Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Автор Тема: Поне 30 000 нови български граждани се очаква да има всяка година  (Прочитано 27444 пати)

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Македонският герой от ужаса на АМ "Тракия" най-после стана българин

http://frognews.bg/news_36512/Makedonskiiat_geroi_ot_ujasa_na_AM__Trakiia__nai-posle_stana_balgarin/
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени

Намерили и другия спасител


http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=734970Дарик се свърза с първия човек, притекъл се на помощ на пострадалите от катастрофиралия автобус на магистрала "Тракия". Това е 28-годишният Стефан Стойчев. Той е комбайнер от Чирпан.

За изясняването на самоличността му помогна неговата роднина Мариана. Тя пусна коментар под новината, в която Дарик първи съобщи, че млад мъж от Старозагорско е първият, притекъл се на помощ на пострадалите след зверската катастрофа на магистрала "Тракия". Екипът на Дарик й благодари. /Вижте и прикачените статии по темата/

Стефан Стойчев каза, че след автобуса е имало много спрели коли и тирове, но почти никой не се е притекъл на помощ.

Той разказа, че е влязъл през тавана, който е липсвал в задната част на автобуса, и е успял да загаси огъня с пожарогасител, който взел със себе си от колата. След това излязъл да потърси още пожарогасители, мъж от бяла кола му дал своя.

"От тъмнината на автобуса на светлината на фаровете от нашия автомобил излезе жена, цялата в кръв, руса жена, подстригана на черта. Като излезе от тъмно на светло, така неочаквано, аз се изплаших, дръпнах се назад, но се окопитих. Казах й ела, да те изкарам, бързо излез. Помогнах й да излезе. Върнах се след това с втория пожарогасител, но не можах да стигна заради тлеещите сажди, реших да заобиколя отзад на автобуса, където му се падат гумите. Видях, че на ауспуха тлее. Пожарогасителят всичко потуши, даже нямаше и дим. Обърнах се и започнах да помагам на хора. Който съм видял, на който съм успял, съм помогнал. Имаше и други хора, които помагаха. 90% от хората, които бяха спрели с коли и тирове, все едно гледаха сеир. Първите две-три коли, които се притекоха на помощ, бяхме много малко. В такъв момент действаш инстинктивно. Гледаш колкото може на повече хора да помогнеш. Повечето пътници, около 90% излизаха самички. Имаше затиснати, които не можаха да излязат", разказа Стефан Стойчев.

Стефан призна, че не иска гласност и облаги от никого, иска животът му да си продължи, както досега, въпреки че никога няма да забрави преживяното.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=734970

Цитат
Стефан Стойчев каза, че след автобуса е имало много спрели коли и тирове, но почти никой не се е притекъл на помощ.
много се поамериканчихме, ужас  :-X
надявам се поне всичките едновременно да са се обаждали на полицията, пожарната и парамедиците

Цитат
За изясняването на самоличността му помогна неговата роднина Мариана. Тя пусна коментар под новината, в която Дарик първи съобщи, че млад мъж от Старозагорско е първият, притекъл се на помощ на пострадалите след зверската катастрофа на магистрала "Тракия". Екипът на Дарик й благодари.

Цитат
не иска гласност и облаги от никого, иска животът му да си продължи, както досега
Браво на човека!
Няколко човешки живота е спасил млад мъж, потушил пожара в злополучния рейс
Издирва се доброволецът, потушил пожара в катастрофиралия рейс
Изгубиха следите на първия, помогнал след тежката катастрофа на АМ "Тракия"
Цитат
Младежът е използвал личния си еднокилограмов прахов пожарогасител. Когато екипите на пожарната са пристигнали на място, огънят е бил потушен и дори не е имало следи от дим.


Откриха българина изгасил пожара в рейса на АМ Тракия

Мъжът споделя, че никога не ще забрави онази нощ. Тогава той се прибирал от полето, където са събирали грах. Движел се по магистралата, когато вижда огнено кълбо на пътя. „Видяхме обърнат автобус, нито хора се виждаха, нито нищо… Инстинкт, нямаш време за мислене - каквото ти дойде от вътре. Гореше, от задната страна. Тръгнах с пожарогасителя на бегом, бягах по шосето, микробуса ми осветяваше пътя. Влязох пред задния край, капакът го нямаше. Натискам - изгаси огъня, обаче беше малък пожарогасител, останаха сажди които тлееха. Никой не видях, гледах да изгася огъня”, разказва Стефан Иванов.

Иванов потушава пламъците и влиза вътре. С влизането в рейса вижда руса жена цялата в кръв. "Казах й: Давай, момиче, излизай. Излезе момичето. Почнахме да оглеждаме обстановката - едно момиче вика: ще припадна. Казах й да седне. Като се обърнахме видях един труп на мантинелата - беше преметнат.

Историята, която този мъж никога няма да забрави, е на 5-годишния Камен и сестра му Боряна, които смъртта разделя пред очите на баща им Стоян. „Видях Стоян с 5-годишно момче - трепереше детето. Викам прибери момчето, той го сложи да легне на седалката в колата. Момченцето нямаше и драскотина, а човека вика: и двете ми деца бяха от една и съща страна”, разказва Стефан. Бащата успял да извади момченцето, момичето било затиснато. Помогнал и на още двама души.

"Трагедия, наистина голяма трагедия. Тази катастрофа беше капака. Цялото ми съзнание промени Мисленето ми… В началото не можех да повярвам, че съм направил нещо. Аз си го мислех като сън, чак като видях новините... Поогледах се и викам - не е било кошмар, няма да забравя никога...”, казва Стефан.

http://dnes.dir.bg/news/katastrofata-magistrala-trakia-8870381

Тракиец и македонец са станали истински герои на деня.
« Последно менување: Јуни 18, 2011, 11:12:03 Подкрепа »
Сочувана

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени

Македонец извадил четирима българи от горящия автобус на АМ "Тракия”
(видео)

Шофьор на цистерна от Македония е бил един от първите, който се е оказал на мястото на трагедията на автомагистрала „Тракия”, при която загинаха осем българи. Спасил е живота на поне четирима българи.

Васко Ристески е на 38 години, от Битоля, женен с три деца. Шофьор е на камион-цистера и поне веднъж седмично е в България.

В нощта на трагедията отново е на път - от Битоля за Пловдив. Видял как автобусът го изпреварва и не след дълго чул експлозия и видял пламъци.

Втурва се да спасява оцелелите, макар че не вижда почти нищо от дима.

Сред оцелелите е и 23-годишната студентка Милена.

„Само помня как един човек ме извади  и искам много да му благодаря. Даде ми и телефона си и говорих с майка ми”, разказва момичето.

За Васко това е втората голяма трагедия за последните два месеца. През април отново в катастрофа губи най-добрия си приятел и колега.

Следващата седмица македонецът пак ще дойде в България, но този път не по работа. Ще отиде в Бургас, за да види добре ли са хората, на които е помогнал.

http://www.btv.bg/news/katastrofi-incidenti/story/1700142863-Makedonets_izvadil_chetirima_balgari_ot_goryashtiya_avtobus_na_AM_Trakiya.html

Македонец, свидетел на катастрофата на "Тракия": Беше истинска кланица
(видео)

Шофьор на цистерна от Македония е бил един от първите, който се е оказал на мястото на трагедията с преобърнатия автобус на автомагистрала "Тракия". Васко Ристески е спасил живота на поне 4-ма българи в злополучната нощ.

"Видях първо един автобус от Скопие, който ме изпревари, а после ме задмина и бургаският", разказа Васко Ристески. По думите му българският рейс не се е движел прекалено бързо. "Изпревари ме нормално. След малко видях как автобуса гори. Не знаех от какво. Когато приближих на 50 метра, видях втора експлозия", разказа македонският шофьор.

По думите му на пътя е имало изпопадали хора. Мъжът спрял камиона си и слязъл да помага.

"Всички пътуващи спираха и идваха да помагат. Аз извадих 4-5 човека. После дадох телефона си на няколко души да позвънят на близките си", обясни Васко Ристески. "Шофьорът беше целия в кръв, но и той вадеше хора от автобуса, доколкото можеше, разбира се".

Васко Ристески смята, че спукана гума е виновна за инцидента.

"Помогнах, защото и аз съм шофьор, може и на мен да се случи такова нещо и някой ще трябва да ми помогне".

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/reportazhi/story/1054997675-Makedonets_svidetel_na_katastrofata_na_Trakiya_Beshe_istinska_klanitsa.html

Македонският спасител получи българско гражданство
(видео)

Македонският гражданин Васко Ристески, който спаси преди дни няколко българи при катастрофата на автомагистрала "Тракия", получи българско гражданство. Tо му бе връчено лично от премиера, който откри модерен завод за преработка на отпадъци във варненското село Езерово. Бойко Борисов коментира и новите мерки за контрол на пътя, с цел намаляване на инциденти като този от 15 юни.

„Виждате, че такива инциденти се случват и в САЩ, и в Германия"

Колко пъти са им съставяни актове и след това са били обжалвани и оправдавани.За съжаление има го това в съвременния свят и Титаник е потънал... и на нов автобус шофьорът може да заспи” коментира Борисов.

По време на посещението си във Варна премиерът връчи документи за българско гражданство на Васко Риствески, който се притече на помощ на пострадалите при катастрофата край Пловдив.

Роденият в Битоля шофьор на ТИР чака за наш паспорт от няколко години

и сега го получава по ускорената процедура. „Кажем дека ми харесва България, ми харесват хората в България и сега България дека е в Европейския съюз и затова”, каза Васко Ристески.

Министър-председателят благодари на Ристески за героизма му, както и на вицепрезидента Ангел Марин и правосъдния министър Маргарита Попова, които са подписали документите. Преди това Ристески сподели в Бургас, че катастрофата, която отне живота на осем души, е най-страшното нещо, което е виждал.

Той разказа, че се е движил по АМ "Тракия" в посока от София за Пловдив, когато автобусът на фирма "Ентуртранс" го е изпреварил. По неговите думи скоростта не е била много голяма.

След това видял как автобусът гори

Ристески заедно с българин тръгнали към автобуса, за да го гасят с пожарогасители. Малко преди да стигнат до него, последвала и втора експлозия. След това започнали да вадят и хората от автобуса.

Васко Ристески е шофьор на ТИР от 11 години. В нощта на катастрофата е превозвал въглероден двуокис от Битоля за Пловдив.

http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/2044016917-Makedonskiyat_spasitel_poluchi_balgarsko_grajdanstvo.html

Стефан Иванов – първият спасител на пострадалите в горящия автобус
(видео)

До 2 седмици ще знаем причината за жестоката катастрофа, в която загинаха 8 души на магистрала Тракия. Само в bTV Новините  ви представяме човека, озовал се пръв на мястото на жестокия удар -българинът, потушил пожара в автобуса и спасил десетки човешки животи, рискувайки своя собствен.

Стефан Иванов е от Чирпан

Шофьор на селскостопанска техника. Никога не ще забрави онази нощ. Тогава се прибират от полето, където са събирали грах. Движат се по магистралата, когато виждат огнено кълбо на пътя.

„Видяхме обърнат автобус, нито хора се виждаха, нито нищо… Инстинкт, нямаш време за мислене - каквото ти дойде от вътре. Гореше, от задната страна. Тръгнах с пожарогасителя на бегом, бягах по шосето, микробуса ми осветяваше пътя. Влязох пред задния край, капакът го нямаше. Натискам  - изгаси огъня, обаче беше малък пожарогасител, останаха сажди които тлееха. Никой не видях, гледах да изгася огъня”, разказа Стефан Иванов. Потушава пламъците и влиза вътре.

Отново няма време да мисли - има ли опасност рейса да се взриви или не

„С влизането в рейса видях една руса жена, цялото й лице беше в кръв. Казах й: Давай, момиче, излизай. Излезе момичето. Почнахме да оглеждаме обстановката  - едно момиче вика:  ще припадна. Казах й да седне. Като се обърнахме видях един труп на мантинелата - беше преметнат, шофьора на автобуса видях и го питам: какво стана. Стреснат беше – вика: залюля се и ето какво става -  шофьорът оглеждаше хората.

В началото се чуваха само писъци и рев...

Всичко етхеше - даже докато съм тичал с пожарогасителя, не съм видял един човек на пътя”, разказа Стефан Иванов

Историята, която този мъж никога няма да забрави, е на 5-годишния Камен и сестра му Боряна, които смъртта разделя пред очите на баща им Стоян.

„Видях Стоян с 5-годишно момче - трепереше детето. Викам прибери момчето, той го сложи да легне на седалката в колата. Момченцето нямаше и драскотина, а човека вика: и двете ми деца бяха от една и съща страна”, разказва Стефан. Бащата успял да извади момченцето, момичето било затиснато. Помогнал и на още двама души.

"Трагедия, наистина голяма трагедия. Тази катастрофа беше капака.

Цялото ми съзнание промени

Мисленето ми… В началото не можех да повярвам, че съм направил нещо. Аз си го мислех като сън, чак като видях новините... Поогледах се и викам - не е било кошмар, няма да забравя никога...”, казва Стефан.

Критично остава състоянието на 46-годишната Албена

която пострада при катастрофата на автомагистрала "Тракия". bTV научи, че самоличността на една от осемте жертви в катастрофата все още не е установена. Трети ден никой не е потърсил починалата жена.

http://www.btv.bg/news/katastrofi-incidenti/story/1634795947-Stefan_Ivanov_%E2%80%93_parviyat_spasitel_na_postradalite_v_goryashtiya_avtobus.html
« Последно менување: Јуни 18, 2011, 11:36:41 Подкрепа »
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Да дочакаш български паспорт също е геройство
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9496&sectionid=5&id=0000801


Цитат
Случаят с македонеца Васко Ристески, който чака близо 4 години български паспорт, преди да го получи за 1 ден след трагедията на магистрала "Тракия", показа, че държавата още мотае молбите с години.

Цитат
Очевидно въпреки купчината нормативни промени и уверенията на ГЕРБ, че свършва мъката на чакащите и преписките ще се решават бързо, това не се случи. Явно хвалбите на бившия министър без портфейл Божидар Димитров и кадровите промени в структурите, натоварени с разглеждането на молбите, бяха обикновен популизъм.

А сутрин, обед и вечер той обещаваше, че 60 000 души скоро вече ще са горди българи. Дори това можело да стане с един указ наведнъж. Димитров, на когото премиерът Бойко Борисов бе поверил привличането на нашенците обратно в родината, дори успя да се скара с вицепрезидента Ангел Марин, който е натоварен с издаването на укази за даване на българско гражданство. Двамата се замеряха със страхотни обвинения, включително в липса на компетентност, закостенялост и какво ли още не. И като си начесаха езиците, всичко продължи по старому. И бяха забравени обещанията, че молбите за българско гражданство например ще се разглеждат най-много 12 месеца и всичко ще е прозрачно.

Цитат
Мнозина се питат ще отнемат ли паспорта на някой спортист, получил светкавично гражданство, за да играе в националния ни отбор, но няма и най-малка заслуга за звученето на българския химн? А и трябва ли указите да се използват за политическа реклама? В много страни има тържествен ритуал, хората полагат клетва, когато станат нейни граждани. А тук може всеки управник да връчи някому указ насред някое село, за да го снимат камерите. Както стана с Ристевски - премиерът Борисов му даде издадения от вицепрезидент указ между рязането на ленти из Варненско. Пошло и обидно е за всеки притежател на български паспорт.

Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Македонците са получили най-много бг паспорти през 2011 г.
http://world.actualno.com/news_361868.html


Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

2000 поискаха да са българи през септември
http://society.actualno.com/news_363595.html


Цитат
Над 2000 молби са подадени за септември, което показва много засилен интерес към удостоверяване на българския произход, най-вече от граждани на Република Македония. За този период са издадени близо 1700 удостоверения. Най-много са желаещите да получат удостоверение за български произход от Македония, Молдова, Украйна, Сърбия, Албания, Русия.

Поради засиления интерес, агенцията работи с удължено работно време.
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Рекорден брой "нови българи" за последната година (+ VIDEO)
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/409990074-Rekorden_broy_novi_balgari_za_poslednata_godina.html

Цитат
Рекорден брой "нови българи" за последната година. Близо 20 000 души са получили гражданство за изминалите 12 месеца !

Не е лесно да станеш българин. Навън е минус пет, а на тротоара чакат повече от 100 души. Все пак тези хора не са в лошо настроение, защото чакат, за да получат удостоверенията си за български граждани. Повечето от тях изтъкват българското си потекло.

Статистиката показва, че от близо 20 000 "нови българи", по-голямата част са македонци. Ако през 2009 година сме дали гражданство на 1500 македонци, през 2011 са близо 6 500.

Указите на вицепрезидента също са скочили двойно - от 4 300 през 2009 до близо 10 000 македонци през 2011 година. Увеличават се българите от Молдова, Украйна, Сърбия и Албания.

Голяма част от "новите българи" дори не остават да се порадват на новата си страна, а тръгват директно към Западна Европа.

Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени

Голяма част от "новите българи" дори не остават да се порадват на новата си страна, а тръгват директно към Западна Европа. 
Абе чудех се аз защо са кавичките, ама те си били съвсем уместни.

Трябва механизъм за отнемане на гражданство.
Сочувана

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Бугарија ги „освојува“ Македонците
четврток, 05 јануари 2012, 17:53

http://www.vesti.alfa.mk/default.aspx?mId=36&egId=6&eventId=44564

Цитат
На минус пет степени, на платото пред бугарското министерство за правда, повеќе од стотина лица, во најголем број македонски граѓани чекаат да станат „нови Бугари“. Лани, официјална Софија издала рекордни 20 илјади државјанства. Половината од новопечените Бугари се Македонци.

Иако има и такви што сметаат дека е природно да побараат бугарско државјанство, најголем дел се оние што стануваат бугари трагајќи по документ што ќе им овозможи полесен пристап до европскиот пазар на трудот.

Според статистиката, во 2009 Бугарија им издала само 1500 државјанства на Македонци а во 2011 таа бројка нараснала до фрапантни 10 илјади.

Од нив, 6500 добиле пасоши врз основа на потекло, а со указ на потпретседателот односно со писмена изјава дека се чуствуваат како Бугари, до државјанство дошле уште 3 и пол илјади лица од Македонија.

Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Competent

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 3619
  • Погледај го Профилот

Македонците рекордери во земање бугарско државјанство
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=15122224445&id=9&prilog=0&setIzdanie=22474


Цитат
Бугарија им издала 20.000 државјанства на странци во 2011 година, меѓу кои и 6.500 на Македонци, јави бугарската телевизија БТВ      
   
Тоа е зголемување од 5.000 државјанства во споредба со 2010 година, кога биле издадени 1.500 државјанства на Македонци.

Според телевизијата БТВ, зголемени биле барањата за државјанства на лица од Молдавија, Украина, Србија и од Албанија.

Најголемиот дел од „новите Бугари“ не остануваат во Бугарија, туку веднаш заминуваат во Западна Европа, посочува телевизијата.

Број на издадени бугарски државјанства на Македонци

•  6.500 во 2011 година
•  1.500 во 2010 година 
Сочувана
Every cat, dog and skunk born in Macedonia is Macedonian.
But the whole world knows that the Slavs in Macedonia are Bulgarians.
People that don’t know or do not want to know who they are will perish !

Корени

 • Hero Member
 • *****
 • Отсутен Отсутен
 • Пораки: 1070
  • Погледај го Профилот
  • Корени

Македонски поход към София за паспорти
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1198658
Сочувана