Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Бугарска економиjа и наука  (Прочитано 372248 пати)

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1890 на: Март 03, 2017, 09:01:24 »24.09.2016

Чужденци напират за нови заводи у нас

Все повече чуждестранни компании разглеждат България като място за изграждане на нови производствени мощности.

    „Ако преди имахме по 2-3 запитвания на месец и в годината се случваха 3-4 сделки, сега говорим за 5-6 запитвания месечно и от тях поне десет се реализират на годишна база, което е една добра тенденция”. Това съобщи за Клуб Z Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и проекти със земя” в консултантската компания „Фортън”.

Японският производител на кабелни инсталации за автомобили „Язаки” строи нов завод в Димитровград. Компанията има два работещи обекта у нас – в Ямбол и Сливен, в които са заети над 5000 души. До откриването на производствената мощност в Димитровград, ще действа и пилотен цех в Стара Загора, в който ще се обучават работници.

Турската компания „Са-ба” също се спря на Димитровград, където ще произвежда осветление за автомобили.

Според Владимир Гюрджиев има шанс в България да дойдат и още по-големи инвеститори от автомобилната индустрия:

    „България по принцип е атрактивно място за индустриални инвестиции – съотношението цена-качество на труда е много добро, данъчната политика е относително привлекателна, бизнесът е спокоен за сигурността на инвестициите си. Единствено ограниченията във възможността да се намери достатъчно работна ръка с необходимата квалификация биха могли да отблъснат по-големите инвеститори.”

По думите на Гюрджиев районът на Плевен би могъл да се превърне в следващата „гореща” индустриална дестинация у нас. Градът е с индустриално минало, има изградена инфраструктура, наблизо са Ловеч, Луковит, Червен Бряг, Севлиево, Левски, Павликени, т.е. целият район е около 300 000 души. Положителен фактор е, че продължението на магистрала „Хемус” ще мине между Плевен и Ловеч.

При складовите площи също има оптимистични тенденции, отбеляза Гюрджиев. Запитванията се увеличават, а предлагането в сектора е ограничено, въпреки че нараства всяка година. Наемите се вдигат, но в нормални граници.

    „Преди година-година и половина средните наеми на първокласни складове в и около София бяха около 3,5 евро/кв. м. В момента нивата са между 3,80 и 4,20 евро/кв. м, когато става въпрос за сух склад, без специален температурен режим. Отделно се плаща такса за поддръжка (service charge) между 0,5 и 1,0 евро/кв. м. Тези числа са за дългосрочни наеми и големи площи. Ако говорим за краткосрочни договори или други гъвкави схеми за площи в рамките на 200-1000 кв. м, тогава сделките се сключват твърдо около и над 5 евро/кв. м”, обясни мениджърът във „Фортън”.

https://clubz.bg/44894-chujdenci_napirat_za_novi_zavodi_u_nas
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1891 на: Март 05, 2017, 05:21:49 » 03 Март 2017

Визите за Канада отпадат от 1 декември

От 1 декември отпадат всички ограничения за българските граждани, пътуващи до Канада.
Това стана ясно, след като Отава обяви официално графика за премахване на визите за български и румънски граждани, съобщи bTV.

Още от 1 май в страната ще могат да влизат без визи българските граждани, които през последните 10 години са имали канадска виза, както и тези, които имат валидна виза за Съединените щати.

Канада обаче все още ще изисква от българските граждани да си издадат електронно разрешение за пътуване.

До облекчения режим за пътуване се стигна след подписването на споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада /СЕТА/.

http://www.segabg.com/article.php?id=845132

Европарламентът иска ЕС до 2 месеца да въведе визи за граждани на САЩ
Депутатите настояват за мярката, защото Америка отказва да пусне без визи българи и европейци от още 4 страни


Европарламентът поиска от Еврокомисията да въведе отново визи за граждани на САЩ. Евродепутатите гласуваха в четвъртък резолюция, с която припомнят, че Европа трябва да изисква визи за американци, след като Вашингтон все още отказва безвизов достъп за граждани на пет държави, членки на ЕС. В документа евродепутатите призовават комисията до два месеца да предприеме необходимите законови мерки. Резолюцията обаче е незаконодателна и не задължава с нищо ЕК. Само тя има правомощия да започне процедурата по временно въвеждане на визи за граждани на САЩ. След това парламентът и съветът трябва да се произнесат.

Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато гражданите на САЩ могат да пътуват безвизово във всички държави, членки на ЕС. Според механизма за визова реципрочност, ако трета страна не отмени изискването за виза в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, Еврокомисията трябва да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца. ЕК е уведомена през април 2014 г. и срокът да въведе визи за американци изтече на 12 април м.г. Въпреки повторните призиви от страна на евродепутати ЕК все още не е предприела никакви законови мерки. През април, юли и декември м.г. ЕК излезе с официални съобщения, в които обясни, че се водят преговори на ниво ЕС-САЩ, които включват и визовата реципрочност. В съобщението от декември се изтъква изрично, че преговорите по темата ще бъдат подновени, щом бъде създадена и заработи новата американска администрация и се очаква решение на въпроса да се намери в първата половина на 2017 г. Досега няма информация кога ще бъдат подновени преговорите ЕС-САЩ по правосъдие и вътрешни работи. Междувременно в САЩ президентът Доналд Тръмп постави контрола по границите и ограничаването на миграцията като ключов приоритет на администрацията си и дори забрани с указ достъпа на граждани от 7 мюсюлмански страни, които вече разполагат с издадени визи за САЩ.

През декември евродепутатът Клод Мораес, британски лейбърист от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, който е и шеф на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, поиска обяснение от Еврокомисията защо не предприема мерки срещу САЩ. Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос отговори, че пълната визова реципрочност е централен принцип във визовата политика на ЕС. "Това е чувствителна тема със САЩ и Канада и всички ние се надяваме на реален напредък", каза тогава той. Отава обяви, че визовите изисквания за България и Румъния ще бъдат свалени от 1 декември 2017 г. Това бе част от сделката за подкрепа от страна на двете държави за търговското споразумение с Канада СЕТА.

В съобщенията си ЕК посочва още, че въпреки изтичането на срока и напомнянето от страна на ЕП и ЕК Съветът на ЕС не е дискутирал въпроса.

България не може да се надява скоро на безвизов режим със САЩ, заяви посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин вчера на бизнес среща в София. "Имаме доста откази за виза, а както знаете, те трябва да бъдат под определено ниво - около 5 процента. България е много далеч от това ниво", обяви той.

http://www.segabg.com/article.php?id=845039
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1892 на: Март 05, 2017, 05:37:10 »ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=WuNxAlQ3-jQ

Синева

Музика Александър Йосифов
Текст Павел Матев

Ти отмина! Ти отмина! Ти отмина!
Сякаш сън, сякаш сняг, сякаш дъжд,
сякаш пролет и есен, и зима!
Твойта сянка над младата ръж
се изви като кърпа синя.

Непрежалена, тъжна шега
като яребица се заобажда...
И една ароматна тъга
може лекичко да те възражда...

Аз се спрях! Аз се спрях! И затворих очи,
за да мога да те преживея!
А душата виновно, виновно мълчи -
само вятъра мина през нея!

Само вятъра, вятъра вейна едва,
пиле някакво вън изписука!
Ах, каква, ах, каква синева, синева
сме забравили някога тука!

Синева!
Синева!
Синева!


Диана Експрес

Диана Експрес е българска рок група, създадена от Митко Щерев през 1974 година в град Ямбол.[1] В периода 1974-1984 той открива и създава в Диана Експрес млади певци, които после стават звезди: Васил Найденов, Георги Станчев и Илия Ангелов.

За кратко време в Диана Експрес преминават Чочо Владовски и Юксел Ахмедов от Фоноекспрес. Едни от най-популярните песни на групата са „Синева“ с Васил Найденов, „Душа“ с Георги Станчев, „Блус за двама“ с Илия Ангелов. Диана Експрес съществува активно 10 години, като Митко Щерев, Максим Горанов и Илия Ангелов се събират инцидентно.

През 1998 година излиза компактдиск с най-популярното от Диана Експрес, в нов денс аранжимент, като голяма част от песните са изпълнени от певицата Галия.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B0_%D0%95%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81
« Последно менување: Март 05, 2017, 05:40:31 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1893 на: Март 08, 2017, 05:07:11 »8 март 2017


Гръцка телевизия: Стандартът е по-висок в България
Гръцки фирми също "бягат" насам, гърци искат българско гражданство


Гърци все по-често проявяват интерес към българско гражданство, а изнасянето на бизнес от Гърция към България става масово явление, съобщава телевизия СКАЙ, цитирана от „Дойче веле“.

Авторите твърдят, че

основните им мотиви са по-ниските данъци у нас, както и по-високо заплащане в България.

Според проведено от телевизията разследване става ясно, че

над 200 гръцки граждани вече чакат за българско гражданство:

„От седем години сме в икономическа криза. През това време 12 000 гръцки фирми се преместиха в България. Тази тенденция определено вреди на икономиката ни”, твърди журналистката Зое Кацаянаки.

На въпрос как оценява стандарта и качеството на живот в Южна България в сравнение със Северна Гърция Зое Кацаянаки казва:

 „Разбира се, че в България стандартът на живот е по-висок.

Гърците, които работят там, получават повече, защото в Гърция данъците са 50%, а в България - само 10%”.

Иначе, самите гърци проявявали разбиране към тези, които бягат от страната:

„Защото е логично: нали човек трябва да оцелява? А в Гърция оцеляването е трудна работа”, казва още Кацаянаки.

Междувременно увеличаването на данъците в Гърция доведе до поредните сблъсъци между гръцки фермери и полицията. За да разпръсне протестиращите снощи, властите използваха сълзотворен газ.

Иначе - с гръцки фирми, регистрирани у нас работи българският адвокат Борис Харизанов, според който „приливната вълна”, която наблюдаваме в момента, е лесно обяснима:

 „Защото бизнес-климатът в Гърция не е добър.

Там сякаш държавата е срещу бизнеса. И дали ще е предприемач или просто човек, който иска да пребивава на територията на страната, включително и пенсионерите - за тях в България е изгодно, защото с една гръцка пенсия в нашата страна може да се живее доста доволно.

Той допълва още, че изгодата за България също не е малка, тъй като от тези „фирми има постъпления в размер на милиони, които се изразяват не само в плащане на осигуровките - здравни или пенсионни, а също така и от ДОД и от разпределението на дивидента, където също има облагане с 5%

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/grycka-televiziia-standartyt-e-po-visok-v-bylgariia-6066387?&nopassportcheck
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1894 на: Март 10, 2017, 07:42:49 »10 март 2017


Русия продължава с обвиненията за български оръжия в Сирия
Турски блогър - последната пратка е натоварена в Бургас на датски кораб, който тази сутрин е преминал през Босфора


Днес руската информационна агенция EurAsia Daily публикува обширна статия за доставките на български оръжия в раздираната от гражданска война Сирия.

„В Саудитска Арабия пристига пореден кораб с български оръжия за сирийските „бунтовници“, а военните предприятия в България показват фантастични резултати на развитие и стават движеща сила за икономиката на страната“, започва материалът.

От руската медия цитират изпълнителния директор на „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в град Сопот, Иван Гецов, че за 2016 г. ръстът на печалбите на предприятието ще достигне 400%.

И не пропуснат да посочат, че ВМЗ произвежда широк спектър от въоръжение по съветски и руски образци - от противотанкови гранатомети до снаряди за ракетни системи за залпов огън „Град“.

Добавят и данни че само през първата половина на миналата годината продажбите на ВМЗ са нараснали четири пъти и половина - от 20 на 91 млн. долара, а очакваният финансов резултат за цялата 2016 г. е 135 млн. долара. А до 2014 г. заводът е бил на практика в състояние на фалит.

В същото време заетите в предприятието са се увеличили почти двойно от 2015 г., до близо 4400 души. А средната заплата е нараснала до 837 долара.

Според руската медия заради доставките за Сирия значително се подобряват финансовите резултати и на други български оръжейни фирми като „Самел 90“, „Арсенал“, „Армар“ и Кинтекс.

Все пак се посочва, че българските компании не продават пряко на сирийските бунтовници, а на американски компании.

Една от тях е Orbital ATK, която през миналата година е доставила за Сирия въоръжение неотговарящо на стандартите на НАТО на стойност 50 млн. долара.

Цитира се и турски блогър, който посочва, че последната пратка оръжия е натоварена в Бургас на датския кораб Marianne Danica, който тази сутрин е преминал през Босфора.

https://vesti.bg/bulgaria/rusiia-prodylzhava-s-obvineniiata-za-bylgarski-oryzhiia-v-siriia-6066501
« Последно менување: Март 10, 2017, 07:46:23 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1895 на: Март 10, 2017, 08:05:49 »
ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=eEjtB3TipLg

Зошто Македонија треба да е во добри односи со Бугарија?

https://www.youtube.com/watch?v=dfZNa0Xa3hw

Тајната на грчки генерал ,за напад на Македонија

https://www.youtube.com/watch?v=anTpJHJ5ynY

Любчо Георгиевски за албанското бъдеще на Македония
« Последно менување: Март 16, 2017, 08:18:32 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1896 на: Март 12, 2017, 06:04:56 »04.01.2017

Турската "Теклас" строи 4-ти и планира 5-ти завод в България

Typcĸaтa ĸoмпaния зa пpoизвoдcтвo нa aвтoчacти "Teĸлac" имa cepиoзни плaнoвe зa paзвитиeтo cи в Бългapия. Дpyжecтвoтo зaпoчнa cтpoитeлcтвoтo нa чeтвъpтия cи зaвoд в cтpaнaтa, ĸoйтo ce oчaĸвa дa зapaбoти пpeз втopaтa пoлoвинa нa 2017 гoдинa. A зaeднo c нeгo плaниpa и пeти, инфopмиpa "Kaпитaл".Hoвaтa пpoизвoдcтвeнa cгpaдa щe ce нaмиpa нa плoщaдĸaтa ĸpaй Kъpджaли, ĸъдeтo ca и дpyгитe тpи xaлeтa. Kъм нeя щe бъдe изгpaдeн и нayчнoизcлeдoвaтeлcĸи цeнтъp зa изпитвaнe нa мaтepиaли и издeлия.Oбщaтa инвecтиция в пpoeĸтa e близo 13.5 милиoнa лeвa, ĸoятo щe дoвeдe дo oтĸpивaнeтo нa нoви 450 paбoтни мecтa в cлeдвaщитe тpи гoдини. Taĸa cлyжитeлитe нa дpyжecтвoтo в peгиoнa щe дocтигнaт 2350 дyши.C нoвия зaвoд ĸpaй Kъpджaли ĸoмпaниятa щe yвeличи ĸaпaцитeтa cи зa пpoизвoдcтвo нa ĸayчyĸoви cъeдинeния и плacтмacoви тpъби зa aвтoмoбилнaтa пpoмишлeнocт. Дpyжecтвoтo e eдин oт нaй-гoлeмитe дocтaвчици нa тaĸивa ĸoмпoнeнти зa eвpoпeйcĸия и cвeтoвния пaзap и paбoти зa ĸoмпaнии ĸaтo Gеnеrаl Моtоrѕ, Vоlkѕwаgеn, Dаіmlеr Меrсеdеѕ и дp.Дoбpe въpвящия бизнec нa "Teĸлac" пpинyждaвa ĸoмпaниятa дa миcли и зa пeти зaвoд - тoзи път в Kpyмoвгpaд, нa 46 ĸилoмeтpa oт Kъpджaли. Дpyжecтвoтo вeчe e зaĸyпилo зeмя и cтapи cгpaди тaм, ĸoитo щe бъдaт пpeycтpoeни дo 3-4 мeceцa.

https://money.bg/investments/turskata-teklas-stroi-4-ti-i-planira-5-ti-zavod-v-balgariya.html
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1897 на: Март 12, 2017, 06:30:51 »11.3.2017

Френските туристи отново идват на море у нас

Големият туроператор "ТУИ груп" (TUI group) започва да води туристи от Франция по Българското Черноморие след девет годишно прекъсване. Това стана ясно по време на срещата на министъра на туризма Стела Балтова с Астрид Айлерт, ръководител продукти в ТУИ Франция, в рамките на международното изложение ITB в Берлин, съобщиха от туристическото министерство. Компанията пуска директни полети в средата на май от френски летища до Бургас. За този сезон основно ще се предлага Слънчев бряг, каза Астрид Айлерт.

Министър Балтова приветства усилието на ТУИ за връщането на френските туристи по Българското Черноморие. Тя обяви, че министерството работи вече за маркетинга на България за 2018 г. и се надява до края на април да бъде приета концепцията.

Като цяло "ТУИ груп" отчита ръстове на всички пазари за страната в записванията към момента, заяви Детлеф Хьоне, мениджър за България в компанията. Увеличенията от Германия, Австрия и Швейцария бележат 35%, от Полша 30%, Холандия 40%, Русия 20%, скандинавските страни 15% и Белгия 15%.

През миналата година концернът е изпратил у нас над 230 000 туристи от всички пазари. "ТУИ груп" работи с 1600 агенции в цяла Европа, обслужва над 20 млн. туристи годишно. Оборотът на туроператора надхвърля 17.2 млрд. евро годишно.

http://www.klassa.bg/news/Read/article/277756_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1898 на: Март 13, 2017, 08:38:25 »10.03.2017

Над половината от чуждите инвестиции в България са насочени към София
Столицата се нарежда на трето място в света по брой IT експерти на глава от населението


Над половината от преките чуждестранни инвестиции в България за последните 15 години са реализирани в София. Това заяви Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, на форум, където се срещна с търговски аташета, съветници по икономическите въпроси на 20 чужди посолства, както и председатели на двустранните камари в страната.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции у нас за периода от 2000 г. до 2015 г. надхвърлят 23 млрд. евро. Почти 53% от тях са реализирани в София.

Чуждите инвеститори са от 77 държави, предимно от Германия, Австрия и Холандия.

“Те се възползват от благоприятните условия за инвестиции в столицата и ниските данъци за бизнеса”, заяви Владимир Данаилов, цитиран от БТА.

Той представи предимствата за инвестиции в София и основните политики на Столичната община за тяхното привличане.

Данаилов подчерта, че една шеста от продукцията на индустрията в страната е съсредоточена в София. Той изброи факти, според които 25% от работната сила на страната е в столицата и произвежда 40% от БВП, а 49% от жителите на града между 25 и 64 години имат университетска диплома.

 По думите му в София се развиват много интензивно обещаващи индустрии като информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процесите.

“С 25 хиляди специалисти в областта на информационните технологии София се нарежда на трето място в света по брой IT експерти на глава от населението. Бум отбелязват зародилите се сравнително скоро т.нар. креативни индустрии за създаване на електронни игри, като 7% от работната сила на столицата е заета в тази сфера”, информира Данаилов.

Пред БТА той обяви, че основна цел на Агенцията за инвестиции е създаване на портфолио от конкретни инвеститорски възможности в София.

“Събираме данни за предизвикателствата пред чуждия бизнес у нас и им помагаме да стъпят тук, каза Данаилов. – Веднъж месечно агенцията разпространява бюлетин за бизнес активността в София и възможностите за инвестиции. Особено важен е създаденият през миналата година, с приемането на Наредбата за насърчаването на малкия и среден бизнес, инвеститорски клас В за малък и среден бизнес. Този клас дава възможност за придобиване на обект от приватизация без търг, като това е грижа за малкия бизнес – хлебопекарни и малки предприятия до 10-15 човека, които искат да се разширят.”

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-15-godini-investiciite-v-sofiia-dostigat-231-mlrd-evro-235431/
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1899 на: Март 13, 2017, 08:43:49 »Пловдив - притегателен център за все по-големи инвестиции в IT индустрията

Серията от големи инвестиции в промишления и най-вече в IT сектора в Пловдив продължава. Американската компания SIBIZ възнамерява да направи сериозна инвестиция в Пловдив. По непотвърдена информация става дума за четирицифрен състав на предприятието /първоначалните цифри са за над 2000 служители/, което ще даде огромен boost на развитието на Пловдив като IT дестинация. Както добре знаем в града под тепетата вече имат филиали над 70 софтуерни аутсорсинг компании, много от които, от световна величина.

По последни данни SIBIZ вече е закупила терен от общината в близост до Метро 1 - срещу парк Лаута. Разгънатата площ на сградата се очаква да бъде над 17 000 м2.

 

Сред продуктите, които компанията предлага са: многоядрени микропроцесори, кеш памети, мрежови процесори, контролери за памет и много други хардуерни компоненти. Като SIBIZ произвежда управляващия за предлаганите от нея продукти, софтуер.
Такава една новина може само да радва всички в цяла България и далеч не само в града на майните. :)


Остава само да бъде потвърдена официално от собствениците на фирмата.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/za-15-godini-investiciite-v-sofiia-dostigat-231-mlrd-evro-235431/

With global design centers in Eastern Europe and The United States, SIBIZ provides high-quality ASIC, FPGA, Firmware design and IP development services.
Proven track record of delivering complex SoC products, established advanced design processes, high degree of professionalism, technological excellence and teamwork are some of the values that enable us to provide services and products of the highest quality in shortest execution cycles and at the lowest development costs.

http://www.sibiz.net/

Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1900 на: Март 25, 2017, 02:44:09 »
18.02.2016
Грчкото стопанство крвари

Се зголемува бројот на средноголеми грчки фирми кои својот бизнис го преместуваат во соседните земји. На таков начин од грчката држава се одлеваат значајни даночни приходи.


  Во малото бугарско гратче Петрич постојат стотици грчки мали и средни по големина фирми, кои минатите десет години и‘ го свртеле грбот на Грција и седишттео го преместиле во Бугарија. Петрич, 120 километри оддалечен од Солун, е само еден пример.

Тука го среќавам сопственикот на фабрика за чевли Костас Аманатидис, кој досега не зажалил за својата одлука да го пресели бизнисот во Бугарија. Неговото образложение: „Овде се‘ е поинаку во споредба со Грција“. Тој едноставно не знае од каде да почне со набројувањето на причините: „Како функционира овде државата? На каков начин работат даночните служби? Или како се спроведуваат законите? Човек едноставно го плаќа својот данок и нема никакви проблеми. Никој веќе не доаѓа да побара повеќе отколку што налага обврската. Пред 20 години можеше да се регистрира ново седиште на фирма во рок од 10 дена и да се добие бугарски даночен број. Притоа, мора да потсетиме, во Бугарија тогаш уште имаше царина, зашто не беше членка на ЕУ“, објаснува фабрикантот.

 Грчките бизнисмени се едногласни

Производителот на чевли Аманатидис има високо мислење за бугарската држава и нејзиниот бирократски апарат. А неговото мислење не е осамено. Слично е убедувањето и на Мариа Пападопулу, која однеодамна во Петрич отворила мала текстилна работилница. Кога нарачките во Грција се намалиле, зашто германските нарачувачи порадо сакале да произведуваат во Кина, таа била принудена со тешко срце да замине од татковината, иако работното секојдневие во Бугарија е потешко. Како натамошна причина за заминувањето, таа ја наведува даночната политика во Грција: „Од се‘срце би се вратила повторно во Грција. Но, при тамошната ценовна и даночна политика, тоа е неможно.“ Таа ги напуштила своите висококвалитетни производни погони во Грција и во Бугарија се сместила во простории со едноставни картонски ѕидови. „Во Грција располагав со квалификувани работници, овде дури морав да инвестирам во обука на соработници.“

 И грчките даночни советници се селат

И на даночниот експерт Димитрас Михелакис многу добро му е позната дилемата во која се наоѓаат грчките претпријатија. Затоа, и тој самиот одлучил да замине во Бугарија, за да им помогне директно на терен на грчките бизнисмени. Тој е убеден оти хаотичниот грчки даночен систем е причината која бројни грчки фирми ги принудува на бегство. Тој ги наведува следните примери: „10 проценти данок на приход во Бугарија е многу помалку од 35 проценти кај нас.“ Освен тоа, постојано се случуваат нови промени во грчкиот даночен систем. „Се утврдува една даночна стапка, а ако тоа не е доволно, едноставно стапката се покачува повторно.“ На пример, во 2015 година, среде лето, токму кога ја имал подготвено даночната пријава: „одеднаш данокот скокна, дојдоа нови побарувања. Една даночна стапка, која изнесуваше 27,5 проценти, порасна одеднаш на 55 насто.“

„Што се планира со оваа земја?“

Оној кој се‘уште останал во Грција и покрај тешката финансиска ситуација, сегашните контроли на протокот на капитал го принудуваат на отворање банкарска сметка во соседството. Христос Димитриадис, успешен производител на долна облека, се сомнева во постоење таен план на ЕУ. Тој не е единствен со вакви претпоставки. Речиси сите грчки претпријатија веруваат дека економските движења во Грција не се случајни, како што објаснува модниот дизајнер. „Во светот постојат примери, постојат земји кои се преструктурирани во евтина работна сила, други држави пак денес се чисто инвестициски оази.“ А Грција? „Дали е намерата од неа да се направи туристички рај или складиште за бегалци? Во ред! Тогаш тоа треба да ни се каже нам, да знаеме на што сме. Овде моментно веќе нема ништо поради што би се исплатувало да се остане.“#b

 Политички промашувања

Кризата на традиционалните занаетчиски фирми во Грција не е предизвикана само од погрешната даночна политика, смета Панделис Филипидис. Според него, целото зло лежи во погрешната инвестициска политика на поранешните грчки влади. Владата од почеток погрешно ја третираше должничката криза и со тоа финансиски ги остави претприемачите на цедило, вели тој: „Ликвидноста на фирмите беше едноставно спречена. На почетокот на кризата владата имаше само едно нешто на памет: спас на банките.“

Така, заминувањето на грчките претпријатија незадржливо продолжува кон Бугарија, Србија, Албанија и Турција. Грчкиот финансиски експерт Јанис Сопасис ѕвони за тревога и од политичката елита во земјата бара преомислување на потезите. На неодамнешниот настап на телевизија тој истакна: „Бугарскиот премиер во својот говор во Солун пред неколку дена не без причина изјави: ’И‘ благодариме на Грција што кај нас овозможи нови 100.000 работни места.’ Мислам дека ова треба сериозно да ги размрда сите овде.“

Владата планира реформи

На ваквите изјави Вуола Тектониду, генерален секретар за економски односи и развој во грчкото Министерство за економија, се чувствува прозвана, но истовремено предупредува на внимателност, за да не се падне како жртва на грешките од старите системи: „Сакаме овде повторно да имаме вистински претпријатија. Не такви кои сакаат набрзина да направат пари и потоа не се грижат за ништо. Не сакам веќе да гледам болни фирми, но санирани претприемачи!“

http://www.dw.com/mk/%D0%B3%D1%80%D1%87%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8/a-19055835

« Последно менување: Март 25, 2017, 03:04:59 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1901 на: Март 25, 2017, 03:51:04 »Ст. Янев: Въпреки изборите има интерес на инвеститори към България

Има интерес към инвестиции в България, въпреки политическата нестабилност и предстоящите парламентарни избори в България. Това каза директорът на Българската агенция за инвестициите (БАИ) Стамен Янев пред БНР.

Той съобщи, че от началото на годината БАИ е сертифицирила осем проекта на стойност 156 млн. лева с потенциал да разкрият 3,8 хил. работни места. Става въпрос основно за предприятия, произвеждащи авточасти за големите концерни, технологични компании и предприятия в сферата на здравеопазването.

В Агенцията има получени 28 заявления за издаване на сертификати по Закона за насърчаване на инвестициите на обща стойност 432 млн. лева и с възможност за разкриване на 5 хил. работни места, уточни Янев.

Традиционно най-големите инвеститори у нас са Германия и Холандия, но има ръст на инвестициите от Великобритания и Люксембург. Те са привлечени от данъчната система, както и образована работна сила "на атрактивна цена".

Директорът на БАИ препоръча на следващите управляващи да запазят плоския данък и да работят за намаляване на административната тежест за бизнеса, както и да бъде развито дуалното обучение.

http://www.standartnews.com/biznes-ikonomika/st_yanev_vapreki_izborite_ima_interes_na_investitori_kam_balgariya-352057.html
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1902 на: Март 25, 2017, 03:59:08 »


25 Март 2017
1 милион чужденци идват за Чудесата
Чакаме ги между Великден и старта на сезона


Над 1 милион чужденци идват у нас до юни, за да видят Чудесата на България. Това сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма. В периода 1 април - 1 юни очакваме 1,1 млн. чужди гости, огромната част от тях идват специално с цел културно-исторически туризъм, заяви Румен Драганов, директор на института. Той уточни, че това са около 10% от броя на чуждестранните посещения у нас за година.
280 000 българи планират да пътуват по Великден. 170 хиляди пък ще са чужденците, които ще дойдат у нас. По традиция те са предимно гърци, македонци, сърби и румънци, но тази година се очакват и много германци и италианци.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2017-03-25&article=279128
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1903 на: Март 29, 2017, 08:45:09 »28 март 2017


Какво изнася България
Движеща сила за растежа на износа е производството на машини и компоненти за тях


Износът движи икономиката на България през последните 8 години. Въпреки това много българи, особено от по-старите поколения, смятат, че страната ни не е конкурентна на международните пазари.

Предварителните данни на НСИ за миналата година обаче сочат, че българската икономика е изнесла стоки за 46,1 млрд. лв. Това е двойно повече от 2009 г., в която износът достигна 23 млрд. лв.

Само през януари 2017 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 3,7 млрд. лв. и в сравнение със същия месец на предходната година износът се увеличава с 8,7%.

Какво наистина произвежда и изнася България?

Движеща сила за растежа на износа е производството на машини и компоненти за тях. През миналата година стойността на експорта в този сегмент възлиза на близо 9,8 млрд. лв. По голямата част от машините и компонентите се изнасят за предприятия в Европейския съюз – 7,4 млрд. лв.

Друго основно перо в българския износ е медта и продукти, направени от метала, като медни катоди. Стойността на този сегмент от експорта надхвърля 4 млрд. лв. на година. При това голяма част от използваната медна руда е родно производство. Тук основните компании са „Асарел-Медет“ и „Дънди прешъс металс Челопеч“.

България е и износител на желязо и стомана и продукти от тях, както на лекарства и други фармацевтични продукти. Във всеки от двата сектора износът възлиза на близо 2 млрд. лв. Стойността на експорта на мебели и осветителни тела е над 1 млрд. лв. Страната произвежда и изнася продукти от стъкло за стотици милиони.

Голямо перо в експорта на страната са минералните масла, горива и подобни продукти, произвеждани основно от рафинерията на руската компания „Лукойл“ в Бургас. През миналата година България е изнесла такива продукти на стойност близо 4,3 млрд. лв.

В същото време този износ е свързан с дефицит във външната търговия на страната на стойност 2 млрд. лв.

И докато руската „Лукойл“ за последните 10 години отчита стабилни печалби, „Лукойл България“, докладва загуби. За 2016 г. руската компания е спечелила 3,5 млрд. долара, въпреки ниските цени на петрола. Консолидираните данни за миналата година още не са публикувани, но за 2015 г. „Лукойл България“ докладва финансова загуба от 122 млн. лева. Компанията не е отчитала печалба и съответно не е плащала данък върху такава в България от 8 години, за които е акумулирала загуби от близо 1,7 млрд. лв.

https://vesti.bg/bulgaria/kakvo-iznasia-bylgariia-6067243
« Последно менување: Март 29, 2017, 03:59:13 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2724
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #1904 на: Март 29, 2017, 08:46:02 »19.03.2017

ВИДЕО

http://www.btv.bg/video/shows/btv-reporterite/videos/btv-reporterite-antichni-drami.html

bTV Репортерите: Антични драми

Сочувана