Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !  (Прочитано 30631 пати)

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #90 на: Март 11, 2010, 06:17:56 »

Съдът в Гевгелия отне родителските права на Спаска Митрова над дъщеря й Сузана (ОБЗОР)  http://www.focus-news.net/?id=n1362148
Сочувана

disidente

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 5398
  • Погледај го Профилот
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #92 на: Март 11, 2010, 09:33:34 »

Отнеха родителските права на Спаска; ще плаща и издръжка

Цитат
По 40 евро на месец ще плаща Спаска.

Съдът в македонския град Гевгели предоставя родителските права на детето на Спаска Митрова на бащата Воислав Савич.

http://frognews.bg/news_21079/Otneha_roditelskite_prava_na_Spaska_shte_plashta_i/

НОРМАЛНО ЛИ Е ОВА !!!    ???  ???  ???       
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Daskal

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1265
  • Погледај го Профилот
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #93 на: Март 11, 2010, 11:00:47 »

Треба да одат на апелација, но процесот, крајно умоболен, на одродување на керката од мајката сигурно дополнително ке биде засилен!
Сочувана
"Македония, а и други изстрадали народи са без никакво съмнение най-искрените поддръжници на идеята за обединена Европа."
Ванчо Михайлов (1896-1990) лидер на ВМРО, последната крупна фигура в историята на македонското освободително движение

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #94 на: Март 13, 2010, 01:47:41 »

ДО ГЛ. РЕДАКТОР
НА В. “ДУМА”

ДО ГЛ. РЕДАКТОР
НА В. “ТРУД”

Уважаеми г-н главен редактор,

Във връзка с побликуваната във вашия вестник статия със заглавие ,,Кой набеди за героиня Спаска?” с автор Анелия Димитрова от Детройт, бих искал да изкажа своето лично мнение.
Запознат съм с проблема още преди Митрова да бъде осъдена и да й бъде отнето детето. Считам че мнението, изказано от г-жа Димитрова е некомпетентно, тенденциозно и е опит да бъде злепоставена Спаска. Вчера разговарях с Петър Стаматов, българин който е от 12 години в Чикаго. В телефонен разговор с въпросната госпожа тя му е споделила, че не е запозната с проблема, но това й е казано от македонци, живеещи в Детройт. Твърдението й че това е банална семейна кавга е пълна глупост. Ако беше така, аз питам следното:
1.Защо преди и след всяко дело в Гевгелия идва представител на сръбското посолство в Скопие и се среща със съдиите?
2.Кой дава средства на бившия мъж на Митрева,който е безработен?
3.Защо адвокати, които Спаска наемаше ден преди делото, се отказваха да я защитават, кой им оказва натиск?
4.Защо в медиите в Македония постоянно се говори, че Спаска Митрова прави антимакедонска пропаганда и това ще попречи на Македония за членство в ЕС?
5.Има ли друг случай в Македония, в който детето да е отнето чрез съдебно решение от майката, затова че тя не е осигурила легло на бившия си съпруг при положение , че той има апартамент в същия град и постоянно е имал свиждане с дъщеря си?
6.Защо Спаска Митрева беше осъдена с решение , което и до днес, нито тя, нито нейните адвокати са получили?
7.Защо след излизането от затвора на Спаска Митрова детето й не беше върнато и седем месеца не й беше осигурено свиждане  с него, въпреки писмените й молби, които тя като майка е подавала в социалното министерство в Македония?
8. Защо постоянно Митрова е заплашвана (съществуват доказателства за това), че трябва да се маха от Македония и български медии да не идват в Гевгелия по време на нейните дела?
По изявлението на госпожа Димитрова, че Спаска е израстнала в македонско семейство, но не говори български език, госпожата отново навлиза в тема, която не й е позната, защото Спаска Митрова говори на български диалект от Македония, който се говори и в нашия край. Не искам да влизам в подробности как, кога и защо е създаден македонския език, но ще цитирам уважавания от мен професор Пантев, който казва: “От диалект език не става”.
Относно твърденията на госпожата, че Спаска е израстнала в македонско семейство, ще си позволя да дам един съвет на г-жа Димитрова – да прочете иследванията на Васил Кънчов, озаглавени “Пътуване по долината на Струма, Места и Брегалница” от 1888 г. На страница 451 той дава статистика на населението в Гевгелия:

Българи – 3000 д.
Турци – 650 д.
Черкези – 175 д.
Власи – християни – 120 д.
Цигани – 230 д.
Всичко     4175 д.

В тази справка нищо не се споменава за македонци.
Накрая ще засегна и въпроса й каква е следващата стъпка. Митрова не иска ордени и паметници. Тя си иска детето. Спаска Митрова е майка и ще се бори докрай за дъщеря си. Ние ще й помагаме и нашата държава също трябва да й помогне.
Годината не е 1944, когато българите във Вардарска Македония и българите в Пиринска Македония бяха затваряни – едните в “Голи оток”, Македония, другите – в Белене и Скравена, България, затова, че не искат да се признаят за македонци,  а държат на българското си самосъзнание.
Годината не е 1945, когато за една вечер около 4000 български интелектуалци (адвокати, лекари, учители, духовни лица) бяха избити без съд и присъда заради това, че са българи.
Годината, уважаема госпожо, е 2010. Но даже и сега, да си българин в Македония е трудно, тежко и опасно. Затова Спаска е достойна за уважение и всички трябва да й помагаме да получи дъщеря си.

С уважение,

АЛЕКСАНДЪР КРАВАРОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА БАНСКО
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #95 на: Април 07, 2010, 03:19:43 »

Фуере: Европски закон за заштита од дискриминација

Евроамбасадорот Ерван Фуере, напосредно пред денешната расправа во Собранието за законот против дискриминацијата, од Гевгелија упати порака пратениците да усвојат европски закон во кој нема да недостасуваат одредби за лица со различна сексуална определба.

http://kirilica.com.mk/vest.asp?id=45631

А защо е отишъл в Гевгелия?  ;)
Сочувана

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #96 на: Април 08, 2010, 12:52:48 »

http://www.focus-news.net/?id=n1376875

 Български евродепутати ще се срещнат с еврокомисаря Щефан Фуле за нарушаването на човешките права в Македония 08 април 2010 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Брюксел. По инициатива на евродепутата от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Евгени Кирилов българските членове на Европейския парламент от всички политически групи ще се срещнат с еврокомисаря по разширяването Щефан Фуле, за да го запознаят със случаите на нарушаване на човешките права в Македония на гражданите с българско самосъзнание и в частност случаят със Спаска Митрова, съобщиха от кабинета на евродепутата. Срещата ще се състои в рамките на априлската пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург на 20 април (вторник) от 15.45 ч. местно време.
Инициативата на българските евродепутати следва писмото, което те изпратиха до предшественика на еврокомисаря Фуле, Оли Рен през септември, в резултат на което македонските власти освободиха предсрочно от затвора на несправедливо осъдената Спаска Митрова.

Сочувана

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #97 на: Април 09, 2010, 12:42:09 »

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=maked&Number=1950922497&page=0&view=collapsed&sb=5&part= 


Албанците са най-добрите приятели на българите !  
Автор PATRlOTOT (ентусиаст) 
Публикувано 08.04.10 16:24

Владо Перев: "Спаска Митрова е съдена само защото е българка" http://www.bnr.bg/sites/horizont/Shows/Obzorni/Saturday150/news/Pages/%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0.aspxИнтервю на Академик Георги Марков с Петар Колев и Владо Перев

Изненадан съм от това, което се случи, заяви в предаването "Събота 150" Петар Колев от македонското сдружение "Преображение" във връзка с вчерашното решение на съда в Гевгели за лишаване на Спаска Митрова от настойничество върху дъщеря й.

"Чудя се на акъла на този съдя, който е подписал това решение, да бъде отделено едно дете от майка си, а отгоре на всичко да бъде дадено на баща, за когото има съмнения по отношение на това, че ползва наркотици, а отгоре на всичко е безработен", посочи Колев. От друга страна съм озадачен, защото според мен това не е съдебно, а е политическо решение, в никакъв случай не трябва да се залъгваме, смята той. "Имайки предвид, че съм живял 18 години в тази държава, уверявам Ви, че последната независима институция в Македония е съдебната", категоричен бе Колев.

Македония се крепи на фалшивата идеология на македонизма, която рано или късно ще падне, а това много притеснява властите в Скопие, смята той. "И как стават нещата: удрят едни от по-активните хора, удрят приемрно Спаска Митрова, която е жена, която е част от сдружението "RADKO", за да покажат на хората, че ако вие, видите ли, вие продължавате по същия начин, вас ще ви сполети същото, което сполетя Спаска Митрова", посочи Петар Колев. В Македония няма нито една медия, която да репликира в подобни случаи, няма опозиция, няма контрапункт медийното пространство, и адресът за това е София, а не Скопие, категоричен бе той.

Според него управляващите в България са декларирали ясно, че подкрепят Македония в европейското й бъдеще, но са заявили също, че това не е безусловна подкрепа. "Но за съжаление ние не разбрахме какви са условията. В тези договори, за които се говори последните няколко дена, според мен трябва да бъдат ясно и категорично подчертани условията, които Македония трябва да изпълни, за да има добри взаимоотношения с България", посочи Колев.

"Тая е судена само затова, че е българка, и това е единствения случай ... Един македонски суд нема да има кураж да осъди на такво дело и за тия неща един припадник на албанската националност или един припадник на влашката националност или, не дай Боже, на сръбската или грацката", заяви на свой ред македонският журналист Владо Перев.

Според него сръбският културен национализъм е бил насаден като начин на мислене. "Това, на което се възхищават българите, а и македонците, на сръбските песни, певици, тия, силиконските певици. И така сърбите мислат, че сме хора от ниско качество. И донекаде те са прави ... Нас като третокачествени хора третират ни сас насилие, защото един пат промениха ни идентитета, значи от българи станахме македонци, пръво бехме югославяни, а след това македонци, значи могат да ни работат както си искат", смята Перев. Българската държава е абсолютно безучастна в тези процеси, каза още той. Според него след смъртта на Екзарх Йосиф и цар Борис ІІІ почти няма български политици, които да са се занимавали с българските национални интереси и да са били същевременно фактор в политиката. "На една страна процеса на ребългаризацията тече в Македонията, ... но тече затова, че ние сме тук останали корави и се дръжиме до последния човек ... и с пълно безучастие на българската държава", посочи Перев. "Само един македонски баровец, който живее извън границите на Македония и идва в Македония, има имоти, годишно извая 370 000 евро за подпомагане на македонистичките организации ... Само един, а такива са некаде повече от 7-8-9. Сега Вие ми кажете мене: познавате ли един човек в България, баровец, богат - там се хвалите, че имате богати хора, които имат повече от 1 млрд. евра, там има хора, които имат футболни тимове, вестници, списания, телевизии, които имат вериги от магазини и ресторани, и така - който е казал: "Еве да дадем 5 000 евро поне да се направи един електронен вестник", твърди Перев.

Силата ни е в това, че повечето сме безимотни, та няма какво да ни направят, какво да ни отнемат, каза още той. "Силата на българската кауза в Македония, на новата ребългаризация лежи в демократизацията, а твръдината, крепостта на демократските процеси в Македония дръжат албанците. Без албанците българската кауза в Македония е мрътва. Защо? Властите не могат да се справат с тех, заети се сас тех, с нините проблеми - национални, искате ли проблеми с оръжие, искате ли сас война, искате ли сас дрога. Така че нас са ни оставили малко настрана и че не могат да применяват двойни аршини - нас да ни гонат за казана дума, реч, а нив да ги остават на свобода за изпукан куршум", посочи Перев.

Македонското общество разбра силата на българските университети и това е нещо много важно, добави той "Тие мигови поне не е срамно, не е обидно да бъдеш българин. Не е много достоинствено, но не е толко лошо, както е било в годините преди 90-те години", смята Перев.

На какво според двамата събеседници се дължат антибългарските настроения в македонските медии, с чия помощ е създадено дружество "Преображение", коя е най-силната медия според Перев и вярва ли той в обещанията на политиците от двете страни, как се отнасят обикновените хора в Македония към българите, иска ли България да има добри отношения с Македония и какво е нужно да се направи в тази посока можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Петар Колев и Владо Перев.
« Последно менување: Април 09, 2010, 12:44:24 Anton »
Сочувана

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #98 на: Јули 13, 2010, 05:47:20 »

http://www.makfax.com.mk/#112092

Судот во Гевгелија го одложи судското рочиште за Спаска Митрова

13 јули 2010, 15:57
Извор: Макфакс
Гевгелија

Судот во Гевгелија го одложи случајот на Спаска Митрова за родителските права над нејзината тригодишна ќерка Сузана, соопштија од политичката партија „Атака“.

Судскиот совет одлучи да го започне делото од почеток, кога ќе собере повторно докази за тоа дали да и го додели детето на Спаска Митрова.

На овој начин, одлуката на судот во Гевгелија се совпаѓа со одлуката на скопска апелација.

Според скопскиот суд, нема посочени докази дека Спаска не може да ја одгледа ќерка и Сузана.

Доделувањето на детето на неговиот татко според судот е надвор од законот. Со вакво образложение Апелацискиот суд во Скопје го врати делото на ново разгледување.
На судското рочиште во Гевгелија присуствуваше и заменик претседателот на Народното собрание на политичката партија „Атака“, Павел Шопов. Следното рочиште е закажано за 23 септември.
А  ДАЛИ  СЕГА  ЗА  НАОДОТ  И КОНСТАТАЦИЈАТА  НА  АПЕЛАЦИОНИОТ  СУД  СКОПЈЕ  ЌЕ  ОДГОВАРААТ  КРИВИЧНО   СУДИЈКАТА  ЗЛАТА  ПОПОВА, и судиите  поротници  АБЛАКОВА  МАРГАРИТА  И  ТОШЕВА  ИРИНА,  како и  ВД  директорката  на  социјалните  служби -Гевгелија  СТАНКА  ДУЕВА  ПЕТРОВА...?
 


Сочувана

Anton

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 580
  • Погледај го Профилот
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #99 на: Септември 25, 2010, 11:20:48 »

Коментар за тоа која е  судијката  ЗЛАТА  ЧОЛАКОВИЧ  ПОПОВА од судот во Гевгелија.

Семейството на Съдията Златка Чолакович Попова и на бившия съпруг на Спаска Митрова   произхождат от едно и също село в Република Сърбия, а в Македония са взети-дошли по време на балканските и първата световна война като участници-представители, членове на Србските фашистки окупационни войски и колонисти, които и до днес живеят в страната на  земята на масово, геноцидно  убитите и протераните македонски българи.
« Последно менување: Септември 25, 2010, 12:48:53 Anton »
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот
Одг: Детето на Спаска или еничарството в наши дни !
« Одговори #100 на: Март 10, 2011, 11:04:52 »

Нови мъки за Спаска!
http://balkani.actualno.com/news_338511.html


Цитат
Бащата Воислав Савич е получил уверение, че по закон малката Сузана не може да напусне Македония без негово съгласие.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !