Бугарски Културен Клуб

Историја => Забележителни личности и настани => Тема започната од: gromovnikot на Март 12, 2010, 08:43:05

Наслов: Современи дејци
Поставена од: gromovnikot на Март 12, 2010, 08:43:05
Вчера почина Јован Стојанов популарно познат како Јове- рибарот.
Беше бескомпромисен борец за б"лгарската кауза и заедно со ,исто така починатиот, Благој Велинов беа меѓу првите и нај активните личности кои ја поттикнаа современата преродба  на македонските б"лгари. Беше еден од основачите на првото наше здружение Радко. На основачкото собрание на здружението, кога беа нападнати од  србомакедонистичките хулигани, смело застана во одбрана на достоинството на сите учесници на собирот. Поради ова беше осуден и иако во подминати години (68) лежеше затвор.Траумите преживеани за време на долгиод и неправеден судски процес  и затворот трајно го нарушија неговото здравје и предизвикаа предвремена смрт. Хулиганите кои го атакуваа собирот, иако се знае кои се,никогаш не беа третирани од македонските органи.Заслужува да се каже дека овој немил настан се случи 2000-та година кога партијата ВМРО-ДПМНЕ беше на власт.Од тој момент па се до последниот ден во  затворот ниту од Бугарија ниту од Македонија Јове-рибарот не доби никаква институционална помош.
Погребот ќе се одржи на 13 март (Сабота)  во Скопје на градските гробишта Бутел во 12 часот.
                       
                       ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И БОГ ДА ГО ПРОСТИ
Наслов: Одг: Современи дејци
Поставена од: disidente на Март 12, 2010, 09:18:22
БОГ ДА ГО ПРОСТИ , ВЕЧНА МУ ПАМЯТ !
Наслов: Одг: Современи дејци
Поставена од: MacedonBG на Март 12, 2010, 09:48:42
Бог да го прости и вечна му памет!
Наслов: Одг: Современи дејци
Поставена од: deko на Март 13, 2010, 11:25:18
БОГ ДА ГО ПРОСТИ И ВЕЧНА МУ ПАМЯТ