Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Во Македонија царува вистината на Лагата  (Прочитано 24373 пати)

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
« Одговори #105 на: Април 12, 2012, 07:43:46 »

Хе хе - снимката не е на академик Георги Марков, а на писателя Георги Марков - героят от сагата с "българския чадър" през 70-те години на миналия век!  :o
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
« Одговори #106 на: Април 12, 2012, 02:27:39 »

Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
« Одговори #107 на: Април 13, 2012, 03:29:43 »

Божиновска: Чудото е повик за прогледување, да се вратиме веднаш кон моралните вредности, децата и семејството

 Божјото чудо се појавува кога ќе биде изменет природниот закон од Бога. Дали чудото ќе биде објавено како чудо, како испратена порака од Бога, тоа ќе го соопшти црквата. За мене е чудо и порака дека МПЦ е жива црква каде Бог живее – вели протојереј Драги Костадиновски.

Директорката на Комисија за односи со верски заедници и религиозни групи Валентина Божиновска чудото во Св. Димитрија го нарече момент на големо прогледување – знак од Бога кој укажува дека не случајно сме силно застапени во Библијата како македонски народ.  :o  :o  :o  Порака дека мораме веднаш да се вратиме кон моралот, фамилијата, децата, семејството, тоа е пораката. Ова е прогледување на македонскиот народ и на младите. Имам силно внатрешно чувство дека и С. Димитрија не повикува да се вратиме во гнездото на оваа стара градска скопска црква  ;), оваа врвулица што ја има денеска да биде катадневна.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=89778
 
 
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
« Одговори #108 на: Април 13, 2012, 03:44:37 »

ОВАА ПЛОЧА Е ОД ИСТАТА ТАА "СТАРА  ГРАДСКА СКОПСКА ЦРКВА"  ;)  ;D  ;D

Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
« Одговори #109 на: Април 24, 2012, 03:12:05 »

Струмичанка добила книга со посвета на мис Стон од 1890 год.!  ;)

Мис Елен Стон пред 122 години ѝ подарила книга на англиски јазик на Маријка Г. Бојаџиева од Струмица, со своерачна посвета напишана на македонски јазик  :o  :o  :o

                     

И, на крајот, да се вратиме повторно на посветата што ја напишала на книгата-подарок за Маријка Г. Бојаџиева. Својата посвета мис Стон ја напишала на македонски јазик, внимателно и со заоблени букви, при што поголем проблем за неа очигледно била само буквата „з“.   :o

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=4241284173&id=9&prilog=0&setIzdanie=22563

KАК ТАКА МАКЕДОНСКИ, КОГАТО СЕ ИСПОЛЗВА "Й" ПРИ ИСПИСВАНЕТО НА МЕСЕЦ МАЙ  ;)  ;)  ;)
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
« Одговори #110 на: Април 27, 2012, 12:48:16 »

Article in Macedonian language stated that Macedonian minority in Albania are invention of the Macedonian secret service.


Архивски Број 1402   Петок, 20 Февруари 2004
Опасни пораки на лидерот на ДПА за Македонците и за македонската држава испратени од Тирана
Џафери тврди дека Македонците во Голо Брдо се измислица

ВИКТОР ЦВЕТАНОСКИ

   
Лидерот на ДПА препорачува отворање на дилемата во врска со формирањето на македонската држава ако таа не го признае Косово: Арбен Џафери
Лидерот на ДПА, Арбен Џафери, тврди дека Македонците од Голо Брдо се измислица на бившиот македонски претседател Киро Глигоров и на македонските тајни служби. Истовремено, тој препорачува дека најадекватен одговор на македонската определба за непризнавање на независноста на Косово е отворање на дилемата во врска со формирањето на македонската држава.

"Од каде извира таа енергија, таа подготвеност за формирање на една "македонска кауза" во Голо Брдо во Албанија?", прашува Џафери во текстот објавен во албанскиот весник "Шекули", за потоа да констатира дека одговорот не треба да се бара ниту во историјата ниту во традицијата, "туку во политичките проекти на мошне старите лидери или на проектите на македонските тајни служби кои се стремат да го релативизираат албанското прашање на просторите на поранешна Југославија". Според него, македонската кауза во Албанија се отворала како антиалбански предизвик во рамките на глигоровистичката стратегија која презела врз себе да реализира неколку сегменти на тајните служби и на кариеристичкото слепило на неколку поединци во Албанија, кои преку своите друштва се стремеле да отворат големи дилеми. "Меѓутоа, тие ќе успеат да сфатат дека импровизираат само бура во една чаша вода... делириумот за создавање етничка кауза во Албанија не е само политичка реторика, но и геостратегиска политика", ќе констатира Џафери.

Истовремено, тој објаснува дека постоел план од времето на поранешна Југославија за формирање една тампон-зона која би ги поврзувала пределите населени со "муслиманите-словенофони" во Гора, Косово, на селата на "торбешите" околу Дебар и оние во Голо Брдо, Албанија. Лидерот на ДПА посочува дека актуелната македонска Влада остварувала разговори за отворање пат кој би го поврзал Голо Брдо со селата на "торбешите" околу Дебар.

Џафери признава дека во еден дел од територијата на Албанија постоела една група што зборувала "еден пресушен дијалект" од словенскиот јазик, која припаѓала на муслиманската вероисповед, но, според него, на оваа група сў уште не и бил јасен нејзиниот национален идентитет, дури таа била многу поназад од другите што денес се признавале под името помаци, торбеши и босанци. Според него, тие едноставно се идентификувале со топонимот на Голо Брдо и дури често пати се декларирале како Бугари.

На лидерот на ДПА повод за вакви жолчни напади врз Македонците во Албанија и врз македонскиот национален идентитет му дал текстот на д-р Кимет Фетаху, Македонец од Голо Брдо, познат активист за правата на Македонците во Албанија, објавен во истиот весник. Џафери не кажува што, всушност, пишува Фетаху. Го претставува како претставник или претседател на едно од друштвата на, според него, "таканаречената Унија на Македонците во Албанија". Фетаху за него е човек "на едно друштво кое според сите веројатности собира граѓани од Албанија кои сметаат дека им се зголемува угледот ако се идентификува со таа политичка измислица - Македонци муслимани, што ниту во самата Македонија не фати место". Лидерот на ДПА вели дека текстот на Фетаху бил интересен само ако се гледал како илустративен дел од синдромот создаден од глигоривистичката доктрина што во суштина, според него, била вештачка и во самиот македонски народ внесувала збрка, како со себеси, така и со другите народи на Балканот. "Овој напис вреди да се анализира само за да се сфати апсурдот на македонизмот, барем перципиран со очилата на доктрината на Глигоров", заклучува тој.

Лидерот на ДПА се враќа и во минатото, тврдејќи дека примарната идеја на ВМРО била да се формира една државна формација на географскиот простор што би се признавала со името Македонија и во која Голо Брдо во Албанија било надвор од полето на нејзиното политичко перципирање. "Оваа Македонија, според политичката платформа на ВМРО, требаше да биде балканска Швајцарија каде што во целосна еднаквост би живееле Бугарите, Албанците, Грците, Турците, Власите и другите. Така, дел од бугарската елита се стремеше преку новиот концепт на држава како Швајцарија повторно да ја врати бугарската доминантна позиција врз една стратегиска територија што ја имаше загубено благодарение на меѓународната арбитража", пишува Џафери, застапувајќи ги познатите тези на Ванчо Михајлов за Македонија без Македонци.

На крајот лидерот на ДПА заклучува: "Претенциозните трансцедетални концепти на Глигоров за македонизмот создаваат само големи историски, политички религиозни збрки и друго, не само во Македонија, но и околу Македонија. Со случајот на промовирањето на македонизмот во Голо Брдо, диригиран од Скопје, се отвора силна политичка дилема која се однесува на формирањето на Македонија како независна држава и влијанието на тоа врз стабилноста на државата и констелациите околу неа". Џафери смета дека најадекватен одговор на, според глигоровистичката и воопшто македонската определба за непризнавање на независноста на Косово, е отворањето на дилемата во врска со формирањето на македонската држава, зашто "тоа и како концепт и како агентурска дејност" ги дестабилизирало албанските простори и регионот.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
« Одговори #111 на: Август 21, 2012, 01:16:29 »

http://www.plusinfo.mk/vest/54013/Paraf-na-dogovorot-za-prugata-od-Koridorot-8

Параф на договорот за пругата од Коридорот 8 .....??????

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески денеска ќе го потпише договорот со Европската банка за поддршка на развојот (ЕБОР) за финансирање на проектот „Рехабилитација на источниот дел од железничката пруга на овој Коридор 8 - фаза 1, делница Куманово - Баљаковце”.
За реализација на овој проект, Владата преку финансискиот инструмент Њестерн Балкан Инвестмент Фрамењорк обезбеди грант, односно неповратни средства во висина од 5,2 милиони евра. Тоа е поддржано од Европската банка за обнова и развој, од кои 2,5 милиони евра се за вршење надзор на изградбата делницата Куманово - Бељаковце.
На почетокот од август, Европската банка за обнова и развој објави повик за обезбедување консултантски услуги за проектирање и поддршка при спроведувањето на јавните постапки и за изградба на дел од железничкиот Коридор 8, односно делницата Белјаковце - Крива Паланка.
Предвидените средства од ЕБОР за реализацијата на овој проект изнесуваат 50,5 милиони евра и истиот опфаќа реконструкција и изградба на делницата помеѓу Белјаковце и Крива Паланка, што претставува секција од источниот дел на транс-европскиот Коридор 8 во Република Македонија
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Во Македонија царува вистината на Лагата
« Одговори #112 на: Август 26, 2012, 10:39:47 »

Груевски блефира, ВМРО-ДПМНЕ не сака избори

Ивор Мицковски

Цитат
Да биде јасно, јас одамна тврдам дека единствената карта која му преостанува на Груевски е лажниот патриотизам и наводната борба против надворешниот и домашниот непријател. Со една клучна разлика, што таа приказна повеќе не лепи, никој не кај купува, а ВМРО-ДПМНЕ не знае поинаку или навистина не може поинаку. Предвремените избори во 2008 година ВМРО-ДПМНЕ ги доби токму на тој начин, за потоа „принципиелно“ да коалицира со ДУИ и да ја претвори во тендерска коалиција. Тендерска коалиција во која народот се изнагледа како бизнис интересите на двата партнери во Владата се поважни од интересите и од чувствата на обата етникуми. Тендерски и принципиелно Груевски ги нарекуваше ДУИ терористи, па потоа коалицираше со нив; на ист начин принципиелно едните градеа црква, другите ја рушеа, едните ставаа лисици, вториве ги вадеа, за на крај да добиеме и црква и џамија. Тендерски и принципиелно, Груевски ги амнестираше крвниците на Македонците, а Ахмети им направи лоша услуга на Албанците и наместо да се казнат неколкуте виновници, ја колективизираше нивната вина пред очите на Македонците. Оттука, таа приказна, дека Груевски е македонскиот патриот, а Ахмети е борецот за правата на Албанците, не пали повеќе.

http://www.plusinfo.mk/mislenje/579/Gruevski-blefira-VMRO-DPMNE-ne-saka-izbori
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !