Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Росен Иванов: Лондонският български хор е чудесна група 09 август 2010 | 10:34 |  (Прочитано 1745 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Росен Иванов: Лондонският български хор е чудесна група

09 август 2010 | 10:34 | Агенция "Фокус"

София. Лондонският български хор е чудесна група. По мое лично мнение те изпълняват български фолклор не по-лошо от много български групи, а на моменти и по-добре. Учудва ме това тяхно желание да изпълняват български фолклор, защото той е труден за изпълнение. Това каза пред Агенция „Фокус” Росен Иванов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) след срещата си с Лондонския български хор.
„Възхитен съм от степента на наученост, с която изпълняват този фолклор – като знания, като пеене, като изговаряне на думите – българският диалект във фолклора е изключително сложен. Предполагам, че доста от тези думи са наизустени от тях, но това не ги прави по-малко ценни”, заяви Иванов. Той уточни, че хорът ще бъде в България още поне една седмица.
„Моите впечатления по отношение на тях е, че те са едни чудесни хора. Казах им, че ги срещаме като приятели. На тръгване те ме попитаха защо не се интересувам кои са българи в хора. Аз казах, че след като пеят българска народна музика и носят български носии, не би трябвало да се интересуваме кои са българи – всички са приятели и са добре дошли”, посочи председателят на ДАБЧ.
Той обясни, че според посланика ни в Лондон Любомир Кючуков, Лондонският български хор е единствената група, която е била поканена в Уестминстърското абатство да пее за деня на Европа. „Тъжното е, че българските медии са отразили това в два-три реда”, посочи Росен Иванов. „Нека медиите не забравят, че културата е най-близкият и най-директният начин за установяване на връзка между народите. Факт е, че толкова много хора от различни държави се докосват и пропагандират България чрез фолклора й, който всички знаят, че е чудесен. Трябва той да бъде популяризиран по по-добър, по-качествен и по-обширен начин”, изтъкна Иванов. „Песента сближава хората. Песента е пряк израз на душевността, на ритъма на сърцето на един човек. Това е чудесен начин да общуваме по света – с българските песни”, каза още той.
По повод Събора на българските емигранти в Клисура на 15 август, Иванов коментира, че това е добра инициатива и че е хубаво да има повече международни прояви. „Няма нищо лошо в това, че други хора се опитват да организират и организират такива прояви. Една проява, особено когато се касае за сънародниците ни в чужбина, не бива да бъде организирана само от политическа партия. Редно е да има широка подкрепа на тази организация. Струва ми се малко неудобно, че в самата презентация на това мероприятие е посочено кои състави и певци ще пеят”, допълни Росен Иванов.
Аделина ГЕОРГИЕВА
http://www.focus-news.net/?id=n1428404
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !