Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Българи от Босилеград  (Прочитано 17290 пати)

Urban

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 197
  • Погледај го Профилот
Одг: Българи от Босилеград
« Одговори #15 на: Јуни 12, 2010, 12:59:24 »

Срещу мен скачат хора, които правеха бизнес с паспортите
В Сърбия ще има български църкви
Платихме €3000 на свещениците ни в Европа, каза министър Божидар Димитров


Какви са най-големите проблеми на българите в Сърбия? Има ли още наплив от кандидати за наши паспорти и какво доведе до рокадите в Агенцията за българите в чужбина? Могат ли частните колекционери да засенчат НИМ? "Стандарт" потърси отговорите на тези въпроси от министъра без портфейл Божидар Димитров.


фото Красимир Свраков- Г-н Димитров, какво постигнахте по време на визитата ви в Сърбия за българите там?
- Първо бих искал да поясня, че българското население в Сърбия не бива да се ограничава само с това в историко-географското понятие Западни покрайнини - с двете общини Босилеград и Цариброд, откъснати от България съгласно Ньойския договор. Българи има в цялата Тимошко-Моравска област - в Ниш, Пирот, Враня, Сурдулица. Там, благодарение на демократизацията на Сърбия, все повече хора заявяват открито чувството си за принадлежност към българската нация. Да не забравяме и за сънародниците ни във Войводина. Те не са само потомците на старите българи католици, бежанци от Чипровското въстание в големите села Иваново и Бяло блато, но и преселници от времето на кралска и Титова Югославия от Поморавието и Македония.
В Белград имах срещи с тримата министри, които имат отношение към проблемите на българското малцинство в западната ни съседка - на външните работи, на просветата и на малцинствата.
На срещите с тях поставих целия комплекс от проблеми. Най-вече - относно изучаването на българския език. Поставих въпроса за изцяло обучение на роден език в Босилеград и Цариброд, както е било до 1987 г. Но най-важното, на което присъствах, бе провеждане на избори за Национален съвет на българите в Сърбия, който да бъде легитимната институция, която да отстоява техните права пред официалните сръбски власти.

- Срещнали сте се и със сръбския патриарх Ириней?
- Това стана наистина съвсем случайно, но разговорът бе много полезен. С Негово светейшество разговаряхме за духовното обгрижване на православните българи в Сърбия. Хората в българските селища искат свещеници, които да водят служби на български език. Проблемът е в тяхната издръжка. Имайки предвид съществуващия вече прецедент с нашата църковна общност в Цариград, предложих да се създадат две български църковни общности - в Цариброд и Босилеград. Те, разбира се, си остават в подчинение на сръбския патриарх. Но след като са институционализирани, ще могат да получават съвсем законно помощи и от БПЦ, и по линия на Дирекцията по вероизповеданията. Но това е въпрос, който трябва да решат самите църкви.
И още нещо - след приключването на недоразуменията в Западно- и Средноевропоската епархия на БПЦ и възстановяването на дядо Симеон като неин митрополит, днес (вчера - б.р.) разписах превода от Дирекция Вероизповедания на задържаните в продължение на 6 месеца заплати на българските свещеници там - по 3000 евро на човек.

- Визитата ви в Сърбия, както и тази на министър Младенов бе съпроводена с критики и протести на част от българските организации?
- За съжаление, някои хора все още живеят в началото на 90-те години на миналия век. Аз не отричам, че създаденият тогава Демократичен съюз на българите в Югославия направи много за пробуждане на хората от Западните покрайнини и за постепенното отърсване от натрупания в продължение на десетилетия страх. Но нещата се промениха, и тези хора някак си изостанаха от събитията и се изолираха от хората. Някой да е видял Зденка Тодорова или Марко Шукарев миналата есен, когато се освещаваше църквата в Паралово? Което обаче не им попречи да сипят обвинения, че поповете пеели на сръбски език. Е как ще пеят на сръбски, като единият беше от София, а другият - от Несебър?
Време е тези хора да разберат,че не може няколко интелектуалци от две пригранични градчета да определят външната политика на България по отношение на Сърбия. България има стратегически интереси в този район. И не може да се говори, че не се прави нищо за българите в Сърбия. Дали сме достатъчно пари и за училища, и за църкви.
Подчертавам отново - нямам нищо лично против тези хора и оценявам извършеното от тях досега. Но нека малко поразтърсят глави и помислят къде са сгрешили. А и някои от тях за съжаление се бяха включили в търговията с български паспорти като посредници. И сега много болезнено посрещнаха поправките в закона, които ги отстраняват от подобен бизнес.

- Работи ли вече този закон?
- Над 8000 души са получили българско гражданство за първите 5 месеца на този година, което е повече от всички през 2008. И ако така вървят нещата, ще имаме до края на годината 18 000 - 20 000 нови български граждани.

- Но колко от тях все пак ще се върнат в България?
- Ами че част от тях вече са тук. И това са главно образовани хора - лекари, икономисти, компютърни специалисти. А и не е казано, че всички трябва да се върнат. Но вече с български паспорти, те стават част от легитимно българско малцинство, на което нашата държава може също така да помага и да ги защитава.
Имаме и много чужденци, които също кандидатстват за българско гражданство. И които също живеят тук. При това не става въпрос само за футболисти от Африка или Бразилия. Има англичани, има американци, женени за българки.

- Какво все пак доведе до уволнението на Райна Манджукова като шеф на Агенцията за българите в чужбина?
- Не мога да кажа, че някой е бил недоволен от работата на Райна Мандужкова, просто защото такава нямаше. Краткият й престой на този пост се изрази в дълги командировки в чужбина, където тя говореше на българските общности, че България няма национална политика към тях и нищо да не чакат от нея. Не може след като си станал висш държавен служител, с ранг на зам.-министър, да продължаваш да се държиш като журналист от опозиционна медия. Да критикуваш, без да предлагаш нищо. Ето, пред мен е концепцията за национална стратегия за българите зад граница, която новият шеф на агенцията Росен Иванов изработи за по-малко от месец.

- Като бивш шеф на НИМ не ревнувате ли, че се появи "Другия музей" на частните колекционери?
- Не ревнувам, защото той доказа блестящо необходимостта от съществуването на частните колекции. А регламентирането им вече е въпрос на закон. Но мога да заявя категорично, че 70 на сто от експонатите на всички големи световни музеи са от дарения или откупки на ниска цена на части колекции. И в НИМ са например колекциите на бившите банки "Славяни" и Балканска универсална банка, голяма част от събраното от Боян Радев, колекцията на д-р Шулц и т.н.

- Притеснява ли ви падащият рейтинг на кабинета?
- Разбира се, че ме притеснява. Но това е нормално. Всички не могат да бъдат доволни от дадено правителство. Но приказките, че то не прави нищо, и че кризата не преминава само при нас, просто не са верни. Виждаме какви драстични мерки се предприемат в Италия и Румъния, как се понижават заплатите до 25%, вдига се пенсионната възраст и т.н. При срещата на българската делегация на 24 май в Рим с премиера Силвио Берлускони, той ми каза: "Не само гърците - всички европейци живяхме не по джоба си. И сега ни идва нанагорно". Но аз съм оптимист. Макар и бавно, следващите месеци можем да започваме да изгазваме от най-лошото.

- Как се отнасяте към кампанията на ВМРО за провеждане на референдум за членството на Турция в ЕС?
- Не смятам, че този въпрос изобщо стои на дневен ред. Турция има прекалено много проблеми от външен и вътрешен характер - с Армения, по кипърския въпрос, с кюрдите, но най-вече с изпълнение на европейските критерии за правата на човека. И скоро няма да получи покана за членство в ЕС.

- От петък светът е футбол. Кой ще бъде новият световен шампион?
- О, не рискувам да прогнозирам такива неща. Нямам фаворити, защото винаги има някаква изненада. А и не съм особен запалянко и ще гледам само мачовете от финалната фаза, ако ми остане време. Като не участва България, съвсем нямам тръпка.

Константин Събчев
Сочувана

Urban

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 197
  • Погледај го Профилот
Одг: Българи от Босилеград
« Одговори #16 на: Јули 03, 2010, 06:58:02 »

Иван Тотев посреща ученици и учители от Западните покрайнини

50 български ученици и преподаватели от Основното училище "Братство" в село Звонци в Западните покрайнини на Република Сърбия пристигат следващата седмица на тридневна екскурзия в България по покана на областния управител Иван Тотев. През месец май учебното заведение чества 150-тата годишнина от основаването си, като тържествата преминаха под егидата и спомосъществувателството на Тотев. Като подарък за празника областният управител на Пловдив подари на учениците от българската общност посещение в родината ни, като поема всички разноски по пътуването и престоя на групата.

При първата си среща с директора на училището Драган Иванов бях впечатлен от възрожденския дух, който носят нашите сънародници в Западните покрайнини. С много ентусиазъм и последователност те защитават правото си да се наричат българи, да съхранят нашите традиции и език. Именно това ме накара да приема поканата честванията в село Звонци да преминат под моя егида и да им подаря тази екскурзия, коментира Тотев.

Посещението на групата ще бъде от 5 до 7-ми юли, като през първия ден децата и учениците ще посетят Велико Търново. Там те ще бъдат приети от областния управител Пенчо Пенчев, а по-късно ще посетят Царевец, църквата "Св. 40 мъченици", Арбанаси. Сънародниците ни ще посетят Етъра и връх Шипка, а през втория ден от визитата си ще бъдат в Пловдив. На 6-ти юли (вторник) от 9.00 часа учениците и учителите ще се срещнат с Иван Тотев в сградата на Областната администрация. В програмата са включени посещение в Стария град, Асенова крепост, Бачковския манастир, Старосел, Карлово, Калофер и София.
Сочувана

Urban

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 197
  • Погледај го Профилот
Одг: Българи от Босилеград
« Одговори #17 на: Јули 06, 2010, 11:26:31 »

Деца от западните покрайнини видяха Царевец и Великата лавраГрупа от 35 деца и техните преподаватели от с. Звонци от района на Западните покрайнини в Република Сърбия посетиха част от историческите забележителности на Велико Търново. Екскурзията в старата столица е организирана от областния управител на Пловдив Иван Тотев, а домакин е областният управител на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев.

Групата посети крепостта “Царевец” и църквата “Свети 40 мъченици”, църквата “Рождество Христово” и Констанцалиевата къща в Арбанаси. В училище “Христо Ботев” в с. Звонци се обучават 70 деца, техният директор Мариян Иванов е бакалавър по педагогика, завършил Великотърновския университет. През миналата година с дарение от Велико Търново и други градове от страната е била реставрирана и ремонтирана църквата Св. Илия в с. Звонци, казаха гостите от западните покрайнини. Според областния управител доц. Пенчев, това е само началото на подобно дълготрайно сътрудничество.

Сочувана

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Българи от Босилеград
« Одговори #18 на: Јули 26, 2010, 08:33:15 »

отец Иоан и българи от Западните покрайнини.
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Българи от Босилеград
« Одговори #19 на: Септември 06, 2010, 08:33:16 »

Писмо от Европейския Съюз отговор на оплакване от Западните български покрайнини. Председателя на Демократичния съюз на българите в Сърбия, Драголюб Иванчов изпрати подробна информация за положението на малцинството в Западните покрайнини. Отдолу е отговора на представителя на ЕК Тереза Собиески.
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Българи от Босилеград
« Одговори #20 на: Јануари 01, 2011, 11:44:13 »

Ново грубо посегателство на Сръбската власт

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ


На 28 декември 2010 година Културно-информационен център „Босилеград” и Столична община София организираха Коледна музикална програма с участие на дядо Коледа и певците Джина и Валентин Асенов. По този повод на ГПП „Рибарци-Олтоманци” сръбските митнически власти след тричасово задържане на изпълнителите на програмата, са ги принудили да върнат в България коледни подаръци за деца на стойност около 150 лева.

С оглед на грубото поведение на служителите и ниската стойност на върнатите подаръци, ние смятаме, че става дума за поредна шовинистична проява на сръбските власти имаща за цел да унижи и злепостави представителите на българската култура и българските деца в Босилеград и да помрачи празничното им настроение. Имайки предвид, че миналата година, когато съорганизатор на Коледната програма беше община Босилеград, същите изпълнители са били пропуснати без задържане и преглеждане на подаръците, ние смятаме, че поведението на сръбските митнически власти е целенасочено и незаконно и има за цел да огорчи и настрои децата и техните родители срещу КИЦ „Босилеград” като институция утвърждаваща българската национална и културна идентичност правата и интересите на българите в Западните покрайнини.

Коледната програма по повод Рождество Христово, вместо да ни обединява в добротата и вярата в християнските ценности, се превърна в повод за проява на национална омраза и нетърпимост срещу българските деца и срещу представителите на българската култура. Това поведение противоречи на православието, добросъседските отношения между сръбския и българския народ, кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС и на духът на международните документи защитаващи достойнството и правата на детето.

КИЦ „Босилеград” изразява огорчение и загриженост както от зачестилите шовинистични прояви на сръбските държавни служители, така и от липсата на енергични и ефикасни действия от страна на България с които да ги защити от тях, и за пореден път призовава правителствата на двете държави да се отнесат сериозно към все по-нарастващата сръбска омраза към българите. Също така, призоваваме представителите на Европейската комисия и на международните правозащитни организации и организациите за защита на правата детето да установят постоянен мониторинг на територията на община Босилеград.

Председател на КИЦ “Босилеград”

Иван Николов
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

Urban

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 197
  • Погледај го Профилот
Одг: Българи от Босилеград
« Одговори #21 на: Октомври 06, 2011, 09:46:00 »

В момента в Сърбия тече преброяване на населението. В Културно-информационния център "Босилеград" вече постъпиха първите оплаквания от граждани за неправилности при преброяването. Образците са написани само на сръбски език и се попълват с обикновен графитен молив! По телефона се обадиха граждани според които пописвачите са отказали да ги запишат като българи! Когато ги попитахме могат ли да подадат писмено оплакване, предпочетоха да си замълчат - явно чувстват че няма кой да ги защити.
Сочувана