Президентът Росен Плевнелиев: Не отричаме европейската перспектива на Македония, но още не са готови (ОБЗОР)http://www.focus-news.net/?id=n171252931 октомври 2012 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
София. Президентът Росен Плевнелиев се срещна с комисаря на ЕС по разширяване и европейска политика на съседство Щефан Фюле по повод разширяването на ЕС и присъединяването на страните от Западните Балкани.
За съжаление, в Република Македония се наблюдава тенденция на националистическа реторика, дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес. Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща с комисаря на ЕС по разширяване и европейска политика на съседство Щефан Фюле. Благодаря ви за възможността да обсъдим въпроса за разширяването на ЕС и на страните от Западните Балкани и тяхното присъединяване. България винаги е подкрепяла присъединяването на страните от Западните Балкан към ЕС, каза президентът.
Европейската интеграция е гарант за сигурността, стабилността и просперитета на региона и тя няма друга алтернатива. Тази подкрепа обаче не е безусловна, тя се основава на цялостното изпълнение на критериите за членство, а един от най-важните от тях е добри добросъседски отношения, каза Плевнелиев.
Запознах се внимателно с предоставения от ЕК пакет по разширяването, съдържащ стратегически напредък и доклад за напредъка на Република Македония, и не можем да се съгласим с някои формулировки в него. Според нас докладът на ЕК за напредъка не отразява адекватно ролята на Македония в регионалното сътрудничество и състоянието на двустранните отношения между България и Македония, каза още президентът.
В основата на тенденцията, която се наблюдава в Република Македония, е едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух, каза президентът Росен Плевнелиев на среща с комисаря на ЕС по разширяване и европейска политика на съседство Щефан Фюле.
Ние споделяме открито съществуващите проблеми с нашите европейски партньори. Считаме, че нашите аргументи ще бъдат възприети правилно, както от ЕС, така и от страна на Република Македония, защото се базират на факти и доказателства, каза президентът.
Властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия на добросъседство. Не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България, каза Плевнелиев.
Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови, каза още президентът.
Стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат на практика европейския подход към съседите – без провокации, без претенции, без манипулации, каза президентът Росен Плевнелиев на среща с комисаря на ЕС по разширяване и европейска политика на съседство Щефан Фюле. Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е, каза президентът.
България е много толерантна и търпелива. Ние ще продължаваме да работим активно за европейската перспектива на Македония. Г-н комисар, ние днес знаем колко е важно правилата в ЕС да се спазват, каза президентът.
Между нас и Гърция имаше желязна завеса преди 20 години, днес ние сме истински приятели. България и Турция имаха страхотни териториални проблеми – те се решиха. Нашите проблеми с Македония са много по-малки и с лесно решение, каза Плевнелиев.
На „пипъл то пипъл” контакт нямаме проблеми, очакваме политиците в Скопие да си свършат тяхната работа, да спазват декларацията за добросъседство, да спрат кампанията срещу България. Необходими са инициативи и резултати за добросъседство. Готви сме, разполагаме с цялото време, денонощно да ги подкрепяме, да помагаме и да работим заедно с тях, каза още президентът.
Всички знаем, че Бившата Югославска Република Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме на партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство, за да се справим с национализма. Убеден съм, че изолацията подхранва национализма. Това каза комисарят на ЕС по разширяване и европейска политика на съседство Щефан Фюле на среща с президента Росен Плевнелиев. Няма никакво съмнение нито у мен, нито у ЕК, за значението на България по въпросите на разширяването. Тук съм, за да се опитам по-добре да разбера интересите и опасенията на България.
Тук съм, за да установя как комисията би могла да подпомогне България, за да разгърне своя потенциал в областта на политиката на съседство. Бих искал да обсъдим и добрите междусъседски отношения по отношение на това – да ги изпълним със съдържание за страните от Западните Балкани, така че всички съседи тук да се чувстват комфортно на мястото си, каза Фюле.
Г-н президент, набелязал съм конкретни идеи и съм готов да ги споделя с вас и да видим как комисията и България могат да работят по тях като партньори, каза още комисар Фюле.