Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Бугарска економиjа и наука  (Прочитано 458521 пати)

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #915 на: Октомври 02, 2012, 09:26:43 »Черно море - новият Персийски залив

Черно море може да се превърне в новия Персийски залив, ако се окажат верни очакванията на експерти за залежите от газ и нефт в дълбоки води.

100 млрд. куб. м природен газ. Това неофициално и почти срамежливо споменават експерти в проучването за потенциала на блок "Хан Аспарух", който е в дълбочинните води на Черно море.

Високопоставени държавни лица пък вече смятат концесионните възнаграждения. При вариант на цена на газа от по 470 долара за 1000 куб. м и добив от 3 млрд. куб. м на година казват суми от 410 млн. долара на година. А за 30 години това прави над 12 млрд. долара. Отделно за това време България ще ползва газ от местен източник.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1567709
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #916 на: Октомври 02, 2012, 10:35:10 »Откриха голямо газово находище край Плевен

ВИДЕО

http://www.btv.bg/story/126325-Otkriha_golyamo_gazovo_nahodishte_kray_Pleven_(video).html

Американци откриха голямо газово находище край Плевенското село Девенци. Залежите могат да покрият потреблението на природен газ в България за три години, показват предварителните сондажи.

Концесионерът твърди, че е намерил изключително калорично синьо гориво. Освен това Девенци може да се окаже най-голямото газово находище, откривано досега в българските земни недра.

Природният газ е открит тук на повече от 4 хил. м дълбочина. Първият оценъчен сондаж е показал, че около него има около 6 млрд. кубически метра газ с много високо качество.

"Това е много високо калоричен газ, 95% метан, плюс това значително количество кондензат. Същественото е, че това не е само находище като находище, като място, а нова геоложка формация, която е открита в България", отбеляза Едуард Ганделман, президент на американската фирма концесионер.

Експлоатацията на находището може да се започне в средата на следващата година. В момента фирмата се подготвя за тестове. След това предстои втори оценъчен сондаж, след което ще стане ясно какъв точно е запасът на находището. Първите резултати сочат, че то може да се окаже най-голямото в България.

Ресурсите, с които до този момент може да се каже, че разполага находището, всъщност биха били достатъчни за тригодишно цялостно осигуряване нуждите на българската държава с газ, коментира и депутатът от Коалиция за България Румен Петков.

От следващата седмица "Лукойл Нефтохим" Бургас започва изкупуване на добития в Девенци кондензат.

Енергийното министерство препоръча

да започнат незабавни преговори между компанията концесионер и държавния Български енергиен холдинг за условията и цените, по които можем да купуваме газ от Девенци.

Находището все още не оценено напълно от гледна точка на неговия потенциал, обясниха от министерството. Цената на природния газ на този етап не може да бъде конкретизирана и тя зависи от това какви разходи ще бъдат направени за ваденето на газа.

Очаква се газът от Девенци да бъде по-евтин от руското синьо гориво на "Газпром". В момента у нас единственото газово находище в експлоатация е Галата в Черно море. Там залежите на природен газ всеки момент ще бъдат изчерпани и държавата обмисля да го превърне във второ резервно газохранилище след Чирен.

Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #917 на: Октомври 02, 2012, 10:44:37 »1/3 от газа - български до средата на 2013 г.

България ще осигурява 30% от вътрешното си потребление на природен газ от местен добив. Това ще стане факт след средата на 2013 г., когато ще започне добивът на количества от още едно газово находище у нас. Става въпрос за газовото находище Девенеци, което се намира край Ловеч. До края на октомври се очаква Министерският съвет да даде 30-годишна концесия за добив на газ на американската компания „Дайрект петролиум” (Direct Petrolium). Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който посети компресорната станция на „Булгартрансгаз” край Провадия. Очакванията са, че

от Девенци ще се добият между

2 и 10 млрд. куб.м синьо гориво

Цената на този газ ще е 30-40 на сто по-ниска в сравнение с тази на руското гориво, обясни Делян Добрев. Той добави, че Девенци ще осигури още 10% нефтен газ. Така общо българското синьо гориво ще покрива между 25 и 30 на сто от вътрешната ни консумация.

През миналата седмица в дневния ред на кабинета беше включена точка за концесията на Девенци, но впоследствие тя бе оттеглена от икономическото министерство.

„Ако към него включим и газовото хранилище в Чирен, особено след усвояването на капацитета му, евентуална криза на пазара не би се отразила на страната ни”, коментира още Добрев. Той поясни, че за газовото находище в Девенци са минали всички процедури – геоложко и търговско откритие, изготвена е и екооценката. След даването на концесията за добив от Министерския съвет ще започнат инвестициите в производствените сондажи, а освен това трябва да се изгради и 18 км тръба, която да свърже газовото находище край Ловеч с националната преносна система. Министърът изрази оптимизъм, че в средата на следващата година в системата може да започне

да се влива газ от Девенци

Той уточни, че плановете на „Дайрект петролиум” са по-консервативни. Те считат, че първият добив ще е факт в края на 2013 г.

Към момента 85 на сто от вътрешното ни потребление се осигурява от руски газ и 15% от нефтен добив. Местният добив се осъществява от британската компания „Мелроуз ресорсис” от находища край Варна. През 2011 г. в България са потребени 3,354 млрд. куб.м газ, което е с близо 19% повече от 2010 г. Очакванията за 2012 г. са ръстът на употребата на синьо гориво да е около 5 на сто.

Транзитираните през България количества също бележат сериозен ръст през миналата година с близо 24 на сто, до 15,05 млрд. кубика газ. 80% от транзита през наша територия са за Турция, 20 на сто - за Гърция, и под 1% за Македония.

http://www.monitor.bg/article?id=356370

Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #918 на: Октомври 02, 2012, 01:56:20 »

Промяна в структурата на инвестициите в България вижда президентът Росен Плевнелиев.

Той отбеляза това при откриването на нов модерен швейцарски завод в София. Той откри завод на швейцарската компания “Райхле и Де-Марси” за дизайн, производство и сглобяване на фиброоптични компоненти и платформи. Общата инвестиция на проекта е 10 млн. лева, като това не включва покупката на сградата, която струва 8 млн.
България се препозиционира по пътя на инвестициите, отбеляза държавният глава. Ако до 2008 г. в страната се инвестираше предимно в недвижими имоти и финонсиви ресурси, днес това са само 15% от инвестициите.
Останалите 85% са фабрики, машинни технологии, които дават хоризонти за бъдещето, отбеляза Плевнелиев.
Той каза също, че се гордее, че днес в София се открива високотехнологично предприятие на компания от Швейцария, която е най-конкурентната икономика и символ на най-високо качество в света. По този начин, отбеляза Плевнелиев, нашата страна се превръща лека-полека в една малка Швейцария.
"Днес има толкова много въодушевени хора, но най-усмихнатият съм аз, защото това е една фабрика, която е построена по най-високите стандарти за качество", каза президентът Плевнелиев. "Оттук, произведено в България ще се изнася за целия свят. Световен лидер, символ на качество и най-доброто в технологиите за пренос на данни, инвестира в България и 100 млади, интелигентни българи ще получат едно добро бъдеще", изтъкна още държавният глава.
Президентът посочи, че България знае как да се позиционира по пътя на технологиите, и само за една година е успяла да подобри своята конкурентоспособност - стана 12-та, а преди това беше 74-та.

http://www.segabg.com/article.php?id=618323
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #919 на: Октомври 03, 2012, 02:10:40 »ВИДЕО

http://bnt.bg/bg/news/view/49323

Уроците от Чернобил

АЕЦ „Белене" има бъдеще, ако без икономии се инвестира в безопасността.

Това заяви пред ПСН Юлий Андреев - ръководител на спасителната операция след експлозията в Чернобил.

Бившият зам.-директор на съветската служба за атомни аварии „Спецатом" е убеден, че ако причините довели до инцидента в Чернобил са били изследвани до край, катастрофата във Фукушима би могла да бъде избегната.

Юлий Андреев сега живее във Виена, където с българска фирма развива робот за ликвидиране на последствия от атомни аварии.

Когато през 1991-ва в Москва всичко запада, Юлий Андреев е поканен от Австрийската академия на науките. Неговият опит в работата с атомната енергия е безценен.

Той е един от малкото истински експерти по тази тема. Във Виена се среща с българина Иван Тошев, който има фирма за производство на лазерни машини.

Двамата съчетават познанията си и работят сега върху робот, който да измести човека при разчистването на атомни аварии. През 1986 Юлий Андреев ръководи спасителните екипи в Чернобил.


Юлий Андреев, атомен експерт:
„Това, което се случи във Фукушима, много прилича на това, което се случи в Чернобил. В първите дни и в Чернобил, и във Фукушима липсваше достатъчно квалифицирано ръководство по отстраняване на аварията. Това, разбира се, даде отражение върху последствията. Самият инцидент и този в Чернобил се случи, защото не се обръщаше достатъчно внимание на безопасността. А отговорните за това надзорни служби зависеха от същото министерство, което отговаря за развитието на атомната енергия."

В обвързването на регулаторите и ядрената промишленост Юлий Андреев вижда основният проблем в експлоатирането на атомни централи. Той е убеден, че контролните органи по сигурността трябва да бъдат независими.

Юлий Андреев, атомен експерт:
„Съвременните технологии позволяват осигуряването на сеизмична стабилност. Ако България почне да строи централа в земетръсна зона, преди всичко трябва да утвърди контролните органи, така че да бъдат независими. Сигурността срещу земетресения се гарантира от специални устройства. Това обаче струва пари, нищо не се давам даром."

Руският експерт не желае да говори за последствията върху здравето му след многократното облъчване с радиация, на която е бил подложен. Показва обаче едниствените снимки, с които разполага по време на аврията в Чернобил.

Тази е запечатала войници при почистване следите от експлозията. Заради огромните нива на радиация всеки от тях е ринал чакъл само в продължение на 30 сек.

Понеже е наясно, че за момента без човешка сила ликвидирането на атомна авария е невъзмножно, със своите български партньори той разработва робот, който да отмени хората.

Иван Тошев, мениджър на „Дженъръл лазер":
„Изключителната полза от една такава технология е, че човек би имал ясна представа за това, какво става, как става, по какъв начин става в момент на авария и би предприел точни и концентрирани действия, а не просто да опитва пет неща и може би едното от тях да е правилното."


Ако Юлий Андреев и българската фирма със седалище във Виена намерят средства, могат да завършат своя проект за срок година и половина.

.
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #920 на: Октомври 03, 2012, 03:16:27 »

Софтуерната индустрия с 6% ръст
Въпреки високите за България заплати, секторът страда от дефицит на квалифицирани кадри

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/10/02/1918353_softuernata_industriia_s_6_rust/

Цитат
Ръстът на приходите в сектора се отразява положително и на броя заети работни места. През 2011 г. бройката заети в технологичните компании, отговорили на запитването, е нараснала с 10% спрямо 2009 г. Очакванията на половината от участниците в анкетата са за ново увеличение с 10% през 2012 г. Наблюдава се и нарастване на средната работна заплата, като през изминалата година тя достига 2388 лв., или с 9% повече от предходната. Според БАСКОМ служителите в софтуерната индустрия са едни от най-добре платените професии в страната. Независимо от добрите доходи и условия на работа в сектора от БАСКОМ твърдят, че се затвърждава тенденцията за недостиг на добре подготвени кадри. Според данните на браншовата организация средно във всяка от компаниите има по осем незаети работни места. Като цяло за запълване на отворена позиция са необходими средно около два месеца.
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #921 на: Октомври 04, 2012, 08:42:15 »Двата работещи блока на АЕЦ "Козлодуй" издържаха стрес теста на Европейската комисия и са посочени в доклада й като пример за надеждни реактори в Европа. "Така например центровете за авариен контрол над всички реактори във Финландия, Германия, Унгария, Швеция, Словения, Литва, България и Украйна са добре подготвени за действия срещу рискове от радиоактивност и природни бедствия", пише в документа, с който в. "Сега" разполага. В останалите държави, включително и във Франция, която е лидер в ЕС по ядрена енергетика, центровете за авариен контрол се нуждаят от подобрение, посочват специалистите, извършили проверки във всичките 134 реактора, работещи в 68 АЕЦ в Европа.

За "Козлодуй" все пак се препоръчва отново да се прецени сеизмичният риск в района, както и възможната комбинация на природни бедствия. България е посъветвана също да изгради център за управление на кризисни ситуации извън централата и да подсигури допълнително системите за аварийно електрозахранване и за доставка на вода за охлаждане.

http://www.segabg.com/index.php?iid=10936&sid=16
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #922 на: Октомври 04, 2012, 09:15:27 »ВИДЕО
http://bnt.bg/bg/news/view/86102/prezidentyt_vrychi_nagradite_djon_atanasov

Президентът връчи наградите "Джон Атанасов"

Президентът Плевнелиев продължавата традицията с награди на името на Джон Атанасов, с които да бъдат отличавани млади български изследователи в сферата на информационните технологии.

Носител на голямата награда тази година е Димитър Жечев, който се занимава с криптография и информационна сигурност. Той работи в Швейцария, бакалавър от Харвард, съавтор на два патента. Амбициран е да създаде Център по криптография у нас. Новото тази година е, че с грамоти "Джон Атанасов" бяха отличени специалисти, които работят за прилагане на научни постижения в практиката. Първите наградени са Ивелина Стоянова и Иван Димов. За отлично представяне на международни олимпиади по информатика отличени бяха Димитър Вулджев, Йордан Чапъров и техните преподаватели.
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #923 на: Октомври 05, 2012, 08:43:12 »Интервю на българският президент Росен Плевнелиев за The Wall Streer Journal

ВИДЕО

http://live.wsj.com/video/bulgarian-pres-plevneliev-new-business-plan/DF2A77AD-B2C7-4AB4-BE5D-69D2285760A5.html#!DF2A77AD-B2C7-4AB4-BE5D-69D2285760A5
« Последно менување: Октомври 05, 2012, 08:57:16 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #924 на: Октомври 05, 2012, 08:53:33 »ВИДЕО

http://bnt.bg/bg/news/view/85713

http://bnt.bg/bg/news/view/64882/sergej_stanishev_predsedatel_na_pes_tozi_post_e_visoka_ocenka_za_mojata_partija

Сергей Станишев е председател на ПЕС / Първият източноевропеец

Лидерът на БСП Сергей Станишев е новият председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той ще заема ръководния пост през следващите две години и половина, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Брюксел Диана Тушева.
Станишев получи 91.3% от делегатите на Конгреса на партията в белгийската столица. След избора си председателят на ПЕС, заяви че ще доведе до успешен край европейската кампания срещу младежката безработица и кампанията за въвеждане на европейско и национално ниво на младежка гаранция, за да може млад човек след завършване на образованието си да получи шанс за работа или шанс за преквалификация.
На въпрос на БГНЕС какъв ще е неговият критерии за резултат от кампанията срещу младежката безработица, Станишев заяви: През април тази година започнахме кампанията и оттогава досега постигнахме следното – на последния европейски съвет нашата идея е описана с решенията. В няколко държави на ЕС, в които социалистите участват в управлението или са управляващи и започват такива програми. Във Франция, например, тя е за нови 100 хиляди работни места за млади хора с ниска квалификация, същото се прави в Белгия, въвежда се и в Люксембург до края на годината, изброй Станишев. Станишев заяви своята ясна амбиция - "заедно с всички вас да постигнем нашата цел – през 2014 година да спечелим европейските избори и да предоставим една истинска промяна на Европа, промяна, която ще работи за гражданите на Европа". "Смятам, че ЕНП никога няма да има президент от държава като моята – от източните държави от ЕС", добави Станишев.
След избра на Станишев председателят на ЕП Мартин Шулц каза, че е горд от решението. Шулц отбеляза, че изборът на Станишев доказва, че европейските социалисти гледат на Европа като на един континент и приемат всички по един и същи начин. Председателят на ЕП сподели, че всички българи, с които се е срещал са му казвали, че са горди, защото един от тях ръководи европейските социалисти. Шулц изтъкна, че по време на последния Европейски съвет дори Бойко Борисов е коментирал, че това е добър сигнал. Шулц каза още, че голяма стъпка за ПЕС ще бъде общата кандидатура на европейските социалисти за председател на ЕК.
Преди избора самият Сергей Станишев заяви, че трябва да използваме ЕИБ да се подсили, а многогодишната финансова рамка да се използва за растеж и социална подкрепа, посочи той. Станишев подчерта, че трябва да се говори в по-голяма степен за социално уязвимите групи от хора. За да постигнем идеите си имаме нужда от политическа сила, за да защитим и опазим демокрацията, категоричен бе той. /БГНЕС /

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5167331
« Последно менување: Октомври 07, 2012, 02:46:42 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #925 на: Октомври 07, 2012, 02:38:52 »4 иновативни приложения представиха студентите от Лабораторията за иновации на Мтел в ТУ – София

Лабораторията на М-Тел в ТУ - София ще продължи да работи и през тази учебна година, като в нея могат да участват студенти и докторанти и от други ВУЗ

Мултисензорна мрежа за интелигентно отдалечено управление на дома и домакинските електроуреди, образователна игра за деца, дистанционно наблюдение за диабетици и обмен на електронни визитки са четирите иновативни проекта, разработени от студенти от Техническия университет в София, участвали в Лабораторията за иновации на Мтел.
 
Готовите прототипи бяха представени пред журналисти и представители на университета. Самите проекти са разработени по теми, зададени от Мобилтел, които тази година са били телемедицина, игри и приложения, комуникация между машини и интернет на бъдещето. Студентите, които са ги реализирали, са избрани през миналата година след конкурс, каза Цветелина Тенева, генерален мениджър на Бизнес институтът за предприемачи на Cisco, който е партньор по проекта

http://computerworld.bg/41610_4_inovativni_prilozheniya_predstaviha_studentite_ot_laboratoriyata_za_inovacii_na_mtel_v_tu__sofiya/
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #926 на: Октомври 08, 2012, 08:12:28 »


ВИДЕО

http://bnt.bg/bg/news/view/86331

Най-големият круизен кораб акостира в Несебър

Един от най-големите круизни кораби в света за пръв път влиза в акваторията на Черно Море. Дългият 300 метра „Куин Елизабет” тази сутрин пусна котва на рейда пред Несебър. В огромният лайнер пътуват 2200 туристи.

Престоят край български бряг е само 7 часа, след което продължават към Истанбул. Това е първият круиз от такъв ранг, който пристига в български води, казаха от фирмата-чартьор. След като идното лято новият пътнически терминал в пристанище Бургас влезе в експлоатация, България ще стане редовна спирка за големите пасажерски лайнери. Досега техните визити бяха инцидентни, заради невъзможността подобни гиганти да застанат на кей. В осемстотинчленния екипаж на „Куин Елизабет” има и 8 български моряци и офицери.
« Последно менување: Октомври 08, 2012, 08:18:32 veritas »
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #927 на: Октомври 09, 2012, 07:34:19 »Швейцарският гигант „Джонсън Електрик“ прояви интерес към България

Швейцарският гигант „Джонсън Електрик“, който произвежда части за автомобили, медицинско оборудване, камери, оптично оборудване  и др. е проявил инвестиционен интерес към България, научи klassa.bg.
Представители на „Джонсън Електрик“, който има центрове в Хон Конг, Швейцария, Германия, Италия, Израел, Япония, Великобритания, САЩ и др. , са били на посещение у нас в края на миналата седмица, за да оглеждат терени.
Предварителните намерения на корпорацията, която през миналата финансова година е реализирала продажби за  над 2 милиарда щатски долара, както става ясно от сайта им, са да се осигури работа на 2 хиляди души у нас.   От Министерството на икономиката обаче отказаха коментар пред klassa.bg. с мотива, че не могат  да дават информация за инвестиционни намерения.
В сайта на „Джонсън Електрик“ пише, че концернът осигурява работа на 38 хиляди души в 23 държави. А продажбите им за миналата финансова година са нараснали с 2% в сравнение с предходната. „Джонсън Електрик“ е създадена през 1953 година, а генерален мениджър е Лорънт Кардън. Дистрибутор за продуктите им у нас е фирма Фарнел.
Ако инвестиционното намерение на „Джонсън Електрик“ се потвърди, това ще втората голяма високотехнологична инвестиция от Швейцария у нас.  На 2 октомври президентът Росен Плевнелиев откри новият завод на швейцарската компания “Райхле и Де-Марси” за дизайн, производство и сглобяване на фиброоптични компоненти и платформи в София. Тогава той заяви, че се гордее, че „ именно Швейцария, държавата символ на най-високо качество, е избрала България“. Общата инвестиция във високотехнологичното предприятие за оптични и медни компоненти на “Райхле и Де-Марси” възлиза на 9,7 млн. лева., като в тази цифра не е включена сумата от около 8 млн. лв. за закупуване на сградата на предприятието, която се намира в столичния квартал „Хаджи Димитър“. 

