Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Поетична вечер посветена на македонската поетеса Гордана Михаилова Бошнакоска ор  (Прочитано 2674 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Поетична вечер посветена на македонската поетеса Гордана Михаилова Бошнакоска организира КИЦ на Македония в София

19 април 2010 | 09:37 | Агенция "Фокус"

София. Поетична вечер посветена на македонската поетеса Гордана Михаилова Бошнакоска организира Културно-информационния център на Република Македония в София на 20 април от 18.00 часа, съобщиха от центъра. С Поетичната вечер ще бъде отбелязана и пет годишнината на КИЦ на Р. Македония в София. Гордана Михаилова Бошнакоска е родена през 1940 г. в Битоля, но живее в Скопие. Дълги години е работила като редактор в Македонската телевизия. Била е стипендиант на Фулбрайтова стипендия в САЩ – за креативна литература. Автор е на поетичните книги: “Времето го няма” (1965), “Писма” (1974), “Влизане в делта” (1981), “Нюйорксън” (1993), „Нордиски любовници” (1993), “Планини от картонени кутии” (1997) - награда “Братя Миладинови” на Стружките вечери на поезията - 1998 г., „Поръките на далечините” (2001), „Тълкуване на Морето” (2008), „Безкрайното” (избрано, 2008) и „Доказателства” (2009). Също така тя е автор и на книги с проза: ”Босфорско лято” (1984, разкази) и ”Търсене на приказка” (2001, роман). Член е на Дружеството на македонските писатели и на Македонския ПЕН- център.
Нейни стихотворения са превеждани на много езици. Включена е в антологии в Македония и по света, включително и в България. През 2008 г. русенското издателство „Авангард принт” издаде нейната поетична книга-поема „Тълкуване на Морето” (в превод на Роман Кисьов), преди тя да е обнародвана в Македония (там тя се появи в оригинал няколко месеца по-късно). Преди броени дни в издание на „Издателско Ателие Аб” излезе от печат нейна книга с избрани стихотворения „Бескрайното„ в превод на Ана и Анго Боянови.
На Поетичната вечер за творчеството на Гордана Михаилова Бошнакоска ще говорят македонския поет Михаил Ренджов, Ана и Анго Боянови, Роман Кисьов, с участието на актьора Вели Чаушев и македонския китарист Миле Каровски.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !