Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: За виното по нашите земи  (Прочитано 5866 пати)

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2193
    • Погледај го Профилот
Одг: За виното по нашите земи
« Одговори #15 на: Април 25, 2012, 03:41:25 »

Свойства на „безценната напитка“

Намалява нивото на „лошия“ холестерол и повишава нивото на „добрия“, като по този начин се превръща в един от най-добрите защитници срещу инфаркт и инсулт. Изследвания сочат, че пациенти, които в продължение на четири седмици приемат по 300 мл червено вино, увеличават с 16% нивото на „добрия“ холестерол и намаляват с 15% наличието на фибриноген, който се свързва със съсирването на кръвта. Червеното вино „смекчава“ тенденцията към свиване на артериите при стрес, увеличава диаметъра на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Учените доказват, че червените вина с най-голямо съдържание на процианиди, защитават най-добре кръвоносните съдове. А алкохолът във виното, заедно с фенолите подпомагат разтварянето на плаките и мастните отлагания и оказват особено благоприятно въздействие върху организма, като антиоксиданти. Пречиства кръвта и е чудесна профилактика срещу диабет и анемия. Увеличава физическата издръжливост, стимулира метаболизма и подпомага процеса на отслабване. Забавя процесите на стареене на организма, предпазва от „старчески“ болести и противодейства на отслабването на мозъчните функции. Умереният прием на червено вино е в основата на съвременната anti-aging терапия (борба със стареенето). Пречиства организма и е особено подходящо при проблеми с пикочната система. Редовният прием на червено вино е перфектна профилактика срещу камъни в бъбреците. Предпазва от кариес и периодонтит. Стоматолозите твърдят, че антиоксидантните свойства на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, подпомагат профилактиката и лечението на периодонтит, както и на други болести, причинени от свободните радикали. Успешно се бори с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт. Полифенолите, съдържащи се в червеното вино и особено в семената на гроздето, притежават противовъзпалителни свойства и успешно възпрепятстват развитието на тумори. Тъй като в червеното вино се съдържа мелатонин, то се превръща в лечебно средство срещу появата на бръчки. Много козметични фирми на запад, а дори вече и в България, го добавят към продуктите си, като специалистите твърдят, че има вълшебен ефект.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2193
    • Погледај го Профилот
Одг: За виното по нашите земи
« Одговори #16 на: Април 25, 2012, 03:43:47 »

Джон Стайнбек е казал: „Малко любов е като малко вино - прекаляването с едното или другото сериозно вреди на здравето!". Най-вероятно е бил прав, защото за да има полза от червеното вино, то трябва да се приема умерено. Оказва се, че броят има значение, а точните цифри варират според индивидуалните характеристики - пол, възраст, ръст, тегло и други фактори. Съвременните учени смятат, че нормата за употреба на вино е от една до три чаши, изпити по време на хранене. За мъжете дневното количество не бива да надвишава 300-350 милилитра, докато за дамите това количество е редуцирано до 150 милилитра.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2193
    • Погледај го Профилот
Одг: За виното по нашите земи
« Одговори #17 на: Јуни 08, 2012, 08:37:03 »

Защо свършва виното бързо?

Събират се организираните познавачи и се започва:
1. Сипва се първа чаша. Завърта се няколко пъти, поставя се под носа и се поема дълбоко въздух. Ако впечатленията са непълни, да се опита пак след 20-30 секунди. Ароматът на виното трябва да отговаря на неговия стил или на сорта грозде, от който е получено. Ако се долавят странични аромати (мухъл, оцет и др.), до тук! Да да ема не. Първо това не се случва често и второ, продължава се с друго вино.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2193
    • Погледај го Профилот
Одг: За виното по нашите земи
« Одговори #18 на: Јуни 08, 2012, 08:37:53 »

Кратък коментар и:

2. След това ароматите трябва да се потвърдят и вкусово и затова този елемент от оценката на виното не трябва да се подценява, тъй като някои вина могат да бъдат оценени до голяма степен в зависимост от аромата им. Човек не трябва да се отчайва от факта, че завъртането на чашата и помирисването е само началото на обонятелния анализ! Важен е моментът, когато поемаме виното в устата и след завъртането му с езика го изплюем. Да ама ние не плюем. Да не сме загубени!
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2193
    • Погледај го Профилот
Одг: За виното по нашите земи
« Одговори #19 на: Јуни 08, 2012, 08:38:53 »

Замезване, малко сладък мохабет и:

3. Помирисването става чрез вдишването, а критичната оценка чрез издишване през носа, така че най-добре е след преглъщането да издишаме през носа. Последни, но не непременно маловажни впечатления можем да получим от аромата на празната чаша. Помирисването и вдишването са два различни аспекта, както тичането и ходенето. При нормално вдишване само малко количество от въздухът достига до рецепторната област, така че е необходимо бързо, дълбоко и мощно поемане на въздух. Желателно е помирисването действително да насочи ароматите към рецепторите, така че да те да се регистрират. За това трябва и сериозна концентрация и даже затварянето на очите може да помогне. Чашата не бива да се държи под носа и да се гледа. Ако обонянието се притъпи, трябва да му се даде малко почивка. Означава замезване мохабет и си готов.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2193
    • Погледај го Профилот
Одг: За виното по нашите земи
« Одговори #20 на: Јуни 08, 2012, 08:39:50 »

Сбирката върви по план. Веселбата вече е в разгара си.

4. Голяма част от обработката на сигналите, постъпващи от сетивата в мозъка, е свързана с филтрация и селекция на стимулите и информацията. Ако не сме концентрирани, голяма част от информацията ще бъде пропиляна. Ето тук се оказва "Рубикона" на сбирката. По-голямата част вече не са концентрирани и трябва нова среща.
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 2193
    • Погледај го Профилот
Одг: За виното по нашите земи
« Одговори #21 на: Јуни 08, 2012, 08:41:03 »

Преминаваме към крайния етап.

5. След помирисването трябва да се прекара доста време в разсъждения до оформяне на първите впечатления. С натрупването на повече опит ще стане ясно, че често само едно помирисване е напълно достатъчно, а повече от 2-3 са напълно безполезни.

Ето затова виното свършва преди да е дадена крайна оценка!!!
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!