Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Пазарите се готвят за потенциален сблъсък между Берлин и ЕЦБ  (Прочитано 1518 пати)

valli

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 225
  • Погледај го Профилот

http://www.focus-news.net/?id=n1533252
Цитат
Но след оповестяването на съдържанието на писмото на Шойбле, по-належащ проблем за пазарите е дали Берлин и ЕЦБ ще влязат в сблъсък, определян от някои експерти като „изключително опасно” развитие.
 В своето писмо до ЕЦБ, МВФ, ЕК и финансовите министри на страните от еврозоната, Шойбле заявява: „Всяка допълнителна финансова подкрепа за Гърция трябва да включва справедлива подялба на тежестта между данъкоплатците и частните инвеститори”. Трише и други високопоставени директори на ЕЦБ подчертават, че принуждаването на банките и други частни инвеститори да приемат загуби от гръцкия дълг може да опустоши банковия сектор на страната и евентуално да донесе хаос в еврозоната.
Франция иска данъкоплатците на ЕС да поемат загубите на Гърция, а банките и частните инвеститори да не поемат нищо. Каква логика? И нашите умници Симеон Дянков и Б. Борисов ще ни включват в пакта за еврото. Та и ние да платим гръцкия дълг, понеже ни е малък нашия. Този пакт, в които искат да ни вкарат, е като да станеш поръчител пред банка на съсед, който е спрял да си плаща вноските. Но какво са за нас 3 или 6 милиарда евро. Да не говорим, че и от 3 милиарда, които сме внесли в ЕС, сме получили само 0.5 милиарда като супсидии. Май в скоро време ще се наложи да бягаме от ЕС и еврото.
« Последно менување: Јуни 17, 2011, 12:06:58 valli »
Сочувана

valli

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 225
  • Погледај го Профилот

http://www.focus-news.net/?id=n1535985
Цитат
„Гардиън”: МВФ е принудил Германия да участва във втория спасителен план за Гърция
Лондон. След оставката на директора на МВФ Доминик Строс-Кан, изпълняващият длъжността директор на фонда е заплашил да предизвика фалита на Гърция, ако Берлин не се притече на помощ за спасяването на страната. Така Германия е била принудена да се съгласи да участва във втория спасителен план за Атина под силния натиск на Международния валутен фонд, разкрива британският вестник „Гардиън”.
 Под управлението на и.д. директор, Джон Липски, МВФ е заел по-твърда позиция и е отправил предупреждение към Берлин, че няма да отпусне извънредно нужни средства и ще предизвика фалита на Гърция, ако Берлин не спре да отлага решението си и не обещае, че ще участва в спасяването на балканската страна.
 Високопоставени служители и дипломати в Брюксел потвърдиха, че заплахата на МВФ да спре кранчето, което беше в рязък контраст с по-меката политика на Строс-Кан, е била оттеглена след промяната в позицията на Германия.
Ето защо беше свален Строс Кан. Необходимостта да се защитят инвеститорите, банките кредиторки т.е. американските капитали. Затова Германия трябваше да се "съгласи" гръцкия дълг да се плати от данъкоплатците на Европейския съюз.
« Последно менување: Јуни 17, 2011, 12:22:45 valli »
Сочувана