Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: За ракията по нашите земи  (Прочитано 3832 пати)

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2192
    • Погледај го Профилот
За ракията по нашите земи
« на: Април 22, 2012, 02:40:35 »

Аз определено съм винар. Но в бита на Българина не на по-задно место стои и друга напитка. Това е ракията. Ще предложа на Вашето внимание презентация на тази напитка.
Започвам с, троянската сливова.
Началото на производството на Троянска сливова ракия датира от средата на XIX в Троянския манастир. Качествата на тази спиртна напитка са оценени с бронзов медал на Световното изложение в Анверс, Белгия през 1894 година, както и с няколко златни медала след това.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2192
    • Погледај го Профилот
Одг: За ракията по нашите земи
« Одговори #1 на: Април 22, 2012, 02:41:16 »

Такааа.... А сега да презентираме и гроздова.

Поморийска гроздова ракия. При производството и се използват следните винени суровини:
• 30% вино за дестилиране от сорт Мускат отонел
• 70% винени утайки от сорт Мускат отонел.
В процеса на дестилация на винените суровини се използват специален вид дестилационни инсталации – дестилационни колони за плътни течности, дестилационни инсталации с непрекъснат процес на производство и колони за плътни течности. Алкохолното съдържание на дестилираната ракия е 45-48 об.%. Към дестилираната ракия се добавя дъбов екстракт – 0,4 гр. суха субстанция на литър и се оставя да старее в дървени съдове най-малко 6 месеца. След това се разрежда с омекотена вода до 41,5 об.% (до 3°H) и се съхранява от 1 до 3 месеца в бъчви. Преди бутилиране ракията се охлажда до 12°С и престоява 3-5 дни в хладилник. След това се филтрира в студено помещение и престоява още 5 дни преди бутилиране.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2192
    • Погледај го Профилот
Одг: За ракията по нашите земи
« Одговори #2 на: Април 22, 2012, 02:41:55 »

Русенска бисерна гроздова ракия се произвежда чрез единична или двойна дестилация на вино от сортове Мускат отонел, Юлски бисер, Перла и Кардинал (до 50%), винени утайки или воден екстракт от сладки или ферментирали гроздови джибри от същите сортове (до 50%). Около Русе почвите са кални, светли и хумусно-карбонатни и са най-подходящи за отглеждане на сортове като Мускат отонел и Мискет, които са типични за производството на Русенска гроздова ракия. Тази ракия отлежава минимум 6 месеца преди да се бутилира. Тази ракия е позната и като Гроздова бисерна ракия. Русенска бисерна гроздова ракия е един от елексирите предлагани от България на ЕС (европейски съюз).
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2192
    • Погледај го Профилот
Одг: За ракията по нашите земи
« Одговори #3 на: Април 22, 2012, 02:42:35 »

Още един от елексирите!
Бургаска мускатова ракия се произвежда посредством дестилация на вино от винени сортове Мускат отонел и Тамянка (30%) и от ферментирали смачкани винени джибри от същите винени сортове (70%). Дестилацията се извършва по одобрени технически изисквания. Получената ракия се разрежда с омекотена вода до 42-43 % об алкохол, след което се съхранява  в дъбови бъчви и отлежава минимум 1 година.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2192
    • Погледај го Профилот
Одг: За ракията по нашите земи
« Одговори #4 на: Април 22, 2012, 02:43:04 »

Традиционно Стралджанска ракия се произвежда в Стралджанския регион. Произвежда се чрез единична или двойна дестилация на вино от сортовете Мускат Отонел, Тамянка и Брестовица. Стралджанската ракия е известна от векове. Производството на Стралджанска ракия се извършва от Стралджанска винарна, създадена през 1964 г.
Стралджанската ракия е регистрирана през 1985 г. като наименование за произход.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2192
    • Погледај го Профилот
Одг: За ракията по нашите земи
« Одговори #5 на: Април 22, 2012, 02:43:54 »

Като сме подхванали региона...
Една специална гроздова ракия е сунгурларска гроздова ракия получена при единична или двойна дестилация на извлечена вода от джибрите на гроздето от сорт Червен мискет и Отонел Мускат. Специфичните характеристики са свързани с аромата на тези винени сортове, които се отглеждат в долината на Сунгурларе. Гроздовата мъст се охлажда за 24 часа до температура +10 С.Чистата мъст ферментира при контролирана температура от +15- 17 С и се добавят отделни сухи клетки на избрани микроорганизми. След тиха ферментация, дестилацията се прави с НМ –3000. Ракията зрее най-малко 6-12 месеца. Тази напитка се произвежда от векове. Производството на сунгурларска гроздова се извършва във винарска изба Сунгурларе, която се намира в долината Сунгурларе. Избата се слави със своите традиции във винопроизводството. Сунгурларска гроздова ракия е наградена със сребърен медал през 1997 на Международния конкурс в Сан Франциско, САЩ. Сунгурларска гроздова ракия е регистрирана през 1985 г. като наименование за произход.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2192
    • Погледај го Профилот
Одг: За ракията по нашите земи
« Одговори #6 на: Април 22, 2012, 02:45:59 »

Гроздовата ракия Сливенска перла се произвежда чрез единична или двойна дестилация на вино от сортове Мускат Отонел, Перла и Тамянка (до 80%), воден екстракт от ферментирали и неферментирали гроздови джибри и винени утайки от същите сортове (до 20%). Технологичните инструкции съдържат основните технически препоръки за производството на напитка, базирана на технически индикатори и органолептични качества. Спецификата на напитката е свързана и с използването на трите специфични сорта. За да се запази специфичния аромат до бутилирането ракията се съхранява в железобетонни или метални контейнери, запечатани с епоксидна смола. Напитката се произвежда от много години.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!