http://www.klassa.bg/news/Read/article/213064_%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%82+%E2%80%9E%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD+%D0%95%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA%E2%80%9C+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #928 на: Октомври 09, 2012, 07:41:15 »Промишленото производство нараства с 2 на сто

През август 2012 г. календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира ръст от 2.0% спрямо съответния месец на 2011 година.Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 1.0% в сравнение с юли 2012 г.,  сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени в понеделник.
През август 2012 г. спрямо предходния месец е регистрирано увеличение в преработващата промишленост - с 1.1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ и в добивната промишленост е отчетено намаление от 0.7%, сочат  предварителни данни на НСИ.
По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 22.7%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 6.2%, и при производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 5.7%. Спад е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 18.5%, производството на основни метали - с 13.2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 11.7%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 6.2%.
На годишна база увеличение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в добивната промишленост - с 4.5%, преработващата промишленост - с 2.5%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.3%.
Оборотът през август 2012 г. спрямо предходния месец нараства в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.5%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0.4%. Оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, е с 0.9% над равнището на същия месец от предходната година. Същия месец  оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени запазва равнището си от предходния месец.
Същевременно по-съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 4.0%, и с по 1.5% в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита.
Спрямо същия месец на 2011 г. оборотът нараства в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5.8%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 5.4%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 4.9%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.5%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 2.5%. Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 11.0%.

http://www.klassa.bg/news/Read/article/213026_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D1%81+2+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%BE

Сочувана

veritas

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 2725
  • Погледај го Профилот
Одг: Бугарска економиjа и наука
« Одговори #929 на: Октомври 09, 2012, 07:44:36 »Финансовото богатство на домакинствата е нараснало с 12 %

Финансовото богатство на домакинствата нараства с 12% на годишна база до близо 41.8 милиарда лева в края на юни 2012 г. Това става ясно от последния тримесечен анализ за богатството и дълга на домакинствата в България, подготвен от анализаторския екип на УниКредит Булбанк. Увеличаването на финансовите активи с около 945 млн. лв. през второто тримесечие беше движено основно от банковите депозити. Спестяванията на домакинствата в банките са набъбнали с 14% за една година, като към 30 юни възлизат на 32.4 млрд. лв.
Спестяванията в пенсионните фондове се увеличиха със 196 млн. лв. през второто тримесечие, благодарение на задължителните вноски, и достигнаха малко над 5 млрд. лв. Животозастрахователните резерви отново допринесоха за ръста в богатството на домакинството. Те достигнаха 628 млн. лв., което е повишение от близо 14% за една година.
В неблагоприятна посока се развиха отново инвестициите пряко свързани с местния финансов пазар. Вложенията в акции намаляха със 140 млн. лв., а в дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) – с 21 млн. лв.
Общото нетно богатство на домакинствата към 30 юни 2012 г. възлиза на 229 млрд. лв. За сравнение преди година стойността му е била почти същата, но въпреки това за второ поредно тримесечие се отчита ръст. Това се дължи на по-бързия ръст на финансовите активи в сравнение със спада в жилищните имоти.
Общият обем на ипотечните кредити е намалял с 0.5% на годишна база през второто тримесечие на тази година до над 9.3 млрд. лв. Изтеглените ипотечни заеми от небанкови финансови институции се свиват с 12% до 566 млн. лв. към края на юни 2012 г. С близо 27 млн. лв. са намалели и кредитите с ипотеки от банки за последната година. Към края на второто тримесечие техният обем се равнява на 8.8 млрд. лв.

http://www.klassa.bg/news/Read/article/213033_%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D1%81+12+%25
Сочувана