Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Посещение на Щефан Фюле в София  (Прочитано 96584 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #360 на: Декември 19, 2012, 10:10:11 »

„Дневник”: България дестабилизира Балканите с блокадата за Македония, заяви американски анализатор

http://www.focus-news.net/?id=n1729854

18 декември 2012 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Решението на България по отношение на Македония е непродуктивно не само за самата Македония, и за целя регион. Това заяви американския анализатор Януш Бугайски,цитиран днес от македонския вестник “Вечер”.
"Това е непродуктивна политика която може да допринесе за дестабилизиране на региона. Ако Македония бъде блокирана на неопределено време както за членството в НАТО, така и за членството в ЕС, ще следва вътрешна нестабилност. Особено сред албанското малцинство има силно недоволство заради липсата на напредък към европейската интеграция”, заявил Бугайски.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #361 на: Декември 19, 2012, 10:10:35 »

„Утрински весник”, Македония: Гърция и България бетонираха съюзничеството

http://www.focus-news.net/?id=n1729848

18 декември 2012 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Премиерите Андонис Самарас и Бойко Борисов с остър тон изпратиха послание от Атина, че ако няма подобряване на добросъседските отношения, Македония ще остане да чака пред вратите на ЕС, пише днес македонският ”Утрински весник”. Според изданието, Гърция и България бяха категорични, че двете държави подкрепят европейското бъдеще на Западните Балкани, но страните кандидатите трябва да се отнасят европейски и да уважават принципите на Съюза. Двамата премиери на съвместна пресконференция, след втората съвместна среща на високо равнище за сътрудничество между Гърция и България, индиректно са говорили за Македония, избягвайки конкретно да се обърнат към съседната страна. Според вестника, българският премиер с остър тон е подчертал, че всяко приятелство и толерантност има граници, а индиректно, говорейки за филма „Трето полувреме“, обяснил колко евреи има спасени в България по време на Втората световна война.
На журналистически въпрос дали на общата среща премиерите разговаряли за европейската перспектива на Македония, Самарас изтъкнал, че се разговаряло за европейската перспектива на Балканите. Той изразил особено задоволство за това, че в Брюксел и Димитрис Аврамопулос и Николай Младенов имали идентични позиции по този въпрос. България и Гърция са съгласни изцяло с текста, който бил единодушно приет на срещата на министрите на външните работи в Брюксел. Гръцкият премиер е изтъкнал още, че с този текст ЕС за първи път официално посочи, че предварително условие за членство е уважаването на добросъседските отношения.
„Ще се наблюдава напредъкът в тази област, нещо което означава, че някои страни може да напредват към ЕС, а някои ще се забавят, алп не се отнасят подобаващо. В един период на криза и трудности в целия свят изкуствените изостряния не. Иредентизмът не води до никъде“, изтъкнал Самарас. Индиректно обръщайки се към македонското правителство той е посочил, че всяка държава която наистина иска да се интегрира в ЕС, като място на компромиси и диалог, не може да успее в това с политиката на иредентизъм.
„Доволен съм от факта, че с България имаме съгласие за принципните европейски критерии, върху които трябва да почиват съвременните демократични системи, както са България и Гърция”, заявил Самарас. Борисов, посочва вестникът, също избрал да се обърне към Македония индиректно и подобно на неговия гръцки колега изтъкнал необходимостта от уважаване добросъвседските отношения.
„Борисов демонстрира тревоги най-много заради филма „Трето полувреме”, коментира изданието.
Толерантността, добросъседството и приятелството имат свои граници. България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер – да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300 – 400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България”, заявил Борисов. Той е изтъкнал още, че и премиерът на Израел Бенямин Нетаняху излезе и го каза пред всички, и цитира писмо на тогавашния немски посланик до администрацията му в Германия, който казва, че българският народ, понеже не може да осъзнае колко е важно да се изселват евреите, не позволява това да се направи.
Ясни и категорични сме и затова точката добросъседство е толкова важна, каза премиерът Борисов.
В Атина двете страни вчера подписаха шест документи и меморандуми за сътрудничество в областта на дипломацията, туризма, земеделието, културата и образованието и технологията. Гръцкият премиер Самарас е заявил, че през февруари възнамерява да направи официално посещение в София. Борисов, освен със Самарас, се срещнал и с гръцкият президент Каролос Папуляс, който сравнил гръцко-българските връзки с връзките на Германия и Франция, споменавайки, че се преодолени трудностите и проблемите от миналото. Беше оценено, че срещата минала в добър климат, а и от гръцката и от българската страна било изтъкнато, че гръцко-българските стратегически отношения значително са се задълбочили с тази среща. Самарас изтъкнал, че стратегическата връзка на България и Гърция може да помогне да се увеличи тяхното влияние и в рамките на целия регион.
„Българският премиер Бойко Борисов на летището „Венизелос“ беше посрещнат от гръцкия премиер Андонис Самарас, с когото това му е първа среща, а същевременно и негово първо посещение в Атина. Срещата обаче не беше първа за двамата министри за външните работи Николай Младенов и Димитрис Аврамопулос. На 4 и 5 юли тази година Младенов беше част от делегацията на президента Росен Плевнелиев, който посети Гърция, а на 29 септември в рамките на общото събрание на ООН в Ню Йорк двамата отново имаха среща. Най-голям отзвук, все пък, имаше тристранната среща в София на 13 ноември между министрите на външните работи на България, Румъния и Гърция, когато са договорили обща позиция за евроинтеграцията на Македония, която се превърна във вето преди една седмица”, коментира „Утрински весник”.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #362 на: Декември 19, 2012, 10:10:55 »

Евгени Кирилов: Позицията на българското правителство спрямо Македония е правилна и се подкрепя от голяма част от обществото

http://www.focus-news.net/?id=n1729841

18 декември 2012 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Македония отдавна се надяваше, че с тази си политика ще получи достатъчно подкрепа за ЕС. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Евгени Кирилов. Позицията на българското правителство спрямо Македония е правилна и се подкрепя от по-голямата част от българското общество, отбеляза той. „За съжаление, македонците прекрачиха доста граници. В миналото имаше надежда, че ще мине време, те ще разберат, затова може би е по-добре да преговаряме. Не само в България, но и в европарламента настоявахме да се премахнат визите и т.н. Но всичко това, за съжаление, не даде добрия ефект, който търсехме. Обратно - засилваха се националистическите и, може би, бих казал, мегаломанските прояви от тяхна страна”, каза евродепутатът. В тази ситуация, политически, България е трябвало да реагира, допълни Евгени Кирилов и отбеляза, че това дори е трябвало да се случи по-рано.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #363 на: Декември 19, 2012, 10:11:19 »

„Дневник”, Македония: Бойко Борисов и Андонис Самарас утвърждаваха какво е добросъседство

http://www.focus-news.net/?id=n1729828

18 декември 2012 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. Уважаване на правилата за добросъседство е предварително условие за интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС и в НАТО. Това заявиха вчера в Атина премиерите на Гърция и на България, Андонис Самарас и Бойко Борисов, пише днес македонският вестник ”Дневник”. След общото заседание на правителствата на двете страни двамата премиери заявили, че „абсолютно подкрепят присъединяването на всички страни от региона в ЕС и в Алианса, защото само тогава ще има мир, интеграция и сътрудничество на Балканите“. Изданието посочва, че без да споменават Македония, Самарас и Борисов са посочили позициите, които се отнасят точно на Македония.
„Както България и Гърция уважават добросъседството и всеки проблем решават с диалог, така трябва всички страни в региона, които искат да се присъединят към НАТО и към ЕС да уважават правилата”, заявил Борисов пред журналисти и е добавил, че по време на криза, изкуственото влошаване на нещата, противопоставянето и иредентизмът не водят до никъде.
Самарас, пише вестникът, доволен от факта, че Гърция и България имат еднакви позиции по отношение на разширяването на Съюза, поръчал, че всяка страна, която иска да се присъедини не може да игнорира тези предположения.
„Аз съм много доволен от факта, че с България имаме съгласие за принципните европейски критерии, върху които трябва да почиват съвременните демократични системи, както са България и Гърция”, заявил Самарас.
Той заявил още ще се следи напредъка на страните-кандидати по отношение на уважаването на добросъседството и някои страни ще бележат успех, а други може да бъдат забавени, ако не уважават тези правила.
Въпреки че Македония, според медиите, не била тема на общото заседание на двете правителства, пише изданието, след срещата в Атина, българският премиер Борисов повторил посланията от преди няколко дни.
„Толерантността, добросъседството и приятелството имат свои граници. България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер – да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300 – 400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България”. заявил Борисов.
Вестникът посочва, че организирането на съвместни заседания на две правителства не е ново и има много примери и в региона и в света. България освен с Гърция, съвместни заседания има и с Турция и с Румъния. Гърция има с Турция, Германия имала с Франция, Израел и с Китай, САЩ с Китай...
Македония досега не е имала такова заседание с друга държава, въпреки, че имало две инициативи със Сърбия и с България. Но, нито една не е реализирана. Според дипломати това е полезен механизъм за сътрудничество, ако се има добра политическа воля и конкретни проекти.
„Такива заседания са полезни, утвърждава се списъка с общи приоритети и се дава по-голяма политическа тежест за тяхно реализиране”, заявили дипломати. Бивш македонски дипломат от своя страна оценил, че вчерашното заседание в Атина било използвано за злоупотреба на европейски и демократичен механизъм. Според него става дума за „много интересен механизъм за бетониране на отношенията в ЕС, когато се засилва нейното разграждане, но в случая става дума за злоупотреба на отношението към Македония”.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #364 на: Декември 19, 2012, 10:14:20 »

Евгени Кирилов: Със симулации Македония не може да реши въпроса за членство в ЕС

http://www.focus-news.net/?id=f23105

18 декември 2012 | 12:24 | Радио "Фокус"
Начало / Мнение

Евгени Кирилов, български евродепутатът от ПЕС, в интервю за Радио „Фокус”

Водещ: Българското правителство нееднократно подчерта, че подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения. Г-н Кирилов, как коментирате българската позиция? И какъв отзвук намери тя в Брюксел?
Евгени Кирилов: Намери отзвук като една логична позиция, тъй като прекалено дълго време се виждаха симптомите на засилен национализъм, на една конфронтация, която не е в унисон с добросъседските отношения. От тази гледна точка позицията е правилна, мисля че по-голямата част от нашите граждани я подкрепят. Според мен има, разбира се, един сериозен нюанс – може би трябваше още по-рано да се поставят нещата по ребром и да дадем възможност македонската общественост да преосмисли всичко това, което става под ръководството на сегашните управляващи.
Водещ: Знаете, че в България има и една друга позиция, според която Македония първо трябва да стане член на Европейския съюз (ЕС) и едва тогава всички ние да очакваме тя да изпълнява критериите за членство.
Евгени Кирилов: Откровено казано, това също е логична позиция, която се застъпваше доста дълго време. И особено преди настоящото македонско правителство да поеме по този остър националистически курс. За съжаление, те прекрачиха доста граници. В миналото имаше една надежда, че ще мине време, те ще разберат и може би затова е по-добре да преговаряме. Ние активно и не само в България и тук, в Европарламента настоявахме да се премахнат визите и т.н., но всичко това, за съжаление, да даде добрия ефект. Обратното – засилваха се националистическите и бих го казал, мегаломанските прояви. И в крайна сметка в тази ситуация вече политически трябва да се реагира. Пак казвам, трябваше по-рано, защото още през юни месец ние направихме една много широко представителна конференция и обсъждане под заглавието: „Накъде върви Република Македония?”. И единното мнение беше, че не върви в правилна посока.
Водещ: България неведнъж изрази позицията си, че има интерес да види Македония като просперираща държава. Каква е вашата прогноза – каква ще бъде оттук нататък реакцията на Македония? Ще потърси ли тя лоби в ЕС?
Евгени Кирилов: Тя отдавна го търси и се надяваше, че с тази политика ще получи достатъчно подкрепа. Това вече не е факт. Разбира се, че ние сме заинтересовани да има и преговори, и да се присъединят не само Македония, но и всички страни от Западните Балкани, но въпроса с добросъседството опира вече доста сериозно. Защото това е един основен принцип и уважение на европейските стандарти във взаимоотношенията, в отношенията към отделни граждани, което се изисква така да се каже в предварителен порядък. От тази гледна точка, разбира се, че ние сме заинтересовани Македония да се присъедини, не само Македония, а и Албания, която напоследък също прояви националистически изстъпления. Но всички тези въпроси ще трябва добре да се видят от съответните управляващи на страните и да започнат да се съобразяват в предварителен порядък. В този план е необходимо сега много бързо да се започне обсъждането в работните групи, аз говоря пак за двустранните отношения с Македония, да се набележат спешни мерки. И едва след като има, така да се каже, ясни сигнали за изпълнение на тези договорености, да направим ние крачка в тази посока.
Водещ: Споменахте и Албания, миналата седмица по време на дискусия в Европарламента вие изразихте тревога от някои прояви в Албания. Какво конкретно имахте предвид?
Евгени Кирилов: Както знаете, по повод 100-годишнината от независимостта на албанската държава висши представители, включително и премиера Бериша, излязоха с позиции и речи, които възпламенят национализма. А не само това, но и прозират някои териториални аспирации. Говореше за обединение на албанската нация, говореше за албанските земи, примерно се спомена точно от Скопие до Подгорица, столиците на две съседни на Албания държави. Споменаха се и други области от Гърция и Сърбия в това направление, на което трябваше да реагираме. И в моето слово пред Европейския парламент (ЕП) и в поправката, която инициирах от името на нашата политическа група, ние обърнахме внимание на този факт. Нищо, че се беше случило, така да се каже, непосредствено преди обсъждането. В крайна сметка това беше прието, Албания беше упомената като апел да се въздържа от всякакви подобни националистически прояви.
Водещ: В този смисъл, може ли да се каже, че Албания върви по пътя на Македония, от гледна точка на националистическата реторика?
Евгени Кирилов: Да правим подобни сравнения надали е конструктивно на този етап. Но ясно е намерението да се наблюдава много по-отблизо политиката в тази област в Македония и в Албания. Защото нека да го кажем така – на Балканите ние сме наблюдавали и великогръцки и великобългарски, и великосръбски начинания националистически, които не са довели до нищо добро. Ние сме се научили вече и би трябвало и нашите съседи, следвайки европейските стандарти, както знаете, Западна Европа отдавна са преодолели тези тенденции, които ги е имало и при тях, в името на мира на континента. Ще трябва да ги повдигнем навреме, за да имаме едно наистина проспериращо и мирно бъдеще в нашия регион.
Водещ: В този контекст беше и срещата на премиерите на България и Гърция, които бяха категорични, че спазването на всички принципи на добросъседството на Балканите трябва да бъде приоритет, включително и за страните от Западните Балкани, които желаят присъединяване към НАТО и ЕС, вашият коментар.
Евгени Кирилов: Именно. По този въпрос има единодушие и нашите партньори, които желаят или техните народи и граждани искрено желаят да прогресират по пътя на европейската интеграция, аз мисля че ще подкрепят подобна балансирана политика. Ние трябва да изграждаме мостове, трябва да изграждаме доверие, трябва да дадем възможност на нашите граждани вместо да се тровят с национализъм, да почнат все по-често да разбират необходимостта от едно подобно развитие. Аз смятам, че тук би трябвало вече управляващите в тези страни да си направят извод и да коригират подобни изстъпления. Някои от тях мислят че това ще им донесе повече гласове на изборите. Ако някъде това е ставало, както на предишните избори в Македония, аз се надявам, че ще има достатъчно трезви гласове, които следват интересите на своите граждани и, които ще доведат до едно преосмисляне на тази политика.
Водещ: Всъщност Македония има шанс да преосмисли своята политика до пролетта на следващата година, когато отново предстои среща за определяне на дата за преговори?
Евгени Кирилов: Да, но надявам се, че ще разберат, че със симулации този въпрос не може да се реши, че трябва наистина реални, истински стъпки в това направление. И ние трябва да видим резултатите от тези усилия. Разбира се, в рамките на диалога, който започва.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #365 на: Декември 19, 2012, 10:15:12 »

„Нова Македония”: Израел първо построи, а след това премахна паметника на цар Борис

http://www.focus-news.net/?id=f23117

19 декември 2012 | 15:29 | Нова Македония
Начало / Мнение

„България прие отговорността за геноцида на повече от 11 000 евреи от Македония и Тракия, които нейната окупационна власт депортира в лагерите на смъртта по време на Втората световна война. Това, както през 2008 година, пишеше най-влиятелният израелски вестник „Аарец“, призна президентът Георги Първанов пред своя израелски колега Шимон Перес при посещението в Ерусалим, пише днес вестник ”Нова Македония”.
„Единайсетте хиляди евреи, както се обясняваше в текста, били жители на регионите Тракия в Гърция и на Македония в Югославия, територии, които в април 1941 година били анексирани към България, като награда от нацисткия режим за сътрудничество с тогавашните власти.
С това признание Първанов всъщност стана пръв български държавник, който призна вината на неговата страна за депортирането на македонските евреи, но четири години по-късно остана и последен на тази си позиция.
Настоящият премиер Бойко Борисов очевидно все още е обиден от съдържанието на македонския филм „Трето полувреме“, в който в една част се показва точно участието на българската окупационна власт в Холокоста на македонските Евреи
„България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер – да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300 – 400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост... Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора. Защо не ги спасят? Има толкова богати държави”, заяви Борисов в Атина.
Все пък според историческите тълкувания България не е толкова невинна, когато става дума за македонските евреи и сравнението с гладните в Африка и не е много съответно.
Според историка Новица Веляновски, актуалната власт в България се опитва да докаже, че София в периода на Втората световна война наистина се грижела за съдбата на евреите, които били под неин контрол.
„Но това е частично точно, само за българските евреи, но не и за онези от територията на Македония. Казвам частично, защото тогавашните власти в София белязаха българските евреи и ги изселиха от столицата, като един вид оправдание пред Хитлер, който искаше тяхна депортация. Но за македонските евреи не им трябваше оправдание и те пострадаха под властта на тогавашна България”, заявил Веляновски. Точно тогавашната българска власт, т.е. цар Борис Трети и премиерът Богдан Филов са били сътрудници с нацисткия режим и се смятат за виновни и за смъртта на македонските и на тракийските евреи, които по тяхно нареждане били арестувани, а след това и депортирани в лагера Треблинка. 98 % от общото еврейско население от Македония загинало в нацисткия лагер в Полша.

Само силните могат да кажат - сгреших

Въпреки че са редки, все пък, и някои тамошни учени признават това. Неотдавна българският професор по философия Динчо Желязков при обръщение в Кюстендил говореше и за отношението на българската държава към евреите от Македония и от Тракия.
„Има една истина която се знае, но се премълчава. За нея не се говори официално. Истината, че животът на онези 11 343 мъже, жени и деца от Вардарска Македония и от Егейска Тракия, както и няколкото години живот в ситуация на отнети права, унижени, ограбени и в очакване на най-лошото, на евреите в старите предели, се една цена. Цената за осъществяването на българския национален идеал, държавната граница да съвпада колкото е възможно повече с границата на нацията. Но тази цена е тежка и тежестта с годините расте. Тя е всичко друго, но не и нормална. Тя е в резултат на българските действия, на администрация, на полиция, за съжаление, и на армията, а за още по-голямо съжаление и на българските учители в Македония и Тракия. За нея трябва да се поеме вина. Това, което правят и в други страни не е оправдание. А да се прехвърли цялата вина на Хитлер и на германците не е сериозно. Само силните могат да кажат - аз сгреших. Поне това, ако не съберат сили и за християнското, изпълнено с покаяние „моя е вината“, заявил Желязков.
И Нисам Йоша, застъпник на македонските евреи в Израел, искаше от България формално и публично извинение както това направил президентът Жак Ширак за депортация на 75 000 френски евреи пред и по време на Втората световна война. Той даде такова изявление след признанието на Първанов преди четири години. Според Веляновски българските държавни ръководители и сега се опитват да игнорират този факт, т.е. да не се говори за тези исторически истини, които хвърлят тъмно петно върху картината, която искат да покажат когато става дума за евреите.
Той заявява, че царска България не показала интерес да защити македонските евреи, а напротив, използвала за да се хареса на нацистка Германия.
Даже и пред представителите на нацистка Германия се опитва да покаже като много ревностна по отношение на евреите от Македония. Така, Александър Бечев, първият човек на българското бюро за еврейския въпрос, дори и фалшифицирал цифрите за депортирани македонски евреи, показвайки по-голяма цифра от реалната”, добавил Веляновски.
Българският професор Росен Василев, който предава политически науки на Университета в Охайо, а в осемдесетте години на миналия век бил и български дипломат в ООН, обяснява, че в българското общество съществуват разногласия за спасяването на евреите. В текст за форума „Нова политика“ обяснява, че комунистите обвиняват царят Борис Трети за предателство, не хуманност и за антисемитизъм, както и за изтребване на евреите от Македония, Егейска Тракия и Пирот (в Сърбия, но в това време под българска окупация). От друга страна, десните като бившия президент Петър Стоянов, до ден днешен твърдят, че царят е този. който спасил българските евреи от сигурна смърт в газовите камари.
„Под тяхно влияние бил поставен негов паметник в „Яд Вашем“, музей на Холокоста в Ерусалим, в памет на Борис и неговата жена, царицата Йоана, за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Но противоречивият паметник беше отстранен през 2000 година, след енергичните протести на българските евреи, родени в Македония, и след полуофициалното израелско разследване, което утвърди, че лично царят одобрил депортацията на повече от 11 000 евреи от териториите, които по време на войната ги анексираше България“, пише Василев.
Същият център „Яд Вашем“ преди две години даде специално признание на лидера на ВМРО и учител Владимир Куртев, за спасяване на българските евреи.
На церемонията в ерусалимския музей, в присъствие на министъра на външните работи на България, Николай Младенов, Куртев беше провъзгласен за Праведник на света, с което стана двайсетият българин, който получава тази висока титла за своето участие в борбата за правата на евреите в България по време на Втората световна война.
Куртев е един от четиримата кюстендилци, които през 1943 година създават обществения комитет за спасяване на българските евреи. На 9 март 1943 година той организира своите сътрудници да отидат в София на среща със заместник-председателя на парламента Димитър Пешев и да се противопоставят на депортирането на тамошните евреи.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #366 на: Декември 19, 2012, 10:17:02 »

Маргарита Попова: Подкрепа, добросъседство, взаимна помощ, но същото дължи и Македония на България

http://www.focus-news.net/?id=n1718661

16 ноември 2012 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония
Скопие. Нашата позиция е ясна: подкрепа, добросъседство, взаимна помощ – но категорично казвам, че същото дължи и Македония на България. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в интервю за „Дойче веле”. България казва ясно и категорично: европейско членство да, но когато се изпълнят ясно и искрено реалните критерии, които европейското членство ги изисква от всички, които са решили мотивирано да тръгнат по пътя на европейска интеграция. Това българската държава каза на македонската държава – ние сме съседи, имаме богата история, познаваме се отдавна, трябва да живеем добросъседски. България е изключително добър съсед, никой не може да се съмнява в това. Но България категорично казва, че неизпълнението на критериите за членство, в които задължително влиза доверието, уважаване на народите, уважаване на историята и на настоящето, тогава ясно и категорично ще кажем, че забелязваме, че има подобни дефицити и ако има – нека се преодолеят, заяви Маргарита Попова.


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #367 на: Декември 19, 2012, 10:17:56 »

Академик Георги Марков: Вигенин може да усуква като тесен социалист, но антибългарската пропаганда не бива да бъде търпяна

http://www.focus-news.net/?id=n1718606

16 ноември 2012 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Начало / Общество

София. Антибългарската пропаганда в Македония не бива да бъде търпяна. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” историкът академик Георги Марков от Българската академия на науките. „Когато бяха в Югославия, Скопие бяха в положение на вързано куче (така казваше дядо ми). Ту го вържат, ту го отвържат. Когато безусловно ги призна Желю Желев и правителството на Филип Димитров, те наистина вече са отвързано куче, не признават никакъв контрол и вече тяхната антибългарска пропаганда се изразява в огромни паметници, в центъра на Скопие. Ще ни избодат очите. 100 милиона евро струва новият исторически център, барабар с триумфална арка. Не може повече. Никакъв Вигенин. Той може да си усуква като тесен социалист, но не бива да се слуша. Защото ножът вече е опрял до кокала”, каза академик Георги Марков.
По думите му, ако утре Македония влезе в Европейския съюз, ОМО „Илинден” ще искат да се обявят за легална организация.
„В Благоевград издават антибългарски вестник „Народна воля”. Те ще искат да вкарат учители и книжари, както Тито още при БКП ги вкара 1946 година. Нещата ще бъдат много по-сериозни и ще има да ни съдят в Страсбург през месец. Те обявяват в своите учебници и официални документи, че Благоевградска област е под временна българска окупация. Това е в днешните учебници - отдавна говорим за тези учебници. Не само крадат и фалшифицират история, а отбелязват в географски и исторически карти, че там живее някакво македонско национално малцинство, че са лишени от права, от самоопределение и, че е временно окупирана тази територия – Благоевградска област. ОМО „Илинден” разпространява такива карти в Благоевградска област”, каза академик Георги Марков.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #368 на: Декември 19, 2012, 10:18:27 »

Академик Георги Марков: Антибългарската пропаганда в Скопие е много добър поминък

http://www.focus-news.net/?id=n1718603

16 ноември 2012 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Т.нар. академици и историчари в Скопие използват антибългарската пропаганда за добър поминък. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” историкът академик Георги Марков от Българската академия на науките. По думите му – антибългарската пропаганда в Скопие е много добре платена.
„Аз се сърдя на българските политици, защото те не отделят средства за пропаганда по македонския въпрос, както се правеше преди 1989 година. През 1978 година издадохме сборника „Македония” на четири езика в „София Прес”. За съжаление, не се прави такава пропаганда. Казват: „Ние сме прави, няма да даваме пари”. А там за този антибългарски филм „Трето полувреме” - три милиона евро се отделиха, като половината са европейски пари, а другата половина са от скопското правителство. Издават енциклопедия, издават какви ли не подбрани документи, фалшифицирани, и на английски език ги разпространяват в Брюксел, правят различни изложби. А тази държава едва диша, тя е изкуствена. Безработицата е 30%, 25% е албанското население”, каза академик Георги Марков.
По думите му - македонската нация е създадена на антибългарска основа, за да се откъсне част от българския народ и да се настрои с омраза срещу другата част от същия народ. „Те не могат да живеят без тази антибългарска пропаганда”, каза историкът.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #369 на: Декември 19, 2012, 10:18:58 »

Академик Георги Марков: Върхушка с промити мозъци превърна името Македония не в националност, а в професия

http://www.focus-news.net/?id=n1718598

16 ноември 2012 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

София. Македонизмът се превръща в щит за населението след Втората световна война, а впоследствие една върхушка с промити мозъци превръща името Македония не в националност, а в професия. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” историкът академик Георги Марков от Българската академия на науките.
„Известно е решението на Коминтерна от 1934 г. за създаване на три нации – добруджанска, тракийска и македонска. По тази рецепта Тито успя след Втората световна война да създаде една македонска нация с промити мозъци и с върхушка, която превърна името Македония не в националност, а в професия. Аз не се правя на голям патриот на жълтите павета в София, тъй като наистина Македония е бойно поле. Ние губим въстание, войни, настават кланета - отначало при крал Александър, след това - маршал Тито. Македонизмът се превръща в щит за населението след Втората световна война, тъй като Тито им казва: „Добре де, аз не ви карам като крал Александър да бъдете прави сърби, истински сърби. Вие няма да бъдете сърби, но няма да бъдете и българи”. Македонизмът се превръща в щит. Но една върхушка има там от т.нар. академици, историчари, които използват тази антибългарска пропаганда за един добър поминък”, каза академик Марков.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #370 на: Декември 19, 2012, 10:19:41 »

Академик Георги Марков: В Скопие не само крадат историята, а и се гаврят с нея

http://www.focus-news.net/?id=n1718588

16 ноември 2012 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Начало / Общество

София. В Скопие не само крадат историята, а и се гаврят с нея. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” историкът, академик Георги Марков от Българската академия на науките, по повод публикациите за Никола Вапцаров като македонски поет в скопските медии. „Те са толкова нагли. Вапцаров го превеждат на майчин език, а баба Елена Вапцарова, още през 60-те години, заявява, че е родила син българин. Да не говорим за баща му - той е голям български войвода и националист. Те се гаврят с нашата история. Не само че я крадат, но се и гаврят. Как Вигенин ще твърди, че това можем да го преглътнем? Това просто не бива”, каза Георги Марков.
Той припомни, че на кръглата маса, организирана в София през май месец, е имало представители на различни политически сили и - общо взето – те са се обединили около това, че не бива безусловно България да подкрепя Република Македония, заради нейната антибългарска пропаганда.
По думите му - би трябвало и БСП да си изясни политиката спрямо Република Македония.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #371 на: Декември 19, 2012, 10:20:12 »

„Утрински весник”, Македония: Македонско-български консултации за ЕС

http://www.focus-news.net/?id=n1718379

16 ноември 2012 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Начало / Македония

Скопие. В София вчера се състояха консултации по въпросите за ЕС между делегации на външните министерства на България и Македония, пише днес македонският ”Утрински весник”. От македонското МВнР са заявили, че са били обсъдени конкретни инициативи за задълбочаване на сътрудничеството и ускоряване на диалога на експертно ниво, за пренасяне на българския опит от предприсъединителния процес. От македонска страна бил представен проектоплан на действия за сътрудничество и списък с глави и въпроси от правото на ЕС, посочва вестникът.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #372 на: Декември 19, 2012, 10:22:39 »

Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #373 на: Декември 20, 2012, 01:41:54 »

Капитал, 19 декември 2012
За или против новата политика на България спрямо Македония

http://www.capital.bg/interaktiv/debati/35_za_ili_protiv_novata_politika_na_bulgariia_spriamo/1972244_za_ili_protiv_novata_politika_na_bulgariia_spriamo/
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Посещение на Щефан Фюле в София
« Одговори #374 на: Декември 20, 2012, 01:42:29 »

Капитал, 16 декември 2012
Меренето на пилоните (Българската позиция към Македония)

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2012/12/16/1969002_mereneto_na_pilonite/
Сочувана