Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Австрийският император Карл е посещавал Кюстендил през 1918 г.  (Прочитано 4087 пати)

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Информационна агенция "Фокус", 09.07.2010
Австрийският император Карл е посещавал Кюстендил през 1918 г., разказва албумът на генерал Никола Жеков

София. Австрийският император Карл І Франц Йозеф (1916 - 1918 г.) е посетил Кюстендил през 1918 г, разказва личният албум на главнокомандващия Действащата армия генерал Никола Жеков, който се намира в Агенция “Фокус”.

1.   Австрийският император Карл І поздравява офицерите на съюзните армии, аташирани към Главната квартира на Действащата армия в Кюстендил. На заден план цар Фердинанд І се ръкува с министри, присъстващи на посрещането.
2.   Цар Фердинанд І приема почетната рота, построена на перона на гарата в Кюстендил.
3.   Император Карл І и Цар Фердинанд І поздравяват почетната рота на перона на гарата в Кюстендил.
4.   Императорският влак на Австро-унгарската империя на гарата в Кюстендил.
5.   Командващите българските полеви армии генерал Димитър Гешов, генерал Стефан Тошев, генерал Георги Тодоров, генерал Стефан Нерезов. Вдясно е фелдмаршал Аугуст фон Макензен.
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Фото 1:Фото 2:Фото 3:Фото 4:Фото 5:
Сочувана

ohrid1941

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3174
  • Погледај го Профилот

Информационна агенция "Фокус", 09.07.2010
Ангел Джонев: Посещението на крал Карл І в Кюстендил е най-значимата визита на ниво държавни глави през Първата световна война

Кюстендил. Кюстендил през Първата световна война е българската столица на войната поради обстоятелството, че тук е разположен Щабът на Действащата армия – това каза пред Агенция “Фокус” н.с. доктор Ангел Джонев, историк в Регионалния исторически музей в Кюстендил. Още през октомври 1915 година щабните офицери са прехвърляни в града и понеже основният фронт става Македонският или Южният фронт, градът запазва тези функции до събитията от края на септември 1918 година, когато Щабът е разбит от въстаналите войници и престава да съществува. Поради това обстоятелство тук се съсредоточава не само голяма част от военния елит, тук е началникът на Щаба на Действащата армия генерал Никола Жеков. Той живее в града. Тук живее и работи генерал Константин Жостов, който и умира в града през 1916 година. В града идват голяма част от елита на съюзниците – на германския, на австро-унгарския ни съюзник през Първата световна война. Чест гост е и Цар Фердинанд заедно с неговите синове – Борис и Кирил, разказа Ангел Джонев.
По думите му - този спомен е запазен в кюстендилското гражданство тогава, а сега се съхранява основно във фондовете на музея във вид на една значителна колекция от няколкостотин снимки. „Част от събитията дори са във вид на фотосесии и показват някои от личностите, паради и т.н. Тук идва и германският главнокомандващ фон Маккензен, делегация от германския Райхстаг, баварският крал през 1918 година. Но най-значимото посещение на ниво държавни глави е посещението от 18 май 1918 година на Карл I, който идва заедно с българския Цар Фердинанд и престолонаследниците. Те са посрещнати както подобава – с почетна рота на гарата в град Кюстендил. Тук идва и голяма част от гражданството. Делегацията преминава през арката, която е издигната на железния мост в града. В момента тази арка не съществува, но тогава в чест на нашия съюз и победите на Българската армия е построена една триумфална арка. Оттам се отправят в щаба на Действащата армия, който е разположен в сградата на Педагогическото училище, на самия площад в града. Днес тази сграда е приютила Общинска администрация – Кюстендил. По пътя е акламиран от населението. Той престоява в града няколко дни и дори посещава вилата на генерал Жеков на хълма Хисарлъка над града. Това е една кокетна постройка, която функционира от 1917 година. Той е заведен там и му е показан града и от тази позиция”, разказа Ангел Джонев.
Друг любопитен момент от това посещение е една акция, организирана от жени със социалдемократически убеждения, които протестират срещу войната и резултатите от войната, довели до обедняването и недохранването на част от населението. Знаем, че тогава България изпитва големи трудности по продоволствието и именно в Кюстендил Карл е посрещнат от група жени, които поднасят на него и на българския Цар Фердинанд мухлясал хляб, като показват в какво състояние се намира изхранването на населението. Този символичен жест е извършен от кюстендилката Люба Турковска. „Може да кажем, че чисто парадната част на това посещение на Карл в Кюстендил се сблъсква с тази нелицеприятна действителност, до която довежда войната населението на България не само по тила. Знаем, че по това време и войниците на фронта изнемогват. След тази случка са взети предохранителни мерки. Тези протестиращи жени са отстранени, но не е известно да са предприети някакви по-значими действия. В по-сетнешната социалистическа и комунистическа пропаганда този факт беше широко разгласяван като една манифестация, както на кюстендилските жени срещу войната, така и на ляво убедените по това време за мир в следствие на идеите на Октомврийската революция и на Ленин за мир без анекси и контрибуции”, припомни още историкът н.с. д-р Ангел Джонев.
Аделина ГЕОРГИЕВА
Сочувана