Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - disidente

Страници: 1 ... 358 359 [360]
5386

Competent   
 Заглавие: Re: Меморандум од БКК Скопје за спорот околу името МакедонијаПубликувано на: 28 Ное 2008, 17:10


Регистриран на: 25 Сеп 2008, 00:01
Мнения: 2171   
Колко ли агенти и доносници на УДБА има във въпросния "БГ културен клуб" ?
Не бяхме чули досега клубът да е бил активен за нещо друго ? 


Върнете се в началото    Профил   

Competent,

Те молам обясни го погоре напишаното од тебе!
Дали ова значи оти наскоро треба да очекуваме и промоция на НОВА , удбашка нация?
Дали и таа треба да влезе во уставот?


5387

ИМЕНО ТОВА !!!

И затоа, ХУНЗА нема право да прави малцинство од нас !

Може ли германец во Австрия да биде припадник на малцинство?!

5388
ХУНЗА,

Ова веке не е промашено , ова е ОПАСНО !
Индивидуално секой нека си се определува како сака, но генерално работите се сосема поинакви.
Што со 5000 "етнички Македонци" во Бугария, во той случай?
Зошто користите КАРАДЖИЦА при пишуваньето, а не бугарско писмо?
Вашите ставови за бугарите од Р. Македония и писмото што го користите ми стануваат симптоматични!?

5389
ХУНЗА

Токму заради тоа што не може и вака и така и онака, вашите ставови се промашени!
"етничките Македонци" и бугарите, сепак се едно те исто. Затоа ниту яс можам да бидам малцинство во Р. Македония, ниту пак "етничките Македонци" може да му се радуват на Гоце Делчев, ако потекнуваат од античките македонци, а и двайцата тврдиме дека Делчев е бугарин.
Тука нешто многу шкрипи!
Вие бугарите од Бугария, изборете се на светско ниво, "етничките Македонци " да не ни я крадат историята, па можеби и ке помислиме да се запишеме како малцинство, ако "етничките ...", во той случай, воопшто останат мнозинство! По друг начин , НЕ !


5390
ХУНЗА да обясни :

1. Што разбираш под поимот "етнички Македонец", жител на Р. Македония ?

2. Коя е моята "потреба" како бугарин од Р. Македония, да бидам запишан како припадник на  малцинство во преамбулата на уставот на Р. Македония?

3. Ако се случи тоа, да влезам како припадник на малцинство во преамбулата и ако се "пренапише история", како што предлага Любомир Иванов & Со. во "Бугарската политика спрема Република Македониа", тогаш кой ке се радува на Гоце Делчев, Миладиновци, Цар Самоил..., бугарите од Р. Македония или " етничките Македонци ".

5391
ДНЕВНИК         23 апр 2009 г.      София


МВР пак привика организаторите на януарските протести
Полицията разпръсква протестиращи при Руската църква
Законови ограничения за митингите скараха граждански сдружения с политиците
Кабинетът замисля нови ограничения на митингите
Нови ограничения при провеждането на митинги и демонстрации предлага кабинетът, който днес изненадващо одобри спорния проектозакон  за събранията, митингите и манифестациите. Разглеждането на проекта, който през януари срещна острата съпротива на неправителствените организации и синдикатите, не беше включено в официално оповестения дневен ред на днешното правителствено заседание.

Сред подготвените за внасяне в  Народното събрание текстове е  забраната при протести да се използват животни и автомобили.
Предвидените глоби са между 500 лв. и 3 хил. лв.
Друга проекторазпоредба определя зоните около Народното събрание, президентството и Министерския съвет като забранени за протести. Няма да може да се свикват митинги до съдебни палати, военни обекти, болници, затвори, по републиканските пътища, тунели и мостове. Ограничителните зони ще се определят със заповед на кметовете.

Кметовете ще могат да забраняват проявите, ако имат несъмнени данни, че е възможно насилие, заплашена е националната сигурност, общественият ред, конституционните права и свободи на другите граждани, ако се разпалва омраза. Забраната ще може да се обжалва пред административен съд. Според разпоредбите на сега действащия закон, който е приет преди утвърждаването на новата конституция, обжалването се извършва пред изпълнителния комитет на общинския народен съвет – орган, който вече не съществува. Срокът за обжалване е 3 дни, но това не отменя забраната.

В проекта е записано, че на разрешение прояви "гражданите могат свободно да изразяват своите мнения, възгледи, одобрение или неодобрение по въпроси от политически, икономически, социален, културен или от друг характер". те не могат да бъдат преследвани и наказвани за това.

Светкавични демонстрации срещу ограниченията
Организаторите на протестите от 14 януари ще демонстрират пред парламента в сряда, 29 април, от 11 часа, срещу приетия от кабинета нов закон, съобщи пред "Дневник" Мирослав Джуканов. "Първо беше следенето в интернет, след това погазиха демокрацията с изборния закон, сега искат да ни отнемат демократичното право на протест", пишат организаторите.


 

5392

   ГРЕШКА !!!!!!!!!
   Я нема опашката на Букефал !

5393

Кога пред 14 месеци полициятя ги прибираше колите со бугарски регистрации (само затоа што се бугарски!?), новинарите беа предупредени да не наседнуваат на ситни штосеви на власта и да напишат нешто за една многу по суштинска работа во врска со овой проблем. Имено, се работи за годишните давачки за автомобилите во Р.Македония и во Бугария. Разликата е фрапантна! Вкупните давачки за еден автомобил во Македония, заедно со зелената карта се некаде околу 25000 денари, или околу 400 евра, додека давачките во Бугария не се повеке од 150 евра. За оваа огромна разлика "демократски" настроените новинари од Р.Македония не сакаа да почнат полемика. Ним им е битно само да я искористат секоя шанса да удрат врз Бугария, како да е тоа найважниот егзистенциялен проблем на оваа држава. Но, можеби вината и не е целосно кай нив!? Народ што се однесува како ОВЦИ, мора да се согласи и да биде СТРИЖЕН !

5394

Ова за последно во оваа рубрика за милениците на Competent.
Tи или го читаш само тоа што ти одговара или аголот на перцепция ти е искривен. Не можеме да се разбереме и тоа е уште еден момент кой ги потврдува моите тези.
Толку за оваа тема. Повеке во некоя друга.

5395

  Competent,

Никой овде не прави "од муха слон", токму обратното! Писаниятя на Иванов и Коларов внесуваат раздор мегю македонските бугари. Тие се тие што негираат идентитет (или во наймала рака се сомневаат во него) и не нарекъваат "виртуални". Ако за тебе тоа не е навредливо, за нас Е!
Можеби е тоа заради аголот на перцепция што го имате, но факт е дека е така. Предходно напишав, работите од овде изгледаат многу по различни. Ние сме тие што ги осекяме на кожа, сите доблести на системот и породата на српската пропаганда.
Тоа што некой бил член на БАН само по себе не значи ништо! и овде има членови на МАНУ, но на таквите како Канзуров не им се од никаква полза.

5396

Прочитай го текстот малку по внимателно па ке видиш и самиот каде греши авторот на писанието, а може да ги прашаш  и членовите на Бугарскиот Културен Клуб, против кого е и самото писание,  да ти обяснат некои работи. Како е можно тие како организирана група да немат право да зборуваат во името на македонските бугари (а той дели лекции за сите бугари!) и во крайна рака уште на почетокот да ги нарекува "една все по ВИРТУАЛНА общност" ! Веднаш после твоето публикувано дело има од страна на администраторот обявено и одговори на писанието на Л. Иванов од страна на МПО и ИДЕЯ ЗА БЪЛГАРИЯ па не е лошо и нив да ги прочиташ за да ти се разяснат нештата.

5397

  Competent,

Кои се тие принципни неща, можеби писанието на Любомир Иванов публикувано од тебе на форумот? Па той многу малку се разликува во своите ставови од Георги Коларов во однос на бугарите од Р. Македония, атие се или негаторски или менторски, како ние да сме мали деца па некой друг треба да мисли наместо нас !


5398

   Competent,

Текстот на Георги Коларов ми стана интересен заради заядливоста со коя беше напишан. Без многу аргументи той со сета сила на своето перо удира врз Виктор Канзуров, безмалку ставайки го под знак прашанйе и неговиот идентитет. Во той смисол лекичко му е на еден бугарин од Бугария да умува за бугаринот Виктор Канзуров од Македония, но нека дойде во Македония, макар на една седмица да влезе во кожата на Виктор Канзуров па да видиме дали и понатаму ке умува на истиот начин! Не сум му адвокат на Канзуров, но сите македонски бугари , помалку или повеке се во иста ситуация, а таа не е ни наймалку розева, верувайте ми.

5399

    Охрид,

Многу убаво си я потенцирал изявата на МПО : "Но в случая е най-важно становището на самите македонски българи, а не на тези, който ги поробват или продават."
Токму во таа насока беше и моето прво писание на вашиот форум, да укажам дека размислите на некои видни личности во Бугария, во однос на македонските бугари, не секогаш соодветствуваат со реалноста во Р. Македония, но твое право е да ги бришеш текстовите што не ти се допагяат и да го модерираш форумот така како што мислиш дека е най исправно. Се надевам дека за во иднина нема да има проблем ако понекогаш некой излезе со различно мислене. Во различноста е богатството! Едноумието може да не врати назад.
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !

Страници: 1 ... 358 359 [360]