Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: 24 Май - Празник на славянската писменост, на българската просвета и култура  (Прочитано 6240 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

24 Май - Празник на славянската писменост, на българската просвета и култура
от Борис Димитров

... че и ний сме дали нещо на светът
и на вси славоне книги да четат.

Иван Вазов

24 Май е празник на славянската писменост, на българската просвета и култура. Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история - 158 години.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище `Св. Св. Кирил и Методий` в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост. През 1857 година този празник на Св. Св. Кирил и Методий започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен, и Лом. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров - това е общият църковен празник на двамата светии.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методи датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на Св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий - на 6 април (дните на тяхната смърт). Светият Всеруский Синод по повод празнуването хилядогодишнината на Моравската мисия на Св. Св. Кирил и Методий взема следното решение: `За спомен на хилядолетието, откакто първоначално бе осветен нашия бащин език чрез Евангелието и Христовата вяра, да се установи ежегодно, започвайки от тази 1863 г. 11 май, като църковен празник на преподобните Кирил и Методий!` След това празникът се чества във всички православни славянски страни.

Общият празник на Св.св. Кирил и Методий се чества от българската църква и през следващите векове, а през Възраждането се превръща и в училищен празник на буквите, създадени от Кирил и Методий. Това тържество, изразявящо духовните въжделения на българите за църковна независимост, просвещение и националновъздигане. Празникът на Св. Св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането не само в българските земи, но и зад граница - сред възрожденската ни имиграция в Румъния и Русия, сред българските студенти в чужбина, сред българите, заточени в Диарбекир. Възторженото честване от всички българи на празника на светите братя Кирил и Методий е свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, за национално самоопределение и бързо икономическо и културно възмогване.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на всеучилищния химн, познат на всеки българин с първия си стих `Върви, народе възродени`. Химнът е озаглавен `Химъ на Св.св. Кирилъ и Методи` и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. Ето първите два куплета от оригинала на химна с нормите на тогавашния правопис:Днес 11 май се чества като църковен празник на светите братя Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, българската просвета и култура.

24 май като празник на славянската писменост и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва днес и извън България - в Русия той се чества за първи път през 1986 г. По инициатива на мурманския писател Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има паметник на Св. Св. Кирил и Методий.

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички духовната област.

Безспорен факт е, че Константин-Кирил Философ създава азбуката и първите преводи на богослужебните книги на славянски език. Един обаче от най-интересните и нееднозначно решени въпроси е създаването в относително кратък период на две славянски азбуки - глаголицата и кирилицата. Не съществува и абсолютно единна позиция по въпроса, коя от тях е създадена от Константин-Кирил.

Кирилицата е хронологически втора по своята поява според по-разпространената от двете хипотези относно авторството на двете азбуки. Звуково и графически тя се базира на гръцкия унциал. Според тази хипотеза неин създател е Климент Охридски като ученик на Константин-Кирил, като в знак на почит към учителя си Климент нарича азбуката на негово име. Преобладаващата част от учените свързват авторството на глаголицата с Константин-Кирил. Тя отговаря на звуковия състав на българския език, има оригинална графика и някои изследователи сочат, че начертаването на буквите следва т.нар. златно сечение (отношението на малката страна е както отношението на голямата към цялото). Между глаголицата и кирилицата съществува известна приемственост, но и съществени различия. Кирилицата измества бързо глаголицата най-напред в Източна България и най-вече в столицата Преслав. В Охридската школа (Западна България) тя има по-широко разпространение и се използва по-дълго. В някои манастири по адриатическото крайбрежие на Хърватско глаголицата се използва като тайнопис чак до XIX б.

Според втората хипотеза Константи-Кирил Философ е автор и на двете азбуки, което от своя страна води до допускането, че той два пъти е превеждал основните богослужебни книги: през 855 г. Създава кирилицата чрез известно пригаждане на гръцкото писмо за нуждите на славянската реч, като след това превежда и богослужебните книги за нуждите на българките славяни по поречието на р. Брегалница (в североизточна Македония), а през 862-863 г. Създава глаголицата и преписва преведените преди това книги, като основната цел е да придаде общохристиянски характер на мисията си във Великоморавия.

Днес на кирилица пишат не само българите, но и сърбите, черногорците, руснаците, украинците, белорусите, както и още много не славянски народи от бившия Съветски съюз, а също и монголците - общо приблизително около 200 милиона души.

Делото на Кирил и Методий бива продължено от техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава, които, идвайки в България, намират подкрепа за своето дело от българския цар Борис I. Всеки от петимата ученици има свой църковен празник, като освен това честваме общия църковен празник на двамата първоучители Кирил и Методий и петимата техни ученици всяка година на 27 юли. Празникът се нарича Свети Седмочисленици. В едноименната софийска църква като безценна реликва се пази част от ръката на Св. Климент.

За Светите братя Кирил и Методий и тяхното дело:

Тропар на светите Братя

Яко Апостолом единонравни и словенских стран учителите Кирилле и Методие Богомудрии, Владико всех молите, вся язика словенския утвердити в Православии и единомислии, умирити мир и спати души наша...

Из Житието на Св. Константин-Кирил Философ

Когато Философът беше във Венеция, епископи, попове и черноризци налетяха на него като врани на сокол и подигнаха триезичната ерес, говорейки:

- Човече, кажи ни, как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Тях не е изнамерил по-рано никой друг: нито апостолите, нито римския папа, нито Григорий Богослов, нито и Йероним, нито Августин? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския.

Философът им отговори:

- Бог не изпраща ли дъжд еднакво на всички? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате всички други народи и племена да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та той не може да даде всичко това, или завистлив, та не желае? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със своя език...

Черноризец Храбър (IX-X в.)
Из `За буквите`

И така, изпърво славяните нямаха книги, но с черти и резки четяха и гадаеха, бидейки още езичници.....

Подир това човеколючивият Бог: Смили се над славянския род, та му изпрати Св. Константин Философ, наречен Кирил, мъж праведен и истинолюбив, който им сътвори тридесет и осем букви...

А славянските книги сам Константин, наречен Кирил, и буквите сътвори, и книгите преведе за малко години, а онези мнозина, седем души, за много години техните букви наредиха, а седемдесет души направиха превода. За това славянските букви са много по-свети и повече за почит, защото свет мъж ги е сътворил, а гръцките - елини езичници.

Д-р В. Сл. Киселков
Из `Трям за българските апостоли. Славянските първоучители`

Велико и свято е делото на Кирил и Методий, обаче, не само поради благодатните си последици за нас и за славянството изобщо; велико е то и като личен подвиг, какъвто нему равен, невъзможно е да се намери в историята на народите.

Проф. Георги Бакалов
Из `Старобългарската писменост и европейската култура`

Създаването на първообразната глаголическа азбука и възникналата поради нея писменост е не само пробив в трипластовата броня на европейската рутинна традиция. Сътворената от светите Братя азбука е езиков феномен с премислена структура и ясна филологическа концепция. Тя е най-значимият факт в културната събитийност на деветия век, защото формира един литературен език на народна основа. 38-те буквени знака изразяват силабиката на славяноезичната реч до най-малките й нюанси. С това се конституира наличието на едно фонетично езиково богатство, което без типичните си изразни средства би загубило специфичното си звучение.
Сочувана

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум

                       Всички наричаме този празник най-светлия, най-обичания – Празника на славянската писменост и култура. Това е денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация. Българското слово от древни времена има своята писменост, своя знак върху културното минало, настояще и бъдеще на света.
Но това е обобщеният знак на преклонение пред делото на братята Кирил и Методий, техните ученици и поколенията след тях писмовници, оставили следи в културната история на България и оттам на целия славянски свят.
Но 24 май е и личен празник за всеки един от нас – от спомена за първата научена буквичка до книгата, която за първи път ни е развълнувала и сме се преклонили пред таланта. Кирилицата е вече сред официалните езици на Европейския съюз, но дали красивият български е жив във всекидневието ни? И дали оставаме в цялостното си битие почтени към българския език и културата си? Риторични въпроси и повод за размисъл в Деня на писмеността и културата – 24 май.
"Върви народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, ти чест и слава поднови", са думи, които всеки българин знае от момента на пристъпването на училищния праг. Думи, които често пъти изговаряме наизуст без дори да се замислим за смисъла и гордостта, които носят. Пеем химна на братята Кирил и Методий, независимо дали сме първолаци или техните баби и дядовци. Защото 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Достойнство, защото на този ден честваме азбуката, която сме дали на света. Даваща самочувствие, образованост и културна независимост на "вси славяни". Традиция - най-дълго празнуваният ни празник в историята - вече повече от 200 години. Духовност - празник не на политици и военни, а на културата и науката. На хората, градящи устоите на нацията, на хората даващи ни идентичност и на тези, които възпитават поколенията след нас. В този ден се прекланяме и пред родителите си, които първи са ни прочели приказка, спомняме си учителите си, които пренебрегваме в годините. Припомняме си и самите себе си, като малки ученици пред прага на откритието какъв невероятен свят ни откриват буквите, нашите букви.
Светският празник за Св. Св.Кирил и Методий, който се развива като забележително българско явление, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата Свети братя, припомня БГНЕС. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов. След Освобождението 11 май става всеучилищен празник на славянските първоучители. Тогава възниква и идеята за празничен химн. В Русе, през 1892 г. Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва химна "Върви народе възродени". През май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста. С въвеждането на григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и църква, се чества на един ден - 24 май.
Денят на Св. Св. Кирил и Методий е един от първите официални празници на възродената българска държава, превърнал се в празник на цялостния духовен живот. Във всекидневието ни, белязано от противоречивите изживявания на прехода, ако ни липсва нещо най-силно, понякога дори до болезненост това е именно духовността и ценностите, които движат напред.
Но, ако има ден, който обединява, това е този ден – 24 май. Честит празник! http://dnes.dir.bg/2009/05/24/news4497555.html
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

kota1050

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 58
  • Погледај го ПрофилотСкопие, 1941. Празникът На Светите братя Кирил и Методий
Сочувана

kota1050

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 58
  • Погледај го Профилот БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

Език свещен на моите деди
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, и нашите, във хор,
отрекоха те, о, език страдални! ...

                                       Иван ВазовСочувана

betina

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 240
  • Погледај го Профилот
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

24 май - ден на духовното единство от Охрид до Черно море
http://bg.altermedia.info/2009/05/26/24
 
Цитат
Всяка година на 11 май, в стар стил, разпокъсаните от Берлинския договор български земи от Черно море до Охридското езеро се превръщали в едно цяло - в една държава на духа, изградена чрез общата почит към първоучителите.
« Последно менување: Мај 31, 2009, 05:51:56 ohrid1941 »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Eks

 • Newbie
 • *
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5
  • Погледај го Профилот
Сочувана

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот

„Аз съм българче” на Иван Вазов прозвуча в Рим пред премиерите Бойко Борисов и Силвио Берлускони

Стихотворението „Аз съм българче” на Иван Вазов прозвуча на български език в Рим, на официалната церемония по откриването на паметник на Иван Вазов, предаде специалният пратеник на Агенция "Фокус" Денка Кацарска.
Изпълни го малката Наталия от Рим (на снимката), в присъствието на двамата премиери на България и Италия Бойко Борисов и Силвио Берлускони, кметовете на София и Рим Йорданка Фандъкова и Джани Алемано, министрите Божидар Димитров, Вежди Рашидов, десетки българи от различни краища на Италия. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан благослови присъстващите и ги поздрави с днешния празник – деня на Свети Свети Константин и Елена.
Радвам се, че моят приятел г-н Берлускони дойде на нашето тържество, заедно с кметовете на Рим и София. Благодаря на кмета на Рим, че преди две години беше една мечта и една идея на това прекрасно място да има паметник на Иван Вазов. Само за две години имаме паметник на най-големия писател Иван Вазов, наред с всички останали паметници тук, каза Бойко Борисов. На 13 юни в София, за което имаме потвърждение и на г-н Берлускони, и на кмета на Рим, ще открием паметника на техния герой – Гарибалди, каза Борисов.
Италианският премиер Силвио Берлускони заяви – днес имахме възможност да се срещнем, както винаги срещата ни беше сърдечна, и говорихме по много теми. Заедно сме с българския министър-председател в Европейската народна партия, както и в рамките на Европейския съюз. Сега се намираме и тук, в това място на културата и традицията с откриването на паметника на най-великия български поет. Мисля, че това е поредното доказателство и знак да си сътрудничим, да поддържаме своите приятелски взаимоотношения и да ги развиваме все повече. Както спомена българският министър-председател, който предизвести моето присъствие на 13 юни в София при откриването на паметника на Гарибалди, аз го потвърждавам, благодаря, каза италианският премиер Силвио Берлускони.

http://focus-news.net/?id=h3012
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот

Некоја симболична дешавка БККС ке праи ли?
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го ПрофилотМакедонска делегација на аудиенција кај Папата

Делегација на Република Македонија предводена од претседателот на Собранието Трајко Вељаноски, во рамките на традиционалната манифестација „Македонија во чест на Свети Кирил”, денеска ќе има аудиенција кај папата Бенедикт 16.

Вељаноски и членовите на делегацијата, како што е најавено, ќе се сретнат и со државниот секретар на Светата Столица, кардиналот Тарчисио Бертоне.

Делегацијата на 24 мај ќе учествува на молебен на гробот на Свети Кирил во базиликата „Сан Клементе“ во Рим.

Претседателот на Собранието Трајко Вељаноски во рамките на посетата на Рим на 25 мај ќе оствари средба и со претседателот на италијанскиот Парламент

http://www.makfax.com.mk/#108249


Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI благослови българския народ и лично премиера Бойко Борисов

Рим. Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI благослови българския народ и лично премиера Бойко Борисов, предаде специалният пратеник на Агенция “Фокус” Денка Кацарска. Кирил и Методий са помогнали за християнизирането на България, каза Светият отец на аудиенцията. Светият отец получи като подарък маска на Бетовен, дело на Вежди Рашидов, снимка на Католическата църква в град Раковски, който е с многобройно католическо население. Негово Светейшество произнесе реч на италиански език, в която акцентира върху делото на Светите братя Кирил и Методий. Те имат голям принос за оформяне на духовното и хуманното лице на българския народ, се казва в нея. Пожелавам нашата среща да засили и задълбочи братството с българския народ. Вие, г-н премиер министър сте благословен, и нека тази благословия стигне чрез вас и до целия български народ, каза Бенедикт XVI.
Премиерът Борисов каза на Негово Светейшество, че от тази година българското правителство е обявило Разпети Петък за неработен ден.
« Последно менување: Мај 22, 2010, 03:22:42 Daskal »
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

александър

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 214
  • Погледај го Профилот

Айде, пак глупостите и измислиците на панславизма ,ще превземат форума. ???За  каква славянска писменост бръщолевите ,та чак се превъзнасяте мислейки ,че като използвате термина измислицата “славянска писменост“ вършите някакво патриотично дело.
Какво са създали Църко и Страхота и дали са били гърци или българи в случая  няма никакво значение , защото писменноста на която пишем и в момента няма , ама няма нищо общо с тях , освен в болните мозъци на панслависките фантазьори.

писменоста на Църко и Страхота така наречената глаголица.


Това на което пишем в момента ,така наречената по незнам какви причини “кирилица“е българска писменост и никаква друга.Това е писменост създадена в държавата България, по поръка на българския владетел, за да обслужва българското население и българските национални интереси ,от където следва ,че писменоста е българска .Не славянска или някаква друга ,а БЪЛГАРСКА.

24 Май - Празник на българската писменост и култура.
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Папа Бенедикт ХVІ благослови българитеЦитат
Премиерът Бойко Борисов се срещна с Негово Светейшество Папа Бенедикт ХVІ във Ватикана. Гостът бе посрещнат в двора „Сан Дамазо” от представителна гвардейска рота на Ватикана.

Борисов разговоря на четири очи със светия отец в частната библиотека на Папа Бенедикт ХVІ. Негово Светейшество благослови българския народ и лично премиера Борисов. Той изтъкна, че Кирил и Методий са помогнали за християнизирането на България.

http://frognews.bg/news_23704/Papa_Benedikt_HV%D0%86_blagoslovi_balgarite/
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Забравени страници от българската литература: Отпразнуването на всенародния ден на българските просветители Св. Кирил и Методий

23 май 2010 | 09:00 | Агенция "Фокус"

Агенция “Фокус” публикува поредица Забравени страници от българската литература. В тях читателите ще намерят истински шедьоври на известни български писатели, малко известни или не публикувани.

Сп. Художествена седмица, № 17, София, 14 май 1916 г.

Отпразнуването на всенародния ден на българските просветители Св. Кирил и Методий

По случай празника на българските просветители Св. Кирил и Методий, който ще се чества на 24 май т.г., министерството на Народното Просвещение е изпратило до г.г. директорите на училищата в стара България и новоосвободените земи следното бележито окръжно за значението и начина на празнуването на този всенароден ден:

„Българските просветители Св. Кирил и Методий през течение на вековете, през дни на добруване и нещастия за българския народ, са вдъхновявали българина чрез своите светли образи, окриляли са неговия дух и винаги са го насочвали към заветните мечти на неговите деди. В образите на светите братя българинът е олицетворявал своя върховен идеал, водеща към творческа народна дейност. Нещо повече, образите на българските просветители са служили и като обединителен символ за българската народност: дето и да са се намирали нашите сънародници – българите, - образите на Св. Кирил и Методий българите са се чувствали в дълбочините на своята душа като истински българи и от това са добивали подтик и подем към нов живот, към нова дейност. Идеалът на българите, следователно никога не е крил в себе си користна цел, никога той не е излизал из пределите на българската народност, на българското отечество. За това тоя идеал, винаги тъй чист и светъл, е зрял и крепнел в душата на българите през течение на вековете и му е шепнел и внушавал само едно: обединение на нашата народност върху родната нам земя, завещана нам от дедите ни, и закрепване и засилване творческата просветна дейност на българина, завещана нам от Св. Кирил и Методий.
Днес, когато след славните подвизи на необикновения и вдъхновен, български героизъм на нашата родна войска, за пръв път ни предстои да празнуваме празника на българските просветители в пределите на обединеното наше отечество, от Дунав до Бяло море и от Черно море до Морава, Шар и Охрид, отдъхвайки си с облекчение след окончателното сриване на позорното робство, да въздадем благодарност Богу и да възхвалим и прославим паметта на българските просветители със същите ония сърдечни, задушевни чувства, с каквито винаги сме посрещали тоя светъл, върховен празник на целокупния български народ. Нека гласът на хилядите студенти и ученици, размесен с оня на населението, се възнесе в благодарност и прослава към паметта на светите братя, нека тая прослава прозвучи като вдъхновена молитва, като тържествен победен химн на длъж и на шир по нашето обединено отечество”.

По нататък се нарежда празнуването да стане на 24 май по Григориянския календар, като с подобающи за случая речи, шествия с студентите и учениците, на чело с техните преподаватели, с музики и знамена, се манифестират ония чувства на българина, които той е хранил винаги към светлата памет на своите просветители. Краят на окръж. се завършва: в тоя върховен тържествен ден не трябва да се забравя и възвишената роля на нашата родна войска, нейната безгранична самопожертвувателност в борбата за възтържествуването на българския идеал. Ето защо свещен дълг ни се налага да отдадем ней заслужената дан, като с възторжени слова, шествия и пр. се почете паметта на падналите за родината синове на България, както и да се възхвалят и чествуват живите за техните геройски дела пред олтара на отечеството.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Премиерът Бойко Борисов ще поднесе венец пред българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре”

23 май 2010 | 07:00 | Агенция "Фокус"

Рим. Днес е третият ден от официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Италия. В неделя българският премиер и водената от него делегация ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре”. Там ще бъде поднесен венец на българската плоча в прочутата базилика, където славянските книги са получили официално признание. Премиерът ще посети и църквата „Сан Винченцо и Анастазио”, предоставена от покойния вече папа Йоан Павел ІІ за служение на Българската православна църква. В нея българският премиер ще се срещне с представители на българската църковна общност в Рим.

Агенция “Фокус” припомня:
Базиликата „Санта Мария Маджоре” е една от четирите главни базилики в Рим. Тук за първи път са осветени славянските православни книги и славянският език е обявен за литургичен. В тази известна римска църква се намира паметна плоча на Св. св. Кирил и Методий. Първоначалното здание на църквата е построено през IV век на хълма Есквилий. Базиликата се е наричала „Санта Мария делла Неве” (от итал. neve – сняг). Според преданието през лятото на 352 г. там, където се намира сега храма неочаквано завалял сняг и папа Либерий начертал в снега кръг, и така начертал периметъра на бъдещата базилика.
Църквата „Санта Мария Маджоре” е завършена изцяло през 432 - 440 г. по времето на папа Сикст III в навечерието на Ефеският събор. В този и вид тя просъществува до XIII век, като по-късно при папа Евгений III е издигнат портик, пред главния вход на храма. В края на XIII век папа Николай IV църквата претърпява още обновления, а през XVIII век при Климент Х базиликата придобива онази фасада и външен вид, с които е известна и до ден днешен. Архитект на последния проект по оформлението на църквата „Санта Мария Маджоре” е Фердинандо Фуга.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !