Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Български военни гробове от Първата световна война в Струмица  (Прочитано 3219 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Информационна агенция "Фокус", 26.04.2009
Български военни гробове от Първата световна война има в градските гробища на Струмица - снимки от читател

Председателят на Български културен клуб Скопие (БККС) Лазар Младенов изпрати до Агенция “Фокус” снимки от градските гробища в Струмица, където са погребани български войници и офицери, загинали през Първата световна война. Снимките са направени по Великден, 2009 година. Всяка година, навръх Великден, българите от Струмица запалват по една свещ на всеки гроб.

На първите две снимки е гробът на подполковник Никола Попов. Ясно личат опитите името му върху камъка да бъде издълбано на „Попович”. Той е роден на 29 септември 1891 г. в село Кара Омур (днес село Смилец, Силистренско). Убит е на 11 август 1916 година в село Дедели, Струмишко.

На третата и четвъртата снимка е гробът на подполковник Стефан Кушев, командир на Първа дружина от 9-и Пловдивски пехотен полк.

На петата и шестата снимка е гробът на подпоручик Илия Петров Съров от 34-и Троянски пехотен полк, убит на 26 ноември 1916 г.

Село Дедели, Валандовско, се намира край Дойранското езеро. През Първата световна война тук минава част от фронтовата линия на Македонския фронт.

На седмата и осмата - гробът на коменданта на гара Дедели - Стоян Нанов.

„Фокус” благодари на г-н Лазар Младенов за изпратените фотографии.


Гробът на подполковник Никола Попов

Гробът на подполковник Стефан Кушев, командир на Първа дружина от 9-и Пловдивски пехотен полк

Гробът на подпоручик Илия Петров Съров от 34-и Троянски пехотен полк

Гробът на коменданта на гара Дедели - Стоян Нанов


Информационна агенция "Фокус", 26.04.2009
„Фокус” кани читателите да изпратят снимки на български войнишки паметници зад граница и в България

София. Екипът на Агенция “Фокус” се обръща към читателите си с призив да изпращат на електронната поща на „Фокус” [email protected] снимки и информация за забравени български войнишки паметници зад граница и в България. Надгробни паметници и паметни плочи, чешми, църкви, гробища, са само част от българското историческо наследство, останало на териториите, на които Българската армия е воювала в новата ни история.
Целта на „Фокус” не са каквито и да било претенции, а единствено - да напомни чрез възможностите на интернет мрежата на потомците на загиналите в състава на Българската армия за нашите предци и каузата, за която са отдали живота си.
Най-интересните материали ще бъдат публикувани на сайта на агенцията.
« Последно менување: Април 26, 2009, 06:28:56 ohrid1941 »
Сочувана

александър

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 214
  • Погледај го Профилот

Еееееее! Нямам думи.Да изтриеш името на княз Борис I от църковна икона и да го замениш с друго ,до някъде им  разбирам мотивите на просръбските еничари.Ама това с военните паметници е върха на олигофренията. ??? ??? ???
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот

Еееееее! Нямам думи.Да изтриеш името на княз Борис I от църковна икона и да го замениш с друго ,до някъде им  разбирам мотивите на просръбските еничари.Ама това с военните паметници е върха на олигофренията. ??? ??? ???
Ни едното, ни другото е разбираемо.  Това да скверниш и да дълбаеш икони и гробове е върха на нечовешкото.
Сочувана

Апостол

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 509
  • Погледај го Профилот

 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=274654


19:22
07.11.09Божидар Димитров се поклони пред костите на наши бойци
автор: Йова Апостолова, прочитания: 12, коментари: 0 Министърът без портфейл Божидар Димитров, временно управляващият посолството ни в Скопие Ангел Ангелов (крайният вляво) и патриоти уважиха паметта на падналите български войници в Македония на военното гробище в Ново село. Снимка Веселин Боришев НОВО СЕЛО - 71 български войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, бяха почетени на Архангелова задушница вчера от министъра без портфейл проф. Божидар Димитров, депутати на ГЕРБ от Благоевградско и патриоти. Над гробовете им в Ново село, Македония, прозвучаха македонският и българският химн, а 33-годишният местен отец Доран отслужи панихида и изпя “Вечная памят” на църковнославянски.

На празника вчера, когато живите си спомнят за покойниците, край Ново село миришеше на тамян. Само страничните шумове над притихналото гробище напомняха, че животът продължава - от близките дворове кукуригаха петли, овчари подвикваха на стадата си. Гостите пийнаха червено вино, хапнаха кроасани, а местен българин бе донесъл шише от лютата си домашна ракия.

Гробището е възстановено през 2006 г. Тук почиват 71 български и 2-ма сръбски войници, въпреки че са ни били противници, каза вчера министър Димитров. И напомни стихотворението “Мъртвият не ни е враг” на Димчо Дебелянов, загинал недалеч от Ново село в Първата световна война. Войниците, погребани край Ново село, са от всички краища на днешна България, Егейска и Вардарска Македония, Западните покрайнини и Източна Тракия, напомни министърът.

Преди панихидата Димитров се срещна с кмета на Ново село Петър Спасов. Докато пиеха кафе, депутат фермер от ГЕРБ похвали ЕС със значимите субсидии за земеделие. Тогава министърът историк, известен с чувството си за хумор, подкани кмета Македония да прекрати спора с Гърция за името си, като сложи едно прилагателно - за да може да влезе в ЕС и да ползва като нашите фермери евросубсидии. Кметът му влезе в тона и се пошегува, че Македония може да се прекръсти на “Жална Македония”.

Това бе първата визита на проф. Димитров в Македония като министър. На границата той бе посрещнат по протокол от представители на посолството ни в Скопие, а македонският полицай на границата му козирува. Димитров му отвърна с войнишкия поздрав на гола глава. А когато видя пилотката пред кордона, министърът се пошегува, че досега при честите му визити в Македония го е следвала само една кола - отзад, т.е. външно наблюдение. В Македония има 471 български военни гробища, възстановени са едва 6.

Сочувана