Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Писар разследва убийства в Плиска  (Прочитано 970 пати)

disidente

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Отсутен Отсутен
  • Пораки: 5398
    • Погледај го Профилот
Писар разследва убийства в Плиска
« на: Декември 17, 2009, 11:06:36 »

Писар разследва убийства в Плискаhttp://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=315896

C романа "Зад маската на дявола" започва поредицата "Старобългарски загадки" (ИК "Труд"). Крайно време беше тайните на нашата история да вдъхновят автор, който да ги претвори в жанра криминале и така да привлече вниманието на "нечетящото" поколение млади хора.

Това е направил Николай Пенчев. Прелиствайки дебели книги с исторически хроники, изчитайки томове архиви, той започнал да си представя фактите в тях, "нанизани" в остросюжетен роман с елемент на съспенс. Повече от година е работил над книгата си "Зад маската на дявола" и обещава, че това няма да е последната от поредицата старобългарски загадки. За следващата е вдъхновен от мистиката на побитите камъни и прабългарските букви, които са подобни на руните.

Историята в романа се върти около интригите след смъртта на хан Пресиян, когато на трона се качва Борис. Християнството е официално признато, но новата политика не се харесва на мнозина. Някой започва да избива по изобретателен и жесток начин християнските свещеници. Дали това са действия на фанатик, или зад убийствата се крие недоволството на старите родове. Може ли те да са резултат от интриги на Константинопол? На всички въпроси търси отговор младият писар Климент, възпитаник на Магнаурската школа. Той действа като истински детектив и разобличава убиеца.

Николай Пенчев:

Не знам как се случи, но започнах да си представям българската история като криминален ромен. Винаги съм се интересувал от нея. Чел съм много. И внезапно в главата ми се наредиха сюжети с убийства и страсти. Повече от година работих над първата история. Изведнъж усетих, че героите ми се изплъзват. Не можех да ги озаптя - правеха каквото си искат и едно от убийствата, въпреки моите планове и конспекти, изобщо не беше планирано. Но стана! Убиецът ме изигра. Опитвам в книгата да се придължам максимално към историческите факти. Като човек, влюбен в историята, съм открил там много загадки. Искам да си ги обясня чрез криминалната интрига.
Сочувана
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !