Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Георги Данчов - Зографина  (Прочитано 2743 пати)

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Георги Данчов - Зографина
« на: Јануари 31, 2010, 02:39:32 »

Биография на Георги Данчов - Зографина

Георги Данчов - Зографина е роден на 27 юли 1846 година в Долната махала на Чирпан. Още като ученик в Синьото школо, с интерес преписва житията на светците и ги украсява с рисунки, а иконите в чирпанските църкви го привличат с магнетична сила.

На четиринадесет години Георги Данчов отива при Алекси Атанасов, известен зограф от Станимака /дн. Асеновград/, за да учи занаят. Заедно със своя майстор изписва част от фреските в църквата на Араповския манастир "Св. Неделя" /1860-1861/. Шестнадесет годишен започва самостоятелна работа.

През 1865 год. заминава за Цариград, в литографското ателие на Исарион, за да учи литографска техника. Първите му литографски творби са портрета на Медхат паша и композицията "Райна Княгиня в пещерата". През 1867 год. Найден Геров му поръчва да нарисува 19 творби на български носии, сватби и битови сцени, които са представени на изложба в Московсия университет. През същата година Георги Данчов изписва и известния си автопортрет, творба, която изненадва със своята професионална изработка и зрялост. Усвоява тънкостите и на фотогравското изкуство.

Годината 1869 е паметна за Зографа. Запознава се с Васил Левски и започва да му помага по устройството на тайни революционни комитети из Южна България. Той е и сред организаторите на неуспялата акция за спасяването на Апостола. През 1873 год. Георги Данчов е заловен и осъден на доживотно заточение в Диарбекир. Там не секва художествената му дейност. Създава литографията си "Русалки" - фолклорно митологична композиция и портретите на К. Доганов, Д. Пъшков и М. Попов. Успява да избяга от заточението си и отива в Русия. Започва да рисува творбата си "Трагедията на България", която завършва в Свищов през 1878 год. През 1879 год. е вече в Пловдив и създава легендарната си творба - литографията "Свободна България". Развива активна обществена дейност, учител е по рисуване, издава първия в България учебник по Переспектива, издава вестник "Таласъм" и публикува в него свои карикатури. Избран е за помощник кмет на Пловдив, заседава два мандата като депутат в Народното събрание.

Георги Данчов е баща на Никола и Иван Данчови — съставители на една от първите български енциклопедии и множество речници.

На 19 февруари /стар стил/ 1908 год. България тържествено чества 30 годишния си юбилей от Освобождението си.

Същия ден Георги Данчов умира.
http://georgidanchovzografina.alpobg.com
Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg

MacedonBG

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 762
  • Погледај го Профилот
  • Българският националистически форум
Одг: Георги Данчов - Зографина
« Одговори #1 на: Јануари 31, 2010, 02:44:50 »

Сочувана
Българският националистически форум http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php
Facebook account - Kaloian Ivanov Macedonbg