Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Антибългарският филм "Трето полувреме" се снима с пълна пара!  (Прочитано 122473 пати)

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Още кадри от "шедьовъра"!   :o
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Стариот

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 77
 • Всичко за Македония!
  • Погледај го Профилот
  • Книги за Македония, Books about MacedoniaОфициален германски документ, който да хвърля светлина върху съдбата на евреите в България и Македония. Това е т.н. Wannsee List, а именно германската статистика на евреите в Европа, предвидени за унищожаване. В графата "България" фигурират само 48000 евреи, т.е. броят им в границите на България до април 1941 г. От този факт е видно, че Германия не признава българската юрисдикция върху 8000-те македонски евреи, които са поставени в графата "Сърбия". След 1941 г. те остават сръбски граждани. Германците не позволиха на България да предостави на македонските евреи българско гражданство. Но нито един от тези 48000 евреи български граждани не е бил изпратен в лагерите за унищожаване. Така България спаси своите евреи.
Сочувана
Всичко за Македония!

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Заврши снимањето на „Трето полувреме“
http://utrinski.com.mk/?ItemID=233C5F1255B6454C966183BD476B5846

Цитат
Последна клапа од играниот филм „Трето полувреме“, по сценарио и режија на Дарко Митревски се снимаше денеска пред Меморијалниот центар на холокаустот во Скопје.

Се снимаше сцена во која актерката Бедија Беговска во улогата на Еврејката Ребека разговара со својата внука со која се вратила од Израел. Дејството на филмот кој ја раскажува и нејзината љубовна приказна се случува во 40-тите години на минатиот век. Таа го избегнала холокаустот на 7.200-те македонски Евреи кои по налог на тогашната фашистичка влада на Бугарија биле депортирани во логорот на смртта Треблинка.

Беговска по снимањето изјави дека во филмот игра 30 години постара жена од нејзините години и тоа, без оглед на нејзиното огромно театарско искуство, е предизвик за неа особено, бидејќи, како што рече, се работи за еден друг медиум.

- Одамна не сум играла на филм и ова е мало искуство. Играм нешто што е сосема дијаметрално различно од моите години и од мојот лик. Во филмот зборувам на македонски, англиски и на јазикот ладино, на кој зборувале Евреите во тоа време, додаде Беговска.

Режисерот на филмот Дарко Митревски изјави дека во филмот не се говори само за судбината на Евреите, делумно е опфатен холокаустот на македонските Евреи, а во добар дел тој зборува и за почетоците на македонскиот фудбал и за некои преломни години кога се формирала нашата држава и се јакнела нашата национална свест.

- Тоа е една многу нежна љубовна приказна за двајца луѓе кои се сакаат наспроти сите табуа и забрани. Ова е емотивен филм кој зборува афирмативно за мојата земја. Имавме напорни 40 дена снимање, филм кој и по своите пропорции и бројот на луѓе во него е голем не само за македонски и регионални рамки, туку и за некои европски стандарди. Ветувам дека овој филм ќе ја урне гледаноста на Балкан Кан во Македонија, истакна Митревски.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ АНДРЕЙ КОВАЧЕВ, ЕВГЕНИ КИРИЛОВ И СТАНИМИР ИЛЧЕВ ИЗПРАТИХА ПИСМО ДО ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОТНОСНО ЗАСНЕМАНЕТО НА ФИЛМ В СЪСЕДНА МАКЕДОНИЯ

http://www.andrey-kovatchev.eu/bg/news/view/2/2139

Андрей Ковачев от Групата на ЕНП(ГЕРБ), Евгени Кирилов (ПЕС) и Станимир Илчев (АЛДЕ) изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяване и политика на добросъседство Щефан Фюле в навечерието на предстоящата интерпарламентарна среща ЕС-БЮРМ в Скопие. То е в отговор на безпокойството на граждани и неправителствени организации от възможно допълнително увеличаване на напрежението между нашите две съседни страни чрез изопачаване на историята.

В началото на месец октомври тази година редица медии разпространиха информация за започналите в Република Македония снимки на международната филмова копродукция "Трето полувреме". Според достъпната информация, действието се развива по времето на Втората световна война, като сценарият ясно показва, че се търси насаждане на омраза срещу България. 

Филмът е обявен за проект от национален интерес за македонската държава, поради което македонското правителство е осигурило 1 млн. евро, или  близо половината от бюджета на филма.

В писмото си българските евродепутати посочват, че подкрепата на македонската държава за този филмов проект е в пряк разрез с текстовете на две резолюции на Европейския парламент, оценяващи напредъка на Република Македония по пътя й към членство в Европейския съюз.

Депутатите настояват европейския комисар Щефан Фюле да постави въпроса за използването на езика на омразата към България в този филм в официалните си контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз.

Приложения:

- копие на писмото превод на български език:

 
25 октомври 2011

Уважаеми комисар Фюле,

в последно време до нас достигнаха сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България. 

В момента в Република Македония се снима международната ко-продукция "Трето полувреме". Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която разполагаме, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на на македонска идентичност чрез исторически фалшификации[1].

В своя брой от 22 октомври 2011 г. македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

Тази политика на Република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент:

1) Резолюция на Европейския парламент от 10 февруари 2010 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2009 г.

пар 33.  "Призовава органите на Република Македония да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците";

2) Резолюция на Европейския парламент от 7 април 2011 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2010 г.

пар 5.  "Призовава правителството да засили всеобхватния диалог между етническите общности ..., както и да се въздържа от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности";

пар. 20.  "Установява липса на напредък в съвместното тържествено отбелязване на исторически събития, споделяни със съседните държави-членки на ЕС, с цел допринасяне за едно по-добро разбиране на историята и добросъседски отношения, както е подчертано в предишния доклад; настоятелно призовава за въвеждането в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята";

пар 40. " ... подчертава значението на добросъседските отношения и разбирането на чувствителните за съседните държави-членки въпроси в този процес; призовава правителствата да избягват жестове и пораждащи спорове действия и изявления, които могат да имат отрицателно отражение и да предизвикат напрежение в добросъседските отношения".

Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България. Бихме искали да припомним, че Република България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г.

Ето защо очакваме да поставите въпроса за използването на езика на омразата срещу България (в този филм, в проекта Скопие 2014 г и др.) в официалните Ви контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз.

Бихме искал да Ви уведомим, че възнамеряваме да сезираме и организациите, участващи в реализацията на филма "Трето полувреме". Ще настояваме те да оттеглят финансовата си подкрепа за филма или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни.

В заключение позволете ни да изразим благодарност за сътрудничеството, което ни оказвате.

 
С уважение,

 

Д-р Андрей Ковачев                                           подпис

(депутат от групата на ЕНП)

 
Евгени Кирилов                                                 подпис

(депутат от групата на ПЕС)

 
Станимир Илчев                                                подпис

(депутат от групата на АЛДЕ)

 

[1] Добре известен факт е спасяването на между 48 000 и 50 000 евреи в България по време на Втората световна война. Това е ярка илюстрация на анти-нацисткия дух и нагласи на българското общество. По разбираеми причини обаче българският народ не би могъл да влияе върху събитията във Вардарска и Егейска Македония.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

bTV, 28.10.2011
Наши евродепутати сезират ЕК за македонски филм, насаждал омраза

http://www.btv.bg/news/bulgaria/bulgaria-eu/story/1927087706-Nashi_evrodeputati_sezirat_EK_za_makedonski_film_nasajdal_omraza.html

Цитат
Трима български евродепутати сигнализираха еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле за манипулация на историята във филма "Трето полувреме". Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев ще сезират и организациите, участващи в реализацията на филма. Те ще настояват да оттеглят финансовата си подкрепа или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които според депутатите, подклаждат език на омраза срещу съседни страни.

Международната ко-продукция "Трето полувреме" се снима в момента в Скопие. Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която евродепутатите разполагат, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България, особено сред младежите.

Според различни публикации, филмът разказва за футболния отбор Македония (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. През 1942 година отборът играе общо 4 пъти с Левски (София). Филмът разказва за уреден мач на нашия отбор, твърдят различни издания.

Македонският ежедневник "Вечер" вече разкри, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е македонска банка. Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

В писмото си евродепутатите напомнят, че България е съседна страна винаги е подпомагала Македония по пътя й към европейска интеграция и първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г.

Евродепутатите призовават еврокомисаря да постави въпроса за използването на езика на омразата срещу България в официалните си контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Македония към Европейския съюз.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Трима български евродепутати сигнализираха еврокомисаря Щефан Фюле за манипулация на историята във филма "Трето полувреме"

http://www.focus-news.net/?id=n1584204

28 октомври 2011 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз

Цитат
Брюксел. Евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с манипулациите във филма „Трето полувреме”, сниман в Скопие.

Евродепутатите възнамеряват да сезират организациите, участващи в реализацията на филма "Трето полувреме". „Ще настояваме те да оттеглят финансовата си подкрепа за филма или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни”, се казва в писмото.

В писмото на тримата евродепутати се посочва - в последно време до нас достигнаха сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България.
 
В момента в Република Македония се снима международната ко-продукция "Трето полувреме". Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която разполагаме, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации.

В своя брой от 22 октомври 2011 г. македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

Тази политика на Република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент:

1) Резолюция на Европейския парламент от 10 февруари 2010 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2009 г.

пар 33. "Призовава органите на Република Македония да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците";

2) Резолюция на Европейския парламент от 7 април 2011 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2010 г.

пар 5. "Призовава правителството да засили всеобхватния диалог между етническите общности ..., както и да се въздържа от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности";

пар. 20. "Установява липса на напредък в съвместното тържествено отбелязване на исторически събития, споделяни със съседните държави-членки на ЕС, с цел допринасяне за едно по-добро разбиране на историята и добросъседски отношения, както е подчертано в предишния доклад; настоятелно призовава за въвеждането в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята";

пар 40. " ... подчертава значението на добросъседските отношения и разбирането на чувствителните за съседните държави-членки въпроси в този процес; призовава правителствата да избягват жестове и пораждащи спорове действия и изявления, които могат да имат отрицателно отражение и да предизвикат напрежение в добросъседските отношения".

„Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България. Бихме искали да припомним, че Република България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г. Ето защо очакваме да поставите въпроса за използването на езика на омразата срещу България (в този филм, в проекта Скопие 2014 г и др.) в официалните Ви контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз”, се казва в писмото, подписано от евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Вести, 28.10.2011
Български евродепутати сезират ЕК за македонски филм

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4249491

Цитат
Сценарият явно насажда омраза срещу България особено сред младежите, пишат Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев

Евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с манипулации във филма "Трето полувреме", сниман в Скопие.

Това съобщи агенция "Фокус". Евродепутатите възнамеряват да сезират организациите, участващи в реализацията на филма "Трето полувреме".

"Ще настояваме те да оттеглят финансовата си подкрепа за филма или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни", се казва в писмото. В него се посочва:

"В последно време до нас достигнаха сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България."

В момента в Република Македония се снима международната ко-продукция "Трето полувреме". Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която разполагаме, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите, пишат депутатите.

Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на

насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации.

В своя брой от 22 октомври 2011 г. македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд.

Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

Тази политика на Република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент.

Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България, пишат тримата български евродепутати. Те припомнят, че

България е съседна страна, която винаги е подпомагала Македония по пътя й към европейска интеграция,

както и че именно тя първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г.

Ето защо очакваме да поставите въпроса за използването на езика на омразата срещу България (в този филм, в проекта Скопие 2014 г и др.) в официалните Ви контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз", се казва в писмото, подписано от евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев.

Тримата цитират Резолюция на ЕП от 10 февруари 2010 г. по доклада за напредъка на Република Македония през 2009: "Призовава органите на Република Македония да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците".

Цитирана е също Резолюция на Европейския парламент от 7 април 2011 г. по доклада за напредъка на Република Македония през 2010: "Призовава правителството да засили всеобхватния диалог между етническите общности ..., както и да се въздържа от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности".

В същия документ е записано също, че се "установява липса на напредък в съвместното тържествено отбелязване на исторически събития, споделяни със съседните държави-членки на ЕС, с цел допринасяне за по-добро разбиране на историята и добросъседски отношения, както е подчертано в предишния доклад."

Там ЕП настоятелно призовава за въвеждането в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята. Подчертава и значението на добросъседските отношения и разбирането на чувствителните за съседните държави-членки въпроси в този процес.

Призовани са правителствата да избягват жестове и пораждащи спорове действия и изявления, които могат да имат отрицателно отражение и да предизвикат напрежение в добросъседските отношения.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Блиц, 28.10.2011
ЕВРОДЕПУТАТИ СЕЗИРАТ БРЮКСЕЛ ЗА МАКЕДОНСКИ ФИЛМ

http://www.blitz.bg/news/article/121322

Цитат
Трима български евродепутати - Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев, сигнализираха еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, че македонският филм "Трето полувреме" манипулира историята.

Те ще настояват финансиращите организации да оттеглят подкрепата си от проекта или да гарантират, че сценарият на филма ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които според депутатите подклаждат омразата срещу съседни страни.

Копродукцията "Трето полувреме" се снима в момента в Скопие. Действието се развива по време на Втора световна война. Филмът разказва за футболния отбор "Македония" (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. През 1942 година отборът играе 4 пъти с "Левски" (София). Лентата разказва за уреден мач на нашия отбор, твърдят различни издания.

По информация на македонския ежедневник "Вечер" филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на културата на Македония копродукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро, както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд.

Генерален спонсор на филма е Македонска банка. Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

В писмото си евродепутатите напомнят, че България е съседна страна и винаги е подпомагала Македония по пътя й към европейска интеграция и първа признава официално независимостта на македонската държава през 1992 г.

Евродепутатите призовават еврокомисар Фюле да постави въпроса за използването на езика на омразата срещу България в официалните си контакти с македонските институции във връзка с присъединяване на Македония към Европейския съюз./БЛИЦ
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

News.bg, 28.10.2011
"Даваме" Македония на Брюксел заради антибългарски филм

http://news.ibox.bg/news/id_790960757

Цитат
Българските евродепутати Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с македонския филм „Трето полувреме", сниман в Скопие.

В писмото си те посочват, че в последно време са получили множество сигнали от граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Македония страни, и в частност спрямо България.

Припомняме, още в началото на месеца от Българския културен клуб - Скопие коментираха лентата и предупредиха, че тя има пропаганден ефект и страната ни се представя в изключително негативна светлина.

Филмът разказва за футболния отбор Македония (Скопие), който между 1941-1944 година участва в Държавното първенство по футбол в Царство България. Негов треньор е унгарският евреин Илеш Шпиц, който след началото на депортацията на евреите във Вардарска Македония е спасен от българското управление.


Във филма българското управление е представено едностранно като по-лошо от сръбската окупация на Вардарска Македония. Борбата на футболния отбор Македония (Скопие) е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори, предвождани от злия български офицер и лоялен нацист Гарванов, посочи Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб - Скопие.

Той обясни, че филмът спекулира с трагичната съдба на депортираното еврейско население от Македония и Тракия като вината за това изцяло се прехвърля „от болната глава на здравата" - като нацисти са представени единствено българите, но не и самите немци. Внушава се дори, че концлагерът в Треблинка е бил едва ли не под български контрол.

Мнението му се потвърждава и в писмото на тримата ни евродепутати, които твърдят, че според информацията, с която разполагат сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации, изтъкват те.

Македонският ежедневник "Вечер" съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония копродукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд. Генерален спонсор на филма е Спаркасебанк, Македония (АД). Фондът "Холокост срещу евреите от Македония" и Македонската еврейска общност също имат финансово участие.

Евродепутатите ни са категорични, че тази политика на република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент. Те цитират параграфи от тях, в които е записано, че органите на Република Македония трябва да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците, както и както и да се въздържат от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности.

Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България, пишат евродепутатите ни.

В писмото си до еврокомисар Шуле напомнят, че България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа е признала официално независимостта на македонската държава през 1992 г.

Писмото завършва с настояване той да постави въпроса за използването на езика на омразата срещу България във филма по време на официалните му контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Македония към ЕС.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Frognews, 28.10.2011
Антибългарски македонски филм разбуни евродепутати

http://frognews.bg/news_39889/Anibalgarski_makedonski_film_provokira_i_evrodeputati/
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Dir.bg, 28.10.2011
Евродепутати протестират срещу македонски филм, свързан с България

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-film-evrodeputati-9791833?nt=9
Сочувана

ppan

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 219
  • Погледај го Профилот

Хубаво е, че макар и бавно, но голяма част от политическите ни мъже вече започват да възприемат гражданска позиция и да използват лостовете на Европейския съюз по въпроси злепоставящи България от чужди държави - най вече Македония и Сърбия. Във всеки случай тези мъже не са от управляващите, още по-малко от Външно министерство, което пък е жалко!
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Антибългарски македонски филм се сблъсква с Брюксел

http://www.bnews.bg/article-37506
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

На бугарски европратеници им пречи „Трето полувреме“, му пишале на Филе
http://www.plusinfo.mk/vest/20560/Na-bugarski-evropratenici-im-prechi-Treto-poluvreme-mu-pishale-na-File

Бугарски европратеници му се пожалиле на Филе за манипулации во “Трето полувреме“
http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=93846&kategorija=1

„Трето полувреме“ стигна до Фуле
http://www.zurnal.mk/content.asp?id=20111028111246

Бугарски европратеници му се жалат на Фуле – македонскиот филм „Трето полувреме“ бил навредлив
http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=82041
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !