Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: РЕЗОЛЮЦИЯ НА МАКЕДОНО-БЪЛГАРСКИЯ КОНГРЕС  (Прочитано 1483 пати)

deyan

  • Newbie
  • *
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 15
    • Погледај го Профилот

Един интересен докумен от чудесният сайт на Бугараш

    На 1 декември 1918 в Чикаго е свикан конгрес, който трае почти седмица. Присъстват 201 делегати. В светлината на последните събития организаторите му намират, че за момента особено актуално е изработването на общо мнение за евентуалния статут на следвоенна Македония – автономна или присъединена към България. С огромно мнозинство делегатите поддържат присъединяването. В полза на това становище е и наскоро излязла публикация на протестантския мисионер д-р Хаскел, почетен гост на конгреса, в която той обобщава впечатленията си от 25-годишното си странстване из Македония. Там често се „замесвал с нейния народ, сърбайки от об­щата паница на техните ниски трапези и спейки върху земните на­рове на техните колиби". Това му позволило да констатира, че хора­та там „се мислят и се наричат българи, говорейки диалекти, които не се различават повече от говора на София и Пловдив, както не се различава говорът в Мейн, Охайо и Кентъки".
          На 15 януари 1919 г. ще бъде изпратен Мемоар до Великите сили, президента на САЩ и др., в който се изясняват истинските причини, накарали България да се ангажира във войната. Споделя се разочарованието от мирните договорености, които хвърлят „в чуждо робство" събратята им. Отправено е искане да не се разкъсва Македония, а да се присъедини към държавата, исторически свър­зана с нея - България.

         Ето и част от текста:
          " Резолюция на Македоно-българския конгрес, държан на 1-6 декември 1918 година в Чикаго за свободата на Македония и обединението на българския народ.
.....
Подписани двеста делегати, представляващи 40 000 българи от Македония... представяме следующите факти:
1. Ние сме родени, израстнали, възпитани и живели в разните градове и села на Македония: Скопие, Тетово, Дебър, Охрид, Костур, Лерин, Воден, Битоля, Прилеп, Велес, Гевгели, Дойран, Кукуш, Радовиш, Малешево, Щип, Кочани, Кратово, Куманово,Паланка, Демир-Хисар, Серес, Драма, Ресен, Тиквеш, Струга, Енидже-Вардар, Солун и околните им, по настоящем под гръцко и сръбско иго...
3. Ние сме част от това население, чиито бащи и деца са се борили срещу гръцкото религиозно иго и преди още Българското царство да е съществувало, бяха създатели на нашата църковна организация - Българската егзархия в Цариград.
4. Ние тук сме само една част от 1 200 000 славянско население на Македония, което говори нищо, освен български...
...
...учтиво да помоли, щото нашата родна страна да бъде поставена в границите на нашето общо Отечество, като попречи на една политика на разцепление и разпокъсване на родната ни страна '


Attch. снимки на страници 1 и 2

А ето и линк към сайта на Бугараш
http://kroraina.com/bugarash/macedonia/index.htm

Сочувана