Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: На денешен ден  (Прочитано 495110 пати)

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #270 на: Април 12, 2011, 07:05:45 »

12 април

1894 година след продължителни искания на екзах Йосиф I, подкрепен категорично от българското правителство, е издадено султанско ираде за митрополитски берати за Велешка и Неврокопска епархии. Българската екзархия получила официално правото върху българските училища в Македония и Одринско. В ирадето се разрешава също да се закупи сграда за Екзархията в Пера, даден е терен за построяване на българско духовно училище в Цариград.
През прил 1888 година се поставя първото искане за берати за владици в Македония. Междувременно сръбският крал Милан абдикира в полза на сина си Александър Обренович. Постепенно Русия се ориентирала към Сърбия, която от своя страна засилвала пропагандата си в Македония.
 През февруари 1890 година Стефан Стамболов изпраща нота до Високата порта, в която наред с други въпроси отново се поставя искането на владишки берати в Македония. На 4 юни се изпраща нова нота на Стамболов до Високата порта за признаването на Фердинанд за княз и искане за владишки берати в Македония. По същото време искане за берати в Скопска, Охридска и Велешка епархии отправя и Йосиф I. Великите сили без Русия и Франция, подкрепят искането на княза и екзарха. На 5 юли е издадено султанско ираде за екзархийски митрополити в Скопска и Охридска епархии и позволение за свободно посещаване на екзархийски митрополит в Одрински вилает. В ирадето се дава разрешение за издаване на екзархийски вестник (“Новини”) и за построяване на българска църква в квартал “Фенер”. Бератите са издадени на българското правителство, с което се признава че княжеството е законният представител на българите в Македония и Одринско.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #271 на: Април 14, 2011, 06:20:48 »

14 април

1905 година в сражение с турския аскер загива Никола Карев. Роден през 1877 година в гр. Крушево в бедно семейство. Въпреки голямата бедност, Никола успява да завърши четвърти клас на Битолската гимназия. Тук се запознава с идеите на македонската революция. На 16 годишна възраст заминава на гурбет в България. Работи като столар в работилницата на Васил Главинов, който го запознава със социалистическите идеи и става последователен борец за тяхното осъществяване. След завръщането си в Македония през 1899 г., заедно с Веле Марков формира социалистическа група в родния си град. Влиза в редовете на ВМРО и става един от нейните войводи и ръководители. На 8 април 1903 г. в Солун дава интервю за гръцкия вестник "Акрополис", в което ясно определя независимостта на македонската борба и нейните цели. Участник е в Смилевския конгрес (1903). По време на Илинденското въстание е назначен за началник на Горския щаб на Крушево. На 2 август 1903 г. след освобождаването на Крушево е избран за председател на Крушевската република. Продължава с революционна дейност и след неуспеха на въстанието. Загива в борба с турския аскер край село Райчани, Кочанско. По време на краткия си живот работи като занаятчия и учител. Никола Карев е един от най-изтъкнатите дейци на македонската революция и македонски войвода. Като председател на първата република на Балканите се вгражда в основите на съвременната македонска държавност.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #272 на: Април 15, 2011, 06:33:58 »

15 и 16 април

1903 година са извършени солунските атентати от група млади българи, членове на ВМРО, наречени по-късно “гемиджиите” . Целта им е да предизвикат намесата на европейските държави за подобряване на положението на поробеното българско население в Македония и Одринско. На 15 април сутринта Павел Шатев взривява френския кораб „Гуадалкивир", излизащ от Солунското пристанище. Атентаторът напуска кораба заедно с другите пътници и е заловен от турската полиция на Скопската гара. Вечерта на същия ден Димитър Мечев, Илия Тръчков и Милан Арсов извършват атентат на жп линията Солун - Цариград, при което са повредени локомотивът и няколко вагона на минаващия влак, без да пострадат пътниците. Сигнал за голяма акция в Солун дава Костадин Кирков, който на 16 април вечерта прекъсва с взрив осветлението и водоснабдяването на града. Йордан Попйорданов (Орце) вдига във въздуха сградата на солунския клон на „Банк Отоман", под която гемиджиите предварително изкопават тунел, а Милан Арсов хвърля бомби в кафене „Алхамбра". При някои от атентатите загиват и самите извършители - членове на ВМРО. В следващите дни турската войска извършва масови арести и клане на българското население в Солун, Битоля, Велес. Най-големите терористични акции за времето си допринасят за избухването на Илинденското въстание през лятото същата година.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #273 на: Април 16, 2011, 07:52:30 »

15 април

1906 година загива Анастас Янков. Виден войвода на Върховния македоно-одрински комитет той е български опълченец, офицер (полковник) и революционер. Участва като доброволец в сръбската армия в Сръбско-турската война (1876). През Руско-турската война е доброволец в V- а дружина на Българското опълчение. През 1880 година завършва Военното училище. Взима участие като офицер в Сръбско-българската война. Бие се при Цариброд и Пирот. През 1902 година прави поход с чета до родното си Костурско. През есента на 1902 година Анастас Янков участва като войвода и в Горноджумайското въстание. През Илинденското въстание е начело на чета от 400 души, която действа в Пирин, влиза в щаба на въстанието в Разлог и командва нападението на Белица. Полковник Янков загива в сражение с турски войски на път за България при махалата Поляна на село Влахи.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #274 на: Април 17, 2011, 05:44:02 »

17 април

1903 година започва Конгрес на Битолския революционен окръг в с. Смилево с председател Дамян Груев. Той заседава до 24 април 1903 г. Взето е решение за повсеместно въстание. Избран е ръководен щаб в състав Д. Груев, Б. Сарафов и А. Лозанчев, на който се делегира и правото да определи датата на въстанието. След конгреса в Смилево се провежда конгрес в местността Петрова нива в Странджа, на който се обсъжда плана за въстаническите действия в Одринско и се определя състава на бойното ядро в този район: М. Герджиков, Л.Маджаров и Ст. Икономов. Въстанието избухва на 20 юли (Илинден) 1903 г., откъдето идва името му. Най-напред то избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни въстаническите действия обхващат всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии). Кулминационна точка на въстанието е превземането на град Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август (Преображение) 1903 г. въстанието избухва и в Одринско. Въстаниците освобождават много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико и Ахтопол. Връхна точка въстанието достига с обявяването на Странджанската република, която просъществува 26 дни. Партизански действия се водят и в другите революционни окръзи. В освободените селища се установява революционно-демократична власт по примера на Крушовската република. В Серски революционен окръг въстанието е определено за 14 септември (Кръстовден), но на практика избухва преди тази дата. Най-ожесточени сражения се разразяват в Мелнишко. Сблъсквания между въстаниците и турските войски последват и в Серско, Драмско и Горноджумайско. В Солунски, Скопски и Струмишки революционен окръг действията на въстаниците се изразяват предимно в организиране и извършване на атентати. Против въстаналото население в Македония и Одринско османското правителство изпраща 300 000 добре въоръжени редовни войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Главният щаб на въстанието отправя бърза молба за помощ до българското правителство, което, предупредено от западните велики сили за лошите последствия, които биха последвали за България при евентуална намеса, не се отзовава на отправения призив.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #275 на: Април 18, 2011, 08:56:12 »

18 април

1878 година в Търново е роден Александър Панайотов. През 1901 г. завършва Военното училище в София. След решението на Солунския конгрес за вдигане на въстание в Македония и Одринско поручик Борис Сарафов събира чета, с която да навлезе в Македония, за да се включи в подготовката на въстанието. В средата на януари 1903 г. подпоручик Александър Панайотов напуска военна служба и се присъединява към четата на Сарафов. Четата се състои от 40 души и освен подпоручик Панайотов в нея влизат и други военни от Българската армия, между които поручик Димитър Стойков, патрулен юнкер Димитър Дечев, фелдфебел Дачо Иванов и фелдфебел Иван Попов. Всички те са предназначени за военни инструктори в различни райони в Македония. На 26 януари 1903 г. четата преминава в Македония, като носи със себе си и 150 килограма динамит. На 1 март четата преминава река Вардар и навлиза в Битолски революционен окръг. Тук от четата се отделят няколко четника, които начело с подпоручик Панайотов и поручик Стойков са изпратени по искане на Битолския окръжен комитет в Крушевско, а останалите четници, начело със Сарафов продължават за Костурско. Подпоручик Александър Панайотов участва в конгреса на Битолски революционен окръг, състоял се в село Смилево от 20 до 27 април, на който се избира главен щаб на въстанието и се набелязва тактиката на предстоящите бойни действия. Битолски окръг е разделен на по-малки райони и офицерите от Българската армия са натоварени да проведат обучение на назначените селски и районни войводи. Патрулен юнкер Димитър Дечев трябва да проведе обучението на войводите в Демирхисарски, Кичевски и Битолски райони, поручик Стойков – на войводите от Охридски район, подпоручик Тодор Христов – на Кичевски, фелдфебел Иван Попов – на Костурско, подпоручик Георги Папанчев – на Лерински, а подпоручик Александър Панайотов е натоварен да проведе обучението на войводите в Ресенския и Преспанския райони. Малко преди избухването на въстанието подпоручик Александър Панайотов е определен да ръководи бойните действия в Ресенския район, заедно с войводата Славейко Арсов. На 20 юли (стар стил) 1903 г. избухва въстанието в Битолски революционен окръг. Подпоручик Александър Панайотов, начело на чета от 170 души обявява въстанието в Ресенско и заедно и заедно с другите войводи предприемат нападения срещу няколко села, в които има разположени турски гарнизони или башибозук. Към средата на септември турските войски започват да вземат надмощие над въстаниците. Опожарени са десетки села, изоставени от населението. Основна задача на четите е да прикрива бягащото българско население. На 21 септември 1903 г. подпоручик Александър Панайотов, с няколко четника, води сражение с турците в село Перово, Ресенско. Четата се прикрива в тръстиката на езерото. Турците запалват тръстиката и в огъня загиват подпоручик Александър Панайотов и неговите четници.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

Илийца

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 187
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #276 на: Април 19, 2011, 02:10:06 »

Македония. Възкресение. 1941 г.

 Първият български офицер, пристигнал в Македония преди армията, навръх Великден 1941 г. е запасен поручик Сотир Нанев. Този достоен българин, съден като директор на Популярната банка в Скопие след 4 години,през 1944 г., пише в книгата си „Македония. Възкресение. 1941 г.” така:
 
Крива паланка
 Когато влязохме в града, улиците бяха безлюдни. Населението се беше прибрало отдавна по домовете поради полицейския час, установен от германските военни власти. Единствените отворени заведения бяха една бръснарница и една кръчма, в които имаше немски войници. Влязохме в кръчмата. Стопанинът се оказа близък роднина на наш приятел в София. Като ни видя, зарадва се много и настоя да седнем да ни почерпи. През деня се беше черпил с много приятели – за свободата, за немските войски, за цар Борис, - сега искаше да се почерпи и с нас. Той изреди отново всички поводи за черпня, така както ги беше повтарял навярно неведнъж през деня: за свободата, за немската войска, за цар Борис. И в края – една черпня за капак.
 
Куманово
 Нашите хора в Куманово, особено по-възрастните, със запазено чувство към религията, ни поканиха да отидем в черква. Из пътя се образува цяло шествие. В града вече знаеха за нашето пристигане и ни чакаха да се явим на улицата. С радостни и сияещи лица, кумановци ни протягаха ръце за поздрав и благопожелания.
 - Да е честита свободата ни! Да е вечна!
 Тази дума “вечна” никой не забравяше да произнесе. И не само в Куманово, в цяла Македония: “Да е вечна свободата ни... да е вечна”. Нали се бяха напатили тези нещастни хора от краткотрайността на миналите си свободи!
 
Скопие
 Ето, моите братя бяха войници от югославската армия; ако могат, нека ви се похвалят със своите бойни подвизи в защита на Югославия.
 И двамата й братя се позасмяха.
 - Аз бях телефонист в аеропристанище Скопие – каза по-малкият. – На втория ден от обявяването на войната приех телефонограма, с която се нареждаше ескадрилата от Скопие – двадесет и четири апарата – да се вдигне и да нападне София. Тази ужасна телеграма аз нямах сили да предам на началника. Как може да бъде нападната София! Изтръпнах. Посъветвах се с един мой другар, също телефонист, какво да правим. Решихме да напуснем поста и да бягаме. Упътих се към дома да се обадя. Едва-що приближих къщата ни, над града се изви германска ескадрила, която изсипа страхотно количество бомби, особено над аеропристанището. Готовите за действие двадесет и четири аероплана бяха унищожени.
 
Село Извор
 За Прилеп минахме по пътя село Извор-Бабуна. На селския площад, до самия минерален извор, се беше извило хоро. Селяни и селянки в пъстри празнични носии се бяха насъбрали около хорото. Имаше и селяни от околните села.
 - Христос Възкресе – поздравихме ги ние. - Да е честита свободата!
 Мили, добродушни селяни веднага ни заобиколиха и подадоха ръце за поздрав.
 - Добре дошли, бракя! Да ни е честита, да е вечна!
 Песен: Еделвайс

Ако „Минаха години” принадлежи на Българската армия, в съзнанието на оцелелите ни необразовани братя в Македония, Еделвайс е песента на българската полиция. Така тази песен е най-мразената от македонските комунисти.
 
Прилеп
 Някога, когато царят отец влязъл в Прилеп, главната улица, през която минавал, била постлана с килими, а неколцина прилепчани легнали пред него и извикали:
 

-Гази, ваше величество, толкова години сме те чакали. Гази върху нас.
 

Негово величество царя Македония ще посрещне обезумяла от радост.
 

Прилепското наречие не е мръднало от устата на прилепчани, тъй както и градът им не е претърпял никаква промяна през сръбския режим. Разправяха ми, че чиновниците сърби бягали от Прилеп, защото децата им за година-две забравяли сръбския език.
 

Преди две-три години един много образован сърбин при разговор в едно от софийските заведения беше доблестен да признае, че в Прилеп и камъните говорели български.
 
Крушево
 По покана на кмета тръгнахме за общинското помещение. По улицата се образува голямо шествие. Дойде и духова музика, която застана на чело на колоната.
 Кметът ме беше хванал здраво под ръка. Вървяхме най-напред, след музиката. Той не даваше никому да ме засенчи. Всяко допитване ставаше само чрез него. Беше извън себе си от радост и щастие. В миналото е бил един от много добрите работници в революционната организация, а брат му Никола Карев, много културен човек, убит следвъстанието, беше един от видните воеводи на Крушево.
 Около нас се суетяха двама-трима, така да се каже, за поръчки. Един от тях ми направи впечатление с оригиналното си облекло и особено с фуражката си, която ми се стори някак си позната. Беше необикновено изпълнителен, гледаше непрекъснато в очите ту кмета, ту мен, готов всяка минута да получи нареждане. Имаше високо съзнание за службата, която изпълняваше. Кметът забеляза учудването ми от предаността на този човек към службата му, обърна се към мен и ми каза:
 - Той беше стражар и през 1918 г. Сега, след като се освободихме, зае отново службата си.
 Тези думи бяха казани с такъв тон и увереност, като че искаше да отхвърли всякакво възражение върху правата на стражаря. Положението се възстановява, искаше да каже той, така, както е било през 1918 г. Нямат значение годините, които са изтекли оттогава. Заема си службата, на която е бил през българско време.
 Крушевският стражар, който беше наблизо и чу думите на кмета и моя одобрителен отговор се почувства твърде поласкан.
Гледам униформата му наречена в Крушево българска стражарска униформа. Нахлузил фуражка, препасал пистолет и се почувствал напълно носител на българската власт, какъвто е бил през 1918 г. Не иска да знае за никакви заповеди за назначения или уволнения, излезли оттогава. Едно знае – българско е вече – и това му стига. Останалото сам е решил с кмета.
 
Битоля
 Вечерта се събрахме в дома на нашите другари братя Светиеви. Много песни и веселие имаше през тая вечер. Тогава почувствах пулса на някогашна Битоля – весела, жизнерадостна и вярваща.
 
Енергичен старец, прекарал цели двадесет и пет години в турски и сръбски затвори, стар учител от Радовиш, тая вечер беше най-щастливият човек в света. Лежал и в битолския затвор заедно с първите хора на организацията, той беше доживял да види осъществена идеята, за която толкова много бе страдал.
 
-Хей, вие разбирате ли какво стана! – провиква се старецът. – Свободна е вече Битоля.
 
И започна да пее:
 
Не щеме ний богатство,
 не щеме ний пари,
 но искаме свобода...
 

Пее и се радва с младежко сърце...
 
Смилево
 
Ето и Смилево – хубаво, китно. Пред селото ни посрещнаха с цветя селяни и селянки заедно с пеленачетата си. Камбаните биеха непрекъснато. Сред селото се беше събрала главната група посрещачи, или по-право казано, цялото село. Повечето от жените бяха облечени в прочутата по своята красота смилевска носия. От всички страни се сипеха цветя – гороцвет, цвят от вишни, череши, ябълки. В средата на главното ядро на посрещачите видяхме един старец, който се опита да направи няколко крачки към нас. Спусна се към него и нашият другар Козма. Вдигна ръце старецът да прегърне сина си, когото не беше виждал от двадесет и три години, сложи главата му на раменете си, а сетне своята – върху главата на сина си. И така син и баща заридаха, без да могат да си продумат нито думица. Пред тази картина и посрещачи, и посрещани онемяхме. След малко старецът хвана за ръка сина си и го поведе. Тържествено биеха камбаните и отново заваляха цветя. Пред родната си къща синът най-сетне проговори:
 - Нашите мисли бяха непрестанно за вас и по вас, тъй като и вие сте мислили непрестанно за нас в очакване на този ден на свободата.
 Късно през деня напуснахме Смилево.
 Изпратиха ни пак тържествено, с биене на камбани и с много цветя. Изпратиха ни далеч от селото. Някои дойдоха чак до Обедник.
 
Ресен
 
Щом ни видяха, ресенчани онемяха от радост. Видният ресенски войвода Кръстьо Ресенски, когото тогава ресенчани посочиха за кмет, не можа да продума нито дума от вълнение. Отказвам се да предам картината на изблик на радост в Ресен при нашето явяване. То може да се види, да се почувства, да се изживее, но не и да се опише. Всяко предаване би било бледо отражение на онова, което почувствахме и видяхме.
 

И тук се произнесоха прочувствени слова за дошлия ден на свободата, за вековно очаквания ден на възкресението.
 

Насъбралият се народ пееше:
 
Гордей се, майко Българийо,
 С твоите верни синове.
 Със нас е подполковник Дрангов,
 Любимият ни вожд...
 

Лява река
 На около десет километра от пътя Ресен-Охрид отдалече видяхме група селяни, които се движеха, или по-скоро, тичаха към нас. Когато ги наближихме на около петдесет крачки, те спряха. Двама от тях издигнаха арка, която носеха на ръце, а останалите се наредиха вляво и вдясно от нея. На арката имаше надпис “Добре дошли, скъпи братя”.
 Срещата беше извънредно мила. Това бяха селяни от съседните села Круше, Лява река и Кривени. Тръгнали да посрещат българските войски и понеже не знаели откъде ще дойдат и къде ще ги срещнат, решили да направят подвижна арка и да чакат из пътищата. Час-два преди нашата среща някакъв селянин им казал, че българските войски са вече в Ресен. Останали да чакат на пътя, като вляво и вдясно по хълмовете поставили часови да наблюдават. И наистина, докато постояхме пред арката, някои от часовите успяха да слязат да ни посрещнат.
 Дадохме им портрети на Негово величество царя и вестници.
Един бръкна в пазвата си и извади доста старо издание от съчиненията на Христо Ботев.
 - Тази книга е от баща ми – каза той – Запазих я за мен, за децата ми, па и за съселяните ми.
 Установено е за Васил Левски, че е стигал до Щип. Чувал съм да се говори, че е стигал и до Кукуш. Дали е ходил по на запад , не знам. За Христо Ботев обаче се знае, че не е ходил из южните български земи. Но със неговите съчинения, както и със“ Записките...” на Захари Стоянов са възпитавани в Македония цели поколения. Ботевите песни се знаят наизуст и се пеят от всички българи там. Някога ги пеехме по сватби и тържества пред самите турци. Оцелели са и през сръбския режим. Наред с тях сега се пеят и нови песни за сръбското робство.
По-късно във Валандово чух следната песен:
 Възпейте, моми валандовки,
 Възпейте подвига на Дуп и Кала тепе.
 Тази песен ми направи много силно впечатление. Момите от поробеното Валандово възпяват подвига на българските войски, а българската художествена литература отмина този подвиг и досега почти не го е отбелязала.
 
Охрид
 
Охрид беше завзет от италиански войски. По пътя срещнахме много италиански военни части, които се движеха на запад. В града също имаше италиански войници.
 Италианците на пост пред самия град ни поканиха любезно да отидем при коменданта. Двама от тях се качиха на стъпалата на автомобила и така продължихме из улиците на града за комендантството.
 Охридчани бяха в недоумение.
 - Това са българи! – чуваме да се говори след нас.
 Всеки, когото срещнахме из улиците, се спираше.
 - Христос възкресе! – поздравявахме ги ние.
 Отначало изненадани от българската военна униформа, а после окопитени, те радостно отговаряха:
 - Наистина възкресе! Възкръсва вече!
 Наизлязоха от магазините и това “Българи са” се понесе с бързината на електрически ток. Скоро след нас се образува опашка от тичащи хора, които ръкомахахаи викаха:
 - Българи!
 И всеки, който чуеше, оставяше магазина, хвърляше престилката си и тичаше.
 Представихме се на коменданта.
 Когато излязохме от комендантството – море от народ. Улиците наоколо бяха задръстени.
 При появяването ни се чу мощно “ура”. Охридчани викаха:
 -Да живее българската армия!
 -Да живее цар Борис!
 Не беше възможно да си пробием път. С мъка стигнахме до автомобила. Качваме се. А охридчани, накачили се по стъпалата и калниците на автомобила, не слизат.
 Автомобилът потегли. Охридчани запяха:
 Ти ли си, мале, тъй жално пела,
 Ти ли си мене три години клела.

 Напуснахме града. На около един километър спряхме и дълго наблюдавахме българския Ерусалим.
« Последно менување: Април 19, 2011, 03:28:46 Илийца »
Сочувана

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #277 на: Април 21, 2011, 07:27:24 »

21 април

1912 година при засада пада убит от вражески турски куршум Пере Тошев. Роден 1865г. в гр. Прилеп, Петър (Пере) Тошев се включва като доброволец в българската армия по време на Сръбско-българската война 1885г. В периода 1892-1893г. е учител заедно с Даме Груев. Постъпвайки във ВМОРО, той бързо се превръща в един от най-изявените дейци на освободителната борба. През 1901г. Пере е заточен от турските власти в Мала Азия. По време на Илинденското въстание е водач на чета в Мариовско.
Цитат от молба за преназначаване за учител след заточението, отправена до Екзарх Йосиф "Ваше Блаженство,
долуподписаният, родом българин oт град Прилеп, бивш дългогодишен учител и инспектор в Македония - в Прилеп, Скопие, Битоля и Солун, разделен от тази длъжност преди неколко години поради ареста ми итн. итн.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #278 на: Април 29, 2011, 07:59:20 »

29 април

1955 година умира революционерът от ВМОРO Димитър Ташев. Роден е през 1874 година в бунархисарското село Колибите. През 1897 година влиза във ВМОРО, а в 1898 година основава комитет на организацията в родното си село. В 1900 година става нелегален, а от 1902 година е в четата на Тодор Шишманов. В 1903 е в четата на Михаил Герджиков. Участва на Конгреса на Петрова нива, където е избран за подвойвода на Стоян Петров във Величкия революционен участък. През Илинденско-Преображенското въстание участва в нападението на гарнизона във визенското село Инджекьой.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #279 на: Мај 18, 2011, 10:32:32 »

18 май

1872 година в село  Влахи, Мелнишко, е роден Яне Сандански. Български революционер, една от най-спорните личности в освободителното движение на Българите от Македония. Включва в редовете на Вътрешната македоно-одринска революционна организация през 1895 г., а от 1901 г. е водач на чета. През 1901 г. на път от Банско за Горна Джумая четници, водени от Яне Сандански и Христо Чернопеев, отвличат протестантската мисионерка Елън Стоун и искат за освобождаването й откуп от 14 500 турски златни лири. Въпреки преследванията на 18 януари 1902 г. откупът е получен и използван за въоръжаването на ВМОРО. Малко по-късно мис Стоун е освободена и след завръщането си в Америка започва да изнася беседи в защита на македонската кауза. Самият Сандански не одобрява идеята на Гоце Делчев за масово възстание и се противопоставя на решението на Солунския конгрес за вдигането му през 1903 г., но впоследствие все пак участва в него. След разгрома на Илинденско-Преображенското въстание Сандански, който е ръководител на Серския революционен окръг, застава начело на левицата в македоно-одринското движение, подкрепя идеите за автономна Македония и балканска федерация и започва да организира и осъществява екзекуции на македонски дейци, работещи за обединението на македонските земи с Княжество България - Михаил Даев, Борис Сарафов, Иван Гарванов и др. Заради тази си дейност през 1908 г. е изключен от организацията и осъден на смърт. Екзекуцията е осъществена обаче едва през 1915 г. Сандански е убит в местността Балтата от Андон Качарков от неврокопската чета на ВМОРО и е погребан край Роженския манастир.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #280 на: Мај 21, 2011, 08:58:41 »

20 май

1911 година в сражение загива войводата от ВМОРО Георги Ралев. Ралев е роден в 1875 година. Присъединява се към редовете на ВМОРО и от 1902 година е четник при Велко Марков. През Илинденско-Преображенското въстание през лятото на 1903 година е войвода на четата от родното си село в отряда на Иван Наумов Алябака. След въстанието е четник при Гюрчин Наумов. В 1907 година онтово като четник на Алябака участва в сражението при Ножот. След това става помощник на крушевския районен войвода Блаже Кръстев Биринчето. Загива в 1911 година в местността Водениците между селата Бучин и Света.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #281 на: Мај 25, 2011, 08:29:12 »

24 май

1934 година умира революционерът от ВМРО Иван Караджов. Роден е през 1875 година в горноджумайското село Лешко. Завършва Солунската българска гимназия, където се присъединява към ВМОРО. Става учител в Горна Джумая и в Скопското българско педагогическо училище. По време на Илинденско-Преображенското въстание е в затвора. След освобождаването му в 1904 година в периода 1905-1907 година учителства в Серското българско педагогическо училище и същевременно е окръжен ръководител на ВМОРО. През 1909 година композира музиката на песента „Тих бял Дунав се вълнува“, заради което е преследван от властите, наказан и преместен да преподава в Солунската българска девическа гимназия. През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. От 1913 година е учител в Горна Джумая. През Първата световна война е началник на разузнавателна чета. След войната до 1930 година отново преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във въстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в Горна Джумая. Михаил Монев и Иван Караджов изграждат и осигуряват куриерски връзки, набавят оръжие и екипират въоръжени чети за акции във Вардарска Македония. Караджов участва в потушаването на Септемврийското въстание в Пиринска Македония през 1923 година. През юли 1928 година на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страхил Развигоров. При разцеплението след убийството на Александър Протогеров е на страната на крилото на Иван Михайлов. Пенсионира се и спира да преподава през 1930 година, а година след това отказва поста си във ЦК на ВМРО по здравословни причини.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #282 на: Мај 26, 2011, 09:19:29 »

25 май

1875 година в Кукуш е роден българският офицер и революционер полковник Петър Дървингов. През есента на 1892 г. постъпва във Военното училище в София. Петър Дървингов влиза в редовете на Върховния македоно-одрински комитет. По време на Горноджумайското въстание през есента на 1902 година е член на въстаническия щаб и ръководи чета. През Илинденското въстание от 1903 година Дървингов е военен организатор на четите на Вътрешната организация. Като войвода на чета в Серски революционен окръг води боеве в Мелнишко. Взема участие в Балканската война, като е назначен за началник-щаб на Македоно-одринското опълчение. През Първата световна война е началник щаб на Единадесета пехотна македонска дивизия. На 4 ноември 1918 година Дървингов преминава в запаса и се занимава с научна и обществена дейност.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #283 на: Мај 26, 2011, 09:38:00 »

26 май

се навършват 94 години от смъртта на командира на 9-ти пехотен Пловдивски на нейно Царско Величество княгиня Клементина полк полковник Борис Дрангов, близо до кота 1050 в завоя на река Черна. Роден на 15 март 1872 година в Скопие. През 1891 година е приет във Военното училище в София. По време на Илинденско-Преображенското въстание (1903) Дрангов напуска военната служба и заминава за Македония заедно с други офицери, където събира чета от 120 души, която се подвизава в планината Плавица, Кратовско. На 4 септември 1910 г. е произведен в чин майор и е назначен за преподавател по тактика във Военното училище в София. През Балканската война е началник на щаба на 1-ва бригада от 1-ва пехотна дивизия. Участва в боевете при Гечкинли, Чаталджа, Одрин, Селиолу, Ескиполос и Петра. През Междусъюзническата война се сражава със сърбите при връх Бубляк. През Първата световна война, като командир на Пети македонски полк, от дивизията, която е съставена почти изцяло от необучени българи от Македония, Дрангов успява за кратко време да го подготви и да направи от него напълно боеспособна бойна единица. Участва в боевете при Калиманци, Кочани и Щип. На 25 ноември 1915 г. с нощна атака под неговото ръководство е превзето село Градец. На 18 март 1917 г. поема командването на 9-ти пехотен пловдивски полк от 2-ра пехотна дивизия. Отбранява участъка от кота 1020 до завоя на река Черна (Южния фронт). На 26 май 1917 при артилерийски обстрел, подполковник Дрангов е тежко ранен и по-късно вечерта умира от раните си. Погребан е в двора на църквата „Свети Димитър“ в Скопие, но по-късно сръбските власти преместват костите му в градското гробище. ен като храбър офицер Дрангов се проявява и като отличен педагог. Съвременната военна наука в България го определя като първия военен теоретик на тактиката. Автор е на книгата "Помни войната", която се превръща в нещо като Библия за българските офицери.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3294
  • Погледај го Профилот
Одг: На денешен ден
« Одговори #284 на: Јуни 07, 2011, 08:38:38 »

7 юни

1877 година в Ореовец е роден революционерът и войвова на ВМОРО Петър Ацев. Завършва VI гимназиален клас в София. От 1897 до 1901 година е учител в Прилеп, Крушево и други селища в Македония. Заедно с братята си Мирче и Георги се включва във революционната дейност на ВМОРО. В началото на 1902 година става нелегален, а от май е околийски войвода в Прилепско. След края на Илинденско-Преображенското въстание е избран за нелегален член на окръжния комитет. Ацев води редица сражения с османски части и чети на сръбската и гръцката пропаганда в Македония. През 1907 година участва в битката на Ножот заедно с войводите Тане Николов, Иван Наумов, Михаил Чаков, Христо Цветков и Мирчо Найдов. На Кюстендилския конгрес от 1908 година Петър Ацев е избран за допълнителен член на ЦК на ВМОРО. След Младотурската революция 1908 година излиза от нелегалност и се установява да живее в Прилеп. Две години по-късно е арестуван и 15 месеца е разкарван из различни затвори в Македония и Мала Азия. Освободен е през средата на 1911 година и се установява в Пловдив, България. Участва като доброволец в Балканската война, след това и в Първата световна война. Петър Ацев участва във Временното представителство на бившата ВМОРО, а по-късно е член на Илинденската организация.
Умира през 1939 година в Пловдив.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!