Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Холивуд с интерес към 3D филм за Велики Преслав  (Прочитано 785 пати)

Competent

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 3619
    • Погледај го Профилот

Холивуд с интерес към 3D филм за Велики Преслав
http://news.ibox.bg/news/id_1300905664
Цитат
14-минутната дигитална визуализация със заглавие „Десети век. Царският дворец във Велики Преслав. Площадът с фиалата" показва южния район на дворцовия комплекс във втората българска столица. В компютърната 3D възстановка оживява блясъкът и величието на старопрестолния Преслав.

Филмът ще бъде преведен на английски, немски и френски език. Така по света ще може да се види великолепието на Симеоновата столица, която е съперничела по блясък на Константинопол.
Документално студио от Холивуд вече е проявило желание да купи 3D филма за Преслав.

Площадът с фиалата е уникален, защото няма аналог в средновековната българска архитектура. В центъра му е било разположено водното огледало, изработено от фин мрамор и варовик. Пространството се дооформяло от изящни каменни сгради, сред които и малка църква. Днес са останали само руините, но дигиталната визуализация на двама ученици от природоматематическата гимназия в Шумен ни връща във времето назад.

"Мисля, че проектът е много вълнуващ, в България все още не се е случвало и наистина се радвам, че такива неща се случват в България и се надявам в бъдеще да има още такива проекти", посочи Николай Панайотов от клуб по виртуална археология към ПМГ „Н. Попович" - Шумен, цитиран от БНТ.

"С тази разработка завършва един цялостен цикъл от проучването, съхранението, научните публикации и популяризирането на един от най-ефектните паметници на средновековната архитектура", каза от своя страна археологът ст.н.с. Стойчо Бонев.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !