Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ  (Прочитано 33595 пати)

ohrid1941

• Administrator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот
Одг: Позитивни отзиви за БГ в медиите на РМ
« Одговори #45 на: Март 10, 2010, 02:02:01 »

Цитат
Така, годинава „Златниот венец“ на поезијата ќе му биде доделен на бугарскиот поет Љубомир Левчев. Тоа е пред се' гласна уметничка, меѓутоа и суптилна политичка порака која покажува зрелост на македонската средина да биде поголема од ситуацијата. Кога ова нема да остане осамен пукот во празно, кога и Бугарија ќе возврати врвната (не некоја локална) книжевна награда да ја додели на писател кој јасно се именува себеси како Македонец, а своите песни како песни на македонски јазик, без да остава простор за сомневања, и кога целиот тој процес ќе забразди поширок опсег од обострани „почитанија“, во такви времиња се надевам дека и насловот на текстов ќе ја загуби својата сосема ненамерно негативна конотација.

Бре, што умен бил? Детево можеби е навикнато на вакви ситни финтички, но треба да знае дека со историјата не се прават ПАЗАРЛАЦИ. Овој текст е направо за „Език на омразата...“.
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот
« Одговори #46 на: Март 10, 2010, 10:32:18 »

ОХРИДЕ ,

НЕМОЙ ТОЛКУ ОСТРО ! БИДИ ИСКРЕН И КАЖИ КОГА ОД РАКАТА НА МАКЕДОНИСТ БИЛО НАПИШАНО СЛЕДНОТО :

Цитат
Нашиот инстинкт на нетрпеливост кон Бугарите е бетониран како кон ретко кој друг сосед.

Цитат
Додека српскиот филм од деведесеттите го доживувавме како одредница за модерност, мачизам, урбаност, гледливост, нека се сети некој од нас барем на еден бугарски наслов што сме го гледале или сакале? Нема таков.

Цитат
Додека бендот на Чорба (кој долго се мајтапеше со нас како земја чиј запад е Албанија) постојано е на турнеи низ државава ... поим немавме за ниту една значајна музичка појава од бугарската сцена.

МОМЧЕТО ДАВА УШТЕ ПРИМЕРИ , НО ДОВОЛНО СЕ И ОВИЕ ЗА ДА УВИДИМЕ ДЕКА Е НАПРАВЕН МАКАР МАЛ ИСЧЕКОР НАПРЕД КОН ПОЗИТИВНОТО РАЗМИСЛУВАНЬЕ !
ИНАКУ , АКО ПОЧНЕМЕ СО АНАЛИЗИ И МИКРОСКОПИ , ДУРИ И ВО ТЕКСТОВИТЕ ОД МАКЕДОНСКИТЕ БУГАРИ КЕ НАЙДЕМЕ "ЧЕПКАНИЦИ" ЗА КОИ МОЖЕ ДА СЕ ФАТИМЕ ! НА ЕДНА ДРУГА ТЕМА ОД ОВОЙ ФОРУМ ТОА НЕДВОСМИСЛЕНО СЕ ПОКАЖУВА !
« Последно менување: Март 10, 2010, 10:38:46 disidente »
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

ohrid1941

• Administrator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #47 на: Март 10, 2010, 11:20:05 »

Точно е дека момчето наведува редица примери за предрасудите кон Бугарија, но во последниот параграф индиректно ја дава причината за тоа - Вие не не' признавате како „македонци“, па затоа ние не ве сакаме; признајте не' и ке ве сакаме исто колку и србите. Поради тоа и мојот коментар - со историјата не се прават компромиси и пазарлаци.
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #48 на: Март 10, 2010, 11:38:59 »

Точно е дека момчето наведува редица примери за предрасудите кон Бугарија, но во последниот параграф индиректно ја дава причината за тоа - Вие не не' признавате како „македонци“, па затоа ние не ве сакаме; признајте не' и ке ве сакаме исто колку и србите. Поради тоа и мојот коментар - со историјата не се прават компромиси и пазарлаци.

ДАЛИ ТОЧНО ТОА САКАЛ ПИСАТЕЛОТ ДА КАЖЕ , ДА ГО ОСТАВИМЕ САМИОТ ДА СЕ ИЗЯСНИ , АКО САКА !   ;)
А СО МИКРОСКОПИ МОЖЕ И КАЙ НАС ДА НАЙДЕМЕ ЕДЕН КУП ГРЕШКИ !  :)
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

ppan

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 219
    • Погледај го Профилот
« Одговори #49 на: Март 10, 2010, 12:02:57 »

disidente,
Сигурно си прав, че има някакво позитивно мислене, някаква макар и малка крачка напред. Ето като пример наградата на Любомир Левчев "Златният венец". Но приятелю, дори и да си помисля, че това (присъждането на наградата) е искренна проява, то един коментар като "...кога и Бугарија ќе возврати врвната (не некоја локална) книжевна награда да ја додели на писател кој јасно се именува себеси како Македонец, а своите песни како песни на македонски јазик, без да остава простор за сомневања..." взривява моментално всичките ми добри чувства към журито и мисълта ми за някаква добронамереност към българите въобще.
И съм до болка съгласен с мнението на уважавания Охрид, че "...со историјата не се прават компромиси и пазарлаци..."
Поздрави!
« Последно менување: Март 10, 2010, 12:15:20 ppan »
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #50 на: Март 10, 2010, 12:28:18 »

disidente,
Сигурно си прав, че има някакво позитивно мислене, някаква макар и малка крачка напред. Ето като пример наградата на Любомир Левчев "Златният венец". Но приятелю, дори и да си помисля, че това (присъждането на наградата) е искренна проява, то един коментар като "...кога и Бугарија ќе возврати врвната (не некоја локална) книжевна награда да ја додели на писател кој јасно се именува себеси како Македонец, а своите песни како песни на македонски јазик, без да остава простор за сомневања..." взривява моментално всичките ми добри чувства към журито.
И съм до болка съгласен с мнението на уважавания Охрид, че "...со историјата не се прават компромиси и пазарлаци..."
Поздрави!

ЗАРЕМ МИСЛИШ ОТИ ЯС ГО ТВРДАМ СПРОТИВНОТО ? НЕ , ПОТПОЛНО СЕ СОГЛАСУВАМ СО ТЕБЕ ! САМО ШТО ОВА НЕ Е ТЕКСТ ЗА ИСТОРИЯТА , АМИ ЕДНА СКИЦА ЗА СЕГАШНОСТА , ГЛЕДАНА СО ОЧИТЕ НА ЕДЕН МАКЕДОНИСТ ! И НА СЕТО МОРЕ ОД ОМРАЗА КОН БУГАРИЯ , КОЕ ГО ПОТОПУВА МАКЕДОНСКИОТ МЕДИУМСКИ ПРОСТОР , ОВА МИ ДОЙДЕ КАКО КАПКА НАДЕЖ ОТИ МОЖЕ И ПОИНАКУ ДА СЕ ПИШУВА ВО МАКЕДОНИЯ ВО ОДНОС НА БУГАРИЯ , А НЕ САМО СО ОМРАЗА !
Е СЕГА , ДАЛИ БАШ ТОА САКАЛ ПИСАТЕЛОТ ДА ГО КАЖЕ :

Цитат
Вие не не' признавате како „македонци“, па затоа ние не ве сакаме; признајте не' и ке ве сакаме исто колку и србите.

МОЖЕ САМО ДА ПРЕТПОСТАВУВАМЕ !

« Последно менување: Март 10, 2010, 12:42:36 disidente »
Сочувана

ppan

• Full Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 219
    • Погледај го Профилот
« Одговори #51 на: Март 10, 2010, 02:38:33 »

Приятелю disidente,
Знаеш ли какво е Хадж? Хадж е посещение на свещенния град Мека и изпълнение там на поредица от ритуали. Според ислямската традиция Коранът задължава всеки правоверен мюсюлманин, ако има възможност, да извърши Хадж поне един път през своя живот. Ти сигурно не си мюсюлманин и може да не знаеш тази дума. И аз не съм мюсюлманин. Но си имам една тайна мечта- моят Хадж да е да дойда в Македония, тази така обичана от мене земя, та да стигна чак до Охрид. Ще ми възразиш, че това е съвсем осъществима мечта, а не блян като Хадж-а за повечето мюсюлмани.
Не, не е лесно осъществима мечтата ми. Защото аз искам да я осъществя в една свободна от предразсъдъци Македония. Една Македония, в която ако не ме чувстват като близък човек, поне да гледат на мен като към обикновен турист и ако имам нужда от нещо-да ми помогнат, а не да ме гледат със зли очи. Защото мисля си, че не бих преживял някой да каже "Оди си у Бугарията татарино". А аз искам да почувствам хората там като мои братя!
Дали моят Хадж ще се осъществи не знам! Защото аз съм на 57 години.
Поздрави!
Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #52 на: Март 10, 2010, 03:17:22 »

ВЕРУВАЙ МИ И ЯС ГО ПОСАКУВАМ ИСТОТО ! ДАЙ БОЖЕ УШТЕ УТРЕ ДА ПАДНЕ ИСКУСТВЕНАТА ГРАНИЦА ЗА ДА МОЖЕМЕ НОРМАЛНО ДА КОМУНИЦИРАМЕ . НО , СРПСКИТЕ ИНСТАЛАЦИИ ТУКА СЕ СЕ УШТЕ МНОГУ СИЛНИ , АКО НЕ ДРУГО ГИ ВЛАДЕАТ МЕДИУМИТЕ И ПРЕКУ НИВ ГО ШИРАТ ЯЗИКОТ НА ОМРАЗАТА КОЙ СЕ ВПИВА ВО МОЗОКОТ НА ОБИЧНИОТ ЧОВЕК , КОЙ НЕМА ВРЕМЕ ДА РАЗМИСЛУВА , АМИ ГИ ПРИМА РАБОТИТЕ ТАКА КАКО ШТО КЕ МУ ГИ ПРЕНЕСАТ , ЗАТОА ШТО НА ГЛАВАТА МУ ТЕЖИ НАЙ-ТЕШКИОТ - ЕГЗИСТЕНЦИОНАЛНИОТ ПРОБЛЕМ !

ПОЗДРАВИ !
Сочувана

Competent

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот
« Одговори #53 на: Март 26, 2010, 04:56:04 »

http://globusmagazin.com.mk/WBStorage/Files/15309.pdf

Ако този на снимката е Левчев, аз съм трамвай!   ;D
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #54 на: Април 03, 2010, 12:22:45 »

Грчка шопинг инвазија на Бугарија

Цитат
САНДАНСКИ - Тешко погодени од рецесијата, граѓаните на северна Грција ги трошат своите евра од другата страна на границата, во соседна Бугарија, каде што цвета бизнисот на локалните трговци и стоматолози. Напредувајќи пред останатиот дел од земјата јужниот бугарски град Сандански сега се приклучи кон еврозоната, а блискиот Петрич можеби наскоро ќе го следи неговиот пример. Изненадувачки, промените беа предизвикани од економската криза што ја погоди Грција и резултираше со сериозни зголемувања на цените на секојдневните производи во хеленската република.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=A321FCB2A5C9234489CCBF85084D7C9B

ИМА МАЛА ДОЗА НА ЛЮБОМОРА , НО ТОА Е НОРМАЛНО , НЕЛИ !?  :D
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1070
    • Погледај го Профилот
    • Корени
« Одговори #55 на: Април 03, 2010, 01:16:39 »

^^^^
това не е вярно. Точно обратното е - преди идваха масово а пазаруват, сега с кризата много по-малко. Хората в района се оплакват че много са им паднали продажбите и фалират. Гърците вече нямат пари за шопинг, предпочитат да подкрепят собствената си икономика, а и в Северна Гърция вече има много блгарски магазини с българкски стоки и на почти български цени.
За сметка на това много минават границата, за а заредят с по-евтин бензин.

Продължава да тактично да се премълчава че много от "гърците" в Северна Гърция разбират добре български, така че няма езкова бариера  ;D

Тая година не гърците в Южна България, а българите ще са сериозен икономически фактор в Северна Гърция. Както и Румънците в Североизточна България. Сега по празниците стана малко "преселение на нродите"  :)
Сочувана

ohrid1941

• Administrator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #56 на: Мај 28, 2010, 10:51:58 »

Шпиц, 28.05.2010
Најголемата консултантска куќа за недвижности влегува во регионот – преку Бугарија

„Кашмен и Вејкфилд“ („КиВ“), најголемата приватна консултантска компанија од областа на недвижностите во светот, и „Фортон“, водечката консултантска компанија за недвижности во Бугарија, информираа за нов договор за стратешко партнерство, со кое бугарската компанија го доби правото да го користи глобалниот бренд на „КиВ“ на пазарите во Бугарија, Македонија, Србија и Косово.

Безмалку 50 отсто од бизнисот на „Кашмен и Вејкфилд“ во Европа, на Блискиот Исток и во Африка се реализира
преку стратешки партнери, што компанијата го смета како доказ за успешноста на таквиот бизнис- модел. „КиВ“ денес има 230 филијали во 58 земји и 15.000 вработени.
- Кога пред пет години влеговме во Бугарија, во заедничко партнерство со „Фортон“, имавме само некои претпоставки за потенцијалот на пазарот во овој регион. Но, со оглед на фактот што реализиравме зделки во износ од 200 милиони евра и извршивме консултации на десетици наши клиенти при нивниот влез во регионот, сега сме свесни дека поради кризата тука ќе продолжат да се реализираат некои од најинтересните инвестициски проекти во Европа - изјави Ричард Питерсон, шеф на програмата за партнерства на „КиВ“ за софиски „Стандарт“.
Засега „Фортон“, во соработка со „КиВ“ има работено на редица проекти на територијата на Бугарија, во вредност од повеќе стотици милиони евра, но со новиот договор партнерството е веќе поставено на повисоко ниво и „Фортон интернешнл“ во соработка со „КиВ“ ќе почне да работи и на стратешки поважни проекти и клиенти, регионално опслужување на големите инвеститори, кои често имаат свои проекти од областа на недвижностите во Македонија, Србија и Косово, проширувањето
на опфатот на консултантските услуги на лице место и поддршка на трајна основа на глобалните инвеститори, објаснува Сергеј Коинов, еден од управувачките партнери во „Фортон“.
Инаку, „Фортон“ минатата година откупи контролен пакет над 50 отсто од вредноста на македонската компанија „Алтитлан“, која се смета за една од најзначајните компании за деловни недвижности во земјава и како таква е призната и од страна на меѓународните инвеститори. Во моментов се врши ребрендирање на компанијата со име „Фортон Македонија“, а вредноста на зделката е деловна тајна. Инаку, Коинов за македонскиот пазар за недвижности го вели следново:
- Пазарот во Македонија е во фаза на развој. Големите проекти, кои веќе се спроведоа или кои во моментов се реализираат во Бугарија, во Македонија допрва претстојат - изјавува тој за бугарскиот дневен весник „Дневник“. Тој, понатаму, смета дека во Бугарија се одвиваат далеку повеќе инвестициски проекти во областа на недвижностите отколку во Србија, Македонија и Косово, како и дека бугарскиот пазар во оваа смисла е и најголем. Но, тој додава и дека пазарот за недвижности во Србија има значителен потенцијал и со тек на времето може да ја престигне Бугарија во однос на големите проекти.
Сочувана

Anton

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 580
    • Погледај го Профилот
« Одговори #57 на: Јуни 04, 2010, 10:25:43 »

http://www.focus-news.net/?id=n1403318

Канал 5:
България ще възстановява българските гробища в Македония
04 юни 2010 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония
Скопие. България ще ремонтира паметника на загиналите български войници в Беранци, предаде македонската телевизия Канал 5. Българското правителството одобри 25 000 евро за ремонта на църквата, която се намира в близост до Беранци. Парите ще бъдат използвани за ремонта на оградата на църковния двор и за специални входове към гробищата, където са погребани 16 български войници, загинали през Първата световна война.

Сочувана

disidente

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Отсутен Отсутен
    • Погледај го Профилот
« Одговори #58 на: Јули 16, 2010, 01:33:23 »

Бугарската нуклеарка „Козлодуј“ во експлоатација уште 20 години

Цитат
Работата на петтиот и шестиот реактор на единствената бугарска нуклеарна централа „Козлодуј“ ќе биде продолжена за уште 20 години, најави бугарскиот министер за економија, енергетика и туризам Трајчо Трајков.

Последната голема реконструкција и модернизација на нуклеарката направена е во текот во 2008 година, по што во октомври истата година бугарската Агенција за нуклеарна регулатива ја обнови лиценцата за експлоатација на петтиот реактор до 5 ноември 2017 година, а на шестиот до 2 октомври 2019 година.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=125293
Сочувана

Корени

• Hero Member
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1070
    • Погледај го Профилот
    • Корени
« Одговори #59 на: Јули 16, 2010, 02:28:51 »

единствената бугарска нуклеарна централа „Козлодуј“

А в Сърбия колко са бе?  :D ;D

Сочувана