Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Няма "българска окупация на Македония" през Втората световна война  (Прочитано 1412 пати)

valli

  • Full Member
  • ***
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 225
    • Погледај го Профилот

Академик Георги Марков: Няма "българска окупация на Македония" през Втората световна война, поради това, че не е имало съпротива
Агенция "Фокус"
София. Няма „българска окупация на Македония” през Втората световна война поради това, че не е имало съпротива. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” историкът академик Георги Марков от Института по история на Българската академия на науките. На въпрос – дали трябва българските политици да се извинят за случая Ваташа, както се чуват гласове от Скопие, академик Георги Марков отговори: „Наскоро издадохме спомените на ген. Васил Бойдев, който е командващ Пета армия, с щаб в Скопие, от лятото на 1941 до май 1944 година. Там той описва срещата си с цар Борис III, който го изпраща в Скопие и му казва: „Там ще пипате с кадифени ръкавици. Трябва много внимателно, защото това население е изстрадало и няма да позволите да се стига до междуособици”. Защото още като отива ген. Бойдев в Скопие, се явяват старите войводи и му казват: „Г-н генерал, сега вече трябва да си отмъстим на тези сръбски мекерета и т.н.”. Той им отговаря: „Царят казва, че трябва да спрат дотук, никакви братоубийства повече, те са забранени”. Ген. Бойдев описва, и то със съответните доказателства, че 70% от Пета армия, която е дислоцирана, във Вардарска Македония, е от местни младежи. Така че - не може местните младежи сами да се окупират. Освен това, част от офицерския корпус също е произхождал от Македония, поне 1/3 са от Македония от тези офицери, които са служили в дивизиите и щаба на Пета армия във Вардарска Македония. Няма окупация, поради това, че не е имало съпротива. И самият Методи Шаторов с неговия комитет иска да премине към БКП, защото той заявява: „Разберете, аз не мога да допусна българи да стрелят срещу Българската армия”. Знаете, каква е съдбата на Шаторов. След като се намесва Сталин, в полза на Тито, Шаторов е прогонен, осъден на смърт от Тито, убит преди 9 септември, при неизяснени обстоятелства. Така че - няма такава окупация. Тогава Тито изпраща черногорци, начело с Темпо, за да убиват български войници, чиновници и полицаи, за да предизвикат репресии от страна на българската власт. Защото естествено, когато се нападат полицейски участъци или околийски управления, това е във военновременни условия, и ще бъдат преследвани тези шумкари, както са ги наричали. Все пак - те нападат българската войска. Това са тези нещастни инциденти. Това тяхно партизанско движение се внася отвън. И ако сравните жертвите, примерно - убити партизани в Скопска област и в Старозагорска област, те не са в полза на Скопска област”, каза още академик Георги Марков.
„Какво да се извиняваме на тези скопски управници? Те трябва да видят едни филмови кадри. В 1991 година, вече след промените, имахме възможност да направим един документален филм от хрониките за посрещането на българските войски в Македония. Нека видят - как населението посреща войските и цар Борис III и тогава да приказват тези измишльотини за някаква си българска окупация. За жалост, дълги години и българската историография след 9 септември 1944 година страдаше от този комплекс – окупацията. И всъщност българската историография ставаше съучастник на тази фалшификация на югославската историография. Но - няма окупация на Македония или на Беломорието”, каза още академик Георги Марков.
Сочувана