Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Резолуција на Европскиот парламент  (Прочитано 15922 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #15 на: Април 07, 2011, 12:38:09 »

Утрински весник, 7 април 2011
ЕП се премисли за „македонскиот“

http://utrinski.com.mk/?ItemID=EB89E0784C78C24F8E34F55D1851DAAD

Цитат
Зошто ЕП го брише зборот „македонски“ вчера за Дојче веле објаснуваше самиот Вигенин, кој, иако како бугарски парламентарец има политички интерес околу именувањето на јазикот, реално само го проследи барањето на двете групи. Тој го оправдува тоа со нерешеното прашање за името, како и со се' уште отворените и нерешените прашања со соседите, посебно со Бугарија. Имено, во резолуцијата се бара да се заштитат бугарските културно-историски обележја во Македонија, исто како и да се работи на заедничко изучување на историјата.

„Тоа е веќе прашање на кое ми е тешко да одговорам. Вие знаете какви се двоумењата околу употребата на името. Мојата држава го призна уставното име на земјата, но прашањето за јазикот останува, исто како и за името на државата. И ова прашање многу брзо ќе си го најде соодветното решение. Впрочем, во извештајот се спомнати некои прашања, кои се' уште се отворени со другите соседни земји, посебно меѓу Македонија и Бугарија. Се надевам дека ќе има поголема конструктивност со поглед кон иднината и да не се концентрираме толку многу на минатото и на неговите толкувања“, изјави Вигенин.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #16 на: Април 07, 2011, 12:39:25 »

Вечер, 7 април 2011
Грчко-бугарски атак на придавката "македонски"?!

http://vecer.com.mk/?ItemID=203CC4E6A873994FB3558251113F14BA

Цитат
Привремениот известувач на ЕП за Македонија Вигенин некористењето на придавката "македонски" го оправдува со нерешеното прашање за името, како и со се уште отворените и нерешени прашања со соседите, посебно со Бугарија. Имено, во резолуцијата се бара да се заштитат бугарските културно-историски обележја во Македонија, исто како и да се работи на заедничко изучување на историјата.
- Мојата држава го призна уставното име на земјата, но прашањето за јазикот останува, исто како и за името на државата. И ова прашање многу брзо ќе си го најде соодветното решение. Впрочем во извештајот се споменати некои прашања, кои се уште се отворени со другите соседни земји, посебно меѓу Македонија и Бугарија. Се надевам дека ќе има поголема конструктивност со поглед кон иднината и да не се концентрираме толку многу на минатото и неговите толкувања, вели Вигенин, во интервју за Дојче веле.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #17 на: Април 07, 2011, 01:12:23 »

DW, 6 април 2011
„По изборите, топката ќе биде во рацете на Македонија“

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14968920,00.html

Цитат
За тоа зошто Европскиот парламент не се осмелува да го именува македонскиот јазик како таков, туку зборува само за службени јазици, времениот известувач признава:

„Тоа е веќе прашање за кое ми е тешко да одговорам, вие знаете какви се двоумењата околу употребата на името. Мојата држава го призна уставното име на земјата, но прашањето за јазикот останува, исто како и за името на државата. И ова прашање многу брзо ќе си го најде соодветното решение. Впрочем во извештајот се споменати некои прашања, кои се‘ уште се отворени со другите соседни земји, посебно меѓу Македонија и Бугарија. Се надевам дека ќе има поголема конструктивност со поглед кон иднината и да не се концентрираме толку многу на минатото и неговите толкувања“.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #18 на: Април 07, 2011, 08:04:09 »

Бугарија да ја поддржи Македонија, но и да биде поостра кон неа
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=46117821&id=9&setIzdanie=22250

Цитат

„Бугарија треба да биде малку поостра во политиката кон Македонија“. Овие зборови, според бугарските медиуми, се искажани во Брисел на средба со бугарски студенти. Според европарламентарецот, Бугарија треба да ги преобмисли својата политика и своите односи со Македонија.

„Тие (мисли на РМ, н.з.) со времето не стануваат поумерени и помудри. Има нешто збркано, погрешно во функционирањето и размислувањето на македонскиот политички систем“, изјавил Вигенин.

Според неговите зборови, кампањата против Бугарија, која периодично пламнува во Македонија, е многу поостра отколку таа против Грција.


Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #19 на: Април 07, 2011, 04:18:49 »

News.bg, 7 април 2011
Kултурното ни наследство - фактор за Македония в ЕС

http://news.ibox.bg/news/id_654217872

Европейският парламент в Страсбург прие резолюцията по Доклада за напредъка на Македония през 2010 в преговорния процес за членство в Европейския съюз, в която за първи път се упоменава значението на опазването на българското културно-историческо наследство в западната ни съседка.

Ключовите поправки, внесени от Андрей Ковачев, ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ), подчертават важността на историческите и културните паметници в добросъседските отношения и европейската интеграция на Македония.

Резолюцията насърчава реформите в Македония, като същевременно изразява загриженост в редица области.

В изказването си по време на дебатите в пленарната зала Андрей Ковачев изтъкна, че "македонските граждани трябва бързо да преодолеят проблемите от миналото, за да можем да ги приветстваме като равноправни граждани на ЕС".

Според българския евродепутат, този процес е свързан и със "скъсването с хората, съпричастни към югославските комунистически тайни служби, които тровят политическия, икономическия, медийния и социалния живот както на Македония, така и на други страни от Източна Европа."

Д-р Ковачев изрази загриженост от тенденцията, че "граждани, които открито заявяват своя български етнически произход, биват подлагани на дискриминация."

Според него този подход трябва да бъде оставен в миналото.

Андрей Ковачев изрази надеждата, че конструктивните партньорски критики на Европейския съюз ще подпомогнат реформите в Македония, както и разрешаването на текущата политическа криза.

Така граничните линии в тази част на Европа могат да се превърнат от разделителни в обединителни.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #20 на: Април 07, 2011, 07:30:17 »

Македония да избере Европа или да гледа отстрани
http://news.ibox.bg/news/id_1527378175


Цитат
В резолюцията са засегнати и българо-македонските отношения. Отбелязва се, че "редица гробища, надписи върху фрески и артефакти, които принадлежат към българското културно наследство, са абсолютно изоставени и в руини".

Евродепутатите подчертават липсата на напредък в съвместното отбелязване на исторически събития със съседните държави членки, които да допринесат за по-доброто разбиране на историята и добросъседските отношения. Затова те призовават за въвеждане в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята, както и за създаване на общи експертни комисии по история и образование с България и Гърция.

ЕП отправя призиви за подобряване на жп мрежата, като се изтъква важността на ефективния и надежден обществен транспорт както в страната, така и на регионално ниво (в това число железопътната връзка София-Скопие-Тирана).


Парламентът призовава Македония и България отново да отворят трансграничната пешеходна и велосипедна пътека между Старо Конярево и Събрене, за да се подобри частта от алеята "Желязна завеса" между Струмица и Петрич.

По отношение на проблема с името евродепутатите подчертаха използването на исторически аргументи в настоящия дебат, включително и т.нар. "антиквизация", което рискува да увеличи "напрегнатите отношения със съседните държави и да създаде нови вътрешни разделения".
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #21 на: Април 07, 2011, 10:26:58 »

Доклад на Вигенин за напредъка на Македония

http://www.youtube.com/watch?v=gma8oZ46QJ0&feature=player_embedded
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #22 на: Април 08, 2011, 02:44:38 »

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ СЕ ЗАСТЪПИ ЗА БЪЛГАРСКОТО КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО В МАКЕДОНИЯ

http://www.andrey-kovatchev.eu/bg/news/view/2/1730

Европейският парламент в Страсбург прие резолюцията по Доклада за напредъка на Македония през 2010 в преговорния процес за членство в Европейския съюз, в която за първи път се упоменава значението на опазването на българското културно-историческо наследство в западната ни съседка. Ключовите поправки, внесени от Андрей Ковачев, ръководител на Българската делегация в Групата на ЕНП(ГЕРБ), подчертават важността на историческите и културните паметници в добросъседските отношения и европейската интеграция на Македония.

Резолюцията насърчава реформите в Македония, като същевременно изразява загриженост в редица области.

В изказването си по време на дебатите в пленарната зала, Андрей Ковачев изтъкна, че "македонските граждани трябва бързо да преодолеят проблемите от миналото, за да можем да ги приветстваме като равноправни граждани на ЕС". Според българския евродепутат, този процес е свързан и със "скъсването с хората, съпричастни към югославските комунистически тайни служби, които тровят политическия, икономическия, медийния и социалния живот както на Македония, така и на други страни от Източна Европа."

Д-р Ковачев изрази загриженост от тенденцията, че "граждани, които открито заявяват своя български етнически произход, биват подлагани на дискриминация." Според него този подход трябва да бъде оставен в миналото.

Андрей Ковачев изрази надеждата, че конструктивните партньорски критики на Европейския съюз ще подпомогнат реформите в Македония, както и разрешаването на текущата политическа криза. Така граничните линии в тази част на Европа могат да се превърнат от разделителни в обединителни.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #23 на: Април 08, 2011, 03:16:55 »

MOTION FOR A RESOLUTION
to wind up the debate on statements by the European Council and the Commission
pursuant to Rule 110(2) of the Rules of Procedure
on the 2010 progress report on the former Yugoslav Republic of Macedonia
Kristian Vigenin
on behalf of the Committee on Foreign Affairs

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+MOTION+B7-2011-0225+0+DOC+WORD+V0//EN
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #24 на: Април 08, 2011, 08:17:08 »

European Parliament resolution of 7 April 2011 on the 2010 progress report on the former Yugoslav Republic of Macedonia
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0151+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN

Резолюция на Европейския парламент от 7 април 2011 г. относно доклада за напредъка на бивша югославска република Македония за 2010 г.
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0151+0+DOC+XML+V0//BG
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #25 на: Април 08, 2011, 10:00:19 »

Наумовски: Гледаме обиди за балканизација на Европа
http://kirilica.com.mk/vest.asp?id=64061

Наумовски: Потребна е европеизација на Балканот, а не балканизација на Европа
http://daily.mk/cluster3/3baf5932a3510ba0e562ed47fba46e66/677823


Цитат
И грчките и бугарските европратеници треба да знаат ...
« Последно менување: Април 08, 2011, 11:46:31 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #26 на: Април 08, 2011, 10:52:02 »

Сител, 7 април 2011
Друцас барал одложување на Резолуцијата за Македонија

http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/drucas-baral-odlozuvanje-na-rezolucijata-za-makedonija

Цитат
Стојанов и Ковачев  се фатија за  заштита на бугарското културно наследство. Македонија не може да стане дел од  Унијата, се додека лошо ги третира етничките Бугари, што според нив било неисполнување на политичките критериуми.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #27 на: Април 09, 2011, 01:11:07 »

Eвропеизација на Балканот, а не обратно
http://utrinski.com.mk/?ItemID=0DC929F472A1CA4DBCDC1521B2858150


Цитат
„Мислам дека беше презмбиционо да се очекува од еден европратеник што доаѓа од една држава која има проблеми со постоењето на нашиот јазик, да го брани постоењето на нашиот јазик. Верувам дека наредниот известувач кој ќе биде одговорен за Република Македонија, нема да доаѓа од некоја држава сосед или што има проблеми со името на нашата нација и нашиот јазик. Верувам дека наредниот известител на Република Македонија ќе може да ја прифати реалноста на постоењето на македонскиот јазик“, посочи вицепремиерот Наумовски.

Господинът очевидно нито има представа за време и пространство, нито му е ясно защо заема този пост!
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #28 на: Април 10, 2011, 01:37:11 »

Текстове на Евгени Кирилов включени в приетата днес резолюция за Македония

http://www.sliven-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4136:tekstove-na-evgeni-kirilov-vklyucheni-v-prietata-dnes-rezolyutziya-za-makedoniya&catid=3:euro-news&Itemid=11
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Резолуција на Европскиот парламент
« Одговори #29 на: Април 10, 2011, 03:33:14 »

Јазикот е македонски, а граѓаните се навредени

Цитат
Јазикот е македонски, а граѓаните се навредени. Со остра осуда за Европа настапи претседателот Иванов, на заедничкото обраќање со Баросо.

http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=11/saska-09-04.wmv&VestID=136551
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !