Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Борис Дрангов: Две смърти няма! Без една - не може  (Прочитано 4212 пати)

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Борис Дрангов: Две смърти няма! Без една - не може

Цитат
Песента за 5-ти пехотен Македонски полк, от 11-та пехотна Македонска дивизия, датира от бурните есенни дни на 1915 г. След началото на войната и сраженията при Страцин и Куманово, 11-та пехотна Македонска дивизия, съставена от 34 475 войници, подофицери и офицери, родени в Македония и Одринско, води тежки боеве край Велес за форсирането на река Вардар.

http://focus-news.net/?id=f14269
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

PANKOVSKY

 • Full Member
 • ***
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 206
  • Погледај го Профилот

Господ ни е дарил с щастието обществото ни да има г-жа Райна Дрангова, внучката на легендарния Борис Дрангов и щерка на не по-малко извесния от баща си Кирил Дрангов. Тя е един изключително интелигентен и начетен човек, за който или добро или нищо и смея да твърдя - единственият темел на истинските ВМРО-вски идеи на Ванчо Михайлов, черпени директно от извора. Апелирам към всички страни във възникналите спорове, интриги и междуособици в и около ВМРО,заклевам ви, мои братя и сестри, не опетнявайте личността на тази БЪЛГАРКА!
Нека Бог й даде още дълги години живот и все така бистър ум и непоклатим борчески дух.
Сочувана
Прост народ - слаба държава.

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

ИМАШ ПОДКРЕПАТА МИ !  :)
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот

Последната реч на полковник Борис Дрангов към школниците
28 март 2010 | 11:07 | В. Скопска школа. Брой единственСкопска школа. Брой единствен.

По случай повишението на школниците в кандидат-офицери и подофицери, полковник Борис Дрангов като началник на школата, произнесе следната прощална напътствена реч:
„Господин генерал, драги съграждани, другари по чувства и оръжие!
В тия велики дни, когато се коват светли народни бъднини, България се нуждае от знанието, силите, труда и кръвта на всички свои достойни синове. Те са опората й. Те са върховната й надежда. Те са животът, те са славата й.
Днес България зове вас, служители верни, на победните си бойни редове. И вие отново хвръквате, за да защитите най-милото на света – светата бащина земя и чест, за да принесете на родината жертва от най-висока любов – живота си – за ближните си.
макар и краткотрайна, бойната ви подготовка е здрава и надеждна.
вчера изпитани и калени борци, днес вие сте жизнена мощ на победоносната родна войска, готови и неудържими водачи на волните, буйни и горди български деца!
Тоя бляскав успех се дължи: първо, вам, родолюбиви и дейни сътрудници. Вие възвисихте сърдцата, закалихте тълпата, изострихте окомера на възпитаниците си.
Погледнете незаменими труженици, благородния плод на предаността си, на трудовете ви: около... силни и жизнерадостни българи – цвят на рода ни, основа на силата ни – утре се вливат в железните редове, за да ги сгъстят, за да ги подкрепят, за да ги възпламенят с свещения жар и чудодейната вяра на безкористната и честна младина!
Честит съм да ви предам, че нашият доблестен и любим главнокомандуващ възторжено споделя вашата радост, безуморни ковачи на острия български меч, и от все сърдце ви благодари за благотворната ви дейност!
Второ, вие добросъвестни и високопросветни възпитаници, всецяло вложихте в общото дело сърдцето си, ума си, силите си и напълно оправдахте възлаганите вам надежди!
Главнокомндуващият се възхищава от вашата бодрост, твърдост и увереност в себе си!
Той от душа ви поздравлява с великолепния венец на благородния ви труд!
Той ви изказва искрена сърдечна благодарност за похвалната ви ревност и ви произвежда: свършилите по първи разред – кандидати, свършилите по втори – старши подофицери!
Той е уверен, че мъже, способни да служат тъй усърдно в мир, ще бъдат чест и гордост на полковете на война!
Той е убеден, че народ, чиято младеж живее, расте, цъфти в величав дух на беззаветно служене без друго ще осъществи напълно копнежите си вековни!
Сърадвам ви другари, с високото и скъпо доверие, що главнокомндуващият питае към вас. И дълбоко съм уверен, че както всякога вие с дела ще покажете, че сте достойни за него.
Юнаци! Утре всеки от вас става началник – глава на 50 – 60 мъжествени отечествени защитници. Всеки от вас подема стръмния път и понася тежкото бреме на най-възвишено и най-чисто обществено служене!
За да служиш достойно и полезно, отречи се от себе си.
Самоотвержеността прави най-лютото иго благо, най-тежкото бреме – леко и приятно!
Вярвай началниците си и ги слушай бързо, точно, съзнателно, самодейно, почитай другарите си и бъди всякога готов да се пожертваш за тях.
Пази и почитай войника! Влизай в най-малките му нужди но с твърдата ръка на закона наказвай за отстъпки от военните длъжности и здраво дръж в ръце.
Бъди строг, но най-първо и най-много към себе си!
Изисквай от себе си всичко, що дълга ти заповядва да изискваш от него!
Решавай бързо, безповратно, заповядвай кратко, точно и властно; действай дръзко и упорно – тъй и за тебе да няма средина между победа и смърт, и твърдо бъди уверен, че ще излезеш с чест от срещата, с която и да е войска на света!
Само оня ще победи, сиреч врага ще срази, който безвъзвратно се реши глава си да сломи.
Да знаеш да умираш – ето разковничето на победата!
Като е така:
Напред сега с чувства и мисли!
Последната делба да делим!
Да изпълним дума заветна!
На смърт, братя, на смърт да вървим!
За България, обединена, мощна и честита; за възвишения ни Държавен глава, за юначната и победната ни войска, за вас – буйна и крилата младина – гръмогласно сърдечно войнишко ура!
© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

http://focus-news.net/?id=f14468
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !