциски контроли и сите возила кај кои не се испочитувани законските одредби, односно се управуваат спротивно од Законот, ќе бидат одземени и предадени за натамошна царинска постапка.

Покрај тоа што се наѕира крајот на можноста да се увезат стари автомобили со стандардите Еуро 1, за 60-ина дена истекува и рокот за пререгистрирање на возилата со странски регистарски таблички, поради што МВР апелира до сопствениците дотогаш да си ги пререгистрираат возилата.

„Овој рок се однесува на оние возила што подолг период беа увезени и се возеа со странски таблички на територијата на Македонија“, прецизираат од МВР.

Овој апел тешко дека ќе стигне до оние на кои им е наменет, бидејќи досега интересот на граѓаните за регулирање на статусот на возилата и нивна легализација кај нас беше никаков. Увозниците на стари возила велат дека бугарските возила слободно се возат, без интенција да се легализираат, а дел од возилата што се увезоа во државава, дремат на плацовите и воопшто не се царинат. Причината за тоа лежела во неможноста да се исполнат бараните стандарди, но и поради давачките што треба да се платат за тоа, а се во висина на средствата платени за колата.

„Ако нешто не се смени во Правилникот за увоз и пререгистрација на стари возила, тие нема да се пререгистрираат, бидејќи стандардите што ги поседуваат тие се под пропишаните“, вели Љупчо Трајковски, увозник на стари возила.

Според него, од 50.000 бугарски возила во земјава, само 10.000 имаат можност да бидат пререгистрирани. „Околу 40.000 возила се' уште се ниту на небо ниту на земја, без регулиран престој во Македонија“, вели Трајковски.

Истекот на рокот за пререгистрација на возилата со стандардите Еуро 1, не го загрижува овој увозник.

„Ако се плати царина и возилото помине хомологација, нема да има проблем за негова пререгистрација“, вели Трајковски. За да се увезе возилото, треба да ги исполнува хомологациските услови. Царинската постапка се спроведува и давачките се плаќаат пред да се изврши техничкиот преглед. Доколку возилото не ги исполнува овие услови, увозникот не може да го регистрира возилото и се соочува со можноста за враќање во странство.

Граѓаните што секојдневно се движат низ улиците со своите автомобили со бугарски таблички велат дека немаат намера да земат македонски регистарски таблички, а ако навистина се реализира заканата на МВР за одземање на таквите возила, ќе ги изнесат возилата надвор од земјава и ќе почекаат 6 месеци за повторно да ги внесат.

Податоците од Царина покажуваат дека од почетокот на годинава, па до 12 јули, во земјава се увезени 30.000 половни автомобили, а нови само 4.116 автомобили. Ако се земе периодот од 13 март кога се намалија акцизите и царината, а и Владата ја зголеми границата за увоз на стари возила, па се' до 13 јули, во земјава влегле речиси 26.000 половни возила, а само 1.500 нови. Врвот е достигнат во јуни и во јули кога се влезени 10.000 стари возила. Лани за цела години биле увезени само 13.500 половни возила.

„Опел корса“ е на врвот на листата на најбаран стар автомобил.

Според увозниците, помалите, но и постарите автомобили што имаат зафатнина до 2.000 кубни сантиметри, а за кои не се плаќа акциза, имаат најпримамливи цени. А ако е и дизел, тогаш веднаш се наоѓа купувач, велат увозниците. Царината, односно буџетот се офајдил од наплатата на царина, ДДВ и акцизата со инкасирани околу 20 милиони евра од почетокот на годинава.

#
Статијата е прочитана 1896 пати.

Испрати коментар

      
Од: jovan
Датум: 29.07.2010 00:09:57
Dokolku nas graganin so Bugarski pasos zivee i RABOTI ovde po osnov na Makedonskoto drzavjanstvo, togas stransko vozilo ne smee da vozi ovde podolgo od rokot predviden za prijavuvanje za carinenje.Onie koj rabotat i ziveat vo Bugarija ovde mozat da vozat vozila kako turisti do 3 meseci, no ne podolgo od 6 meseci vo godinata. So Bugarskite vozila(a i site drugi stranski) moze mnogu lesno da se sredi ako se saka. Steta ovde da ni gi oraat patistata stranski vozila koj nisto ne plakaat ovde, a zgora na se poveketo i ne se osigurani i se potencijalna opasnost od pricinuvanje steta koja mozat da ja napravat a da nema od kade da se nadoknadi.
      
Од: Van4o
Датум: 29.07.2010 00:24:17
Olele, olele, pak losite bugarski...........tablicki:)) Ja maketa zemete se razsetajte malko po glavnata:)
      
Од: Bukefal XXL
Датум: 29.07.2010 02:03:10
Државата Ви даде брза и ефикасна постапка да ги увезете Вашите стари возила од некоја си Бугарија, членка на ЕУ и НАТО, а Вие не го правите тоа. Поголемиот дел од Вашите возила од ЕУ, како и возилата од САД, дури и не го исполнуваат нашиот стандард Bukefal XXL. Ако почекате уште малку, ќе можете да го купите нашиот прв Македонски автомобил, марка Bukefal тип XXL. Досега ќе беше во производство, но подконтракторите GM и Dodge закаснија со производството на мотор со антиматерија. Нема друго, ќе им го одземеме договорот. Нивните возила и така не се по нашиот автохтон стандард.
      
Од: pameten
Датум: 29.07.2010 05:52:28
Do tie koi shto me napagjat: Ako bev shpiun kje go sakav ovo od shto se plasham – podelbata i potoa unishtvanjeto na Makedonskiot narod. Gi razbiram Makedoncite so silni emocii. No mora da se misli. Jasno e zoshto po 1913 Grcite (pa i Srbite) izterale nashte od Makedonija i donesle kolonisti. No zoshto (ako TOGASH ne sme bile eden narod) Bugarite vo sostojba na totalen poraz pirfatile site begalci od Makedonija kako svoi? I kako vo Bugarija tie odma stanale pisateli, nauchnici, generali, politichari…? Kako se nivnite potomci denes “asimilirani”? Si gi pamtat prikaznite koi shto slushnale od baba i dedo, kje ti zapeat “Biljana platno beleshe”. E, ne ja znaat Makedonskata azbuka od 1944, i ne veruvat deka juzhno od Sofija nemalo Bugari poshto ne videle etnichka granica (edno selo Makedonsko, sosednoto Bugarsko). Ako gi prifatime takvi kakvi shto tie se, ima shansi tie da ne’ prifatat takvi kakvi (po se’ shto ni se sluchilo) nie sme. I kraj na cirkusite so tablichki i pasoshi.
      
Од: sasa
Датум: 29.07.2010 05:57:48
a sto se desavat so kolite od zapad koga ke go menat zakonod za ftorata klasa narod idat izbori i n ie ke mozeme da glasame togas ke sme privremeno vo ista klasa
      
Од: marjan
Датум: 29.07.2010 08:55:02
pricina zosto ne se preregistriraat vozilata so BG tablici ne e toa sto lugeto ne sakaat, tuku toa sto samo vo Mkd se plaka DDV na vozila za licna upotreba. toa e najgolemata stavka koja ja diga cenata pri preregistriranjeto. neka se osvesti vladata, ili ke ima strajkovi na lugeto koi vozat vozila so BG tablicki.
      
Од: Stojko
Датум: 29.07.2010 08:55:12
Ajdee, patriotiiiiiiiii!
      
Од: oskarmk
Датум: 29.07.2010 09:22:57
Ne e problemot vo lugeto sto vozat vozila so BG tabli, ne e problem vo zdravstvoto, obrazovanieto, sudstvoto, nevrabotenosta...>>>>>>... Vo sistemot e problemot...drzavata e problem.... pozdrav za site..
      
Од: 1234
Датум: 29.07.2010 09:28:07
I pak sme nie najpametni i najubavi , a bugarite se glupi i necisti , te mrsni , kakva paranoja koja trae kaj nas od 1918. Ve molam ,mislete malko so glava...???????? !!!!!!!!


Разбира се, дури и на форумите на web site-овите подржани от миленко неделкович имате и тема на кои стандардно се плука врз всичко БГ

http://koli.com.mk/forum_nov/showthread.php?t=313
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Anton на Јули 29, 2010, 02:37:43
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=4E0433E906C23D4E813E39C9B973FD3C
Бугарските коли на удар на МВР

Полицијата по 30 септември ќе ги одзема увезените возила со странски таблички ако нивните сопственици до тој рок не ги пререгистрираат, соопшти вчера Министерството за внатрешни работи.

Апелот на МВР следува по минималниот интерес на граѓаните што имаат возила со бугарски регистарски таблички да ги царинат и со тоа да ги легализираат.

Според некои процени, од осигурителните компании, покрај околу 300.000 регистрирани возила, во земјава се возат уште речиси 90 илјади автомобили со истечена регистрација или со странски таблички. Токму со големиот број нерегистрирани возила, осигурителните компании ја оправдуваат високата цена на автоосигурувањето и на зелениот картон. Според нив, за да се смени ваквата слика за земјава, институциите треба веднаш да преземат чекори за да ги отстранат од сообраќај нерегистрираните возила, како и да ја подобрат регулативата во осигурувањето. Тие предлагаат да се измени изгледот на регистарските таблички, со што лесно би се забележувале нерегистрираните возила и едноставно би се отстраниле од сообраќајот.

- Со оглед дека остануваат уште два месеца од рокот за пререгистрација на возилата со странски регистарски таблички, апелираме до граѓаните што се сопственици на возила со странски регистарски таблички, да го испочитуваат дадениот рок и да ја извршат потребната пререгистрација на возилата навреме - пишува во соопштението на МВР.

Рокот до 30 септември се однесува на возилата коишто подолг период беа увезени и се возеа со странски таблички на македонските патишта.

- Веднаш по истекот на дадените рокови ќе се организираат акциски контроли и сите возила кај кои не се испочитувани законските одредби, односно се управуваат спротивно од Законот ќе бидат одземени и предадени за натамошна царинска постапка - завршува соопштението.

Министерството ги потсетуваме граѓаните дека на 5 август истекува рокот за пререгистрација на увезени возила според стандардот „евро 1“ и апелира до граѓаните до тој датум да ја средат документацијата за увезените возила.

Според Царинската управа до завчера се оцаринети вкупно 30.535 возила, кои влегле во земјава од моментот кога Владата дозволи увоз на коли постари од 10 години по стандардот „евро 1“.

Валентина Ангеловска
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Август 15, 2010, 07:13:31
Државјанство даваат - таблички не!

Сопствениците на автомобили со бугарски регистарски таблички од кочанското село Тркање ќе го трампаат македонското државјанство за автомобил.

Велат дека давачките за пререгистрација на нивните возила во Македонија им биле превисоки, за некои од автомобилите требало да платат и по 3000 евра.

„Доколку не ни обезбедат една линеарна, фиксна цена, да речеме од 400 евра по автомобил, ние по истекувањето на рокот сме подготвени да се откажеме од македонското државјанство“, вели Јован Заов, сопственик на бугарски автомобил.

„Нека воведат „винетка“ сите ќе ја плаќаме, вака цените за регистрација се многу високи“, вели Влатко Трајчов, сопственик на бугарски автомобил.

Според нив бугарскиот пасош им носел предности за вработување во странство.

„Од каде пари ќе најдеме подобро ќе отидеме во Италија да работиме и да спечалиме нешто“, вели Благојчо Сандев, сопственик на бугарски автомобил.

Сепак не објаснуваат прецизно, вреди ли да се откажеш од државата за еден автомобил.

„Не вреди да се откажеш и не не го сакаме тоа, но ако мора, подготвени сме“, вели Никола Заов, сопственик на бугарски автомобил.

Според неофицијална статистика во Македонија се возат околу 40.000 возила со бугарски таблички. Нивните сопственици имаат рок до крајот на септември да ги пререгистрираат во Македонија, ако не го сторат тоа во согласност со законот ќе треба шест месеци да ги изнесат автомобилите надвор од државата.

И покрај тоа што крајниот рок е блиску досега интересот за пререгистрирање на овие возила е минимален.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=126400
 ;D
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Корени на Август 16, 2010, 11:35:48
Македонско гражданство или кола с BG регистрация?  http://www.dnes.bg//world/2010/08/16/makedonsko-grajdanstvo-ili-kola-s-bg-registraciia.96640
(по-скоро превод)
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Август 16, 2010, 08:39:26
Братя българи от Македония, братя българи от България и всички който сте по цялие свят, МАКЕДОНСКАТА ВЛАСТ И СРЪПСКИТЕ СЛУГИ В МАКЕДОНИЯ обявиха ВОЙНА НА  македонските българи вече неможеха да скрият омразата и злобата  тяхното малко сърце като зърно ориз неможеше да издржи омразата към българския дух и българщината и явно през някоков с истамбулски мюслимански закон иска да им се отмъждава иска да  ги наказва всички които не се срамуваха да си кажат своето българско самосъзнание всички които не си забравиха българския произход.На всички е ясно това е првата крачка на македонистите или на сръпските полтрони, следната крачка ще е сигурно законот за двойно гражданство т.е. умоболните глави на букефалистите НЯМА да позволят двойно гражданство и сигурно ще изроват или ще направят копие на някой сръпски закон с който се забранява двоино гражданство. За мен лично няма проблем още утре сум подготвен да се отказвам от македонското гражданство,но какво става с хората който работят държавана работа  и хранат семейства а  имат българско гражданство, те се осъдени предварително на беда, дали ще бъде духовна или матерялна сами ще избират?но разбира това важи само за македонския българин.МАКЕДОНИСТИТЕ ОБЯВИХА ВОЙНА И НА БЪЛГАРИЯ ако се събдне истамбулкия закон БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАГУБИ НАЙМАЛКО 5 милиона евро от застраховки и технически  отбългарските коли в Македония, а разбира се македонистите ще печелат тройно повече,нали трябва още някой паметник на букефал да се построи нали трябва още някой фалсификат да се исмисли нали трябва латас и томич да получат награда разбира се в евро.Всичко което трябва да се направи е държавата БЪлгария да направи контра закон ето на пример за всеки дипломат от Македония който иска да влезе в България да плати 500 евро на границата,или като на пример България да увелича цената на тока за Македония или всичко може да се реши и по друг начин с ВЕТО. за македония в НАТО И ЕС.е тогава македонските политици ще я видят Европа през крива макарона е тогава ще видят че БЪЛГАРИЯ  е стара държава че не е дрво без корен че не е югославска измислица, че не е е сръпски нужник че БЪЛГАРИЯ НЕ Е БЮРМ.БЪЛГАРИЯ е нещо много скъпо нещо което грее и топли сърцата на всички българи в чужбина, България е единствената надежда на македонския българин който всеки ден все повече е обиждан уножаван дискриминиран от македонистите.Македонския българин нуждае от помощ, това може да получи само от добрата воля на управлящите в София, всичко друго ще е само лъжовна утеха
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Anton на Август 16, 2010, 10:01:11
E  сега  е  моментот  да  се  актуелизираат   злосторствата  и  геноцидот  кои  врз   македонските  Бугари ги  извршиле  Југословенските  (Србските)  окупаторски  фашистички  војски  за  време на  балканските,  првата  и  втората  световна  војна,  како  и  периодот непосредно по  втората  световна  војна   па  се  до  денес.
Сега  е  моментот  да  се  актуелизираат  масовните  убиства  и  прогони  на  Македонските  Бугари  од  Македонија  и  населување  ,колонизација  на имотите на  прогонетите  Бугари  со   доселеници  од   Србија.

Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Август 17, 2010, 01:34:45
Точно така Антон, сега е вистинскиот момент да се събуди власта в София да се разчистат сметките со остатоците от югословенизмот наречен македонизам. Треба да се удри со сета сила со сите можни средства дури ако треба и со война интервенция но македонските българи мора да се защитат от понатамошно понижуванъе и дискриминация, мора да престане националниот геноцид врз македонскиот българин.Треба еднаш за секогаш т.н. македонски академци со дипломите от кумровец и белград да разберат дека времето на лаги и фалсификати заврши,има нова реалност   со повисоки морални и цивилизациски стандарди кои со заедничко име се нарекувааат Европска Уния.Македония се уще живее во еден временски заостаната свет, во Македония се уще се актуелни српските партизански филмови тука се уште найголемото уметничко и културно достигнуванъе се песните на цеца.Во Македония застанало времето, актуелната власт упорно со сета сила го држи народот во потполно национално и културолошко слепило, упорно на секой возможен начин се искривува историята, цели генерации се задоювуваат со омраза кон другите народи. Се учат децата от мали да мразат се учат на шовинизам кон другите народи.А се разбира тука омразата предначи кон българите и България.От каде толку омраза на еден вештачки миниятурен народ, на една фалшлива нация наречена македонска кон се што е българско.Што толку многу им пречат българите на бюрмовци кой ли я посея таа омраза.Но вистината е само една вистината е на страна на македонскиот българин, българскиот дух, духот и енергията на Тодор, на Ванчо, на Мара никогаш неможе да се уништи тоа е нешто вечно, тоа се пренесева от колено на колено, от една генерация на друга.Но българите во Македония се веке изморени веке се истоштени от огромниот притисокот кой што го прават врз нив македонските власти потпомогнати от тайните служби на белград.Сущината на проблемот е сосема друга, зошто до сега София покажа ненормално многу трпеливост кон македонскиот шовинизам, има ли потреба от толку голема толерантност коя се граничи со мазохизам.Убаво ли се чувствуваат властите во София да гледаат како нивните братя по кръв како секойдневно се понижувани секойдневно се навредувани, и гният по затворите и се само поради една единствена причина, а тоа е што гордо и без страв се нарекуваат българи.Многу пати е кажано дека судбината на Македония и македонските българи зависи от власта во СОФИЯ, но со оваа последна провокация наречена законот за коли со бг табли, или вистинското име би било законот за национална дискриминация на македонскиот българин, София нема што понатаму да чека треба на най-спешно да реагира, тука веке нема потреба от колебанъе и емоции веке се е ясно Македонските власти и обявия война на българщината и тоа на най подл и лицемерен начин.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Anton на Август 17, 2010, 01:51:27
Точно  така.
Разоткривањето  на вистината и  будењето ( реинкарнацијата)на  Бугарскиот  карактер на  мнозинското македонско население во РМ ги  избезуми и  испаничи  Белград  и инсталраните Србски  структури  на  власт  во  Македонија, па  разбирливо (не и  оправдано) е  зошто  така  реагираат.
Но  тие  по  некаква  Југоинерција  продолжуваат  да  не  бираат  средства  за остварување  на  нивните  антибугарски  цели.  За  нив ЦЕЛТА  ГИ  ОПРАВДУВА  СРЕДСТВАТА.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Корени на Август 17, 2010, 02:47:33
http://www.dnes.bg//world/2010/08/16/makedonsko-grajdanstvo-ili-kola-s-bg-registraciia.96640  вижте коментарите, може да са ви интересни ;)
(ама пак кзвам че трябват и коментари от хора  българско съзнание там - от тук изглежда че във Вардарска Македония живеят само сърбомани)

специално за номерата обаче тук липсва каквото и да е разбиране защо да е проблем.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Август 17, 2010, 03:15:06
Дваесет години по распадот на Югославия, таа се уште постои во главите на македонците. Ако не ми верувате, земете ги медиумите, пуштете телевизия, вклучете радио, прочитайте весник, отворете МК сайтови на интернет и ке се найдете во виртуелното "югословенско" општество. Отидете во некой од маркетите за прехрана и побарайте бугарски производ! За да не изгубите часови во баранье, подобро попитайте дали воопшто има такви, но ако барате "югословенски", вие сте на вистинското место.
Бугарските коли кои се возат по македонските градови, го подкопуваат той виртуелен свет и затоа е таа кампаньа , ако не друго, барем да им се намали бройот  ;) И сето ова не е случайно, туку добро "осмислена" акция на српските слуги во Македония. Прашаньето е КАКО Бугария ке реагира на оваа србоманска провокация спрема македонските бугари  ???
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Август 17, 2010, 06:07:26
Дваесет години по распадот на Югославия, таа се уште постои во главите на македонците. Ако не ми верувате, земете ги медиумите, пуштете телевизия, вклучете радио, прочитайте весник, отворете МК сайтови на интернет и ке се найдете во виртуелното "югословенско" општество. Отидете во некой од маркетите за прехрана и побарайте бугарски производ! За да не изгубите часови во баранье, подобро попитайте дали воопшто има такви, но ако барате "югословенски", вие сте на вистинското место.
Бугарските коли кои се возат по македонските градови, го подкопуваат той виртуелен свет и затоа е таа кампаньа , ако не друго, барем да им се намали бройот  ;) И сето ова не е случайно, туку добро "осмислена" акция на српските слуги во Македония. Прашаньето е КАКО Бугария ке реагира на оваа србоманска провокация спрема македонските бугари  ???

+1
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Август 17, 2010, 06:13:39

(ама пак кзвам че трябват и коментари от хора  българско съзнание там - от тук изглежда че във Вардарска Македония живеят само сърбомани)


да една от целите на србо-комунисто македоноидите е токму тава, БГ општество да „спознае“ че во РМ живеат само србо-македоноиди со промити мозоци и со патолошка омраза спрема БГ...

не заборавете че единствениот истински критички ум во РМ се македонските Българи, едниствените които искат проектот независима Македонија да успее пак се македонските Българи, едниствените които искат свободна, демократична, европеиска РМ се пак македонските Българи...те това е...Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Септември 07, 2010, 11:01:07
Robert Ignatov NA 11 09 2010 godina VO 11 CASOT PRED VLADATA NA BJRM KE SE ODRZI PROTEST.POKANETI SE SITE KOI IMAAT AVTOMOBILI SO BG TABLICI /DA KAZEME NE NA DISKRIMINACIJATA/

дали започна веке буденъето на македонскиот българин, дали веке му е доста от дискриминация и понижуванъе,КЕ биде ли овой протест почеток за за дефинитифно раскинуванъе на сръбските вериги во Македония.Да бидеме овойпат сите единствени да отидеме на овой протест,и неке видат заспалите власти во София дошло времето и тие малко посериозно да се занимаваат со въпросот на македонскиот българин, и да му кажата ясно и гласно на српскиот слуга Груица кой се служи со србски законим дека може да дойде денот наместо български коли да гледа български танкови по македонските улици.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Септември 07, 2010, 05:47:43
И З В Е С Т У В А Њ ЕНа 11 септември во 11 часот, пред зградата на Владата на Република Македонија во Скопје, ќе се одржи мирен протест на македонски граѓани, кои имаат возила со бугарски или други странски регистрации, а се чувствуваат засегнати од владиното решение за пререгистрација на колите и од енормно високата цена, што се бара за поставување македонски регистарски таблички на автомобилите.

Протестот, ќе вклучува организирана колона возила, која ќе се движи од булеварот Илинден, на потегот пред Владата на РМ, до улицата 11 Октомври, на потегот пред Собранието на Република Македонија, и ќе се одржи од 11 до 13 часот на 11 септември (сабота), 2010 година.

ПОВОД: Истекување на рокот од 30 септември 2010 г. за привремен увоз на возила - одреден од Владата на Р.Македонија, за примена на Уредбата за измена на Уредбата за спроведување на Царинскиот закон, донесена на заседание на Владата на РМ, одржана на 9 март 2010 г. и објавена во Службен весник на РМ бр.38 од 18 март 2010 г.

Со горе споменатата уредба Владата на РМ ги присилува граѓаните на Р.Македонија, спротивно на својата волја, возилата што ги имаат во своја полноправна приватна сопственост, привремено да ги увезуваат и пререгистрираат под енормно високи трошоци, кои завршуваат на сметката на Владата на Груевски и при тоа се врши директна повреда и ограничување на правото на приватна сопственост на граѓаните на Македонија со регулиран престој во странство, загарантирани со Уставот на Р.Македонија (член 30 став 1): „се гарантира правото на сопственост и правото на наследување“ и став 3 „никому не можат да му бидат одземени и ограничени сопственоста и правата кои произлегуваат од неа, освен кога се работи за јавен интерес утврден со закон“) и Законот за сопственост и други стварни права (Службен весник на РМ бр.18/2001 год.  член 8 став 1 и 2): ,,сопственикот има право својата ствар да ја држи, целосно да ја користи и да располага со неа по своја волја, доколку тоа не е во спротивност со закон или на некое право на друго лице“ и „секој е должен да се воздржува од повреди на правото на сопственост на друго лице“)

ПРИЧИНА: Определена бројка од околу 50.000 (педесет илјади) возила во сопственост на граѓани на Македонија со регулиран престој во странство, и определената цена во просек од 2.000 евра (120.000 ден) трошоци за акцизи, царини, ДДВ од 1 возило, директно завршуваат на сметката на Владата на Груевски и го зголемуваат неговиот буџет за 100.000.000 (сто милиони) евра или 6.000.000.000 (шест милијарди) денари.

АНАЛИЗА: Околу 50.000 возила, од кои приближно 40.000 се со бугарски, а останатите 10.000 се со други европски регистарски таблички, односно 200.000 (двесте илјади) македонски граѓани се директно засегнати со гореспоменатата Уредба на Владата на РМ,  под претпоставка дека едно возило директно засега минимум четворица полнолетни граѓани на РМ, иако неретко за едно возило директно се засегнати и повеќе од четворица членови на едно домаќинство. Истовремено, со гореспоменатата ситуација директно засегнати се и 40.000 граѓани на Р.Македонија, кои истовремено поседуваат и државјанство на Р.Бугарија или законски го имаат регулирано својот престој во Р.Бугарија.

Лице за контакт: Кирил (мобилен телефон: 076 742 147)Иницијативен комитет за одржување на мирниот протест на 11 септември 2010 година
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Корени на Септември 11, 2010, 02:37:17
Телена мрежа бе опъната в близост до пътя за българо-македонската граница в знак на протест  http://www.focus-news.net/?id=n1439262
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: MacedonBG на Септември 11, 2010, 06:35:13
Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пред Агенция “Фокус”  във връзка с проведените днес паралелни протести в Скопие и на българо-македонската граница срещу проблемите, които създават властите в Македония на местните хора, закупили автомобили от България.

Фокус: Г-н Джамбазки, защо организирате протеста на българо-македонската граница срещу мерките на македонските власти по отношение на закупилите автомобили от България? Колко хора са засегнати от това?
Ангел Джамбазки: Организираме този протест в подкрепа на нашите братя българи в Р Македония, които за пореден път падат под ударите на собственото си правителство, което все още има силен уклон към Белград и към Сърбия. Колко точно са колите не мога да ви кажа, но по неофициални данни знам, че става дума за около ¼ от автомобилите в Р Македония, които са с български регистрационни номера. Вероятно има и други автомобили с косовски, албански и т.н., но тези, които са с български, доколкото на мен ми е известно са около ¼ от общия брой на автомобилите.
Фокус: При условие, че хората се водят македонски граждани по паспорт и живеят в Македония, не е ли логично задължително автомобилите им да бъдат със сменена регистрация?
Ангел Джамбазки: Няма такава логика. Да не говорим, че повечето от тях имат и български паспорти и са български граждани. Но тъй като автомобилите са закупени в Р България и са регистрирани тук, това е държава-член на ЕС и с този автомобил можеш да пътуваш навсякъде. Аз не виждам никаква причина някой да задължава, който и да било да сменя номера на автомобила си. Виждате колко автомобили с чужди номера има по улиците на София и това е все едно ние да ги караме да ги сменят. Да не говорим, че част от тези автомобили дори ги карат български граждани, а не само чужди. Отидете разходете се и вижте колко автомобили има с немски, напоследък има и много английски номера. Хората си ги карат съвсем спокойно. Това са българи, които явно живеят в тези държави и си карат тези автомобили без никакви проблеми в България. Но въпросът не е толкова прост в Р Македония и не става дума изобщо за данъци и т.н. Факт е, че тези автомобили по някакъв начин за българите в Македония, са белег за тяхната национална принадлежност. Те по този начин изразяват и себе си. И това, че някой си позволява да ги притеснява точно на тази тема, за нас е много показателно. Помните преди няколко години как абсолютно същият опит беше направен в Р Сърбия. Тогава, съвместно с българите от Западните покрайнини, ВМРО организирахме пак протест с блокиране на границата от двете страни – от към Отоманци и от към нашата част на границата и успяхме да принудим сръбските власти да не предприемат тази мярка, да се откажат от нея. Те се отказаха. Няколко години по-късно властта в Р Македония, очевидно просръбска, очевидно има от къде да се учи, се сети и тя да взима автомобилни номера, което е показателно.
Фокус: Пред македонското правителство също е организиран протест.
Ангел Джамбазки: Едновременно се случи и в Р Македония, град Скопие. Там го организират местните хора. Ние затова не отиваме в Скопие, а изразяваме своята подкрепа тук в България, тъй като не искаме проправителствените медии в Скопие да изопачат протеста и да го изкарат, че е някаква едва ли не българска провокация. Там се организира само от местни хора. Сами знаете, че в Р Македония да се организира пробългарски антиправителствен протест е доста сериозно занимание. Много хора след това попадат в затвора. Ще ви дам примера с г-н Резински, който изтърпя вече 1,5 година от тригодишната си присъда. Така че това е причината да го правим протеста така от двете страни на границата. Трябва да е ясно, че това е началото. Доколкото гледах вчера изявленията на министър-председателя на Македония, те са се заинатили да конфискуват колите с български номера, което още веднъж е показателно в Скопие откъде духа вятърът. Очевидно все още от към север и от към Белград. Ясно е, че няма да ги оставим така нещата. Това е началото на една поредна борба срещу поредната антибългарска кампания в Скопие.
Фокус: Да разбирам ли, че протестите ще продължават докато не се реши въпроса?
Ангел Джамбазки: Абсолютно ще продължава, докато не се реши, така както стана със Сърбия, докато не се отказаха от тази безумна и крайно неевропейска идея. Трябва да са наясно и Скопие, и Белград, че югославското им минало и поведение отдавна не са съвместими с европейските им ценности. Тези номера може би са минавали по времето на Тито, но днес няма как да им се случат просто.
Фокус: Много често подобни прояви се смятат за провокация. Смятате ли, че днес може да се стигне до някакви сблъсъци в Скопие?
Ангел Джамбазки: Надявам се на здравия разум на правителството на Скопие. Един подобен сблъсък изобщо няма да е в тяхна полза, тъй като знаете, че всички български европейски народни представители, както и много от европейските народни представители ние ги държим непрекъснато в течение на периодичните антибългарски истерии в Скопие, така че една подобна провокация ще им се отрази много зле. Надявам се да проявят малко повече разум от това да се хвърлят просто на елементарни провокации. http://www.focus-news.net/?id=f15828
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Септември 11, 2010, 11:33:12
т.н. Факт е, че тези автомобили по някакъв начин за българите в Македония, са белег за тяхната национална принадлежност.

Е ТОЧНО ТОВА ИМ ПРЕЧИ НА ВЛАСТИТЕ В СКОПИЕ.ТОЧНО ТОВА НАЙ-МНОГУ ИМ ПОБРЪКВА СМЕТКИТЕ.ВСЕ ОЩЕ ГРУИЦА СЕ НАДЯВА НА НЯКАКВИ СИ КОАЛИЦИЯ С СРЪБИЯ ВСЕ ОЩЕ ЖИВЕЕ В НЯКАКВ СИ ЮГОСЛАВСКИ ФИЛМ,НО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ ТОВА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ ВСЕ ДОКАТО ИМА ОСАМОСЪЗНАЕНИ БЪЛГАРИ В МАКЕДОНИЯ СРЪПСКИЯ СЛУГА И ИЗМЕКЯР ГРУЕВИЧ ЩЕ МОЖЕ САМО ДА ЖИВЕЕ В ЛЪЖОВНА НАДЕЖДА.МАКЕДОНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИЗБРА ЛОША ПОЛИТИКА КОЯТО ИДВА НАПРАВО ПОД ДИКТАТ НА БЕЛГРАД.ЗАКОНОТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КОЛИ И НЕЗНАЧИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА СЕ ПРАВИ ЮНАК И ГЕРОЙ ПРЕД СРЪБИТЕ ЧЕ ОТ НЕГО НЯМАЛО ПОГОЛЯМ АНТИ БЪЛГАР.СИГОРНО СЕ НАДЯВА ДА МУ СЕ ВЪСХИЩАВАТ СРЪБИТЕ И ДА МУ ЗАКАЧАТ ЕДИН МЕДАЛ.СВОБОДНО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ МАКЕДОНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТРЪСИ ВСЕКИ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН ДА ГИ ПРОВОКИРА СЪСЕДНИТЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМА  И АЛИБИ ДА ГИ ОБВИНЯВА ДРУГИТЕ ВСИЧКО ТОВА Е КАТО ЕДИН ПАРАВАН ПОД КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ СКРИЕ МНОГО ДЕСЕТОЛЕТНАТА ЛЪЖА ЗА НЯКАКВА СИ МАКЕДОНСКА  НАЦИЯ.ВЛАСТИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАЯСНО ЧЕ ТОЙАГАТА ИМА ДВА КРАЙА, СЪС ЗАКОНОТ ЗА КОЛИ КАТО ГО КАЗВАТ ТЕЗИ, ИЛИ ПОДХОДЯЩОТО ИМЕ МУ Е  ЗАКОН ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ НАЙМНОГУ МОЖЕ ДА СИ НАЩЕТИ НА СЕБЕ СИ, СКЪПО ЩЕ ГИ СТРУВА МНОГО СКЪПО ЗА СРЪПСКИТЕ СЛУГИ В МАКЕДОНИЯ.НО МАКЕДОНИСТИТЕ С ФИРЕРОРОТ ГРУИЦА РЕШИЛИ ДА ГО СПРОВЕДЯТ ЗАКОНОТ ВСЕКИ ДЕН ИМА ЗАПЛАХИ КЪМ ХОРАТА С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ,ФАКТ Е МАКЕДОНСКИЯ БЪГАРИН НЕМОЖЕ НИТО С МИТИНГ НИТУ С ПРОТЕСТ ДА ГИ ПОБЕДИ БУКЕФАЛИСТИТЕ ЗАЩОТО КАЗАНО ПРОСТО ВЛАСТА ЩЕ ИМ СЕ ОТМЪЖДАВА ПО ВСЕКИ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН.ВСИЧКО КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ Е НАШИТЕ БРАТЯ ПО КРЪВ КОИТО УПРАВЛЯВАТ В БЪЛГАРИЯ ЯСНО И ГЛАСНО ДА ИМ КАЖАТ НА БУКЕФАЛИСТИТЕ  СТОП БЮРМОВЦИ ВЕЧЕ ТАКА НЕ СТАВА  НА ВСЕКИ ВАШ ЗАКОН НИЕ ЩЕ ИСМИСЛИМЕ НОВ ЗАКОН ИЛИ ПРОСТО КАЗАНО ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ВЕТО ЗА ВЛЕЗ В НАТО И ЕС.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Anton на Септември 12, 2010, 08:36:08
т.н. Факт е, че тези автомобили по някакъв начин за българите в Македония, са белег за тяхната национална принадлежност.

Е ТОЧНО ТОВА ИМ ПРЕЧИ НА ВЛАСТИТЕ В СКОПИЕ.ТОЧНО ТОВА НАЙ-МНОГУ ИМ ПОБРЪКВА СМЕТКИТЕ.ВСЕ ОЩЕ ГРУИЦА СЕ НАДЯВА НА НЯКАКВИ СИ КОАЛИЦИЯ С СРЪБИЯ ВСЕ ОЩЕ ЖИВЕЕ В НЯКАКВ СИ ЮГОСЛАВСКИ ФИЛМ,НО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ ТОВА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ ВСЕ ДОКАТО ИМА ОСАМОСЪЗНАЕНИ БЪЛГАРИ В МАКЕДОНИЯ СРЪПСКИЯ СЛУГА И ИЗМЕКЯР ГРУЕВИЧ ЩЕ МОЖЕ САМО ДА ЖИВЕЕ В ЛЪЖОВНА НАДЕЖДА.МАКЕДОНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ИЗБРА ЛОША ПОЛИТИКА КОЯТО ИДВА НАПРАВО ПОД ДИКТАТ НА БЕЛГРАД.ЗАКОНОТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КОЛИ И НЕЗНАЧИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА СЕ ПРАВИ ЮНАК И ГЕРОЙ ПРЕД СРЪБИТЕ ЧЕ ОТ НЕГО НЯМАЛО ПОГОЛЯМ АНТИ БЪЛГАР.СИГОРНО СЕ НАДЯВА ДА МУ СЕ ВЪСХИЩАВАТ СРЪБИТЕ И ДА МУ ЗАКАЧАТ ЕДИН МЕДАЛ.СВОБОДНО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЧЕ МАКЕДОНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ТРЪСИ ВСЕКИ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН ДА ГИ ПРОВОКИРА СЪСЕДНИТЕ СТРАНИ ЧЛЕНКИ НА ЕС ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМА  И АЛИБИ ДА ГИ ОБВИНЯВА ДРУГИТЕ ВСИЧКО ТОВА Е КАТО ЕДИН ПАРАВАН ПОД КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ СКРИЕ МНОГО ДЕСЕТОЛЕТНАТА ЛЪЖА ЗА НЯКАКВА СИ МАКЕДОНСКА  НАЦИЯ.ВЛАСТИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ НАЯСНО ЧЕ ТОЙАГАТА ИМА ДВА КРАЙА, СЪС ЗАКОНОТ ЗА КОЛИ КАТО ГО КАЗВАТ ТЕЗИ, ИЛИ ПОДХОДЯЩОТО ИМЕ МУ Е  ЗАКОН ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ НАЙМНОГУ МОЖЕ ДА СИ НАЩЕТИ НА СЕБЕ СИ, СКЪПО ЩЕ ГИ СТРУВА МНОГО СКЪПО ЗА СРЪПСКИТЕ СЛУГИ В МАКЕДОНИЯ.НО МАКЕДОНИСТИТЕ С ФИРЕРОРОТ ГРУИЦА РЕШИЛИ ДА ГО СПРОВЕДЯТ ЗАКОНОТ ВСЕКИ ДЕН ИМА ЗАПЛАХИ КЪМ ХОРАТА С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ,ФАКТ Е МАКЕДОНСКИЯ БЪГАРИН НЕМОЖЕ НИТО С МИТИНГ НИТУ С ПРОТЕСТ ДА ГИ ПОБЕДИ БУКЕФАЛИСТИТЕ ЗАЩОТО КАЗАНО ПРОСТО ВЛАСТА ЩЕ ИМ СЕ ОТМЪЖДАВА ПО ВСЕКИ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН.ВСИЧКО КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ Е НАШИТЕ БРАТЯ ПО КРЪВ КОИТО УПРАВЛЯВАТ В БЪЛГАРИЯ ЯСНО И ГЛАСНО ДА ИМ КАЖАТ НА БУКЕФАЛИСТИТЕ  СТОП БЮРМОВЦИ ВЕЧЕ ТАКА НЕ СТАВА  НА ВСЕКИ ВАШ ЗАКОН НИЕ ЩЕ ИСМИСЛИМЕ НОВ ЗАКОН ИЛИ ПРОСТО КАЗАНО ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ВЕТО ЗА ВЛЕЗ В НАТО И ЕС.
Tочно  така  е .
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Септември 13, 2010, 11:41:55
 КАКВО СТАНА БЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ НА ПРОТЕСТА, КЪДЕ СЕ ХОРАТА НА ,,БУГАРАШОТ,, ЛЮБЧО, КЪДЕ Е ЛЮБЧО ДА КАЖЕ ДВЕ ТРИ ДУМИ НА ТОЗИ ПРОТЕСТ НАЛИ Е БЪЛГАРИН НАЛИ ТРЯБВА ДА ПОДКРЕПЯ ОСТАНАЛИТЕ МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ.Е ТОЗИ БЪЛГАРИН Е БИЛ ФАЛШЛИВ БЪЛГАРИН, НИТУ ЕДНО ИЗРЕЧИЕ НИТУ ЕДНА ДУМА НИТУ ЕДНА БУКВА НЯМА ОТ НАРОДНЪАЦИТЕ И ОТ ТЯХНИОТ ЛИДЕР НИТУ ЕДНА ДУМА ПОЧТИ НЕКА И САМО ЗА УТЕХА.А ВИЖДАМЕ ГИ ПРАЗНУВАТ ВЕСЕЛЯТ СЕ ДАВАТ НЯКАКВИ СИ ПАНИХИДИ, УДАРАТ СЕ В ГРЪДИТЕ ЩЯЛИ ДА ПРОДОЛЖАТ ДЯЛОТО НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ ТОДОР АЛАЕКСАНДРОВ И ВАНЧО МИХАЙЛОВ ЩЯЛИ ДА БЪДЯТ ВОЙВОДИ И КОМИТИ.Е НЕСТАВА ТАКА БЕ НАРОДНЪАЦИ ЩЕ ТРЯБВА ОЩЕ МНОГО ДА НАУЧИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ОЩЕ МНОГО КНИГИ ДА ХБАНЕТЕ В РАЦЕТЕ ЗА НАЙГОЛЯМИТЕ ГЕРОЙ ОТ МАКЕДОНИЯ ЗА ВАНЧО И ТОДОР ТЕЗИ СА БИЛЕ ЧЕСТНИ ТЕЗИ ПОМАГАЛЕ  ГРИЖЕЛЕ СЕ  ВСЕКИ БЪЛГАРИН ТЕЗИ НАШИ ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ НЕ СЕ СРАМУВАЛЕ ЯСНО ДА СИ КАЖАТ БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД,ТЕЗИ ПО ВСЕКИ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН БОРЕЛЕ СЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА КАУЗА В МАКЕДОНИЯ ЗА НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ.ВЕЛИКИТЕ ТОДОР И ВАНЧО БЯХА НА ЯСНО С БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД АПСЮЛУТНО ЧЕСТНИ БЪЛГАРИ И ЗАТОВА ВИНАГИ ТЯХНИОТ БЪЛГАРСКИ ДУХ ЩЕ БЪДЕ ВЕЧЕН В МАКЕДОНИЯ.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Септември 17, 2010, 09:52:53
ВМРО-ДПМНЕ - На Љубе се почесто ќе му се случува да биде бркан од страна на граѓаните

Скопје, 16. септември 2010 (ИНПРЕС)

Обединети за Македонија реши да се стави на страната на неколкумината, кои се противеа на примената на Уредбата за увоз на странски возила.   (  :o  :o  :o - Oвие забораваат оти се работи за 50 иляди возила ??? )

Обединети за Македонија се става на страната на оние кои сакаат да ги заобиколат и злоупотребат законските норми и прописи, со кои Владата на ВМРО-ДПМНЕ овозможи увоз на половни возила.

Со одлуките на оваа Влада, илјадници фамилии добија можност за многу поволни услови да набават фамилијарно возило.

Што се однесува до директните прозивки на партијата на Љубе Бошковски, порачуваме дека може да бидат спокојни, бидејќи ВМРО-ДПМНЕ е постојано меѓу граѓаните, кои се единствено надлежни да одлучат кој да остане, а кој да замине од функцијата.

Но, вистинскиот срам е на страната на Љубе Бошковски, кој нема ниту образ ниту достоинство да се појави меѓу граѓаните, поради предавството и кодошењето на Јохан Тарчуловски, како и поради неформалното партнерство со Бранко Црвенковски.

Затоа на Љубе се почесто ќе му се случува да биде бркан од страна на граѓаните, како што беше избркан од протестите на винарите. (Крај)

** Агенцијата ИНПРЕС ги објавува партиските соопштенија интегрално и без интервенции


УБАВО БИ БИЛО КОГА Агенцијата ИНПРЕС БИ ОБЯСНИЛА ЗОШТО НЕ ГО ПРЕНЕСОА ИНТЕГРАЛНИОТ ТЕКСТ НА Партията ОБЕДИНЕТИ ЗА МАКЕДОНИЯ ???
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Септември 17, 2010, 12:17:22
ДАЛИ Е НА ПОВИДОК СКАНДАЛ !??? ВАНЧО КАРГОВ ТВРДИ ДЕКА БУГАРСКОТО ЕКОНОМСКО АТАШЕ ДАЛО ПОДРШКА НА ЦАРИНСКАТА УРЕДБА ВО ВРСКА СО АВТОМОБИЛИТЕ СО СТРАНСКИ РЕГИСТАРСКИ ТАБЛИЧКИ ??? (погледнете го видеото !)

http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=8&item=3046
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Септември 17, 2010, 12:48:51
 МОЖЕ ЛИ КАРГОВ ДА НИ ГО ПОКАЖЕ ТОЙ ДОКУМЕНТ СО КОЙ БЪЛГАРСКОТО ЕКОНОМСКО АТЕШЕ ДАВА ПОТКРЕПА , ЗА ЗАКОНОТ ЗА БГ КОЛИ ВО МАКЕДОНИЯ.ИЛИ ПАК ЯВНО ПРЕД МЕДИИТЕ ДА  Я ВИДИМЕ ИЗЯВАТА НА ЕКОНОМСКОТО АТАШЕ.ИМА ЛИ ВО О НЕКОЯ ДРЖАВА ОТ СВЕТОТ КАДЕ ШТО ЕКОНОМСКОТО АТЕШЕ РАБОТИ ЗА ПОЛНЕНЪЕ НА ЧУЖД БУДЖЕТ А, КАСАТА НА СВОЯТА ДРЪЖАВА Я ПРАЗНИ.СЕ НАДЕВАМЕ ДЕКА ОВА Е ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ ЛАГИ НА ВЛАДЕАЧКАТА ПАРТИЯ А АКО Е ТАКА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО ДА ДАДЕ ПРОТЕСНА НОТА ЗА КЛЕВАТА И ЛЪЖА.АКО СЕ СПРОВЕДЕ ОВОЙ ЗАКОН МАКЕДОНИЯ БЕЗ НИКАКВА ДИСКУСИЯ ЗАСЛУЖУВА ВЕТО И ЕКОНОМСКА БЛОКАДА ОТ БЪЛГАРИЯ.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Anton на Септември 17, 2010, 03:00:31
МОЖЕ ЛИ КАРГОВ ДА НИ ГО ПОКАЖЕ ТОЙ ДОКУМЕНТ СО КОЙ БЪЛГАРСКОТО ЕКОНОМСКО АТЕШЕ ДАВА ПОТКРЕПА , ЗА ЗАКОНОТ ЗА БГ КОЛИ ВО МАКЕДОНИЯ.ИЛИ ПАК ЯВНО ПРЕД МЕДИИТЕ ДА  Я ВИДИМЕ ИЗЯВАТА НА ЕКОНОМСКОТО АТАШЕ.ИМА ЛИ ВО О НЕКОЯ ДРЖАВА ОТ СВЕТОТ КАДЕ ШТО ЕКОНОМСКОТО АТЕШЕ РАБОТИ ЗА ПОЛНЕНЪЕ НА ЧУЖД БУДЖЕТ А, КАСАТА НА СВОЯТА ДРЪЖАВА Я ПРАЗНИ.СЕ НАДЕВАМЕ ДЕКА ОВА Е ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ ЛАГИ НА ВЛАДЕАЧКАТА ПАРТИЯ А АКО Е ТАКА БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВО ДА ДАДЕ ПРОТЕСНА НОТА ЗА КЛЕВАТА И ЛЪЖА.АКО СЕ СПРОВЕДЕ ОВОЙ ЗАКОН МАКЕДОНИЯ БЕЗ НИКАКВА ДИСКУСИЯ ЗАСЛУЖУВА ВЕТО И ЕКОНОМСКА БЛОКАДА ОТ БЪЛГАРИЯ.

Точно така .
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: gromovnikot на Септември 17, 2010, 03:36:05


                       ГО ПРОЗВАВМЕ ЛЈУБЧО СЕ ЈАВИЈА ОД ОБЕДИНЕТИ ЗА МАКЕДОНИЈА
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Септември 17, 2010, 04:30:06
  НЕ СЛУШНАВМЕ НИТУ ЕДНА ДУМА ЛЮБЧО ДА КАЖЕ ЗА ВЛАДЕЕНЪЕТО НА ГРУЕВСКИ, ВО НАРОДНА МОЛЧАТ А НА СЕКОЙ МУ Е ЯСНО МОЛЧЕНЪЕТО НЕ ЗНАЧИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ПОДРЖКА.ДАЛИ ИМА ТАЙНИ ДОГОВОРИ ИЛИ ПАК НА ПОВИДОК Е НОВА КОАЛИЦИЯ.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: gromovnikot на Септември 17, 2010, 09:17:24
             
                         ГО ПРОЗВАВМЕ ЛЈУБЧО СЕ ЈАВИЈА ОБЕДИНЕТИ ЗАМАКЕДОНИЈА

 Пред некој ден на овој форум се постави прашанјето зошто Лјубчо Георгиевски не се произнесе за проблемот со возилата со странски регистарски таблички што ќе рече со колите на македонските б`лгари. Одговор на ова прашанје не е даден ниту од прозваниот ниту од Народна партија. Вчера пак во медиумите партијата Обединети за Македонија даде страмежлива подржка на македонските грагјани кои се соочуваат со овој проблем наметнат од владата на Никола Груевски. Ова е прв пат политичка партија со  потенцијал да освои пратенички мандати  на наредните избори јавно да се обрати на Нас македонските б`лгари. Со ова Ние македонските б`лгари се етаблираме како реален чинител  како на политичката сцена  во Македонија така и во севкупниот обштествен живот во нашата држава. Земајки во предвид со какви жестоки реакции се соочуват Обединети за Македонија од страна на владините структури ценам дека овој нивен чин е достоен за почит.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Октомври 01, 2010, 09:59:57
Возилата со бугарски таблички сопрени на граничните премини


Се спуштија рампите на граничниот премин Делчево за возилата со бугарски регистарски таблички. Македонската царина не ги пропушта да влезат во државава возилата кои имаат странски регистарски таблички, а чии сопственици имаат двојно државјанство. Дознаваме дека до 16 часот на овој граничен премин околу 20-ина возила се задржани на влез во Македонија и се вратени назад во Бугарија.

Додека екипата на Канал 5 беше на граничниот премин Делчево и чекаше од граничната полиција да ја спроведат дозволата за да можеме да ги снимаме сопствениците кои реагираа на спуштањето на рампите за нивните возила, неколку возила кои чекаа и во меѓу граничниот појас од страна на македонската полиција беа вратени назад во Бугарија.

Одговорните од делчевската Царинска испостава не го образложија овој потег, освен дека постапуваат согласно законските норми кои стапуваат на сила од денес и согласно Истанбулската конвенција, а ќе се задржуваат и на влез и на излез сите возила кои не ги исполниле условите за привремен увоз. До овој момент не успеавме да добиеме официјална информација од Царинската управа на Македонија

Сопствениците на возилата затекнати, реагираат на ваквата постапка на надлежните, обвинуваат дека не се почитува законската одредба која предвидуваше возилата да можат да престојуваат 6 месеци во државава и дека не ги пропуштаат ниту транзит.

-Велат дека со двојно државјанство не може да возеш кола на бугарски таблици и велат дека колата е царинска роба, а регистрирана роба не е царинска роба. Немам потреба да ја регистрирам на македонски таблици, имам бугарско државјанство, вели Кире Каров од Штип.

Даниела Такева

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=-1&egId=14&eventId=65480
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Октомври 01, 2010, 11:05:06
Возилата со бугарски таблички сопрени на граничните премини


Се спуштија рампите на граничниот премин Делчево за возилата со бугарски регистарски таблички. Македонската царина не ги пропушта да влезат во државава возилата кои имаат странски регистарски таблички, а чии сопственици имаат двојно државјанство. Дознаваме дека до 16 часот на овој граничен премин околу 20-ина возила се задржани на влез во Македонија и се вратени назад во Бугарија.

Додека екипата на Канал 5 беше на граничниот премин Делчево и чекаше од граничната полиција да ја спроведат дозволата за да можеме да ги снимаме сопствениците кои реагираа на спуштањето на рампите за нивните возила, неколку возила кои чекаа и во меѓу граничниот појас од страна на македонската полиција беа вратени назад во Бугарија.

Одговорните од делчевската Царинска испостава не го образложија овој потег, освен дека постапуваат согласно законските норми кои стапуваат на сила од денес и согласно Истанбулската конвенција, а ќе се задржуваат и на влез и на излез сите возила кои не ги исполниле условите за привремен увоз. До овој момент не успеавме да добиеме официјална информација од Царинската управа на Македонија


http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=-1&egId=14&eventId=65480

Апсолутно не постои закон кој го забранува слободен проток на луѓе и стока...оваа е директно кршење на основните човекови права. Идиот е тој кој не пушта влез во РМ на грагани со двојно државјанство!!!
 
И оваа е МНОГУ СЕРИОЗНО!
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Октомври 02, 2010, 09:05:37
Од денеска казни за бугарските регистрации
http://utrinski.com.mk/?ItemID=6E3F5FBD44ADE64BB7D11D7281E12AFE


Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Anton на Октомври 02, 2010, 09:37:48
Тоа  е доказ  дека Македонија  сеуште  е  управувана  од  Белград ,под  Србска  власт  ,ПОД  МОДЕРНО СРБСКО  РОБСТВО.
Тоа  е  доказ  дека  со  извршната  власт, полицијата  и  судовите  во  Македонија  сеуште управуваат  инсталирани  структури  на  Србските  тајни  служби  УДБА  и  КОС.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Октомври 02, 2010, 07:51:36
Од Македонија ќе се откажам, од бугарскиот автомобил не

Од Македонија ќе се откажам, но од бугарскиот автомобил не. Беше дециден струмичанецот Стојан Поповски, на кого денеска не му беше дозволено да влезе во Македонија од Бугарија.

Македонските погранични органи на граничниот премин Ново Село, влезот не го дозволија поради двојното државјанство на Поповски, но и поради тоа што неговиот автомобил со бугарски регистарски таблички не е пререгистриран во Македонија. Револтиран тој се врати назад во Петрич.

„Се враќам во Петрич, имам каде да живеам и се враќам во Петрич и на гласањето само нека не тераат да гласаме да правиме нека не тераат нека ни викаат, само со ковчези можат да не носат“, рече Стојан Поповски.

Стојан вели дека нема да го пререгистрира автомобилот во Македонија, тој му бил потребен за работата во Бугарија. Во Струмица доаѓал еднаш неделно за да се види со семејството, барал работа тука но не ја нашол, затоа се вработил во Петрич од каде обезбедува егзистенција за семејството.

„Барав да бидам чувар на гробиштата, високо квалификуван водоинсталатер барав и на гробиштата чувар да бидам, не ми дадоа, немало и си најдов работа тука убаво ми е и тука ќе живеам, а нека се чукаат тие што носат закони“, додаде Поповски.

Поповски е само еден од дваесеттината сопственици на бугарски автомобили на кој денеска не им беше дозволен влез и излез од Македонија, затоа што нивните возила не се пререгистрирани во земјава до 30 септември, до кога важеше продолжениот рок за нивно легализирање.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=128202
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Корени на Октомври 04, 2010, 01:52:39
Дали се уплашиха  :o

Алфа: Македония ще премахне митото за внос на автомобили от ЕС http://www.focus-news.net/?id=n1446964

Или става дума за мито, а таксата за регистрация е друго нещо?

Май вече четат МНОГО внимателно бългасрските медии с коментарите.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Корени на Октомври 04, 2010, 02:22:06
Ангел Джамбазки: Въпросът с българските регистрационни номера на автомобилите в Македония ще стане европейски  http://www.focus-news.net/?id=n1446978
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Октомври 04, 2010, 07:49:09
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=D027A1F185CAB94B92789E8A194C99AA
  КАКВО СТАНА МАКЕДОНИСТИТЕ  НАЧИСТО ПОЛУДЕХА. В ТЕКСТА ПИШЕ ЧЕ ДИРЕКТОРА НА МИТНИЦАТА ПОСИКАЛ ДА СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ЕДНОТО МЕСТО НА ,,ПРЕСТОЙ,, ЗНАЧИ СТАВА ДУМА ДА СЕ ОТКАЖЕШ ОТ ЕДНОТО ГРАЖДАНСТВО БЪЛГАРСКОТО ИЛИ МАКЕДОНСКОТО. ЗНАЧИ АКО АЗ ИМАМ ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО И ИМАМ ЕДИН АПАРТАМЕНТ  В ПЕТРИЧ И ЕДИН В СКОПИЕ, ЩЕ ТРЯБВА ДА ПИТАМ МАКЕДОНЕЦА КАРГОВ ДА СЕ ОТКАЗА ОТ ЕДНОТО ЖИЛИЩЕ  АТОВА НЕ ЗНАЧИ ДРУГО ОСВЕН ЧЕ МИ Е ЗАБРАНЕНО ДА С ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО В МАКЕДОНИЯ
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Октомври 04, 2010, 09:56:53
Дали се уплашиха  :o

Алфа: Македония ще премахне митото за внос на автомобили от ЕС http://www.focus-news.net/?id=n1446964

Или става дума за мито, а таксата за регистрация е друго нещо?

Май вече четат МНОГО внимателно бългасрските медии с коментарите.

обврска е от ЕУ и МК договорот да свалат митото на колите со потекло от ЕУ од 1.1.2011, никакво врска нема со тава кое актуелно со БГ коли
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: deko на Октомври 05, 2010, 11:33:58
 Хора не падайте на ,,номерата,, на хунзите те са дребни мошеници.А и нас българите в Македония какво о ще има да не интересува дали ще падната таксите или митото на колите в Македония.Ние сме си българи и искаме да караме български коли това е нашия национален белег, и юридически гледано имаме правото на това.С този т.н. закон съсвем е ясно каква порака македонското правителство испраща на македонските българи и на България.Казно просто хунзите знаят че всеки ден много хора в Македония се върщаат към бъларския корен и са ребългаризираат а  това за букефалистите е голяма опасност така просто ще изчезне най-голямата световна измама македонизмот.Всеки ден виждам в Македония колку стотоци милиони евро македонистите хврлаат за паметници и видео клипове  и правят невероятни усилия само с една цел да не се разоткрие лъжата наречена македонизам да не се осозънаят хората какви и са и какъв им е произходот да го дръжат народот през паметниците  и видео клипови в слепило за своя национален идентитет.Всичката официялна история която се учи в Македония е фалшлива и украдена много десетолетия сръпските господари и тяхните им слуги в Македония по свякакъв възможен начин са промивали мозъците на  народот в Македония.Последния опит на македонистите с т.н. закон за коли не е нищо друго освен да накарат македдонските българи да се отказат от соптсвения национален БЪЛГАРСКИ идентитет.Няма да ни учудва ако македонистите измислят закон с който ние македонските българи ще трява да плащаме данък за македонския ваздъх който дишиме.Това което се га се случва в Македония е врх на шовинистичка сръпска политика, свободно ще кажем в Македония се случва досега невидимо в сЪвремена Европа ДУХОВЕН ГЕНОЦИД и ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ ВСИЧКО КОЕТО ИМА БЪЛГАРСКИ БЕЛЕГ.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Илийца на Октомври 05, 2010, 03:13:45
Не съвсем по-темата, но точно относно "визията" на правоверните хунзи:

Цитат
17. Сентинел од Скопйе на 03.10.2010 во 21:37 напиша:

Да беа само декларациите не е проблем.

Пред некой ден сакав да купам играчка Fisher-Price за внука ми и многу се израдував кога видов такви играчки на рафтивите во Джамбо. Уште повекйе се израдував кога видов дека се на кирилица. Едноставно неможев да поверувам дека некой успеал да ги локализира на Македонски тие играчки.

Ама радоста ми траеше кратко.

Кога решив да тестирам една играчка почна да ми збори на Бугарски. Е тоа веке не се толерира. Тоа се играчки за мали деца кои стотуку почнуваат да учат по некой збор. Искрено не сакам првиот збор на внука ми да биде на бугарски. Тоа е премногу. Подобро на англиски да ги оставеле играчките, барем ке учи светски язик. Ама бугарски никако.

Не свакям по кой основ во Веро и во Джамбо решиле дека е прифатливо на Македонски пазар да се продаваат едукативни играчки на Бугарски.
Премногу тенденциозно.
Веке не стапнувам во Джамбо!
"
17. Sentinel од Skopje на 03.10.2010 во 21:37 напиша:
Da bea samo deklaraciite ne e problem. Pred nekoj den sakav da kupam igracka Fisher-Price za vnuka mi i mnogu se izraduvav koga vidov takvi igracki na raftivite vo Dzambo. Uste povekje se izraduvav koga vidov deka se na kirilica. Ednostavno nemozev da poveruvam deka nekoj uspeal da gi lokalizira na Makedonski tie igracki. Ama radosta mi traese kratko. Koga resiv da testiram edna igracka pocna da mi zbori na Bugarski. E toa vekje ne se tolerira. Toa se igracki za mali deca koi stotuku pocnuvaat da ucat po nekoj zbor. Iskreno nesakam prviot zbor na vnuka mi da bide na bugarski. Toa e premnogu. Podobro na angliski da gi ostavele igrackite, barem ke uci svetski jazik. Ama bugarski nikako. Ne svakjam po koj osnov vo vero i vo dzambo resile deka e prifatlivo na Makedonski pazar da se prodavaat edukativni igracki na Bugarski. Premnogu tendenciozno. Vekje ne stapnuvam vo Dzambo!


http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=128228
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Октомври 05, 2010, 06:41:01
Не съвсем по-темата, но точно относно "визията" на правоверните хунзи:

Цитат
17. Сентинел од Скопйе на 03.10.2010 во 21:37 напиша:

Да беа само декларациите не е проблем.

Пред некой ден сакав да купам играчка Fisher-Price за внука ми и многу се израдував кога видов такви играчки на рафтивите во Джамбо. Уште повекйе се израдував кога видов дека се на кирилица. Едноставно неможев да поверувам дека некой успеал да ги локализира на Македонски тие играчки.

Ама радоста ми траеше кратко.

Кога решив да тестирам една играчка почна да ми збори на Бугарски. Е тоа веке не се толерира. Тоа се играчки за мали деца кои стотуку почнуваат да учат по некой збор. Искрено не сакам првиот збор на внука ми да биде на бугарски. Тоа е премногу. Подобро на англиски да ги оставеле играчките, барем ке учи светски язик. Ама бугарски никако.

Не свакям по кой основ во Веро и во Джамбо решиле дека е прифатливо на Македонски пазар да се продаваат едукативни играчки на Бугарски.
Премногу тенденциозно.
Веке не стапнувам во Джамбо!
"
17. Sentinel од Skopje на 03.10.2010 во 21:37 напиша:
Da bea samo deklaraciite ne e problem. Pred nekoj den sakav da kupam igracka Fisher-Price za vnuka mi i mnogu se izraduvav koga vidov takvi igracki na raftivite vo Dzambo. Uste povekje se izraduvav koga vidov deka se na kirilica. Ednostavno nemozev da poveruvam deka nekoj uspeal da gi lokalizira na Makedonski tie igracki. Ama radosta mi traese kratko. Koga resiv da testiram edna igracka pocna da mi zbori na Bugarski. E toa vekje ne se tolerira. Toa se igracki za mali deca koi stotuku pocnuvaat da ucat po nekoj zbor. Iskreno nesakam prviot zbor na vnuka mi da bide na bugarski. Toa e premnogu. Podobro na angliski da gi ostavele igrackite, barem ke uci svetski jazik. Ama bugarski nikako. Ne svakjam po koj osnov vo vero i vo dzambo resile deka e prifatlivo na Makedonski pazar da se prodavaat edukativni igracki na Bugarski. Premnogu tendenciozno. Vekje ne stapnuvam vo Dzambo!


http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=128228

Типични карикатури на србо-комунистичкиот хунзизам.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Корени на Октомври 05, 2010, 06:52:41
 ;DНад 50 000 българи от Македония ще бъдат засегнати от рестрикциите за автомобили с чужда регистрация, според Сдружение "Мост"  http://www.focus-news.net/?id=n1447285

Нов протест срещу глобите за автомобили с български номера в Македония  http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1105:2010-10-05-10-35-50&catid=1:latestnews

Македонци с български паспорти ще протестират заради мито  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=597554
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Октомври 06, 2010, 05:09:28
Нови репресии срещу българите от Македония

http://skat.bg/news.php?action=7&newsID=10490
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: veritas на Октомври 06, 2010, 01:21:44
БККС може да изпрати още една жалба до ЕУ за това, че се спира движението само да на коли с български таблички, а тези с албански и други си движат свободно.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Пламен Павлов на Октомври 06, 2010, 11:44:59
Да, идеята БККС да се обърне към институциите е добра и полезна. Разбира се, тормозът над хората с коли с български номера е само елемент в отношението на властите в Скопие към хората с двойно гражданство.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: татар на Октомври 07, 2010, 12:05:41
Нито е добра,нито е полезна идеята!Гражданите на която и да е европейска държава нямат право да ползват личните с авомобили с номера от друга,без значение дали е от ЕС или надвор.В Испания минимума е 2 (два) месеца!Нека бъдем реалисти! Единствения проблем е,че Македонската дръжава не проконтролира регистрациите с БГ номера навреме!
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Илийца на Октомври 07, 2010, 09:27:47
БККС може да изпрати още една жалба до ЕУ за това, че се спира движението само да на коли с български таблички, а тези с албански и други си движат свободно.

Правилно. Акцентът би следвало да бъде върху избирателното прилагане на закона.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Корени на Октомври 07, 2010, 04:10:44
Нито е добра,нито е полезна идеята!Гражданите на която и да е европейска държава нямат право да ползват личните с авомобили с номера от друга,без значение дали е от ЕС или надвор.В Испания минимума е 2 (два) месеца!Нека бъдем реалисти! Единствения проблем е,че Македонската дръжава не проконтролира регистрациите с БГ номера навреме!
+1
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Октомври 07, 2010, 04:49:39
Нито е добра,нито е полезна идеята! Гражданите на която и да е европейска държава нямат право да ползват личните с авомобили с номера от друга, без значение дали е от ЕС или надвор. В Испания минимума е 2 (два) месеца!Нека бъдем реалисти! Единствения проблем е,че Македонската дръжава не проконтролира регистрациите с БГ номера навреме!
+1

С какво точно си съгласен, Подкрепа?
Твърдението в червено е повече от съмнително и цели да оправдае хунзите!  :o
Тук не става дума за никакви месеци престой, а за селективно недопускане на хората с БГ гражданство да посетят близките си дори за съвсем кратък период ...

Иначе имаме доста популярни ментори от Испания, пишещи псевдобългарски хунзоугодни теории по форумите!  ;)
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: татар на Октомври 08, 2010, 12:25:39
Нито е добра,нито е полезна идеята! Гражданите на която и да е европейска държава нямат право да ползват личните с авомобили с номера от друга, без значение дали е от ЕС или надвор. В Испания минимума е 2 (два) месеца!Нека бъдем реалисти! Единствения проблем е,че Македонската дръжава не проконтролира регистрациите с БГ номера навреме!
+1

С какво точно си съгласен, Подкрепа?
Твърдението в червено е повече от съмнително и цели да оправдае хунзите!  :o
Тук не става дума за никакви месеци престой, а за селективно недопускане на хората с БГ гражданство да посетят близките си дори за съвсем кратък период ...

Иначе имаме доста популярни ментори от Испания, пишещи псевдобългарски хунзоугодни теории по форумите!  ;)
Не знам в какво по-точно си компетент и слабо ме интересува.Твърдението в червено е самата истина и най-малко има за цел да оправдава каквото и който и да било.Преди няколко месеца лично ми се наложи да "науча" испанските (и като цяло-европейските)закони именно заради БГ номера и постоянна адресна регистрация.Лично!А не "каза ми го комшииката"!Некомпетентността ти в случая е очевадна и друг (по-умен) би си замълчал... :o
Тук не става дума за никакви месеци престой, а за селективно недопускане на хората с БГ гражданство да посетят близките си дори за съвсем кратък период ...
Това обаче си е чиста проба евтина манипулация от твоя страна-месеците престой са за автомобила (2 или 6-в зависимист от държавата),а не за собственика (той може да си седи колкото му душа сака)...а т.нар. селективно недопускане всъщност се отнася до автомобилите,а не до хората-те могат да си ходят напред-назад докато им кестисат краката   ;)
Иначе имаме доста популярни ментори от Испания, пишещи псевдобългарски хунзоугодни теории по форумите!  ;)
явно имаме и поредната простотия!
Нищо!-Човек се учи докато е прост!
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Октомври 08, 2010, 12:48:07
Това обаче си е чиста проба евтина манипулация от твоя страна-месеците престой са за автомобила (2 или 6-в зависимист от държавата),а не за собственика (той може да си седи колкото му душа сака)...а т.нар. селективно недопускане всъщност се отнася до автомобилите,а не до хората-те могат да си ходят напред-назад докато им кестисат краката   ;)

Дрън, дрън!
Хайде холан - не може да има никаква връзка между допуска на колите и гражданството на собствениците или шофьорите им!

Значи ако аз искам да вляза с автомобила си в (БЮ)РМ, то ще ме пуснат защото имам БГ гражданство и кола с БГ регистрация, а приятеля ми няма да го пуснат защото има кола с БГ регистрация и двойно (БГ и РМ) гражданство?! Това е пълна лудница! :o

А кой е учен и кой прост си личи отдалеко - например по правописа на тези всезнаещи "испанци", които не са посещавали "екзархийските" БГ училища!  ;)

Между другото, в (БЮ)РМ не можеш да ходиш свободно "напред-назад докато ти кестисат краката", защото имат навика да задържат паспортите на чужденците в рецепцията на хотелите по настояване на полицията, което навярно също съвпада с "добрите испански практики", нали така?!  :)
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: татар на Октомври 08, 2010, 12:53:51
А случайно на приятеля ти да са му сложили един голям печат (като водач наМПСто) в паспорта,на който са отбелязани номерата и дата на влизане (или излизане)???
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: татар на Октомври 08, 2010, 12:56:21
А кой е учен и кой прост си личи отдалеко - например по правописа на тези всезнаещи "испанци", които не са посещавали "екзархийските" БГ училища!  ;)
А това си го разпечатай в повечко екземляри,навии ги на руло и си ги запази някъде-за спомен.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Октомври 08, 2010, 01:08:00
Цитат: Татар
Човек се учи докато е прост!

Който се учи, той ще сполучи!  ;D
Особено ако се учи в българско екзархийско училище!  ;)
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: татар на Октомври 08, 2010, 01:18:09
Цитат: Татар
Човек се учи докато е прост!

Който се учи, той ще сполучи!  ;D
Особено ако се учи в българско екзархийско училище!  ;)
Нямам никаква идея какво искаш да кажеш с това "българско екзархийско училище"!Би ли бил малко по-ясен,защото явно влагаш някаква скрита идея...много скрита?!
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Октомври 08, 2010, 01:36:19
А случайно на приятеля ти да са му сложили един голям печат (като водач наМПСто) в паспорта,на който са отбелязани номерата и дата на влизане (или излизане)???

В ЕС (и дори в РМ) много добре се пътува само с БГ лична карта, където (дори да му се иска на някой хунза) не може физически да се сложи никакъв печат - нито голям, нито малък, нито с дата, нито без дата!  ;D
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Октомври 08, 2010, 09:51:42
Тава кое е спорно е следното; Селективно допускане на хората да влизат во РМ, односно забраната за влез во РМ на хора со двоино гражданство, и това само на тие со БГ и МК граждаство. Което е попречване на свободен проток на хора и стоки, односно прекршување на основен принцип на само на ЕУ ами на цел современ свет.

Тие можат да ги пуснат и само на 0,1 цм от македонската страна да ги глобат со 100 односно 50 евро, но тие тава не го прават просто ги сопират да влизат во РМ. Поракта која ја испраштат со това е; во МК нема место за граждани на РМ които имат БГ гражданство.

Нели не допирам друг еден аспект на проблема кои многу важен и за легалсноста на целата процедура, кои и как води евиденцијата за должината на престој на колите со БГ номери и други чуждестрански номери во РМ? ИТ Систем ли имат (а немат), прават ли евиденциони картони за всички коли кои минават низа РМ (а нивниот номер е неколку милиони, тогава митиниците на РМ ште станат големи архиви) или просто спират само БГ коли. И секако оти тие евиденциски картони ги немат самите шофери?

Е това е!

Да нагласиме дека неспориме со легитимноста на страната РМ да донесува закони и ги спроведува законите, спориме за сeлeктивниот пристап  и примен на тие подзаконски акти.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Корени на Октомври 08, 2010, 11:11:03
С какво точно си съгласен, Подкрепа?
Е па така си е според мене.

А случайно на приятеля ти да са му сложили един голям печат (като водач наМПСто) в паспорта,на който са отбелязани номерата и дата на влизане (или излизане)???
Може би е малко селективно или по някакви технически причини. Като се разхождаме в Гърция или Румъния просто показваме личните карти през прозореца на колата, поглеждат ги и ни махват да продължаваме. Не слизаме и не гасим. До колкото знам обаче номерата на колите автоматично се снимат и разпознават, така че в базите данни пак се знае коя кола в коя страна е. Не се са ме спирали и не съм се задържал повечко да разбера дали ще почнат да ме спират.
На по-далече пътувам със самолет, не съм пътувал извън ЕС напоследък и изобщо не знам къде ми е паспорта и дали е валиден  ;D.
По въздух до-от Испания най-голямато забавяне за проверка ми е било на летище София - митничаря ми огъна личната карта да провери дали се огъва нормално - 15 секунди (ако не броим един митничар в Барселона, който ме разпитваше дали това в багажа ми е лаптоп, ама не знаеше английски, пък и аз испански - говорих му на български, теглихме си по една майна и ме пусна след минута).

Вуйчо ми има навика да си купува всяка година кола от Германия, първа грижа му е да я регистрира в КАТ още на другия ден.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Октомври 08, 2010, 11:56:21
Вуйчо ми има навика да си купува всяка година кола от Германия, първа грижа му е да я регистрира в КАТ още на другия ден.

Никаква релевантност с темата, защото вуйчо ти очевидно не работи постоянно в Германия, няма двойно гражданство, нито пък идва за кратко с колата си оттам само за да посети близките си, нито пък бива спиран на БГ границата заради немската си кола ...

Кого фактически подкрепяш, Подкрепа, относно колите на хората с двойно гражданство?!  :o
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Октомври 08, 2010, 11:58:12
Тава кое е спорно е следното; Селективно допускане на хората да влизат во РМ, односно забраната за влез во РМ на хора со двоино гражданство, и това само на тие со БГ и МК граждаство. Което е попречване на свободен проток на хора и стоки, односно прекршување на основен принцип на само на ЕУ ами на цел современ свет.

Тие можат да ги пуснат и само на 0,1 цм от македонската страна да ги глобат со 100 односно 50 евро, но тие тава не го прават просто ги сопират да влизат во РМ. Поракта која ја испраштат со това е; во МК нема место за граждани на РМ които имат БГ гражданство.

Нели не допирам друг еден аспект на проблема кои многу важен и за легалсноста на целата процедура, кои и как води евиденцијата за должината на престој на колите со БГ номери и други чуждестрански номери во РМ? ИТ Систем ли имат (а немат), прават ли евиденциони картони за всички коли кои минават низа РМ (а нивниот номер е неколку милиони, тогава митиниците на РМ ште станат големи архиви) или просто спират само БГ коли. И секако оти тие евиденциски картони ги немат самите шофери?

Е това е!

Да нагласиме дека неспориме со легитимноста на страната РМ да донесува закони и ги спроведува законите, спориме за сeлeктивниот пристап  и примен на тие подзаконски акти.

+1
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: disidente на Октомври 08, 2010, 01:03:56
Еве неколку реченици и од мене. Тоа што вуйче си купува коли од Германия и веднаш оди на КАТ е затоа што истиот не е германец. За разлика од него, ние сме БУГАРИ од Македония и благодарение на той факт, со документите што ги имаме, пред ПОВЕКЕ години си купивме коли од Бугария на половина цена од цените во Македония. Ако на тоа го надоврзиме и фактот дека годишните давачки за колите во Бугария се 4 (четири!) пати помали од истите во Македония, ке ви биде ясно зошто многумина я искористия привилегията да возат коли со бугарски таблички. И така беше со години, додека на србоманската клика не и се присака да ни я одземе таа привилегия. А нели велат дека во правото, еднаш доделената слобода, не може да се санкционира ?
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Daskal на Октомври 08, 2010, 01:54:47
перверзно извртување на нештата ала „србо-комунистичко-хунзистички“ интелектуалец/новинар....

ЕДИТОРИЈАЛ

Патриотско возење

Ако ги користиш сите права што ти ги дава државата, треба да прифатиш дека имаш и обврски, кои значат почитување на законите во неа. Ова го пишува во учебникот за Општество за четврто одделение. Ама оваа лекција, изгледа, ја имаат пропуштено сопствениците на возилата со бугарски таблички - едноставно избегале од часот кога се предавала. Истите тие ги користат правата што им се даваат, меѓу кои и правото на штрајк за да го изразат незадоволството од високите цени за пререгистрација на своите возила, но не ги спомнуваат обврските што ги имаат кон државата.

Меѓу нив е и обврската до крајот на минатиот месец да земат македонски регистарски таблички. Од околу 40.000 вакви возила, колку што има во земјава, македонски таблички добија само една четвртина. За другите, освен високата цена за данок, акциза и царина, причина да не ги пререгистрираат возилата е и двојното државјанство на сопствениците со кое, сметаат, може да ги управуваат возилата.

Се повикуваат на бугарските пасоши и на бугарското државјанство и тврдат дека нема ништо незаконско во возењето автомобили со странски таблички. Ако им објасните дека со тоа ја кршат Истанбулската конвенција, со која едно возило со странски таблички само шест месеци може да се вози во друга држава, ќе ви кажат дека тие не се странци, туку дека само имаат двојно државјанство.

Иако Владата го донесе законот токму за да може бугарските возила да добијат македонски таблички, големите „патриоти“, кои попрво би се откажале од сопствениот народ отколку од странските таблички, не ја искористија таа можност. Наместо тоа, организираат протести и блокади на гранични премини, под покровителство на бугарски политички партии, кои отворено негираат се' што е македонско.

Ако им се високи цените за регистрација на возилата или за зелен картон, нека протестираат за нивно намалување. Тие се прескапи за сите граѓани на оваа држава и за тоа ќе добијат сечија поддршка. Но, законите мора да се почитуваат и овие наши сограѓани ќе мора да решат која е нивната матична држава на која ќе и' плаќаат давачки за користење на патиштата.
Валентина Ангеловска

http://bkks.org/forum/index.php?action=post;topic=245.60;num_replies=74
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: ohrid1941 на Октомври 08, 2010, 04:02:47
Кој е виновен кога не се знае да се формулираат точни политички барања засновани на силни правни аргументи. Импровизациите секогаш оставаат простор да бидат разводнети со разни текстови. Се изнаслушавме за високите давачки, а од никого не слушнавме дека станува збор за дискриминација примерно. Никој правно не ја критикуваше Истанбулската конвенција.

Convention On Temporary Admission (Istanbul Convention)

http://www.likumi.lv/doc.php?id=19741&from=off

http://ec.europa.eu/world/agreements/prepareCreateTreatiesWorkspace/treatiesGeneralData.do?step=0&redirect=true&treatyId=533


Annex Concerning Means Of Transport

Article 9

1. Means of transport for commercial use shall be re-exported once the transport operations for which they were imported have been completed.

2. Means of transport for private use may remain in the territory of temporary admission for a period, continuous or not, of six months in every period of twelve months.

Забележка од истиот анекс: Article 1, (c) the term "private use" means: the transport exclusively for personal use by the person concerned excluding commercial use;


Значи треба да се најдат некои релевантни меѓународни конвенции, закони и стандарди на кои Истанбулската конвенција евентуално би противречела. Дури тогаш може да се формулира некаков ПРАВНО ИЗДРЖАН став по однос на проблемот со колите. Се друго е дневна политика за краткотрајна употреба.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: ohrid1941 на Октомври 08, 2010, 05:10:05
World Customs Organization

The World Customs Organization (WCO) is an intergovernmental organization headquartered in Brussels, Belgium. With its worldwide membership, the WCO is recognized as the voice of the global customs community.

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Customs_Organization

Membership: 177 custom administrations.

Instruments

3) ATA Convention and the Convention on Temporary Admission (Istanbul Convention). Both the ATA Convention and the Istanbul Convention are WCO instruments governing temporary admission of goods. The ATA system, which is integral to both Conventions, allows the free movement of goods across frontiers and their temporary admission into a customs territory with relief from duties and taxes. The goods are covered by a single document known as the ATA carnet that is secured by an international guarantee system.

List of World Customs Organization member states

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_World_Customs_Organization_member_states
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: gromovnikot на Октомври 08, 2010, 05:27:41
   На сите ни е јасно дека проблемот не се возилата со странски регистарски таблички туку македонските б’лгари. На тоа укажува и фактот што и возила кои навистина повеќе од шест месеци во годината се надвор од Македонија не се пуштат да влезат во државата. Веќе јас имам евидентирано такви случаи што значи дека ги има повеќе. Од друга страна полицијата и царината не приложуват никакова евиденција за тоа колку време некоја кола е во Македонија. Тоа пак значи дека во внатрешноста полицаец не смее да те третира по истанбулската конвенција бидејки нема трхничка можност да провери колку време возилото е во Македонија. Тоа е исто како кога би те сопрел за брзо возенје а нема радар да го докаже тоа.Исто така не е јасно дали граничните служби можат да приложат валиден податок за времето на престој на спорните возила во Македонија. Сето ова  укажува дека службите не се спремни да постапуваат по истанбулската конвенција и дека практично делуват не законски. Затоа сметам дека ни е нужна сериозна правна заштита што ќе ни овозможи да се заштитиме во оној дел каде навистина сме во право. Затоа предлагам БККС и другите организации на македонските б’лгари да побараат од меродавните б’лгарарски органи да ни обезбедат бесплатна правна помош. Суштината би била секој загрозен по ова проблематика да може да се обрати веднаш до овластен адвокат за совет а доколку проблематиката е посериозна адвокатите да доаѓат на лице место особено  на трите гранични премини.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: ohrid1941 на Октомври 08, 2010, 05:48:48
Се согласувам со претходниот коментар. Истанбулската конвенција одредува колку едно возило за приватна употреба може да престојува во дадена царинска зона. Затворањето на границите и присилувањето за пререгистрирање не се дел од Истанбулската конвенција и очигледно претставуваат нејзино нарушување, како и нарушување на други меѓународни конвенции и стандарди. Тоа секако е основа за реакција, како и селективноста и двојните стандарди во примената на фамозната царинска уредба, чиј текст никаде не може да се најде.

Во секој случај, сите овие работи треба точно и прецизно да се обработат од правен аспект пред да се преземат одредени чекори. Можеби треба да се анализира и Законот за возила:

http://biznis24.com.mk/pdf/Zakon_za_Vozila.pdf

Тоа што го гледам во моментов е:

чл. 5 ст. 3: Не може да се забрани, ограничи или одбие продажба, регистрација и користење на возила, системи, составни делови, самостојни технички единици и опрема, од аспект на нивната градба и функционирање кои се опфатени со овој
закон, доколку се исполнети таквите барања утврдени со овој закон.

Треба веројатно да се видат и чл. 26 (ст. 3 и ст. 6), како и чл. 28 ст. 2.
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Октомври 12, 2010, 11:49:05
МВнР изостави българите в Македония  :o

http://skat.bg/news.php?action=7&newsID=10605
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Competent на Октомври 14, 2010, 04:29:49
50 000 Macedonian Bulgarians Said to Be Targeted in FYROM
http://www.novinite.com/view_news.php?id=120844

Цитат
The FYROM government is cracking down on Macedonians holding Bulgarian citizenship, according to representatives of Bulgarian organizations in Macedonia.

The government in Skopje has confiscated 90 cars of Macedonian holders of Bulgarian passports, which are registered in Bulgaria, according to Petar Kolev, head of the Preobrazhenie ("Transformation") Movement, and Mitko Georgiev from the Most ("Bridge") Association, as cited by the Trud Daily.

"More and more people in Macedonia are realizing their Bulgarian roots and have Bulgarian passports. Their cars are with Bulgarian license plates. They pay the due taxes in Bulgaria. The Macedonian authorities want to make them abandon their Bulgarian registration and to pay duties on importing these cars because they damaged the Macedonian roads. These cost EUR 1000-3000," Georgiev told the Trud Daily.

In his words, the real goal of the FYROM government is a different one. Those who fail to register their cars in Macedonia will lose their Macedonian addresses, and will not be allowed to vote in Macedonia's general elections.

In September, the Bulgarian nationalist party VMRO-BND (not to be confused with the ruling party in Macedonia, VMRO-DPMNE, even though both claim descent from the Internal Macedonian and Thracian Revolutionary Organization VMORO founded in 1893) staged a protest against the "car" policies of the Macedonian government by placing barbed wire on the Bulgarian-Macedonian border as a symbolic gesture.

Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Корени на Ноември 09, 2010, 02:03:09
Бугарските возила се менуваат како чорапи http://utrinski.com.mk/?ItemID=DC8DFDA3C07BC44DA91F4E1EEDA5959E

Цитат
Незначителен е бројот на бугарските возила што извршиле пререгистрација во земјава. Иако рокот за пререгистрација истече во септември, сопствениците на бугарските автомобили се снаоѓаат и бараат свои канали како да ги избегнат казните за возење автомобил со странски таблички во земјава, повеќе од шест месеци, колку што дозволува законот. Познавачите велат дека најчесто, ако им е истечена важноста за престој, сопствениците на вакви автомобили одат во Софија, или во друг град, и таму го пререгистрираат автомобилот за 20 евра, со што добиваат нова табличка, или купуваат нов, па така на секои шест месеци.

Ово йе стандарт!  :)

А вече ще са и с гаранция. Свърши гаранцията, па си я върнеш и си вземеш нова, пак с гаранция :) Цивилиация :)

Цитат
Според нив, цената на автомобилите во овој период е сведена на најниско ниво и во земјава се продаваат возила со европска маржа. „Маржите се сведени на најниско ниво во последниве години и нема веќе простор за поголемо намалување. Сега и кај нас маржите се исти како и во европските земји. Тие се движат до 1.000 евра, но најчесто се и пониски. Проблемот е што стандардите што ги поставува ЕУ се многу високи. Не може ние од нив да побараме да ја променат серијата на производство и да им кажеме дека ние се' уште бараме возила со Еуро-2 стандард, и со еден до два ер-бека. Во ЕУ дополнителната опрема е задолжителна“, објаснува Зоран Василевски, директор на сервисниот центар на „Аутомакедонија“.

Аз на негово място бих затворил отсега. Февруари започват да излизат на пазара автомобили, произведени в Ловеч. Нова кола, евро стандарти и цена колкото сравително запазена на старо. Не го виждам при това  положение кой та ще купи нова кола, която не и произведена в България или Румъния. (то и тук авто вносителите са в паника)
Наслов: Одг: Бугарски метеж низ македонските градови
Поставена од: Илийца на Ноември 09, 2010, 02:09:05
А пък и татковината (фатерланда ;) ) виждат по-често.
Добрата новина е и, че не дават бели пари на "владата" за черни македонистки простотии.