Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Земетресения в ...  (Прочитано 1011 пати)

ohrid1941

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3174
    • Погледај го Профилот
Земетресения в ...
« на: Јули 13, 2012, 08:06:55 »

Земетресения в земите на древните българи

http://focus-news.net/?id=f21733

12 юли 2012 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Мнение

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, бивш ръководител на секция Сеизмология при Геофизичен институт (дн. НИГГГ) – БАН пред Агенция „Фокус” .

Днес, 12 юли 2012, в 18:30 местно време (14:00 по меридиана Гринуич), стана земетресение с магнитуд 5.8 и дълбочина на огнището 180 км с епицентър на територията на Афганистан. Това земетресение се случи във високо сеизмичния Хиндукушки регион. Годишно в област с радиус приблизително 50 км около днешния епицентър стават по четири земетресения с магнитуд над 5. Дълбочината на хипоцентрите в региона е от земната повърхност до 330 км.
Земетресенията в региона стават в близост до границата между Евроазиатската и Индийската тектонски плочи. Двете плочи се надсядат една спрямо друга със скорост от около 4.5 см за година. Земетресенията стават в подпъхващата се Евроазиатска плоча на дълбочини най-често от порядъка на 200 км (фигурата е заимствана от Европейския сеизмологичен център). Разломяването, което поражда земетресения в региона, отразява преди всичко деформацията, произвеждана от подпъхването на Евроазиатската плоча под Индийската.
При земетресението, станало днес, се очертава пъстра картина на въздействия, която е характерна за земетресения с дълбоко огнище: Едва усетено, само по високи етажи – в Пакистан (северо-западни гранични райони, около 260 км от епицентъра), в половин-милионния Душанбе (Таджикистан) на около 300 км от епицентъра и в район Гургаон (Индия) на повече от 1000 км епицентрално разстояние; с интензивност от трета степен в дву-милионния Ташкент (Узбекистан) и с интензивност от четвърта степен в три-милионния Кабул (Афганистан) на около 300 км от епицентъра, в район Утар (Индия) на над 1000 км епицентрално разстояние и в Пунджаб (Пакистан) на около 660 км от епицентъра.
Полезно е едно сравнение с ефектите от скорошно предходно земетресение с епицентър в региона, като оставим настрана 27 юли 2011, когато дълбочината на източника беше от днешния порядък (около 100 км), а магнитудът само 5.0. Докато при днешното земетресение с дълбок източник максималните прояви са с интензитет едва от четвърта степен, то при земетресение с епицентър в същия регион, станало преди един месец (11 юни 2012), но с дълбочина на огнището в плитки земни слоеве (само 15 км) единични населени пунктове докладваха въздействия от пета степен в Афганистан (американски международен сеизмологичен център). Днес максималната интензивност беше оценена на четвърта степен по същата скала за оценяване на интензивността (Модифицирана скала на Меркали).
Сочувана