Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Антибългарският филм "Трето полувреме" се снима с пълна пара!  (Прочитано 96611 пати)

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Макeдонски филм срещу България
(с ВИДЕО)

http://bnt.bg/bg/news/view/63036/makedonski_film_sreshtu_bylgarija

Цитат
Наши евродепутати протестират срещу македонски филм, свързан с България. Андрей Ковачев, Евгени Кирилов и Станимир Илчев изпратиха писмо до Европейската комисия, в което изразяват тревогата си, че
филмът "Трето полувреме" на режисьора Дарко Митревски насажда омраза към страната ни.

Във виртуалното пространство гневът срещу филма, който беше завършен преди броени дни, расте. Може ли един кинопродукт да влоши отношенията ни с Македония?

"Трето полувреме" разказва за мач между футболните клубове на "Левски София" и "Македония Скопие" по времето на Втората световна война. Македонският тим пада служебно, Левски става шампион на Държавното първенство по футбол в Царство България.

В лентата на Дарко Митревски обаче борбата на македонския отбор е представена като борба на македонските патриоти срещу българските фашистки окупатори.

Това е причината наши евродепутати да обвинят режисьора в изопачаване на историята и насаждане на омраза срещу България.

Александър Йорданов - бивш посланик на България в Скопие:
- И от тази среща се правят едни спекулативни изводи за съдбата на евреите в Македония, което е не само груба историческа фалшификация, то просто е и неморално.

БНТ:
- Каква е връзката на филма с България?

Дарко Митревски - режисьор на "Трето полувреме":
- Депортацията на македонските евреи, на 11 март 43 година, е проведена от българската войска и полиция, които тогава управлявали Македония.

Александър Йорданов - бивш посланик на България в Скопие:
- Те обиждат България като фашистка държава. Историческата истина е, че малкото на брой спасени евреи, са спасени от българи.

Историческата истина е относителна. Но е факт, че България не е могла да спаси евреите във Вардарска Македония, които не са били нейни граждани, обяснява Йорданов. Факт е и това, че лентата на Митревски се радва на бюджет от над 2 милиона евро - огромна сума за държава два милиона души.

Близо половината идват от македонското правителство. Евродепутатите посочват, че тази финансова подкрепа е в пряк разрез с две от резолюциите на Европейския парламент.

Дарко Митревски - режисьор на "Трето полувреме":
- Самият премиер Груевски изрази желание да посети снимките на филма, защото това е голям филм не само за Македония.

БНТ:
- Защо го правят сега, защо този филм се подпомага финансово и от правителството на Македония?

Александър Йорданов - бивш посланик на България в Скопие:
- Заради спекулиране с историческите факти с цел определено влияние върху по-новото младо поколение и настройване срещу България.

Митревски е уверен, че филмът няма да скара България и Македония. Твърди, че от нас разбира за обвиненията, че лентата е антибългарска и пропагандна.  Обещава да дойде в България за премиерата на филма и да разсее съмненията. Дано да не е късно.

Защото един от принципите на Гьобелс за пропагандата гласи - първо го покажи на масата, после е късно да се изчисти петното. .

Автор: Боряна Каменова


Ще чакаме Митревски на червен килим, с фанфари, цветя и духова музика!
Хайде холан!  >:(
« Последно менување: Октомври 28, 2011, 08:55:38 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Евродепутати оплакаха в ЕК за манипулация на историята в македонски филм
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1093194

Евродепутати скочиха срещу македонски филм
http://novinar.bg/news/evrodeputati-skochiha-sreshtu-makedonski-film_MzcyNzs4Mg==.html

Български евродепутати сезират Брюксел за македонски филм
http://www.webcafe.bg/id_210806583_Balgarski_evrodeputati_sezirat_Bryuksel_za_makedonski_film

Български евродепутати се оплакаха от манипулации в македонски филм
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/10/28/1189625_bulgarski_evrodeputati_se_oplakaha_ot_manipulacii_v/
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

И Бугарите праќаат писма до Филе
http://utrinski.com.mk/?ItemID=A32F169C35C19C42A6CD78AE85868EEB

Цитат
„Писмо“ епидемијата од Македонија се прошири и во Бугарија. Тамошните европратеници Евгени Кирилов, Андреј Ковачев и Станимир Илчев му се пожалиле со писмо на еврокомесарот за проширување, Штефан Филе, дека македонскиот филм „Трето полувреме“ шири историски манипулации во однос на Бугарија.

Пишувањето писма до Филе од страна на бугарските европарламентарци против Македонија сепак не се случува за првпат, туку им е политичка рутина, од тоа за Спаска Митрова, па до наводното непочитување на меѓудржавниот договор за соработка. Бугарски европарламентарци исто така јавно се закануваат дека кога Македонија ќе го реши спорот со Грција, Бугарија ќе настапи на сцена. т.е. ќе ги отвори спорните прашања и ќе ги условува нашиот прием во Унијата.

Дејството во „Трето полувреме“ се одвива за време на Втората светска војна. Според Кирилов, Ковачев и Илчев сценариото поттикнувало омраза против Бугарија па затоа ќе ги повикаат финансиерите на филмот да ја повлечат поддршката или да гарантираат дека „сценариото ќе биде изменето така што нема да содржи историски манипулации, кои поттикнуваат говор на омраза против соседните земји“.

„Очигледно повторно стануваме сведоци на еден од многуте случаи на промовирање изградба на македонски идентитет преку историски фалсификат“, стоело во писмото испратено до комесарот. Според нив, оваа политика на Македонија е во спротивност на европските вредности.

„Ние би сакале да потсетиме дека Бугарија е соседна земја, која секогаш и помагала на Македонија на нејзиниот пат кон Европа, како и дека Бугарија прва ја призна независноста на македонската држава во 1992 година. Затоа очекуваме да го поставите прашањето за користење на јазикот на омразата против Бугарија (во овој филм, во проектот Скопје 2014 година и др.) во официјалните контакти со македонските институции по повод процесот на пристапување на Македонија кон Европската унија“, продолжува писмото.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Стандарт, 28.10.2011
Сезираме ЕК за македонски филм

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/sezirame_ek_za_makedonski_film-120919.html

Цитат
Брюксел. Трима български евродепутати сигнализираха еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле за манипулация на историята във филма "Трето полувреме". Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев ще сигнализират и организациите, които участват в реализацията на лентата, съобщи бТВ.

Евродепутатите настояват финансовата подкрепа да бъде оттеглена или сценарият да бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации. Според Кирилов, Ковачев и Илчев сегашният му вариант подклаждат език на омраза срещу съседни страни.

Международната ко-продукция "Трето полувреме" се снима в момента в Скопие. Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която евродепутатите разполагат, сценарият явно насажда омраза срещу България, особено сред младежите.
 
Според различни публикации, филмът разказва за футболния отбор "Македония" (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. През 1942 година тимът играе общо 4 пъти с "Левски" (София). Филмът разказва за уреден мач на нашия отбор, твърдят различни издания.
 
Македонският ежедневник "Вечер" вече разкри, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на културата на Р. Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро, както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор е македонска банка. Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.
 
В писмото си евродепутатите напомнят, че България е съседна страна винаги е подпомагала Р. Македония по пътя й към европейска интеграция и първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г.
 
Евродепутатите призовават еврокомисарят да постави въпроса за използването на езика на омразата срещу България в официалните си контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Р. Македония към Европейския съюз.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Mediapool, 28.10.2011
Наши евродепутати срещу снимането на антибългарски филм в Македония

http://bit.ly/voyfQI

Цитат
Български евродепутати са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за помощ да бъде спрян македонският филм "Трето полувреме", който се снима в момента.
 
Писмото е подписано от Андрей Ковачев (ЕНП), Евгени Кирилов (ПЕС), Станимир Илчев (АЛДЕ).
 
Става въпрос за международната копродукция "Трето полувреме" за Втората световна война.
 
"Според информацията, с която разполагаме, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации", посочват евродепутатите.
 
В своя брой от 22 октомври 2011 г. македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на културата на Македония копродукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд", продължават те.
 
Парламентаристите искат ЕК да постави въпроса за използването на езика на омразата срещу България в официалните контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз.
 
"Бихме искали да ви уведомим, че възнамеряваме да сезираме и организациите, участващи в реализацията на филма "Трето полувреме". Ще настояваме те да оттеглят финансовата си подкрепа за филма или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни", посочват още евродепутатите.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Труд, 29.10.2011
Евродепутати сезираха ЕК за манипулация на историята в македонски филм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1093189

Цитат
Евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с манипулациите във филма „Трето полувреме", сниман в Скопие, съобщи агенция „Фокус".

Евродепутатите възнамеряват да сезират организациите, участващи в реализацията на филма "Трето полувреме". „Ще настояваме те да оттеглят финансовата си подкрепа за филма или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни", се казва в писмото.

В писмото на тримата евродепутати се посочва - „в последно време до нас достигнаха сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България".

„В момента в Република Македония се снима международната копродукция "Трето полувреме". Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която разполагаме, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации".

„В своя брой от 22 октомври 2011 г. македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония копродукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие".

„Тази политика на Република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент:

1) Резолюция на Европейския парламент от 10 февруари 2010 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2009 г.

Параграф 33. "Призовава органите на Република Македония да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците";

2) Резолюция на Европейския парламент от 7 април 2011 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2010 г.

Параграф 5. "Призовава правителството да засили всеобхватния диалог между етническите общности ..., както и да се въздържа от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности";

Параграф 20. "Установява липса на напредък в съвместното тържествено отбелязване на исторически събития, споделяни със съседните държави-членки на ЕС, с цел допринасяне за едно по-добро разбиране на историята и добросъседски отношения, както е подчертано в предишния доклад; настоятелно призовава за въвеждането в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята";

Параграф 40. " ... подчертава значението на добросъседските отношения и разбирането на чувствителните за съседните държави-членки въпроси в този процес; призовава правителствата да избягват жестове и пораждащи спорове действия и изявления, които могат да имат отрицателно отражение и да предизвикат напрежение в добросъседските отношения".

„Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България. Бихме искали да припомним, че Република България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г. Ето защо очакваме да поставите въпроса за използването на езика на омразата срещу България (в този филм, в проекта Скопие 2014 г и др.) в официалните Ви контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз", се казва в писмото, подписано от евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Актуално, 28.10.2011
Евродепутатите ни скочиха срещу антибългарския "Трето полувреме"

http://world.actualno.com/news_365870.html

Цитат
Български евродепутати изпратиха писмо до еврокомисаря Щефан Фюле за филма "Трето полувреме", коментират медии в Скопие.

Телевизия Канал 5 коментира, че според евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Иличев филмът „Трето полувреме” е обиден и разпространява исторически манипулации.

„Тримата евродепутати са изпратили писмото на Фюле без да посочат какво е предизвикало тяхната реакция”, коментира Канал 5.

„Българи искат от Фюле да промени действието на македонския филм Трето полувреме”, е заглавието на електронното издание „Курир”. Като цитира Агенция „Фокус”, изданието помества писмото на тримата евродепутати до еврокомисаря.

Нетпрес от своя страна изтъква, че „тримата евродепутати се оплакали на Фюле за манипулации във филма”. Според евродепутатите сценарият подстрекава омраза срещу България.

„Български евродепутати не харесват филма „Трето полувреме”, коментира изданието +инфо.

В писмото на тримата евродепутати се посочва:
"В последно време до нас достигнаха сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България.
В момента в Република Македония се снима международната ко-продукция "Трето полувреме". Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която разполагаме, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации.
В своя брой от 22 октомври 2011 г. македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.
Тази политика на Република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент:
1) Резолюция на Европейския парламент от 10 февруари 2010 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2009 г.
пар 33. "Призовава органите на Република Македония да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците";
2) Резолюция на Европейския парламент от 7 април 2011 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2010 г.
пар 5. "Призовава правителството да засили всеобхватния диалог между етническите общности ..., както и да се въздържа от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности";
пар. 20. "Установява липса на напредък в съвместното тържествено отбелязване на исторически събития, споделяни със съседните държави-членки на ЕС, с цел допринасяне за едно по-добро разбиране на историята и добросъседски отношения, както е подчертано в предишния доклад; настоятелно призовава за въвеждането в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята";
пар 40. " ... подчертава значението на добросъседските отношения и разбирането на чувствителните за съседните държави-членки въпроси в този процес; призовава правителствата да избягват жестове и пораждащи спорове действия и изявления, които могат да имат отрицателно отражение и да предизвикат напрежение в добросъседските отношения".
„Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България. Бихме искали да припомним, че Република България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г. Ето защо очакваме да поставите въпроса за използването на езика на омразата срещу България (в този филм, в проекта Скопие 2014 г и др.) в официалните Ви контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз”, се казва в писмото, подписано от евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Сега, 28.10.2011
Трима български евродепутати протестират в Брюксел заради македонски филм

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=10423&sectionid=hotnews&id=0000137

Цитат
Българските евродепутати Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с македонския филм "Трето полувреме", сниман в Скопие, предаде нюз.бг.

В писмото си посочват, че в последно време са получили множество сигнали от граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Македония страни, и в частност България.

Филмът разказва за футболния отбор "Македония" (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. Негов треньор е унгарският евреин Илеш Шпиц, който след началото на депортацията на евреите във Вардарска Македония е спасен от българското управление.

Във филма българското управление е представено като по-лошо от сръбската окупация на Вардарска Македония. "Борбата на футболния отбор "Македония" (Скопие) е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори, предвождани от злия български офицер и лоялен нацист Гарванов", посочи Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб - Скопие.

Той обясни, че филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия, като вината за това изцяло се прехвърля "от болната глава на здравата" - като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол.

Мнението му се потвърждава и в писмото на тримата ни евродепутати, които твърдят, че според информацията, с която разполагат, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации, изтъкват те.

Македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония копродукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

Евродепутатите ни са категорични, че тази политика на република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент. Те цитират параграфи от тях, в които е записано, че органите на Република Македония трябва да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците, както и да се въздържат от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности.

Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България, пишат евродепутатите ни.

В писмото си до еврокомисар Шуле напомнят, че България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа е признала официално независимостта на македонската държава през 1992 г.

Писмото завършва с настояване той да постави въпроса за използването на езика на омразата срещу България във филма по време на официалните му контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Македония към ЕС.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Plovdiv media, 28.10.2011
Антибългарски филм на Скопие стигна до Брюксел

http://www.plovdivmedia.com/45405.html

Цитат
Протестно писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле за македонския филм „Трето полувреме", сниман в Скопие, изпратиха българските евродепутати Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев. Те сигнализиран за нов опити на Македония да манипулира историята на Балканите и насаждане на омраза спрямо съседните й страни, в частност спрямо България.
Филмът разказва за футболния отбор Македония (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. Негов треньор е унгарският евреин Илеш Шпиц, който след началото на депортацията на евреите във Вардарска Македония е спасен от българското управление. Борбата на футболния отбор Македония (Скопие) е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори, предвождани от злия български офицер и лоялен нацист Гарванов, посочи Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб - Скопие. Той обясни, че филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия като вината за това изцяло се прехвърля „от болната глава на здравата" - като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол. Македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура копродукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие./Newsbg
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Novini-te, 28.10.2011
Български евродепутати сезират Брюксел за македонски филм

http://bit.ly/ueANQM
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Максим Бенвенисти: Йорданка Фандъкова е доказан приятел на еврейската общност в България

20 октомври 2011 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Начало / Избори

Цитат
София. Йорданка Фандъкова е доказан приятел на еврейската общност в България. Последните две години, през които ние работим с нея, ни дават право да кажем това. Това каза председателят на организацията на евреите в България (ОЕБ) „Шалом” Максим Бенвенисти на среща с кандидата на ПП ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Ние сме хора, непартийни, с различни политически убеждения, но за нас кметът на София е много важна фигура, защото тук живеят половината български евреи, тук са най-важните български еврейски учреждения и тук през следващите години ни предстои да правим много неща – каза Бенвенисти. Той посочи, че бъдещият кмет на София ще получи подкрепата на ОЕБ „Шалом” в битката София да стане европейска столица на културата през 2019 г.
„В София нашата организация поддържа 700 български пенсионери. Ние ще отидем при кмета на София да покажем опита си при поддържането на социални учреждения и ще потърсим логистична подкрепа. Опитът ни е огромен и той може да се използва от Столична община”, каза Бенвенисти. Той посочи още, че организацията на евреите ще разчита на бъдещия кмет паметната плоча на жертвите от Холокоста да намери своето място на по-висок постамент в градинката до Народното събрание за следващото честването на годишнината.
„Работила съм с организацията на евреите „Шалом” не само през последните две години, а и преди това. Нашият град е символ на толерантността и еврейската общност има много голям принос за това. Проблемите на София нямат цвят, те имат нужда от прагматични решения и аз винаги съм поставяла важните въпроси на обсъждане. Благодаря на ОЕБ „Шалом” за проектите, по които сме работили заедно”, каза Йорданка Фандъкова. Тя предложи младежи от ОЕБ „Шалом” да се включат в стаж в столичната администрацията за подготовката на София по кандидатстването за Европейска столица на културата през 2019 г.
На срещата бяха обсъдени още условията за развлечения на децата в столицата, създаването на електронна община, проблемите с транспорта и бездомните кучета и др.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Ако Бугарите не го сакаат нека не го прикажуваат   
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=1028111553456&id=16&prilog=0&setIzdanie=22417

Цитат
ПО БАРАЊЕТО ЗА ЦЕНЗУРА НА „ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ“

Македонските филмски кругови негодуваат по протестното писмо што неколку бугарски европратеници го испратија до еврокомесарот за проширување на ЕУ, Штефан Филе, во кое предупредуваат дека филмот „Трето полувреме“ на режисерот Дарко Митевски е манипулација со историјата. Директорот на Филмскиот фонд на Македонија, Дарко Башески, тврди дека никој досега го нема видено филмот за да може да изнесува вакви дисквалификации.

- Кој е тој што го гледал филмот за да коментира каков е? Инаку, ако во Фондот оцениме дека во некое дело има јазик на омраза, сигурно не би му доделиле средства. Јас такво нешто не видов, барем во онаа верзија од сценариото што ја прочитав. Дали нешто во меѓувреме е променето не можам да кажам - вели Башески.

За забелешките на бугарските европратеници Евгени Кирилов, Андреј Ковачев и Станимир Илчев, Башески смета дека се неосновани и поради фактот што овој филм се потпира исклучиво на историски факти.

- Не можеме да кажеме дека во 1942/1943 година во Бугарија мавтале со детски знамиња. Што е најчудно, ова е љубовна, а не воена или политичка приказна. Ако филмот не е подобен за некоја држава, или ако сметаат дека во него има говор на омраза, си имаат комисија што го оценува филмот пред тој да влезе во дистрибуција. Ако го оценат како таков ,може и да не го прикажуваат во Бугарија. Тоа си е нивно право - категоричен е Башевски.

Тој вели дека е нерзумно и барањето на бугарските европратеници за повлекување на финансиската поддршка за „Трето полувреме“ доколку дејството не биде променето, поради тоа што во овој филм нема пари од европски фондови.

- Ако Филе дал пари, нека си ги повлече. Во филмот вложиле Филмскиот фонд на Македонија, Фондот на холокаустот во Македонија и еден чешки копродуцент, кој ќе се вклучи во постпродукцијата, но за кој сé уште чекаме потврда.

Последната клапа од играниот филм „Трето полувреме“, по сценарио и режија на Дарко Митревски, падна завчера пред Меморијалниот центар на холокаустот во Скопје. Дејството на филмот се одвива во 1940-тите години, а се однесува на автентична приказна за фудбалскиот клуб Македонија, кој го водел тренер Евреин, со чија помош тимот успеал да го освои шампионатот на фудбалската лига на тогашна Бугарија. Периодот е отсликан со облеката на актерите и на статистите, за што е задолжена костимографката Ксенија Терзовиќ, и со голем број знамиња на тогашна Бугарија.

Мануел Јаковлески, член на управниот одбор на Фондот на холокаустот, истакна дека „Трето полувреме“ не е насочен против никого и е едно сеќавање на минатото, со желба повеќе да не се повторат такви чинови.

- Целта на Фондот на холокаустот што го помага снимањето на филмот не е насочена против Бугарија и бугарскиот народ. Овој филм е историски, се случило нешто на овие простори и да не се повтори - вели Јаковлески.

Владата на Македонија го прогласи за филм од национален интерес и го финансираше проектот на Митревски со еден милион евра. Вкупниот буџет е 2.150.000 евра.

Режисерот на филмот Митревски изјави дека во филмот делумно е опфатен холокаустот на македонските Евреи, а во добар дел тој зборува и за почетоците на македонскиот фудбал и за некои пресвртни години кога се формирала нашата држава и се јакнела нашата национална свест.

- Тоа е една многу нежна љубовна приказна за двајца луѓе што се сакаат наспроти сите табуа и забрани. Ова е емотивен филм, кој зборува афирмативно за мојата земја - изјави Митревски .

Во филмот играат Сашко Коцев, познатата манекенка Катарина Ивановска, Рихард Замел, Раде Шербеџија, Емил Рубен, Митко С. Апостоловски, Тони Михајловски, Гораст Цветковски, Димитар Доксевски, Оливер Митковски, Милан Тоциновски, Аксел Мехмед, Ивица Димитриевиќ, Игор Ангелов, Игор Стојчевски, Бедија Беговска, Верица Недеска-Трајкова и Петар Арсовски. Постпродукцијата на фимот почнува за две-три недели во Чешка, а напролет треба да биде завршен.
   
   
Автор: Мимоза Петревска-Георгиева 
 
« Последно менување: Ноември 09, 2011, 03:24:02 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Македонски филм за "фашистка България"
http://fakti.bg/mnenia/20999-makedonski-film-za-fashistka-balgariia#/

Цитат
Македонски филм за Втората световна война ще се опита да  представи България в по-лоша светлина от нацистите. „Това би било много лошо за двустранните отношения, както и за европейската интеграция на Република Македония“, заяви за Факти.бг евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ-ЕНП), който заедно с колегите си Евгени Кирилов (БСП-ПЕС) и Станимир Илчев (НДСВ – АЛДЕ) сезираха еврокомисаря по разширяването Шефан Фюле за скандалния филм.

Сценарият на „Трето полувреме“ разказва за събитията през 1942 година, когато македонската територия е под юрисдикцията на Третия Райх и българската администрация е активна там. „Деликатният момент е дали българите ще бъдат представени като по-големите неприятели на Македония от германците и какво ще бъде политическото послание на този филм“, каза Ковачев, според когото е редно и български историци да бъдат включени.

Тримата евродепутати се надяват сценарият да бъде променен и в крайния вариант на лентата да няма насаждане на омраза към страната ни. „Това е наш опит да предотвратим такова негативно развитие на нещата. Филмът още не е готов и се надяваме, ако има такива идеи, те да бъдат изоставени“, допълни представителят ни в Европейския парламент и отсече, че историците, а не политиците трябва да имат думата по деликатните и спорни въпроси на миналото.

Ковачев е учуден, че македонското правителство счита филма за приоритет и го спонсорира, а премиерът Груевски ходи да наглежда как върви снимачният процес в Скопие.

„Това ни навежда на мисълта, че може пак да бъде използвана политиката на утвърждаване на националната идентичност на Македония. Не можем да останем безучастни към манипулирането на историята. Независимо дали става дума за цар Самуил, братя Миладинови, Яне Сандански, Гоце Делчев или за събитията от 40-те години на миналия век“, заяви Ковачев. Според него само европейската интеграция на Скопие ще заличи разделителните линии на историята.

„Загрижени сме в Македония отново да не се изопачава историята. Това не е от полза за Македония, сегашния момент на Балканите и бъдещата европейска интеграция“, категоричен е Андрей Ковачев.

Българските евродепутати получили информация за филма от граждани, медии, неправителствени организации.

Лентата има два сюжета – политически и романтичен. Богата еврейка се влюбва в беден македонски футболист в размирни военно време, където водеща роля играе „фашитска България“.

„Трето полувреме“ има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е македонска банка. Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

Андрей Ковачев не одобрява идеята да наложим вето на присъединяването на Скопие към  ЕС, ако не спре изопачаването на историята: „Не съм привърженик на поставянето на каквито и да било ултиматуми, но европейската интеграция е процес, при който трябва да се приемат определени ценности. Ако някои политически лидери в Македония искат да останат вечно на власт, експлоатирайки тази тема, това може и да е така. Въпросът е до колко македонските граждани ще се оставят да бъдат манипулирани“.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

БУГАРСКИ ЕВРОПРАТЕНИЦИ ВЛЕГОА ВО ФИЛМ И МУ ПИШАА НА ФИЛЕ
Германците не им се лутат на партизаните, ама Бугарите ги погоди Трето полувреме!

http://www.vecer.com.mk/?ItemID=CFC794B50BD901468233300F8A719A69
Цитат
Филмот "Трето полувреме" од македонскиот режисер Митревски за Бугарија е антибугарски филм. Прашањето што останува да лебди е: што ќе следува, дали илјадниците партизански филмови, снимени во целиот свет, се навредливи за Германија или Бугарија?

Македонците велат снимивме филм за љубовта, фудбалот, холокаустот..., а Бугарите ги обвинија за антибугарски филм. Вака би се срочиле последните реакции на бугарски европратеници кои му пишале на еврокомесарот за проширување Штефан Филе дека филмот "Трето полувреме" од Дарко Митревски бил навредлив за нив.

Имињата на европратениците од Бугарија се: Евгениј Кирилов, Андреј Ковачев и Станимир Илчев. Тие на Филе му пишале дека македонскиот филм шири историски манипулации кон Бугарија, пренесуваат бугарски медиуми.

"Очигледно повторно стануваме сведоци на еден од многуте случаи на градење на македонскиот идентитет врз историски фалсификати", остро напишале Бугарите за филмот кој Владата на Македонија го поддржа со милион евра, оценувајќи го како проект од национална важност.

Бугарските европратеници дури посочуваат дека Бугарија секогаш и помагала на Македонија на патот кон ЕУ и дека прва ја признала независноста на нашата држава. Според писмото, тие сега очекуваат да биде поставено прашањето околу користењето на јазикот на омраза кон Бугарија, и тоа во официјалните контакти со македонските институции по повод процесот на присоединување на Македонија кон ЕУ...

На овие обвинувања, преку ВЕЧЕР се огласи директорот на Филмски фонд на Македонија, Дарко Башески.
"Не знам кој и како би можел да види каков е филмот, кога се уште не е завршен. Според сценариото што беше на конкурс, приказната во основа е љубовна, иако фудбалот е главна тема. На крајот на краиштата, државите имаат комисија за доделување рејтинг на филмот, којашто одредува дали има насилство или омраза во едно дело. Ако комисиите на одредени држави одредат дека има насилство или омраза, може да дадат забрана за прикажување во самата држава", вели Башески од Фондот кој издвои 500.000 евра за филмот.

По сето ова, веројатно прашањето што останува да лебди е: Што ќе следува, дали илјадниците партизански филмови, снимени во целиот свет, се навредливи за Германија или Бугарија?

"Македонија" против бугарскиот тим "Левски"
ВЕЧЕР неодамна имаше ексклузивна можност да присуствува токму на снимањето на сцена од финалето на натпреварот помеѓу "Македонија" и бугарскиот тим "Левски". Режисерот Дарко Митревски ни објасни дека се снима доаѓањето на публиката, реакциите на германските, бугарските и италијанските офицери. Кој би помислил дека "историјата" и реакциите ќе се повторат, овојпат надвор од филм?
« Последно менување: Октомври 30, 2011, 01:26:45 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Дневник, 28.10.2011
Бугарските европратеници навредени од „Трето полувреме“

http://www.dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=EADE2DE04B3EDB4180C7F00AC4B6AEE6

Цитат
Бугарски европратеници му се жалеле на еврокомесарот на проширување Штефан Фуле дека македонскиот филм „Трето полувреме“ бил навредлив за Бугарија, објавија некои од бугарските медиуми. Европратениците од Бугарија - Евгениј Kирилов, Андреј Kовачев и Станимир Илчев се пожалиле кај Фуле дека македонскиот филм шири историски манипулации кон Бугарија.

Без да наведат што во содржината на филмот ја предизвикало реакцијата, тие испратиле писмо до Фуле во кое пишува:

„Очигледно повторно стануваме сведоци на еден од многуте случаи на градење на македонскиот идентитет врз историски фалсификати“, стои во реакцијата, во која не е наведено што ги револтира.
« Последно менување: Октомври 30, 2011, 05:25:47 ohrid1941 »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !