Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Завръщане към „бурето с барут”  (Прочитано 655 пати)

Корени

  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 1070
    • Погледај го Профилот
    • Корени
Завръщане към „бурето с барут”
« на: Декември 11, 2011, 11:11:03 »

Завръщане към „бурето с барут”
08 декември 2011 | „Российская газета”

Балканските правителства едно след друго доказват своята неспособност да се справят с все по-сложните общоевропейски, преди всичко финансови проблеми. Приказката, написана преди 20 години от западните политтехнолози за това как на балканците им разрешиха да водят самостоятелна политика,се оказа утопия. Балканите днес отново са най-нестабилната част на Европа.

Бурно е практически на целия полуостров. По ниво на икономическа недееспособност първи в Европа се оказаха гърците. За това колко е плачевна участта на Гърция и как нейният финансов крах, който може да върне целия ЕС с десетилетия назад, е все по-очевиден, са написани вече хиляди коментари. Въпреки това, практически ежедневно гърците продължават да напомнят за себе си. При това светът отдавна е забравил за добрите новини от Атина.

Гръцките статистически данни бият всички рекорди по песимизъм. Рецесията в страната продължава четвърта поредна година. Само през 2011 година БВП е намалял с над 5%. Според прогнозите на експерти през следващата година БВП ще спадне с още 2,8%. Заплатите падат. Пенсиите се орязват. Броят на работните места постоянно се съкращава. В бюджета на Гърция за 2012 година са записани още по-строги мерки за „затягане на коланите”.

Реакцията на гърците не закъсня. Докато гръцките депутати обсъждаха поредното съкращаване на държавните разходи, пред стените на парламента започна поредна битка между протестиращите и полицията. Камъни, палки, коктейли „Молотов” – гърците толкова често водят улични битки през последните месеци, че за „стаж” започнаха да пристигат протестиращи от цяла Европа.

В съседна България нещата стоят малко по-добре. Една от най-бедните страни в ЕС за щастие за останалата част на Европа до началото на втората вълна на финансовата криза не успя да влезе в еврозоната. Така че сега проблемите на българите не вълнуват толкова силно останалите европейци. Но изглежда, че на гражданите на България им е омръзнало да чакат кога за тях ще си спомнят в Брюксел. Обещаваха им планини от злато, процъфтяване и висок общоевропейски стандарт на живот. Действителността не се оказа толкова розова.

Нервите не издържаха първо на българските железопътни работници. След като стана ясно, че стотици от тях ще бъдат съкратени, те обявиха стачка, която разтърси цялата железопътна мрежа на България. Техният пример бе последван от фермерите. На 6 декември повече от 1000 земеделци със своите трактори окупираха центъра на София. Те протестираха срещу плановете на правителството значително да намали финансирането на селското стопанство през следващата година. Почти сигурно е, че това ще доведе до пълното деградиране на аграрния сектор в България. А някога българските домати и чушки заливаха практически целия Съветски съюз.

Засега нищо не се чува за ответната реакция на правителството на България. Политиците за пореден път няма какво да кажат. През последните седмици българският премиер Бойко Борисов изгря на европейското медийно пространство само един път. Той изненадващо бе признат за най-добър футболист на страната за 2011 година. Изглежда, че в нито една друга област той не се е отличил през отиващата си година.

През последните години Западът толкова ясно показваше на румънците тяхното място, че изглежда те все още не могат да се възстановят от оглушителния нокаут. Практически всеки, който не го мързеше, гонеше в родината им румънските цигани – методично и безцеремонно. Сега румънците, натрупали обида, без съмнение очакват своя шанс, за да отговорят на злото със зло.

На Балканите най-спокойно в момента се държат сърбите. Те си поставиха за цел да се върнат в лоното на цивилизована Европа. И вече направиха много за това. Но в момент, когато активно се обсъждат схеми и времеви рамки за разпадането на еврозоната и даже на ЕС, преговорите на Белград с Брюксел за сроковете за влизане в ЕС изглеждат меко казано преждевременни.

Но Косово не спира да напомня за себе си. Въпреки че последната криза, свързана с граничните пунктове със Сърбия, стихна, никой не може да гарантира, че още утре сърбите и косоварите няма да почнат да изграждат нови барикади и да вземат оръжието. Само преди седмица Белград открито заяви, че е готов да изпрати свои войски в Косово, ако косовските сърби не бъдат оставени на спокойствие.

Дори някога процъфтяващата и крайно спокойна Хърватия през последните дни си спомни за своя балкански манталитет. На последните парламентарни избори управляващата партия ХДО буквално бе пометена от политическия Олимп от опозицията. Победа спечели коалиция с многозначителното име „Кукуригу”. Изглежда, че хърватите просто вече нямат прилични думи, за да опишат случващото се.

На запознатите с Балканите е добре известно, че след икономическите проблеми на полуострова винаги следват междуетнически конфликти, които съществуват в приглушена форма практически във всички държави от региона и са повече от достатъчни за следваща „балканска кървава баня”. Ще издържи ли Европа поредния взрив на новото-старо буре с барут?

http://www.focus-news.net/?id=a1709
Сочувана