Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Обогатяват програмата на фестивала "Кукерландия"  (Прочитано 908 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот

Обогатяват програмата на фестивала "Кукерландия"

http://today.actualno.com/news_281470.html

С редица новости в съпътстващите прояви, пъстро международно участие, както и претворяване на кукерския ритуал извън Ямбол ще бъде обогатен тазгодишният маскараден фестивал „Кукерландия”.

Това съобщиха от пресцентъра на община Ямбол.

Конкурсната част на празника ще се състои в площадното пространство пред община Ямбол на 27 февруари. Откриването е в 10.00 часа. Запазват се традиционните от последните издания съпътстващи прояви – фотоконкурс и художествена изложба – в деня на фестивала. Сериозно присъствие в тазгодишната „Кукерландия” е отредено на Безистена – като символична първа стъпка в превръщането му в културен център.

В емблематичната за Ямбол сграда ще бъде подредена детска художествена изложба и фотографска експозиция с наградени творби от минали издания на фестивала. До Безистена занаятчии от града и региона ще показват умения и ще предлагат изработените ръчно маски, хлопки, керамични изделия и сувенири.

В отделен кът, желаещите ще могат да си направят снимки с кукерски доспехи на фона на строената преди пет века сграда. Ще има и базар на производители на вино и хранителни изделия. В близост до Безистена ще бъде обособена и втора сцена за свободна изява на кукерски групи, които цял ден ще имат възможност да представят ритуала, така, както го играят в района, от който идват.

В няколко от селата на община „Тунджа” кукери ще претворят ритуала в автентична обстановка – по домовете на хората. Постигнато е споразумение с община Стралджа да проведе общинския си кукерски празник в деня след „Кукерландия” – стъпка към синхрон на празниците и разпространение на фестивалната традиция из целия ямболски регион. Организаторите от община Ямбол и община „Тунджа” са разпратили над 130 покани за участие в тазгодишното издание на „Кукерландия”. Наградният фонд е увеличен и вече е 5000 лева. За момента участие са потвърдили маскарадни групи от Ирландия, Словения, Македония и Турция. Интерес към участие на ямболска сцена проявяват и формации от Гърция и Сърбия.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !