Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Мъжкото хоро в Калофер  (Прочитано 5117 пати)

опълченец

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3247
  • Погледај го Профилот
Мъжкото хоро в Калофер
« на: Јануари 06, 2012, 05:13:37 »

И тази година в Калофер мъжкото хоро бе основната атракция.

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/videos/video/1067064761-Unikalnoto_majko_horo_v_rTundja_na_Bogoyavlenie.html
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3247
  • Погледај го Профилот
Одг: Мъжкото хоро в Калофер
« Одговори #1 на: Јануари 06, 2013, 04:28:56 »

Сега се връщам от традиционното ледено хоро в Калофер. Беше невероятно! За първи път в историята на празника имаше две хора.

Губернатор поведе ледено хоро в Тунджа


Калофер. Областият управител на Пловдив Здравко Димитров поведе леденото хоро в река Тунджа в Калофер. С националния трибагреник в ръка губернаторът нагази в студените води и застана начело на втория ред на т.нар. мъжко хоро - местен ритуал, който е на повече от два века.
Както сам обяви още в петък, Димитров отдавна имал желание да се хвърли за кръста на Богоявление в Тунджа. Досега обаче все нещо се случвало и не успявал да се хване на хорото в реката. Тази година специално си набавил народна носия и взел предварително благословия от дядо Николай. Зико издържа в студената вода до края на ритуала, който продължи около 20 минути. След като излезе, сподели, че усещането е неописуемо и го оприличи с карането на мощен мотор.
Пловдивският управник влезе в реката заедно с още над 300 смелчаци, сред които и една жена. В ритуала участва и кметът на Калофер Румен Стоянов, който водеше първия ред на мъжкото хоро. Във водата нагазиха и много гости на града, дошли специално за ритуала, с който градът на Ботев е прочут и зад граница.
Местната традиция повелява след хорото свещеникът да хвърли кръста и който го улови да го даде на най-младия участник в ритуала. Тази година това бе 4-годишният Валентин, който влезе в Тунджа заедно с баща си - рейнджъра Милен Атанасов. В Пловдив богоявленският крът бе хвърлен от дядо Николай в река Марица при панаирния мост. Около 50 мъже скочиха след разпятието. Извади го 30-годишният Радослав Иванов. Младият мъж хвана кръста за първи път в Пловдив, макар десет пъти преди това да е опитвал късмета си в село Павелско. Най-възрастният участник в ритуала под тепетата бе 65-годишният Рангел с прякор Моржа,който всяка година влиза в Марица на Йордановден.

http://www.standartnews.com/regionalni/gubernator_povede_ledeno_horo_v_tundzha-173416.html
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!

опълченец

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3247
  • Погледај го Профилот
Одг: Мъжкото хоро в Калофер
« Одговори #2 на: Јануари 06, 2013, 04:33:44 »

400 нагазиха в Тунджа на мъжкото хоро в Калофер

Най-малкият участник е 6-годишният Вальо Анастасов

Близо 400 юнаци влязоха днес в ледените води на река Тунджа в Калофер. Кметът Румен Стоянов развя националното знаме и поведе смелчагите. Стоянов улови кръста и го връчи на най-малкия участник в мъжкото хоро – 6-годишният Вальо Анастасов. Въпреки че трепереше и беше мокро, детето пожела всички българи да са живи и здрави, а на децата – да слушат повече родителите си.
“Вальо влиза за първи път във водата. Малък е, но държим да свикне с традициите, които са най-истински и най-български точно тук, в Калофер”, каза дядо му - 69-годишният Генчо Анастасов.
Хиляди от цяла България се стекоха край реката в Калофер. “Пазим и съхраняваме този обичай от 200 години. Той никога не е прекъсван, желаещите да участват в мъжкото хоро всяка година се увеличават. Докато има такива хора, България ще пребъде”, каза кметът Румен Стоянов.
Рамо до рамо днес с него водата нагази и областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Празникът ще продължи с чествания по повод 165-годишнината от рождението на Христо Ботев.
В този час в река Марица в Пловдив над 20 души се хвърлят да ловят кръста. Там традицията повелява този, който улови кръста, да бъде благословен от митрополит Николай Пловдивски.

http://www.blitz.bg/news/article/174380
Сочувана
Гордей се, майко Българио, с твоите синове герои!