Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Новогодишна Македония: обиски, арести и конфискация на български документи  (Прочитано 10273 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Новините, 7 януари 2013
Масови обиски и изземане на български документи за самоличност в Македония

http://novinite.bg/articles/27668/Masovi-obiski-i-izzemane-na-balgarski-dokumenti-za-samolichnost-v-Makedoniya

На 2 януари служители на македонското министерство на вътрешните работи обискирали домовете на шестима граждани на Струмица, всичките с двойно македонско-българско гражданство, алармираха от Българския културен клуб – Скопие (БККС).

Обискът е бил направен под претекст за проверка за фалшифицирани документи, като тези на шестимата души били нотариално упълномощени от граждани на Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство.

Все един от хората е бил разпитван в рамките на два-три часа в полицията, като един от тях е бил отведен с чувал на главата.

От БККС посочват, че полицаите са казали на разпитваните, че нямат право на жалба, и са ги заплашвали да не се оплакват в българското посолство.

Задържаните лица са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно задържането им.

В един от домовете обискът е бил извършен само в присъствието на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България.

При минаването на българо-македонската границата мъжът е бил предупреден от македонските митничари, че в дома му се прави обиск.

След като мъжът пристигнал в Струмица, проверката продължила и в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

При една от другите проверки пък са били взети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Македония, преведени и легализирани в България за придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били иззети 20 медицински удостоверения, добавят от БККС.

От Културния клуб споделят още, че на всички обискирани е било временно забранено да напускат Македония.

Някои от пострадалите вече са подали писмени оплаквания до БККС, споделяйки, че поредната акция на македонските власти цели да сплаши македонските граждани, изразяващи българска етническа принадлежност.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Труд, 7 януари 2013
Тормоз за българи в Македония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1706268

Македонски полицаи са обискирали домовете в град Струмица на шестима души с българско и македонско гражданство, алармира Българският културен клуб в Скопие.

И шестимата са били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство.

Обиските са извършени на 2 януари 2013 г., под претекст за проверка за фалшифицирани документи. След това шестимата били подложени поотделно на тричасови разпити. Един от тях бил отведен демонстративно с чувал на главата.

Полицейските служители казали на разпитваните, че нямат право на жалба и ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство.

Задържаните били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб в Скопие. Според тях тази поредна акция на властите цели да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

24 часа, 7 януари 2013
Македонски полицаи измъчват шестима българи в Струмица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1706323

Полицията в Струмица е извършила обиски в домовете на шестима жители с двойно македонско и българско гражданство, които са били упълномощени да представляват кандидати за българско гражданство. Македонските полицаи обаче проявили агресия- обискираните били разпитвани над 2 часа, а един от тях бил с чувал на главата. Шестимата били заплашвани, ако решат да се оплачат в българското посолство.

На 2 януари 2013 година служители на македонското Министерство на вътрешните работи са направили жесток обиск в домовете на шестима граждани на град Струмица. В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск. След завръщането му проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Македония, надлежно преведени и легализирани България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения.

Обискираните били с двойно гражданство- македонско-българско. Претекст за проверка били фалшифицирани документи. Малко по-късно шестимата били подложени поотделно на разпит, траел от 2 до часа.

Един от тях е бил отведен с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. Задържаните са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.
На всички обискирани временно било забранено да напускат Македония. Предполага се, че поредната акция на властите е с цел да се сплашат македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

ВМРО, 7 януари 2013
Новогодишна Македония: обиски, арести и конфискация на български документи за самоличност

http://www.vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=5367:2013-01-07-14-05-55&catid=1:latestnews

Информация за поредната проява на неуважение към българите в Македония и незачитане техните права на равноправни граждани от страна на местната власт разпространи Българския културен клуб в Скопие.

В разпространеното от тях писмо се описват няколко случая на уж основателни проверки на документи и обиски на домове на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство). Дали причината за това е фактът, че са нотариално упълномощени от граждани на Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство, можем само да гадаем.

Целият текст на съобщението на БККС може да прочетете тук:

Македонските власти започнаха и тази нова година с „подарък“ за човешките права и добросъседските отношения. На 2 януари 2013 г., под претекст за проверка за фалшифицирани документи, служители на македонското Министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство), които са били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство. След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата. Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство. Задържаните са били освободени от разпита без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата, македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск. След завръщането му в Струмица, проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство. В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Р. Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения. На всички обискирани временно било забранено да напускат Р. Македония.

Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб – Скопие. Според тях, тази поредна акция на властите има цел да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Монитор, 8 януари 2013
Арести и конфискация на БГ паспорти в Македония

http://www.monitor.bg/article?id=368279

За груб обиск, арести и конфискация на БГ паспорти в домовете на шестима души в Струмица с двойно македонско-българско гражданство алармираха от сдружение Български културен клуб – Скопие. Случката се разиграла на 2 януари, когато служители на македонското МВР под претекст за проверка за фалшифицирани документи тарашили шестимата. Потърпевшите били нотариално упълномощени от македонци с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване за БГ гражданство. Един от тях е бил отведен за разпит демонстративно с чувал на главата. Тарашените твърдят, че полицаите са ги предупредили да не се оплакват в българското посолство. В един от случаите обискът бил направен в присъствие само на деца, чийто баща се прибирал от България.  След завръщането му в Струмица проверката продължила в офиса му, от който са били иззети 22 готови БГ паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за наше гражданство.

Разкритията идват по-малко от месец, след като България и още 12 държави от ЕС не дадоха зелена светлина за стартирането на преговори за присъединяване със Скопие.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Cross, 8 януари 2013
Масови арести на хора с българско самосъзнание в РМакедония

http://www.cross.bg/1343598

София /КРОСС/ На 2 януари след 15 ч. хора от полицията в РМакедония организирано влизат по домовете на лицата, които се грижат за изваждането на българските паспорти в страната и извършват обиск. Този обиск в някои случаи е направен и без присъствието на собствениците, какъвто е например случаят с един мой познат. Това заяви в ефира на бТВ председателя на Българския културен клуб в Македония, Лазар Младенов.

Според него тази акция е специално организирана и нищо чудно зад нея да стои дори самата държава. По този начин. Според председателя на Българския културен клуб един от арестуваните е бил отведен в полицейското управление на Струмица с чувал на главата. Друг бил разпитван за дейността си в продължение на 2-3 часа. Всички задържани били заплашвани да не се оплакват в българското посолство, отказали им и възможността да подадат жалби.

„Към момента всички са на свобода, но документите, иззети при обиска, са все още в полицията или в съда. Четирима от тях са дали писмени изявления до клуба, за да се реагира навреме чрез българските институции”, добави Младенов.

По думите му в изявленията си хората са написали, че поредната акция на македонските власти цели да сплаши гражданите, изразяващи българска етническа принадлежност.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

ТВ Европа, 8 януари 2013
Все повече македонски граждани подават молби за български паспорти

http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/81235

На 2 януари, под претекст за проверка за фалшифицирани документи, властите в Струмица са направили груб обиск в домовете на шестима граждани, всичките с двойно македонско-българско гражданство. Един от тях е изведен демонстративно с чувал на главата. Човешките права в Македония не се спазват, заяви в предаването „Под лупа” Мирослав Ризински, с българско самосъзнание, гражданин и на двете страни. Между 2008 – 2011 г. той излежава 3-годишна присъда след скалъпени обвинения в корупция.

Всички знаем, а и трябва да напомняме постоянно, че процесът на македонизация и грубо фалшифициране на българската история не започва от вчера. Началото му е след Втората световна война с арестуването на 30 хиляди души с българско самосъзнание. Общо 120 хиляди са лежали в затвори и лагери в бивша Югославия само защото са българи, заяви в предаването „Под лупа” Мирослав Ризински, гражданин на Македония, с българско самосъзнание, съден преди няколко години по скалъпени обвинения за корупция в Скопие.

Каква е политиката на правителството в Скопие може ясно да се види от факта, че всеки ден все повече македонски граждани, които осъзнават своя български произход, подават документи за българско гражданство.

Вълната на европеизация на Македония е силна и необратима, въпреки че властите показват с делата си, че нямат интерес страната да влезе в ЕС, каза още Мирослав Ризински.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Днес, 8 януари 2013
Българи подложени на тормоз от македонската полиция

Един от тях е бил отведен от дома си с чувал на главата

http://www.dnes.bg/balkani/2013/01/08/bylgari-podlojeni-na-tormoz-ot-makedonskata-policiia.177022

На 2 януари 2013 г. под претекст за проверка за фалшифицирани документи служители на македонското министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство), които са били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство. Това съобщи Българският културен клуб – Скопие.

След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата.

Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство.

Задържаните са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск.

След завръщането му в Струмица проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Република Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения. На всички обискирани временно било забранено да напускат Република Македония.

Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб – Скопие. Според тях тази поредна акция на властите има цел да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Дневник, 8 януари 2013
Македонската полиция обискира седем души с македонско и българско гражданство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/01/08/1980798_makedonskata_policiia_obiskira_sedem_dushi_s/

Полицията в Струмица е извършила обиски в домовете на седем жители с двойно гражданство - македонско и българско. За това съобщиха от Българския културен клуб в Скопие, цитирани от БНТ.

Македонските полицаи са разпитвали хората повече от два часа, а един от тях е останал в ареста за едно денонощие. От офис на един от потърпевшите са иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти, около 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

Потърпевшите са били упълномощени да представляват кандидати за българско гражданство. Мотивът за обиските и разпитите е, че се търсят фалшифицирани документи.

Един от потърпевшите - Мито Николов, който има българско гражданство повече от 10 години разказа, че двама полицаи пристигнали в дома му на 2 януари и започнали да претърсват всичко. Когато той поискал документ за полицейските действия, отдалече му показали заповед за обиск. Казали, че търсят фалшифицирани документи. След като не намерили нищо, го завели в управлението и го разпитвали два часа за българските документи.

Задържаните са били освободени от разпита, без да им е предоставена заповед или писмен документ за целите на задържането им. Те не доумяват как могат да се конфискуват български документи. "Значи на самия български паспорт си пише: този паспорт е собственост на Република България. С кое право са го взели", възмущава са Лазар Младенов - председател на Български културен клуб в Скопие.

"Жестоко трябва да реагира България за тези паспорти, не трябва да оставя така", категоричен е Николов.

Въпреки че били предупредени да не се оплакват до нито една служба за обиските, разпитите и иззетите български документи, хората все пак потърсили помощ от Българския културен клуб и от българското консулство.

"Всички мислят, че това е просто натиск, за да не изразяват свободно българската си принадлежност", твърди Лазар Младенов. "Тия гласно що кажуват, че са българи, за них нема живот в Македония и работа. И бизнес, ако отвори, ще ти го затворят", каза още и Мито Николов.

Потърпевшите възнамеряват да сезират Европейската комисия и Европейския парламент. От посолството ни в Македония заявиха, че проверяват случая.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Блиц, 8 януари 2013
Изтормозените българи в Струмица ще се жалват на ЕК и ЕП

Македония държи паспортите им незаконно

http://www.blitz.bg/news/article/174951

Както БЛИЦ вече съобщи, шестима българи с двойно гражданство – македонско и българско, бяха задържани от полицията в Струмица. Арестът им беше незаконен, без нужните документи и протоколи за разпитите. В момента македонските власти държат 22 готови български паспорта, 22 лични карти, около 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство. Документите те са иззели от обискираните български граждани, които се занимавали с посредничество за придобиване на български паспорт.

Македонските полицаи са разпитвали хората повече от два часа, а един от тях е останал в ареста за едно денонощие. Мотивът за обиските и разпитите е, че се търсят фалшифицирани документи. Един от потърпевшите - Мито Николов, който има българско гражданство повече от 10 години разказа, че двама полицаи пристигнали в дома му на 2 януари и започнали да претърсват всичко. Когато той поискал документ за полицейските действия, отдалече му показали заповед за обиск. След като не намерили нищо, го завели в управлението и го разпитвали два часа за българските документи.

Друг потърпевш разбрал, че в дома му има полиция и се претърсва всичко от македонските митничари, докато минавал границата. По това време той се е прибирал от България за Македония. От офиса му в Струмица са иззети българските паспорти и лични карти както и документи за кандидатстване за българско гражданство.

Задържаните недоумяват как могат да се конфискуват български документи.

“На самия български паспорт си пише: “Този паспорт е собственост на Република България. С кое право са го взели”, възмущава са Лазар Младенов - председател на Български културен клуб в Скопие, пред БНТ.

“Жестоко трябва да реагира България за тези паспорти, не трябва да оставя така”, категоричен е Николов.

Въпреки че били предупредени да не се оплакват до нито една служба за обиските, разпитите и иззетите български документи, хората все пак потърсили помощ от Българския културен клуб в Скопие и от българското консулство.

“Всички мислят, че това е просто натиск, за да не изразяват свободно българската си принадлежност”, повтори тезата си Лазар Младенов.

“Тия, които казват на глас, че са българи, за тях няма живот в Македония и работа. И бизнес, ако отвори, ще ти го затворят”, казва още Мито Николов.

Хората казаха, че ще сезират Европейската комисия и Европейския парламент. От посолството ни в Македония заявиха, че проверяват случая. /БЛИЦ
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Стандарт, 8 януари 2013
Арести на наши в Струмица

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/aresti_na_nashi_v_strumitsa_-173630.html

В Македония са арестувани шестима граждани от Струмица с двойно македонско-българско гражданство, като преди това домовете им са били грубо обискирани. Това е станало на 2 януари, около седмица, след като екип на bTV е гостувал при част от тях и те разказаха как са репресирани заради българското им самосъзнание.

Лазар Младенов, председателят на Българския културен клуб в Скопие, обясни, че представители на службите за сигурност нахлули в къщите на шестимата задържани под претекст за проверка за фалшифицирани документи. Истинската причина според Младенов е в дейността, която хората извършвали – те били посредници за издаването на български документи на македонски граждани.

В един от домовете обискът е бил извършен само в присъствието на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. На всички обискирани е било временно забранено да напускат Македония. Според председателя на Българския културен клуб един от арестуваните е бил отведен в полицейското управление на Струмица с чувал на главата. Друг бил разпитван за дейността си в продължение на 2-3 часа. Всички задържани били заплашвани да не се оплакват в българското посолство, отказали им и възможността да подадат жалби.

Арестуваните вече са на свобода, но документите, иззети при обиска, са все още в полицията или в съда.
Сочувана