Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: „Млади фолклорни таланти”  (Прочитано 1809 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот
„Млади фолклорни таланти”
« на: Јануари 17, 2010, 08:55:39 »

С гала-концерт конкурсът „Млади фолклорни таланти” на БНР отбеляза своята 10-та годишнина

http://www.radar.bg/redirect.php?newsid=6696459

София /КРОСС/ С гала-концерт в Първо студио на БНР, посветен на 75-годишнината на обществената медия, конкурсът „Млади фолклорни таланти” отбеляза и своята 10-годишнина. Най-добрите изпълнители от десетото издание се срещнаха със свои слушатели. Участниците представиха безценни бисери на българската народна музика и едни от най-обичаните песни под съпровода на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Младите дарования във фолклорното изкуство са откритие на програма „Хоризонт”, а оценката е на слушателите.

Вече десет години всяка неделя талантливи деца на България пеят народни песни, разказват гатанки, поговорки и пословици, свирят на народни инструменти в предаването „Рано в неделя”. За много от тези таланти изявата в ефира е начало на творческия им път. Лауреати на конкурса днес са в най-големите професионални фолклорни ансамбли в страната, припомнят от националното радио.


Четиринадесет са лауреатите на Десетото издание на конкурса „Млади фолклорни таланти”

Младежката фолклорна група „Банскалии” от Банско е създадена през 2000 г. Съставът наброява 14 певци, а репертоарът им обхваща над 100 песни и хора.
Пепа Милева от Сливен и Тодор Златев от Нова Загора – изпълнители на гъдулка, са ученици в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел и вече имат редица концерти и конкурсни изяви в страната и чужбина.
Айшенур Юсеинова от Сливен е един от ярките интерпретатори на песните на незабравимата Вълкана Стоянова и безспорно се нарежда сред най-младите открития на Българското национално радио.
Горан Иванов е най-малкият представител на радиоконкурса. Той е само на шест години, а вече спечели сърцата на многобройната слушателска аудитория на програма „Хоризонт” с песента „Залюбих мамо три моми”.
Младият шопски дует Дияна Василева и Анна Нацкова - ярки посланици на шопското двугласно пеене, представят по блестящ начин своя завиден репертоар и изпълнителски стил.
Християна Христова от село Каравелово, Пловдивско от ранна детска възраст разучава красивите тракийски песни из репертоара на Недялка Керанова. Днес тя е ученичка в  Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел.
Младите и амбициозни момичета от вокалния квартет при СОУ „Любен Каравелов” в Пловдив с диригент Христина Лесова работят с хъс, за да съхранят и популяризират българския фолклор. Уникалните им гласове, слети в едно, заслужено спечелиха сърцата на слушателите на „Рано в неделя”.
Миглена Кишева, родена в котленското село Тича, е солистка на фолклорен ансамбъл „Търговищки славеи”. Нейният стилен репертоар е изграден от песни от Котленския край и Добруджа.
Росица Тодорова тръгва по пътя на народната песен в детската фолклорна студия „Неранза” във Варна, а днес учи народно пеене в Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” в града. Тя е лауреат на конкурса „Млади фолклорни таланти” за втори път, след като спечели доверието на слушателската аудитория и през 2004 година.
Младият изпълнител Станислав Джапаров представя автентични песни от карловското село Дъбене. Със своя специфичен маниер на пеене и уникално звукоизвличане той носи полъха на Средногорието чрез песните на родното си село, които е научил и продължава да учи от своята баба.
Елица Неделчева е родена във Варна, пее народни песни от осемгодишна възраст. Многократно е награждавана на национални и международни конкурси и фестивали.
Ивайло Флоров е на 16 години, ученик в СОУ „Отец Паисий” във Враца с профилирано обучение по музика. Лауреат е на национални и международни конкурси. В радиоконкурса „Млади фолклорни таланти” Ивайло дебютира с „Шопска сюита” и тя му донесе лауреатско звание.
Николета Горанова е родена във Видин и от ранна детска възраст изпълнява песни от родния си край из репертоара на Койчо Каменов. Пред длушателите на „Хоризонт” тя се представя с автентичната песен от Северозападна България „Цонината майка”.
Полина Димова изучава тамбура в ОУ „Антон Страшимиров” във Варна. Носителка е на престижни отличия, а пред гостите в Първо студио на Българското национално радио се представи с една от любимите си песни „Ирино ле, Иринке” на известната народна певица Соня Кънчева.   

Екипът на „Рано в неделя” посрещна гостите с хляб и сол и ги изпрати с приятни изненади.
Гала концертът прозвуча пряко по програма „Хоризонт” на Българското национално радио.

/ВС/
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !