Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Намаляват опасенията, че големите гръцки компании ще напуснат България  (Прочитано 923 пати)

ohrid1941

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот

„Файненшъл таймс”: Намаляват опасенията, че големите гръцки компании ще напуснат България

http://www.focus-news.net/?id=n1729445

17 декември 2012 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Начало / Гърция

София. Намаляват опасенията, че някои от големите гръцки компании могат да напуснат България заради острите икономически проблеми у дома, заяви Стаматис Теодоропулос – изпълнителен директор на „Чипита България”, производител на закуски и сладкарски изделия. „Ситуацията бе сложна през 2010 и 2011 г., когато България също бе обхваната от рецесия. Обаче през тази година станахме свидетели на обрат и сега перспективите за ръст за позитивни”, посочи Теодоропулос, който също така е ръководител на Гръцкия бизнес съвет в България, пише „Файненшъл таймс”.
Около 160 средни и големи гръцки компании са открили клонове в България, като са привлечени от ниския наемен труд, корпоративния данък от 10% и стабилната валута, която е обвързана с еврото. Няколко хиляди малки гръцки компании също са въвлечени в двустранната търговия. Пет базирани в Атина банки контролират около 30% от активите в българския банков сектор. Нов капитал от около 5 милиарда евро ще бъде влят в гръцките банкови клонове на Балканите, когато Гърция получи следващия транш от международните кредитори в размер на 34 милиарда евро.
В същото време няколко по-малки компании, които бяха зависими от средствата от Атина, се наложи да се изтеглят от България заради задълбочилата се криза. „Те не бяха се установили в достатъчна степен на българския пазар и техните основни компании бяха прекалено притиснати, за да предоставят по-голямо финансиране”, коментира Теодоропулос.
Сочувана