Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Сърбиновски: Македония ще влезе в ЕС, но на висока цена  (Прочитано 909 пати)

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го ПрофилотСърбиновски: Македония ще влезе в ЕС, но на висока цена
http://news.bgnes.com/view/972621
http://video.bgnes.com/view/30852


Цитат
Македония един ден все пак ще влезе в Европейския съюз, но цената ще бъде много висока. Това заяви пред БГНЕС македонският писател и публицист Младен Сърбиновски.

Днес той представи в Народната библиотека новия си роман "Шашма". "Въпросът е с какви ресурси ще влезем в Европейския съюз, това е именно катастрофата, причинена от македонизма", допълни Сърбиновски. "Няма Македония без македонци, няма България без българи. Затова внимавайте. Работете в тази хубава държава, бъдете добри, вие преодоляхте най-тежките мъки на прехода и сега трябва да бъдете разумни. Защото това, което сега другите държави се опитват да направят, вие вече го направихте. Разхлабвайте полека по една дупка от колана, а не веднага", посъветва той и призна с горчивина, че на Македония със сегашното правителство ще й бъде много тежко.

"Книгата е прекалено слаба, за да може да смени една власт, тя е прекалено малка утеха за всички извършени поразии. Виждам, че хората тук много се вълнуват от моята книга, но тя е немощна в тези неща, тя е едно залъгване, само една капка медовина във всички горчилки, които Македония преживява", счита Сърбиновски.

При представянето на новия си роман авторът използва ярка метафора, за да опише принципа, по който работи македонизмът. "Сега все още е топло, нищо че започва вече зимата. И заради това все още в дворовете на къщите има цветя, те са толкова ярки, толкова красиви. И за да останат по-дълго време да красят дворовете, нашите добри майки са измислили една тактика. През нощта им слагат чували или найлон, за да ги предпазят от студа. Когато се съмне на сутринта, махат чувалите и цветята отново се показват. Тази есен, когато отидох да посетя къщата на родителите ми, виждам на двора някакви призраци, но после се сетих, че майка ми е поставила чували на цветята и не трябва да се плаша. Защо ви казвам това? Защото на този принцип работи всяка власт в света, особено нашият македонизъм в Македония. За да унищожи някого, да го превърне в дявол, той първо му слага чувал на главата, прави го страшилище, за да бягат от него", каза Сърбиновски.

Според него, функцията на писателя е да маха чувалите от главите на хората. "И аз правя точно това - да махам идеологическите чували от главите на най-хубавите цветя от Македония. Нашата Македония е пълна с плашила, а всъщност вътре са най-хубавите ни цветя", изтъкна той.

Според него романът не може да спаси читателя, но може да му помогне да преодолее страха. "Читателите търсят книги, казващи му неща, които не могат да признаят дори пред себе си. Само тогава има смисъл писането и тогава книгата работи за човека. Затова романът винаги ще бъде актуален, времето работи за романа и аз работя за вас, читателите", завърши емоционално Сърбиновски.

Романът "Шашма" се издава от Университетското издателство на Великотърновския университет.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Пламен Павлов

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 102
  • Погледај го Профилот

http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=4796&page=0

Младен Сърбиновски, д-р Ана Кочева и Костадин Филипов в "Час по България" на Национална телевизия СКАТ.
Сочувана