Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Вдигат паметник на Тервел в Стара Загора  (Прочитано 1777 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Вдигат паметник на Тервел в Стара Загора

http://today.actualno.com/news_281595.html

Паметник на големия български владетел кан Тервел ще бъде издигнат в Стара Загора. Идеята е на старозагорските предприемачи, които снощи на годишния форум на най-голямата бизнес-организация в региона – клубът на работодателя, обявиха старта на кампанията, предаде АСН.

"Чудесен избор, кан Тервел не само присъединява областта Загоре към България, но и с решаващото си участие в битката с арабския владетел Маслама при Константинопол с право се счита за спасител на Европа", каза проф. Георги Бакалов.

Той оглавява 10-членния инициативен комитет от авторитетни български историци и старозагорски бизнесмени и общественици за изграждането на монумента. Инициаторите смятат, че то трябва да стане общобългарска кауза и ще търсят средства от всички възможни източници.

Авторитетите трябва да изберат, както неговото място в града на липите, така и дилемата като държавник или воин да бъде изобразен Тервел.

Проф. Бакалов припомни, че синът на основателя на българската държава е първият и единствен чужденец с византийската титла кесар, втора по ранг след императора.

По-късно Тервел сключва и първия на практика търговски договор в нашата история с Византия. Още през февруари общинските съветници в града на липите щели да благословят отстъпеното право на строеж за паметника. Да края на годината пък трябвало да бъде обявен международен конкурс за избор на скулптора-изпълнител. „Монументът на Тервел трябва бъде готов най-късно до 2017 г. за 1200-годишиата на битката му Европа при Константинопол”, заковаха последния срок инициаторите.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !