Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: 135 години от освобождението на Пловдив  (Прочитано 2375 пати)

опълченец

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3247
  • Погледај го Профилот
135 години от освобождението на Пловдив
« на: Јануари 16, 2013, 07:02:47 »

Пловдив отбеляза 135 години от Освобождението си пред паметника на генерал Бураго

Пловдив отбеляза 135 години от Освобождението си пред паметника на генерал Бураго в Дондуковата градина, предаде репортер на Радио “Фокус”-Пловдив. Събитието бе отбелязано с едноминутно мълчание в памет и преклонение пред подвига на руските войски. Венци и цветя пред паметника на капитан Александър Бураго бяха положени от представителите на местната и държавната власт в Пловдив, почетните консули на Русия и Украйна, политически партии и граждани. В тържествената церемония участваха представителен взвод, военен духов оркестър и представители на комитет “Родолюбие”. Слово произнесе директорът на Народна библиотека “Иван Вазов” Димитър Минев. В началото на тържественото слово той отбеляза, че този ден слага началото на най-новото възраждане на Пловдив и превръщането му отново в политически, търговски и културен център на България и Балканите, на достойното му завръщане на картата на Европа. Всичко това е свързано с героизъм на един млад и смел драгунски капитан Александър Петрович Бураго, отбеляза Минев и припомни събитията от 1878 година. В редиците на турския гарнизон плъзва слух, че силна руска армия е пред стените и се готви да нападне града. Защитниците са обхванати от паника и решават да запалят Пловдив, след което да отстъпят. Турците нямат ориентация за това колко са руските войски, които се мъчат да влязат в Пловдив, както и откъде ще влязат. От една страна те са спокойни заради огромната близо 20-хилядна армия, с която разполагат, но от друга страхът им от пленничество и пълен разгром диктува техните действия. Подкрепа им оказват и турските войски, известни като башибозук. Капитан Бураго явно е бил много находчив млад офицер и преминава реката и влиза от запад в Пловдив и на границата на града с много шумотевица успява да заблуди турските охранителни постове, че влиза голяма руска войска. 60 -70 души, стреляйки безразборно, успяват да заблудят турците, че влиза целият отряд на генерал Гурко. Това дава възможност на капитан Бураго да стигне до центъра на града и продължавайки да стреля и да създава паника с помощ на местното население християни, които са организирали своите постове окончателно заблуждават турците, че в Пловдив е влязла вече руската войска.Появата им предизвиква пълна деморализация на османския гарнизон и той се изтегля. Някои пловдивски дюкяни и къщи са запалени, но не стига до поголовен пожар какъвто са целели да предизвикат турците. Младият руски офицер решава изхода на една от последни важни битки в Руско-турската освободителна война и спасява града ни от унищожение, каза Минев.
Пред журналисти след церемонията кметът Иван Тотев каза, че има подготвен проект за реконструкция на Дондуковата градина, който е част от проектно предложение по Оперативна програма „Регионално развитие” по програмата за зелена градска среда.
Хората имат достатъчно много притеснения в момента и с оглед на ситуацията, в която живеем, мисля, че не количеството е важно, а качеството, каза в коментар по повод малкото граждани, дошли на честването Петко Георгиев от Народна библиотека “Иван Вазов”, член на комитет “Родолюбие”. Според него кореняци пловдивчани знаят за личността на капитан Бураго и паметника му, издигнат в Дондуковата градина.

http://www.focus-news.net/?id=n1738515
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3247
  • Погледај го Профилот
Одг: 135 години от освобождението на Пловдив
« Одговори #1 на: Јануари 17, 2013, 05:54:04 »

135 години от освобождението на Пловдив

Пловдив отбеляза с официална церемония 135-тата годишнина от своето освобождение от Османско владичество. Пловдивчани знаят 16 януари като Денят на капитан Бураго – безразсъдно смелият командир на II-ри ескадрон, който начело на 63-ма драгуни успява да всее паника сред турския военен контингент. Пратен само с разузнавателна мисия , за да разбере какви са турските планове за оттегляне от Пловдив, ескадронът взима пленници и с действията си през нощта успява да внуши, че се извършва мощна руска атака. Турците изоставят позициите си и побягват, а капитан Бураго щурмува града без колебание. Превзема кв. Мараша, хълма Бунарджика и пощата. Младият командир изпраща донесение по пленения телеграф през нощта 16 януари 1878 г. до ген. Гурко за заемането на Пловдив. С дръзкия военен акт градът е спасен от планираното опожаряване. За героизма си капитан Бураго е награден с орден „Свети Георги“ IV степен и е повишен в звание полковник. В памет на Битката при Пловдив е изграден Паметник на Освобождението на града на 10-тия километър по пътя за Пазарджик , където русите са преминали река Марица. А на 25-годишния герой Александър Бураго е издигнат монумент в градската градина, известна още като Дондуковата. Неговото име в Пловдив носят улица и квартал в район „Тракия“. В историческата ретроспекция отпреди 135 години върна официалните лица и малцината граждани, присъстващи на церемония, директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“ Димитър Минев. Бяха поднесени венци и цветя на признателност. Редом до представителния взвод от 68 бригада Специални сили в строя бяха и членовете на комитет Родолюбие. Знаменосецът Петко Георгиев не е изненадан от слабото гражданско присъствие край паметника и е убеден, че хора с чувство за историчност има достатъчно.

http://www.nbtv.bg/index.php?page=news-details&instanceID=29220&type=7&firstrow=1&FCID=FCab59fe88c582ad9c52321194742782bf
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!