Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Мартениците  (Прочитано 10263 пати)

betina

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 240
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #15 на: Март 09, 2009, 11:42:58 »

Не ми трябва ксант, но се споменава в легендите- нищо повече!
Все пак това е само една легенда, не разбирам защо е това мъдруване около нея?!

Като не ти трябва, защо ни "ксант-осваш" така активно ?  ;D

Не ми трябва ксант, но се споменава в легендите- нищо повече!
Все пак това е само една легенда, не разбирам защо е това мъдруване около нея?!

Като не ти трябва, защо ни "ксант-осваш" така активно ?  ;D

Ти пък откога започна легенди да четеш?В твоя форум има стотина, пък една не прочете, а тук ....или пак не можеш да заспиш, ако не се заядеш с някой?
Сочувана

betina

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 240
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #16 на: Март 09, 2009, 11:46:26 »

Одамна вака искрено не сум се изнасмеал. :-) betina, не знаев дека за тебе релевантен извор за традициите на населението во Македонија е Светскиот македонски конгрес.
Смехът е здраве!И на мен ми се иска да се засмея, но явно няма да е в този форум.
Лека нощ и весел смях!
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #17 на: Март 09, 2009, 11:49:14 »

Мислам дека треба во дискусијата да се задржиме на пишаните документи од б'лгарски возрожденци, како на пример, зборникот на Миладинови кој категорично ја објаснува традицијата на мартинките.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #18 на: Март 09, 2009, 11:53:46 »

Ти пък откога започна легенди да четеш?В твоя форум има стотина, пък една не прочете, а тук ....или пак не можеш да заспиш, ако не се заядеш с някой?

Прочети какво пише в линковете, които си постнала, и може би ще разбереш каква е работата !  ;)
« Последно менување: Март 09, 2009, 11:58:23 Competent »
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #19 на: Март 09, 2009, 11:58:00 »

Мислам дека трега да се прочита внимателно статијата од Иван Михајлов што ја има во секцијата "Емиграција" и посебно на следните параграфи:

Во Македонија /Вардарската област под југословенска власт/ тираничната власт никогаш не им разјаснува на неуките луѓе, дека немаме ништо заедничко со Александар Велики, чија држава исчезнала пред две илјади години. Намерно ова прашање не се разјаснува, за да си мислат простичките луѓе, дека титовата “македонска народна република” е чисто и навистина некакво продолжение на старото македонско царство – имено тоа, во кое живееше и царуваше Александар Македонски.

Пак и во таа македонска област се крешти во сите насоки, за заблудување на неуките, дека некаква “македонска народност” од векови навака била потиснувана од некои други; и дека дури сега откога е на власт Тито, таа народност за прв пат се покажала пред светот. Тој пункт дури станал како “централна позиција” во титовата пропаганда. На него ќе се сопреме, макар и бегло, заради тоа што со него се служат белградските агенти и среде нашата емиграција во Америка и Австралија.

Никогаш не постоела македонска народност во минатото; и затоа таа не се пројавувала со ништо, не се покажувала воопшто пред луѓето. А никој не ја потиснувал – бидејќи не постоела.

Безброј се сведителствата од други народи, кои зборуваат, дека во Макдонија имало само б’лгарски славјани, и ништо друго; и тоа – од многу векови па навака. Тука нема да се задржуваме на тие неисцрпни сведителства. Но истакнуваме само некои изолирани факти, на кои титовци нема да се во можност да дадат и било какво објаснение.


Сами извлечете заклучок каква традиција промовираат СМК и "Дневник".
Сочувана

Исперих

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 118
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #20 на: Март 10, 2009, 01:10:15 »

Ето една легенда, която всъщност е сбор от две други такива:замръзналата пастирка и превъплатената  от зли сили в цвете Ксантия!
-мартинките се изработват от вълна, събрана по храстите/легендата със замръзналата пастирка и овцете/, оцветена и усукана и имат силата на амулет срещу злите сили на "кога разбудената пролетна светлина ја победува зимската темнина", "црвено-белата нишка, исплетена од бел и црвен конец  чија што бела боја симболизира искреност и чесност, а црвената светлина и љубов"
-Втората легенда
Според стари преданија, богот Македон кој бил син на семоќниот бог на Пантенон Зевс (Диа), се вљубил до последен здив во божицата на цвеќињата - Ксантија. Но од како злите сили  на некои од боговите на Пантеонот ја замениле Ксантија во цвеќе, кутриот бог Македон, секоја пролет ја барал својата прва и незаборавна љубов низ сите ливади и полиња, кај сите бистри потоци и реки, во сите цветни градини.

Та мартинките са вид амулет срещу злите сили на отстъпващата зима и тъмнина и се носят в месец Ксант/март/, докато долети лястовичка или щъркел, тогава се смята, че доброто и светлината са победили мрака и злото  .

Тук трябва да се отбележи, че в тези легенди не става дума за мартеници, а за мартинки.  Не трябва да се забравя, че мартинките са античко македонска традиция и нищо общо нямат с бугарските мартеници.
« Последно менување: Март 10, 2009, 01:13:05 Исперих »
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #21 на: Март 10, 2009, 01:18:32 »

Исперих, ти како да заборави дека март е българска дума, а не грчка.
« Последно менување: Март 10, 2009, 01:20:20 ohrid1941 »
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #22 на: Март 10, 2009, 01:28:34 »

Исперих, ти како да заборави дека март е българска дума, а не грчка.

March - Mars - Март
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%82

В Древен Рим март е бил наричан Martius, по името на древноримския бог на войната Марс. Затова и този месец се е смятал за особено благоприятен за военни действия. В древна Елада, март е бил известен като Anthesterion.

Прабългарите наричали този месец Читем, а славяните сухий, тъй като през този месец падат най-малко валежи.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #23 на: Март 10, 2009, 01:42:46 »

Да, но факт е дека март не е грчки збор или античко-македонски збор сеедно. Можеби така мисли Исперих, но тоа е негово мислење - секој си има право на мислење.

Да се навратам на еден од претходните постови. Колку што можеме да разбереме од статијата што ја покажа betina, авторката на текстот Олгица Василевска го зема како извор зборникот на Миладинови, каде што категорично се зборува за мартинки, а не за ксантики.

Овој текст не само што не е објективен, туку е и смешен:

Токму таа нишка провната низ времето не врзува со корените на нашите предци (денес позната како “мартинка“) и претставува синоним на македонскиот идентитет и милениумската опстојба.

Нашата традиција води корени од Миладинови, Прличев, Марко Цепенков, Кузман Шапкарев, а не од античките македонци.
Сочувана

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #24 на: Март 10, 2009, 07:28:51 »

А каде поточно се споменува ксант како име за месец март во Македонија?
в струмица, струга, охрид, скопие...
ето само от част от страниците, в които се говори за Ксантия и ксант

http://www.strumica.gov.mk/html/MKD/v_03_2008_03.asp
http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=2697&stID=50059
http://www.kralemarko.org.mk/default-mk.asp?ItemID=886F4B3C2BF1C247BEFAD83A0313B233
http://www.smk-wmc.org/index.asp?content=vest&id=765&vlang=mk

Betina, внимай моляте какво и как пишеш. Тук не е ВМРО. kbc вече го банираха.  ;)
Оhrid, полу на шега, полу на сериозно - стреснах се от бана на kbc, чак не смея да реагирам под онова твое административно съобщение.  :-X ;)

Сега по същество. Бетина, ако внимателно прочетеш това, което си дала, ще видиш, че това е просто опит за гърцизация на този наш обичай. Също като носиите - разказваха ми как гърците сложили в музей в Атина наши носии от Северна Гърция и ги писали гръцки.  >:(
Та, и тук ми мирише на същото. Като чета за това дружество Ксантика точно на гърцизация ми напомня, а и обърни мнимание на чуждите имена, някои от които - гръцки:
"...  рече Ангелина Маркус, член на Здружението за негување на древните традиции "Ксантика", кое беше организатор на прославата. ....
Прославата заврши со музицирањето на виртуозите на виолина Михаил и Момчило Куфојанакис и Ерхан Шукри."

http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=2697&stID=50059

Да не доворим, че най-открито се говори за бога Зевс:
"Според древните македонски преданија, Ксантија била божица на цвеќињата во која се вљубил богот Македон, син на богот Зевс. Во чест на таа љубов, древните Македонци месецот на пролетта го нарекле Ксант, а својот најсветол празник - Ксантика."

ТУК нещата са данени малко по-иначе. Пак се говори за това дружество Ксантика, но не се споменава Зевс. И нещо повече, Олгица Василевска се опитва да ни убеди, че празникът е чисто македонски и няма нищо общо с древните елини:
"Од овие записи дознаваме дека “Ксантика” ја празнувале луѓето кои живееле на север од Олимп. Празнувањето било проследено со излив на силни емоции и духовни чувства, тешко разбирливи за елинскиот свет."

Но инач е написала и нещо друго, което наистина заслужава интерес:
"За овој празник дознаваме и од “Зборник“ -от на Миладиновци (1861-1961, Скопје- “Кочо Рацин”-1962), во делот “Годинешни обичаи в Кукуш “ (стр.474) “Мартинки- Денот спроти Марта сучат црвено и бело предено и утрината го клавает на децата на грло, на р’це и нозе за здравје. Тие се викает мартинки, и со ним в Струга стретват ластоиците.

Баба Христина (83 год.) пак е жив сведок, која ни раскажува: “мартинките” ги носевме сите деца во Прилеп уште од мали. Тоа се ”усукани” два конца- бел и црвен што се ставаат на 1 март секоја година и не се вадат цел месец. Се носат околу рака, нога (кај глуждот), на детските чорапчиња- кај палецот (се вплетуваат), но и околу гушата. Се зема една обична пара, се прави со клинец дупка и во неа се протнуваат усуканите два конци. Баба Христина вели дека “мартинката” се носи за среќа, здравје и благосостојба. На 31 март (попладне или навечер) ги вадевме “мартинките” и ги врзувавме некаде на дрво- за здравје и бериќет”.  "

Точно като в България, няма разлика.

В крайна сметка, и аз съм на мнението на Охрид (не само защото е администратора  ;D), че трябва да се придържаме предимно към това, което са ни оставили възрожденците.
Не знам нашите легенди за мартеницата откога са, но ми се струва, че в момента се прави опит да се създадат нови легенди за мартеницата, свързани с Александър Македонски.Сочувана

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #25 на: Март 10, 2009, 07:30:51 »

Тук трябва да се отбележи, че в тези легенди не става дума за мартеници, а за мартинки.  Не трябва да се забравя, че мартинките са античко македонска традиция и нищо общо нямат с бугарските мартеници.

Няма нужда от ирония!
Сочувана

betina

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 240
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #26 на: Март 11, 2009, 06:53:07 »


Betina, внимай моляте какво и как пишеш. Тук не е ВМРО. kbc вече го банираха.  ;)
........Точно като в България, няма разлика.

В крайна сметка, и аз съм на мнението на Охрид (не само защото е администратора  ;D), че трябва да се придържаме предимно към това, което са ни оставили възрожденците.
Не знам нашите легенди за мартеницата откога са, но ми се струва, че в момента се прави опит да се създадат нови легенди за мартеницата, свързани с Александър Македонски.
Какво искаш да кажеш с това ВМРО? Че е идеалния форум ли, че е база за сравнение?! :o
Що се отнася до легендите за мартеницата, естествено е, че ще са като в БГ.Нали ти търсеше различното?
Наясно сме всички , че до 70-те години мартенците са били забранени. Онази легенда с ксантия е логично да е измислена по-късно, но откогато и да е си остава само легенда и не разбирам защо е тази олелия за някакви си приказка?!
Ами, че то има легенди за слънцето, луната, съзвездията, самодиви и какво ли не още, нима тези легенди да са истина?

По повод възрожденците - да, нека се придържаме към  тях, но съгласи се,че колкото и да са били начетени, не е възможно всичко да бъде написано и  завещано на хартия!
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #27 на: Март 11, 2009, 09:23:40 »

Проблемот не е во тоа што се создаваат легенди за Александар Велики, туку во тоа што се создаваат легенди кои се обидуваат да постават етнички, јазички и културни врски меѓу Александар Велики и античките македонци со браќата Миладинови и другите возрожденци. Или со други зборови, да се им се "покаже" на граѓанинте на Македонија дека тие се антички македонци, а на помош за ваквата теза се ЗЛОУПОТРЕБУВААТ нашите возрожденци - Миладинови, Прличев, Шапкарев, Марко Цепенков итн.
Сочувана

betina

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 240
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #28 на: Март 11, 2009, 09:48:34 »

Проблемот не е во тоа што се создаваат легенди за Александар Велики, туку во тоа што се создаваат легенди кои се обидуваат да постават етнички, јазички и културни врски меѓу Александар Велики и античките македонци со браќата Миладинови и другите возрожденци. Или со други зборови, да се им се "покаже" на граѓанинте на Македонија дека тие се антички македонци, а на помош за ваквата теза се ЗЛОУПОТРЕБУВААТ нашите возрожденци - Миладинови, Прличев, Шапкарев, Марко Цепенков итн.
Гражданите на Македония не са нито глупави, нито неуки, това че си мълчат, когато се преиначава и отрича историята, когато се злослови срещу България, според мен е от съображение за сигурност.
Имах възможност да разговарям с доста хора в Охрид, от различна възраст/обикновени хора/и съм очарована от отношението им към нас , от вижданията им и от трезвата преценка на ситуацията в Македония/преди и сега/.
Сочувана

Karaman

 • Jr. Member
 • **
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 95
  • Погледај го Профилот
Одг: Мартениците
« Одговори #29 на: Март 13, 2009, 07:12:18 »

Какво искаш да кажеш с това ВМРО? Че е идеалния форум ли, че е база за сравнение?! :o

Друго исках да кажа, ама нейсе!

Що се отнася до легендите за мартеницата, естествено е, че ще са като в БГ.Нали ти търсеше различното?
Търсех нещо различно, но исках да е истинско. Защото да ме прощаваш, ама легенда. измислена в наши дни?!  ???
Ти как би погледнала на такава "легенда"?

Наясно сме всички , че до 70-те години мартенците са били забранени.Онази легенда с ксантия е логично да е измислена по-късно, но откогато и да е си остава само легенда и не разбирам защо е тази олелия за някакви си приказка?!
Именно, Бетина! Именно! Мартениците до съвсем скоро са били забранени, а сега не само че ги възраждат, а и им измислят нови легенди и разбира се, свързани с Александър.

Тук вече коментирахме, че вероятно нашите легенди за мартеницата също са били създадени в по-ново време, предполагаме през Възраждането. Доколко има в тях зрънце истина, не знам. Вече обещах да потърся старите читанки и да видя какво точно пише в тях.
А е любопитно и друго - какво казват капанци за мартениците? Защото тях ги сочат като вероятни наследници на прабългарите т.е. че при тах прабългарското се е запазило в по-чист вид.

По повод възрожденците - да, нека се придържаме към  тях, но съгласи се,че колкото и да са били начетени, не е възможно всичко да бъде написано и  завещано на хартия!
Разбира се! И те са грешели. Да не говорим, че повечето от тях са били самоуки, а не специалисти. Да вземем Паисий - написал е разкошна книга, ама никой не учи история от нея.

Проблемот не е во тоа што се создаваат легенди за Александар Велики, туку во тоа што се создаваат легенди кои се обидуваат да постават етнички, јазички и културни врски меѓу Александар Велики и античките македонци со браќата Миладинови и другите возрожденци. Или со други зборови, да се им се "покаже" на граѓанинте на Македонија дека тие се антички македонци, а на помош за ваквата теза се ЗЛОУПОТРЕБУВААТ нашите возрожденци - Миладинови, Прличев, Шапкарев, Марко Цепенков итн.

И не само - има опит за гърцизация на този обичай! И като нищо някой прекрасен ден ще се окаже, че и мартениците са част от гръцкото културно наследство. >:(

Гражданите на Македония не са нито глупави, нито неуки, ....
И на мен ми се иска да е така, обаче като гледам колко много хора от Македония са луднали по античките .... И трябва да ти кажа, че огромната маса най-искрено вярва, че са наследници на Александър. Дори и хора, които симпатизират на България.
Сочувана