Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: СРПСКИ РАБОТИ !  (Прочитано 115109 пати)

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #255 на: Ноември 21, 2010, 08:40:45 »

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=103&eventId=67458
Повеќе од 8 илјади Срби побарале азил годинава  
Од почетокот на годинава 8 илјади српски државјани побарале азил во земјите од Европската Унија, најмногу во Германија, Белгија и Шведска, изјави министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ. Повеќе од 70 проценти од нив, односно 6.000 Срби за само десет месеци пристигнале во Шведска.

Дачиќ рече дека Србија планира да ја заостри контролата на границите и да спроведе истрага да утврди која фирма стои позади овие организирани патувања за лажните азиланти.
21.11.2010, 11:51

Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #256 на: Ноември 24, 2010, 01:09:04 »

Цеца: Ма какви обвиненија, денеска доаѓам во Скопје

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=47B06A9973E12746A92268AEC2A6125F


« Последно менување: Ноември 24, 2010, 01:11:39 disidente »
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #257 на: Ноември 27, 2010, 10:57:46 »

Неизвестни нацапаха с черна боя българския Културно-информационен център в Босилеград ден преди годишнината от Ньойския договор

http://www.focus-news.net/?id=n1465298

„европеиската“ србија нели  >:(
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

Urban

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 197
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #258 на: Ноември 27, 2010, 01:30:44 »Българин нa разпит в Сърбия заради няколко портрета


Димитър Димитров Треперски от Босилеград e активист на Демократичния Съюз на Българите и изявен българин. На 25.10.2010г. пътна полиция в Босилеград го спира и му връчва призовка да се яви на 27.10 в Областната полиция „за събиране на данни по наказателно дело предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост".


Сръбските власти откриват костница в Сурдулица, Западните покрайнини преди няколко месеца където според сърбите, „българите били избили 20 000 сърби", като тази костница е положена в училище, където учат и деца от българското малцинство.

В отговор на тази провокация той слага на собствената си къща българско знаме и портретите на няколко български революционери.

Не се знае с какво портрети на български исторически личности предизвикват омраза в населен с българи район.

Прочетен му е доноса на свещеник Миодраг Драшко в който освен за него, са изнесени обвинения и за ДСБ, КИЦ и редактора на списание „Бюлетин" Иван Николов за предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост. Димитър Димитров е разпитан дали е сложил българско знаме на къщата си, и дали е окачил на „десетина портрети на въоръжени с пушки лица"


Демократичният Съюз на Българите разпространи съобщение до медиите във връзка със случая

Съобщение за медиите

На 27. 10. 2010 година в 10 часа, в Полицейското управление във Враня – отдел криминална полиция, в качеството си на гражданин е разпитан Димитър Александров Димитров, член на Главния съвет на Демократичния съюз на българите и изявен борец за правата и интересите на българското национално малцинство. От разпита е станало ясно, че по писмен донос на свещеник Миодраг Драшко прокуратурата е наложила на полицията във Враня да проведе разследване за наличието на данни за наказателно дело Предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост по. чл. 317, ал. 1, от Наказателния кодекс на Република Сърбия.

На Димитър Александров Димитров е прочетен доноса на свещеник Миодраг Драшко в който освен за него, са изнесени обвинения и за ДСБ, КИЦ и редактора на списание „Бюлетин" Иван Николов за предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост. Димитър Димитров е разпитан дали е сложил българско знаме на къщата си, дали е окачил на „десетина портрети на въоръжени с пушки лица" и защо е бил в черквата „св. Троица" в с. Извор на 24 май т.г. Димитър Димитров е отговорил, че има българско знаме на къщата и пет портрета на навеса пред къщата на известни имена от българската и македонската национална история Мара Бунева, Владо Черноземски, Тодор Александров, Иван Михайлов и Менча Кърничева, и че е участвал в празнуването на Деня на българската култура и на славянската писменост в черквата „Св. Троица" в с. Извор на 24 май тази година.

ДСБ счита, че зад доноса на свещеник Миодраг Драшко стои Сръбската православна църква и определени кръгове на Държавна сигурност които легалната политическа борба за спазване на човешките и малцинствени права на българите, представят като предизвикване на национална, расова и религиозна омраза и нетърпимост и по този начин искат да сплашат и компрометират най-изявените активисти на ДСБ.

Сръбската православна църква предизвика национална омраза и нетърпимост срещу българите с откриването на паметна костница „на жертвите на българските окупатори" в двора на Техническото училище „Никола Тесла" в Сурдулица в края на май т.г. Тази костница, сред учениците от сръбска националност възпитава чувство на омраза и отмъщение към българите, и чувство на вина и срам сред учениците от българска народност от т.н. престъпления на българската армия в Първата световна война без да има налични доказателства за това.

ДСБ изразява загриженост и тревога от доносническите действия на Сръбската православна църква, прокуратурата и полицията които продължават да се отнасят към легалните борци за правата и интересите на българското национално малцинство като към държавни врагове и все още използват методите на компромитацията и сплашването.

ДСБ счита, че такова поведение е не само вредно за престижа на Сърбия като демократична страна, но и за членството й в Европейския съюз и предупреждава, че за това и за всички други подобни действия на Сръбската православна църква, прокуратурата и полицията ще продължава да информира еврокомисаря по разширението при Европейската комисия в Брюксел.

Председател:

Драголюб Иванчов


http://podkrepa.net/novini/334-dimitrar-dimitrov-razpit
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #259 на: Ноември 27, 2010, 09:46:46 »

Не пуснаха "Атака" в Босилеград (ОБЗОР)

27 ноември 2010 | 19:41 | Агенция "Фокус"

Босилеград. Стотици симпатизанти на "Атака" останаха часове на сръбската граница на ГКПП - Олтоманци - Рибарци след като сръбските власти отказаха да ги пропуснат до Босилеград. Още сутринта за участие в мероприятията за 91 години от Ньойския договор, който откъсва Западните покрайнини от България от столицата потеглиха няколко автобуса с привърженици на националистите. От Кюстендил към тях се присъединиха други. Макар и бавно, с много проверки два кюстендилски автобуса и микробус с журналисти преминаха сръбската граница и стигнаха до Босилеград.
 Мероприятията, предвидени от Културно-информационния център на българите в Босилеград и Демократичния съюз на българите предвиждаха поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски, съвместна пресконференция с Волен Сидеров, среща с жителите на Босилеград. Още с влизането в града правеше впечатление полицията буквално на всяко кръстовище. Полицаи насочваха автобусите към мястото, където могат да паркират, след което симпатизантите на "Атака" отиваха пеша до Културно-информационния център. Там пък първото, което направи впечатление, е че тази нощ сградата е прясно залята с черна боя.
Надписи на сръбски имаше по витрината на центъра и на плочите пред него. Българите от Босилеград бяха притеснени, защото по традиция знаят, че имат проблеми по границата, а и "Босилеград е тъпкан с полиция", както се изразиха.
Иван Николов, председател на центъра, даде интервю за Агенция "Фокус"
преди пристигането на лидера на "Атака" и постави в него редица сериозни проблеми, пред които са изправени българите. В последните дни е агресивна кампанията спрямо тях и в Сръбската Скупщина, каза той.
Районът се обезлюдява, не се прави нищо за решаване на проблемите.
Пред "Атака" и Волен Сидеров ще искаме още веднъж, в присъствието на български медии, да ни чуят и България, и Сърбия и Европейския парламент, заяви той.
Междувременно стана ясно, че на сръбската граница избухна скандал със спрени автобуси от София и Кюстендил. При тях остана и Волен Сидеров и депутатите от "Атака", а Сидеров заяви, че само заедно ще отидат в Босилеград. Симпатизантите на "Атака", които бяха в Босилеград, и българските журналисти се върнаха обратно на границата, като по пътя се натъкнаха на кюстендилски автобус с атакисти, обграден от полицейски патрулки. Пред сръбското ГКПП беше и българският предсатвител на Посолството на София в Будапеща, който успя само да каже, че консулът на България в Белград проучва въпроса. Сръбските гранични власти са върнали и представителя на българското Посолство от границата без да го пуснат при спрените автобуси и без да му дадат обяснение за причините да бъдат спрени. От другата страна на пункта Волен Сидеров правеше опити да се свърже с Външно министерство. Много от симпатизантите на "Атака" се оплакаха от грубото държане на сръбските митнически и гранични власти. Личният им багаж е преровен, хората са чакали на редица пред автобусите "като престъпници", младеж от София, пътувал с лека кола, е върнат без обяснения, като му е казано, че днес в Сърбия няма да влезе. След разговор с външния министър Николай Младенов стана ясно, че той ще повика сръбския посланик в София. Волен Сидеров настояваше да има протестна нота от България заради недопускането на гражданите в Сърбия. Чакането на сръбската граница продължи часове. Пътят бе препречен от редица униформени полицаи, които не пропускаха атакистите. Когато Волен Сидеров се доближи до тях да ги попита - ще има ли развитие и ще ги пуснат ли да влязат до Босилеград след като МВР на България се е свързало с МВР на Сърбия, те не му отговаряха. При него обаче дойде представител на българската Гранична полиция, който настоя хората да се изтеглят от сръбска на българска територия. Многократно избухваха спорове със сръбските полицаи, които не искаха да бъдат снимани, караха се за камерите, фотоапаратите и записващите устройства.
Българският представител на Гранична полиция заяви, че днес хората няма да бъдат допуснати в Сърбия. Междувременно един от атакистите се сдоби с черен печат в паспорта, който му забранява повече да влиза в Сърбия. Волен Сидеров настоя да разговаря с началник на пункта, вместо това обаче сръбските полицаи запазиха мълчание и българският служител на Гранична полиция единствен се мъчеше да върне хората обратно. След разговор с вътрешния министър Цветан Цветанов по телефона, Волен Сидеров съобщи, че има решение на сръбското МВР да ограничи влизането на хора в Западните покрайнини, защото са се страхували от безредици.
Сърбия не заслужава нашата подкрепа за ЕС, България трябва незабавно да прекрати всички инфраструктурни и други проекти с тази държава, заяви Сидеров. Той подчерта, че днешният скандал ще бъде отнесен в Европарламента. Според него няма основание да се смята, че декларацията на "Атака" от 2008 година за нищожност на Ньойския договор е причина да не бъдат пуснати, защото тя е публикувана отдавна. Освен това днес никой от гражданите не е тръгнал на политическо мероприятие, а да отиде на проявите, организирани в Босилеград, от местните български дружества, подчерта той.
След няколко часа на границата, където междувременно екипът на БНТ имаше проблеми с преминаването с техниката си, симпатизантите на "Атака" се отправиха на мирен протест пред сръбското Посолство в София. Там бяха положени траурните венци, предвидени за проявите в Босилеград.
Денка КАЦАРСКА
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #260 на: Ноември 28, 2010, 06:21:51 »

B92, 27.11.2010
Sprečen ulazak bugarskih desničara

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=11&dd=27&nav_category=11&nav_id=475313

Цитат
Srpska policija na graničnom prelazu Ribarci nije dozvolila ulazak deset bugarskih autobusa sa oko 500 pristalica nacionalisticke partije ATAKA.

Bugarski desničari krenuli su u Bosilegrad na protest povodom obelezavanja 91 godine od potpisivanja Nojskog mirovnog ugovora.

Srpska policija, međutim, nije dozvolila pristalicama nacionalističke politicke stranke ATAKA da uđu u Srbiju i prisustvuju protestu koji je zakazan na dan kada je pre 91 godinu Bosilegrad pripojen Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Цитат
Bugarska će tražiti objašnjenje Beograda

Povodom zadržavanja na granici devet bugarskih autobusa portparolka bugarskog Ministarstva inostranih poslova Vesela Černeva najavila je da će od nadležnih u Beogradu tražiti objašnjenje zašto bugarskim državljanima nije dozvoljen ulazak na teritoriju Srbije.

"Bugarska ambasada u Beogradu dobila je instrukcije da zatraži više informacija u ponedeljak", naglasila je ona.

Bugarski ambasador u Beogradu Georgi Dimitrov izjavio je da priprema notu Ministarstvu inostranih poslova Srbije kojom traži objašnjenje zašto bugarski građani nisu bili pušteni u Srbiju.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #261 на: Ноември 29, 2010, 04:30:39 »

Blic, 28.11.2010
Jeremić: Do 2012. bićemo lider regiona

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/220426/Jeremic-Do-2012-bicemo--lider-regiona


Коментар на читател:

Цитат
LIDERI? verovatno je mislio da ćemo biti LIDERI u glupostima!! Mesić prima penziju, sada je traži i Naser Orić, a verovatno će i Tači. Gospodo vi ste jako daleko od pameti a kamoli od liderstva.

;D
Сочувана

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #262 на: Декември 01, 2010, 08:13:01 »

„божествените из београду“

СРБИТЕ “СКАРАНИ“ СО ИСТОРИЈАТА

Третина  од Србите тврдат дека немаат поим што се случило во Сребреница, 40% не знаат кој го бомбардирал Дубровник, дури 50% не знаеле за масакрот на Овчара а за 8% Хитлер е најзначајната личност од светската историја, откриваат резултатите од анкета во Србија.

Историчарите биле изненадени од резултатите, според кои 72% од испитаниците рекле дека историјата не ги интересира а 81% од граѓаните посочиле дека многу малку знаат за минатото.

Експертите наведуваат дека само 23% од граѓаните знаат дека првиот универзитет во Србија е основан 800 години после првите универзитети во западна Европа. За најпоразителен факт се смета тоа што најмалку знаење покажале испитаниците на возраст од 18 до 29 години, иако се очекувало нивните знаења да бидат најсвежи.

Третина од Србите не знаат дека државата независност стекнала на Берлинскиот конгрес во 1878-та. Околу 54% од српските граѓани не знаат дека Англија и Франција и биле сојузници на Србија во Првата светска војна.

Истражувањето покажало и дека 62% од испитаниците сметаат дека Хрватска не постоела како држава во средниот век а само 19% знаат дека и Црна Гора независност стекнала на Берлинскиот конгрес а повеќе од 40% од Србите одговориле дека нивниот сосед стекнал независност во 2006-та.

На прашањето која е најзначајната личност во светската историја, 21% одговориле дека тоа е Никола Тесла, 10% рекле Тито, 8% го посочиле Хитлер а 5% изјавиле дека тоа е Исус Христос.

Истражувањата, спроведени за потребите на Белградскиот центар за човекови права, се објавени во книгата “Вести од минатото, знаење, незнаење, користење и злоупотреба на историјата.“

Директорот на центарот, Војин Димитријевиќ, посочил дека истражувањето не е спроведено со цел да се покаже дека граѓаните не знаат историја, туку да се види со какви историски факти располагаат и како ја разбираат историјата.

http://on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=BD83CC43C285E54B9C0FB7AC56540C0F
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #263 на: Декември 01, 2010, 08:33:16 »

Вакво нешто задолжително треба да се спроведе и во МКД:

Beogradski centar za ljudska prava:

http://www.bgcentar.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=738:novosti-iz-prolosti-istorijske-iluzije-zablude-o-prolosti-i-njihov-uticaj-na-drutvo-i-politiku&catid=81&Itemid=1

Novosti iz prošlosti (znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije)

Istraživanje javnog mnenja o istorijskim činjenicama


Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji / Delagation of the European Union to the Republic of Serbia (EIDHR)

Cilj projekta Novosti iz prošlosti (znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije) bio je da doprinese smanjivanju zabluda u razumevanju prošlosti. Sudbina Srbije i čitavog regiona često bila vođena političkim odlukama i društvenim problemima zasnovanim na pogrešnoj percepciji istorijskih događaja i zato smo smatrali da kroz ovaj projekat možemo da damo skromni doprinos u menjanju budućnosti Srbije i zemalja u okruženju.

Namera Beogradskog centra nije bila da istraži stavove javnosti o prošlosti i da traga za njihovim poreklom i uzrocima već da pokuša da izmeni stavove zasnovane na mitovima činjenicama o prošlosti. Svedoci smo toga da je istorija često zloupotrebljavana i korišćena za postizanje političkih ciljeva, podršku vladajućim snagama, očuvanje nacionalnog identiteta, ponosa i samopouzdanja a ne kao izvor objektivnih znanja i proverenih činjenica o prošlosti.

U prvoj fazi realizacije projekta Beogradski centar za ljudska prava, u saradnji sa agencijom za istraživanje javnog mnenja IPSOS Strategic Marketing i timom istoričarki osmislio je i obavio istraživanje javnog mnenja o poznavanju istorije i stavovima građana prema događajima iz prošlosti. Grupa eminentnih istoričara, politokologa, psihologa, etnologa i antropolga je utvrdila listu najčešćih zabluda u širkoj javnosti. Ova lista je bila osnov upitnika za anketu koja je sprovedena na samom početku projekta.

U toku marta i aprila 2010. godine sprovedeno je obimno istraživanje javnog mnenja koje omogućava uvid u način na koji građani vide prošlost (nacionalnu i opštu istoriju), sebe i druge u njoj, kao i to kako formirane predrasude i pogrešne informacije utiču danas na njihovo rasuđivanje i donošenje odluka. Na osnovu istraživanja došlo se do određenih rezultata koji će na ovom portalu biti prikazani po temama pošto su i pitanja bila tako formulisana. Pitanja u upitniku grupisana su u sedam celina:

Istorija – uvodna pitanja
Opšta istorija
Nacionalno vreme
Srbi i drugi
Identitet
Religija
Fašizam i antifašizam
Komunizam
Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije (1991–1995).
Zanimljivo je na kraju videti i procente tačnih odgovora na pitanja koja su postavljena u toku istraživanja. Vidi više...

Na osnovu rezultata ankete tim istoričarki je obavio istraživanje i analizu odgovora na sva pitanja i došao do zaključaka koji su izneti u zbirci tekstova “Novosti iz prošlosti – znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije”.

Budući da je ideja ovog projekta da saznanja i zaključci do kojih se došlo u toku njegove realizacije posluže svima koji mogu da utiču na formiranje stava prema prošlosti i istorijskim činjenicama na portalu se nalaze svi tekstovi iz Zbirke. Autorke tekstova bave se različitim temama a kao osnov za zaklučke do kojih dolaze koriste podatke iz obavljenog istraživanja. U Zbirci se mogu naći sledeći tekstovi: 

Dubravka Stojanovi, U ogledalu drugih
Radina Vučetić, Neprosvećena prošlost
Sanja Petrović Todosijević, “Nacionalno vreme” - okvir za samopercepciju građana Republike Srbije
Olga Manojlović Pintar, Rat i nemir – o viđenjima socijalističke Jugoslavije, Drugog svetskog rata u kome je nastala i ratova u kojima se raspala
Radmila Radić, Pripadanje bez verovanja i poznavanja
Predgovor za knjigu napisao je Vojin Dimtrijević i konstatovao. Opširnije...

Smatrajući da rezultati ovog projekta imaju izuzetan značaj za sve koji su odgovorni za formiranje svesti i načina mišljenja kod građana (nastavnici, verske zajednice, mediji, političari), Beogradski centar za ljudska prava organizovao je okrugle stolove u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Nišu s ciljem da predstavi rezultate projekta i započne dijalog sa svima koji su spremni da rade na unapređenju znanja istorije i promeni sistema vrednosti u našem društvu. Galerija...
« Последно менување: Декември 02, 2010, 10:51:37 ohrid1941 »
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #264 на: Декември 01, 2010, 08:41:03 »

Еве го и оригиналот на веста во Он.нет, коментарите под статијата се индикативни:

B92, 30. novembar 2010.
Koliko Srbi poznaju svoju istoriju?

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2010&mm=11&nav_id=475971

Trećina građana Srbije ne zna šta se desilo u Srebrenici, 40 odsto ne zna ko je bombardovao Dubrovnik, 50 odsto ne zna šta se desilo u Ovčari, 60 odsto šta u Medačkom džepu, dok 73 odsto građana Srbije ne zna šta se desilo sa Bošnjacima iz Sjeverina, pokazuju rezultati istraživanja "Novosti iz prošlošti" Beogradskog centra za ljudska prava.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da ovo istraživanje nije imalo nameru da pokaže da građani ne znaju istoriju, već da vidi kako je znaju i razumeju.

Istoričar Radina Vučetić naglasila je da su autorke istraživanja bile iznenađene rezultatima koji su pokazali da je 72 odsto ispitanika reklo da ih istorija ne interesuje, a 81 odsto građana reklo da ne znaju istoriju.

Vučetić je navela primer da je svega 23 odsto građana znalo da je prvi univerzitet u Srbiji osnovan 800 godina posle prvih univerziteta u zapadnoj Evropi, 1905. godine, a država je sama 2008. godine proslavila 200 godina univerzitetskog obrazovanja.

Istoričar Sanja Petrović Todosijević istakla je da je 50 odsto ispitanika odgovorilo da je Vuk Branković izdao Srbiju na Kosovu tokom boja 1389. godine, iako je srpska istorijska nauka, pre 200 godina, utvrdila da on nije izdajnik.

Poražavajuće je što su ovaj odgovor dali najmlađi ispitanici, od 18 do 29 godina starosti, koji su tek završili svoje obrazovanje, rekla je ona.

Todosijević je naglasila da trećina građana ne zna da je Srbija stekla svoju nezavisnost na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Istoričar Dubravka Stojanović predstavila je deo istraživanja koji se bavi time kako građani Srbije vide druge narode, odnosno kako preko "slike drugih" vide sami sebe. Skoro 54 odsto građana Srbije ne zna da su Engleska i Francuska bile saveznice Srbije u Prvom svetskom ratu, naglasila je Stojanović i dodala da 27 odsto ispitanika misli da su saveznici Srbije tada bile Grčka i Rusija.

Prema njenim rečima, 62 odsto ispitanika misli da Hrvatska nije postojala kao država u srednjem veku, a samo 19 odsto zna da je i Crna Gora stekla svoju nezavisnost na Berlinskom kongresu. Više od 40 odsto je odgovorilo da je Crna Gora stekla nezavisnost 2006. godine, dodala je Stojanović.
« Последно менување: Декември 01, 2010, 08:45:05 ohrid1941 »
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #265 на: Декември 01, 2010, 08:56:22 »Nova knjiga Beogradskog centra za ljudska prava  Novosti iz prošlosti (istorijske iluzije: zablude o prošlosti i njihov uticaj na društvo i politiku) proizvod je istraživanja koje je Beogradski centar za ljudska prava sproveo u okviru projekta koji finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. U realizaciji projekta obavljeno je obimno istraživanje javnog mnenja o tome kako građani vide prošlost (nacionalnu i opštu istoriju), sebe i druge u njoj, kao i to kako formirane predrasude i pogrešne informacije utiču danas na njihovo rasuđivanje i donošenje odluka. Knjiga sadrži tekstove koji ukazuju na rezultatae istraživanja, zablude građana o nekim istorijskim događajima, ulogu medija i elita u učenju istorije i stvaranju zabluda ili dilema kod građana.

http://www.bgcentar.org.rs/images/stories/Datoteke/novosti%20iz%20proslosti.pdf
« Последно менување: Декември 01, 2010, 08:59:08 ohrid1941 »
Сочувана

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #266 на: Декември 01, 2010, 09:09:14 »

Вакво нешто задолжително треба да се спроведе и во МКД:

Beogradski centar za ljudska prava:

Novosti iz prošlosti (znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije)

Istraživanje javnog mnenja o istorijskim činjenicama


Projekat je podržala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji / Delagation of the European Union to the Republic of Serbia (EIDHR)

Cilj projekta Novosti iz prošlosti (znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije) bio je da doprinese smanjivanju zabluda u razumevanju prošlosti. Sudbina Srbije i čitavog regiona često bila vođena političkim odlukama i društvenim problemima zasnovanim na pogrešnoj percepciji istorijskih događaja i zato smo smatrali da kroz ovaj projekat možemo da damo skromni doprinos u menjanju budućnosti Srbije i zemalja u okruženju.

Namera Beogradskog centra nije bila da istraži stavove javnosti o prošlosti i da traga za njihovim poreklom i uzrocima već da pokuša da izmeni stavove zasnovane na mitovima činjenicama o prošlosti. Svedoci smo toga da je istorija često zloupotrebljavana i korišćena za postizanje političkih ciljeva, podršku vladajućim snagama, očuvanje nacionalnog identiteta, ponosa i samopouzdanja a ne kao izvor objektivnih znanja i proverenih činjenica o prošlosti.

U prvoj fazi realizacije projekta Beogradski centar za ljudska prava, u saradnji sa agencijom za istraživanje javnog mnenja IPSOS Strategic Marketing i timom istoričarki osmislio je i obavio istraživanje javnog mnenja o poznavanju istorije i stavovima građana prema događajima iz prošlosti. Grupa eminentnih istoričara, politokologa, psihologa, etnologa i antropolga je utvrdila listu najčešćih zabluda u širkoj javnosti. Ova lista je bila osnov upitnika za anketu koja je sprovedena na samom početku projekta.

U toku marta i aprila 2010. godine sprovedeno je obimno istraživanje javnog mnenja koje omogućava uvid u način na koji građani vide prošlost (nacionalnu i opštu istoriju), sebe i druge u njoj, kao i to kako formirane predrasude i pogrešne informacije utiču danas na njihovo rasuđivanje i donošenje odluka. Na osnovu istraživanja došlo se do određenih rezultata koji će na ovom portalu biti prikazani po temama pošto su i pitanja bila tako formulisana. Pitanja u upitniku grupisana su u sedam celina:

Istorija – uvodna pitanja
Opšta istorija
Nacionalno vreme
Srbi i drugi
Identitet
Religija
Fašizam i antifašizam
Komunizam
Ratovi na prostoru bivše Jugoslavije (1991–1995).
Zanimljivo je na kraju videti i procente tačnih odgovora na pitanja koja su postavljena u toku istraživanja. Vidi više...

Na osnovu rezultata ankete tim istoričarki je obavio istraživanje i analizu odgovora na sva pitanja i došao do zaključaka koji su izneti u zbirci tekstova “Novosti iz prošlosti – znanje, neznanje, upotreba i zloupotreba istorije”.

Budući da je ideja ovog projekta da saznanja i zaključci do kojih se došlo u toku njegove realizacije posluže svima koji mogu da utiču na formiranje stava prema prošlosti i istorijskim činjenicama na portalu se nalaze svi tekstovi iz Zbirke. Autorke tekstova bave se različitim temama a kao osnov za zaklučke do kojih dolaze koriste podatke iz obavljenog istraživanja. U Zbirci se mogu naći sledeći tekstovi: 

Dubravka Stojanovi, U ogledalu drugih
Radina Vučetić, Neprosvećena prošlost
Sanja Petrović Todosijević, “Nacionalno vreme” - okvir za samopercepciju građana Republike Srbije
Olga Manojlović Pintar, Rat i nemir – o viđenjima socijalističke Jugoslavije, Drugog svetskog rata u kome je nastala i ratova u kojima se raspala
Radmila Radić, Pripadanje bez verovanja i poznavanja
Predgovor za knjigu napisao je Vojin Dimtrijević i konstatovao. Opširnije...

Smatrajući da rezultati ovog projekta imaju izuzetan značaj za sve koji su odgovorni za formiranje svesti i načina mišljenja kod građana (nastavnici, verske zajednice, mediji, političari), Beogradski centar za ljudska prava organizovao je okrugle stolove u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Nišu s ciljem da predstavi rezultate projekta i započne dijalog sa svima koji su spremni da rade na unapređenju znanja istorije i promeni sistema vrednosti u našem društvu. Galerija...

пие вода многу!
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

PippiBG

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 51
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #267 на: Декември 02, 2010, 11:40:36 »

Честно казано, ако се проведе подобна анкета в България... Мисля, че ще има сходни, може би само една идея по-добри резултати  :-X
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #268 на: Декември 02, 2010, 04:19:00 »

Поглед од Босна:

Dnevni Avaz, 27.11.2010
Srbija zabranila ulaz Bugarima koji su krenuli obilježiti “Nejski ugovor”

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/globus/20548-Srbija-zabranila-ulaz-Bugarima-koji-krenuli-obiljeiti-Nejski-ugovor.html

Цитат
Bugarski ambasador u Beogradu Georgi Dimitrov izjavio je da priprema notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u kojoj će tražiti odgovor na pitanje zašto je bugarskim državljanima zabranjem ulazak na teritoriju Srbije


Коментари на читатели:

Цитат
Mirsad Redzepovic: Srbija dok vrati sve terirorije koje je dobila raznim sporazumima ima da ostane u granicama Beogradskog pasaluka jer nikad nije ni trebala da bude veca.....

Цитат
bosanac: @pisonja i zuga... sto niste zabranili svojim drzavljanima da blesave po italiji,
ovi ba htjeli samo da obiljeze godisnjicu Nejskog ugovora,a vi se poprepadali da vam ne sruse srbiju sa samo 8 buseva.......
Сочувана

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: СРПСКИ РАБОТИ !
« Одговори #269 на: Декември 07, 2010, 09:18:52 »

http://kurir.mk/makedonija/vesti/10720-Sekerinska-napadna-po-nacionalna-osnova
Шеќеринска нападна по национална основа

Вторник, 07 Декември 2010 13:07 Share9
-Тебе местото не ти е тука во Македонија, да си одиш на Косово! Овие зборови пратеничката на СДСМ, Радмила Шекеринска, му ги упати на пратеникот Иван Стоиљковиќ, кој побара процедурално обраќање на 124.седница на Собранието на РМ, каде точка на дневен ред е информација за проектот Скопје 2014, поднесена од опозицијата.
Оваа навреда Стоиљковиќ ја оцени како дрска и безобразна , додавајќи дека на овој начин се шири шовинизам и антисрбизам од највисок карактер.

-Ќе побарам извинување од СДСМ до сите граѓани на српската заедница. Ова беше јавен повик, Србите да ги напуштат институциите, истакна Стоиљковиќ.Според пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, истакна пратеникот Александар Николовски, станува збор за навреди со национална основа, кои се недопусливи да бидат кажани од долгогодишен пратеник, како што е Радмила Шеќеринска

Сочувана