Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - опълченец

Страници: 1 ... 210 211 [212] 213 214 ... 220
3166
26 юни

1913 година по време на Междусъюзническата война сръбски жандарми убиват зверски йеромонах Софроний, игумен на манастира “Света Богородица Пречиста” в Кичево и йеромонах Теофан. Убити са още 15 от първите българи в Кичево. Арестувани и измъчвани са 106 души. Сръбски части изгарят село Патрик, Щипско, заедно с жителите и добитъка му. В скопската църква “Св. Богородица” се провежда съвместна служба на български и сръбски свещеници, които трябва "да благодарят на Бога за това, че ги е обединил в една-единствена нация и в една-единствена църква". Сръбски власти арестуват 40 първи граждани и учители в Гостивар. Арестуваните са измъчвани зверски. Пребити до смърт са свещеник Неофит Попвладимиров от село Еловци, както и йеромонах Мартирий, игумен на Лешокския манастир. В селата от околията с щикове са избити повече от 320 души.

3167
Швейцарци доказали произхода на македонците

Те били единствените директни потомци на Александър Македонски, сочи проучване на института "Игенеа". То бе разпространено ден след издигнето на огромен паметник на античния владетел в Скопие.

Днешните македонци са директни потомци на Александър Македонски, пише скопският вестник "Вечер" като се позовава на проучване на швейцарския институт "Игенеа" (iGenea.com), занимаващ се с генетични изследвания на европейските народи.

Според данните 30% от днешните македонци са потомци на античните, а 15% имат славянски гени, пише изданието.

Вестникът твърди, че само при македонците доминират корените от Антична Македония.

За гърците изследването показало, че 31% имат келтски корени и само малка част - антично потекло.

Публикацията идва ден, след като македонските власти издигнаха огромен паметник от бронз на Александър Македонски

на централния площад "Македония" в Скопие. Според властите статуята олицетворява националната история на страната.

Изработената от бронз скулптура, която е висока почти 13 м и тежи 35 т, е поставена на 10-метрова платформа от бетон.

Проектът с официалното название "Воин на кон" струва на Македония 9,4 млн. евро, при все че страната е една от най-бедните държави в Европа с 32% безработица.

Паметникът бе издигнат в присъствието на голям брой граждани, кмета на Скопие Коце Траяновски и авторката на идейния проект Валентина Стефановска под бурни овации и викове "Да живее Македония".

Монументът ще бъде открит официално на 8 септември по случай 20-годишнината от независимостта на Македония.

Фактът, че паметникът представя Александър Македонски, допълнително ядоса Гърция, която от дълго време обвинява бившата югославска република в опити да открадне нейното елинистично наследство.

"Скопие да покаже конструктивност, а не да гради стени и паметници", заяви новият гръцки външен министър Ставрос Ламбринидис пред македонския си колега Антонио Милошоски.

Според източници от македонското външно министерство обаче срещата между Ламбринидис и Милошоски била толкова кратка, че нямало време за разговор по същество.

Наскоро Атина предупреди, че разглежда издигането на скулптурата като провокация, която ще възпрепятства перспективите за присъединяване на Македония към Европейския съюз.

Македонският консервативен премиер Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели отново на предсрочните парламентарни избори през юни, не обърна внимание на притесненията на Гърция. Още преди време той разгневи гърците, като назова с името Александър една магистрала и летището в Скопие.

Вчера координирано бяха издигнати и два паметника на бащата на Александър Македонски - Филип II - на площад "Магнолия" в Битоля и в скопския квартал Автокоманда.

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3904971

3168
25 юни

1912 година, ВМОРО извършва атентат в Кочани, при който са убити 9 човека. Последвалите репресии на турската власт (40 убити и 250 ранени) стават повод за избухването на Балканската война на 26 септември същата година.

3169
25 юни

1933 година е организирана полицейска блокада на София за изземване на оръжието от ВМРО. Вътрешната македонска революционна организация е националнореволюционна организация на македонските българи, създадена през есента на 1919 г. от Тодор Александров, Петър Чаулев и ген. Александър Протогеров. Ръководителите й са привърженици на идеята за присъединяване на Вардарска и Беломорска Македония към България, но поради нейното поражение в Първата световна война, приемат идеята на Вътрешната македонска революционна организация за автономия на Македония.

3170
25 юни

1913 година по време на Междусъюзническата война повече от 130 първи граждани на Куманово са пребити, изтезавани, а голяма част от тях впоследствие - убити от сръбските окупационни власти, установени в града. Нишавският епископ Иларион, временно управляващ Дебърската епархия е хвърлен в затвора от сръбските власти, заради нежеланието си да премине към Сръбската православна църква.

3171
25 юни

1913 година по време на Междусъюзническата война в сражения срещу сръбските войски, загиват опълченците от 6-та Охридска дружина на Македоно-одринското опълчение: Фелдфебел Георги Стефанов и ефрейтор Ангел Талев от Крушево, редниците Димче Йорданов, Здраве Георгиев, Йордан Иванов, Иван Кръстев,Иван Димитров, Илия Котев, Иван Пулев, Михаил Танев, Никола Костов, Петър Лешков,Стефан Янакиев, Спас Георгиев, Спасе Житошанчето от Крушево, Иван Георгиев, Мито Христоманов, Наке Андонов, Пандо Григоров от Струмица, Диме Георгиев и Дончо Спасов от Кашино, Битолско, Стоян Секулов, Секула Георгиев, Лазар Николов от Ракитница, Крушевско, Стоян михайлов и Сокол Стоянов от Брезово, Крушевско, Стефан Цветков от Корнца, Крушевско, Спас Богданов от Света, Крушевско, Наум Николов, Александър Николов, Кирко Атанасов и Киро Петров от Цер, Кичевско, Никола Чобанов от Горно Илино, Крушевско, Никола Стоянов и Коста Кръстев от Долни дивяци, Крушевско, Мито Велянов от Сопотница, Битолско, Миле Донев от Вардин, Крушевско, Кръсто Мицов от Върбяни, Прилепско, Йордан Китанов от Обрежани, Прилепско, Йордан Илиев от Закла, Крушевско, Иван Николов и Алекси Илиев от Горни Дивяци, Крушевско, Здраве Велев от Вогяни, Крушевско, Георги Наумов от Отчути, Костурско, Васил Богоев от Селце, Прилепско, Веле Настев от Брезово, Крушевско, Богой Нешков от Крушица, Кичевско, Богдан Траянов от Радево, Крушевско, Атанас Петков от Селце, Крушевско, Атанас Гугулянов от Валандово.

3172
25 юни

1906 година в местността “Куртев камък” в сръбска засада загива околийският войвода на Прилепско Георги Ацев (1883 - 1906), дългогодишен деятел на ВМРО, воювал срещу турския аскер, сръбските и гръцките чети. Георги Ацев е роден през май 1883 година в прилепското село Ореовец, тогава в Османската империя. Завършва българското педагогическо училище в Скопие и учителства в Тиквешко. Присъединява се към ВМОРО след Илинденско-Преображенското въстание, в което братята му Мирче и Петър са войводи. Първоначално от зимата на 1904 година е четник при брат си Петър, а от 1905 година е войвода на собствена чета. Ацев води редица сражения с османски части и чети на сръбската и гръцката пропаганда в Македония. През септември 1905 година при село Полог разбива андартска чета от 10 критяни и 15 милиционери от близките гъркомански села, вероятно тази на Маринос Либеропулос. През лятото на 1906 година е предаден при изпълнението на наказателна акция в село Крапа и четата му е нападната от сърбоманската чета на Григор Соколов - Ляме. При престрелка със сръбски чети в местността Куртов камък в планината Даутица е ранен и за да не бъде заловен жив се самоубива.

3173
25 юни

1905 година в сражение с турския аскер между Куклица и Пендек на връх Видин, заедно с 13 четници, загива войводата Атанас Димитров – Бабата (1875 - 1905). Войводата на ВМОРО е роден в село Синитево, Пазарджишко. През 1901 година е помощник-войвода в Тиквешката чета, по-късно става и самостоятелен войвода. Участва в Аферата "Мис Стоун" заедно с Христо Чернопеев, Яне Сандански, Сава Михайлов, Кръстьо Асенов и Андон Кьосето. По време на Илинденско-Преображенското въстание (1903) с четата си действа в Кратовско.

3174
Сега видях темата. Макар и със закъснение искам да споделя лични впечатления. На 15, 16 и 17 май Батак отбелязва 135 години от Априлското въстание. Божествена света литургия бе отслужена в Батак в деня за прослава на баташките мъченици.
В литургията участваха всички епископи и митрополити, пристигнали за честването. На специален подиум, в изработена дърворезбена позлатена рака, са положени мощите на светите мъченици за поклонение на богомолния народ. До саркофага с мощите е поставена и иконата на светите страдалци, канонизирани през април, която бе посрещната тържествено от хиляди жители и гости на Батак.
В историческата църква "Света неделя" няма да се плаща вход. Храмът е обявен за национален паметник на културата и досега работеше като музей, но след смяна на собствеността с църковна всеки ден ще има богослужения, допълниха от митрополията. Вътрешността няма да се променя, нито пък да се изографисва. След приключване на светата Литургия, на площад "Освобождение" в Батак беше изнесен празничен концерт.
Родолюбиви Българи от цялата страна се събрахме и почетохме паметта на мъчениците от Батак.
http://savakuf.snimka.bg/daily/batak.602248.24000990

След литургията
http://savakuf.snimka.bg/daily/batak.602248.24001486

Поднесохме венци
http://savakuf.snimka.bg/daily/batak.602248.24000989

Част от участниците
http://savakuf.snimka.bg/daily/batak.602248.24000986
http://savakuf.snimka.bg/daily/batak.602248.24000985

Участието бе отразено в пресата
http://savakuf.snimka.bg/daily/batak.602248.24000984
http://savakuf.snimka.bg/daily/batak.602248.24000979

3175
24 юни

1913 година по време на Междусъюзническата война Първи конен полк води двудневни сражения със сръбската армия при поста Кебапов, Орловец и Църна трава, Македония. В сражения срещу сръбските войски загиват опълченците от Първа Дебърска дружина на Македоно-одринското опълчение - редниците Велю Димов от Дебър и Марин Костов от Ябланица, Дебърско.

3176
23 юни

1913 година в Босилеград сръбска чета залавя и разстрелва щаба на 6-ти конен полк.

3177
23 юни

1913 година Сърбия обявява война на България. Същия ден сръбските окупационни власти събират в двора на църквата “Св. Димитър” в Скопие 300 души български първенци и свещеници и след отказа им да подпишат документ, че са сърби, са зверски пребити и измъчвани. Някои от тях са насечени на парчета, а други са хвърлени във Вардар.

Първи полски артилерийски полк води сражения със сърбите при Царица, Кървав камък и Панчев гроб, Македония.

Първи конен полк води сражения със сръбската кавалерия при Букова глава, Македония.

Части на Пета армия отхвърлят проникналите на българска територия сръбски войски в района на връх Голеш.

Сръбските власти арестуват и подлагат на мъчения 600 първи българи в Битоля.

Сръбските власти изгарят 6300 български книги от Прилепската училищна библиотека. По същото време са изгорени Галичката библиотека от 2000 български книги и Дебърската библиотека от 1300 книги.

Сръбските власти арестуват и подлагат на мъчения 350 граждани на Ресен и селяни от региона. Арестувани са всички първенци на града. Затворът се помещавал в избата на окръжното управление и през решетките на прозорците арестуваните можели да чуят как от балкона заместник-префектът Евто Бекрич държи реч пред една новосформирана банда от власи румънци и гърчеещи се жители. Бекрич заявява на тълпата: „В отсъствието на армията, вие сте упълномощени да действате. Тъй като България е обявила война, действайте както намерите за добре с всеки, който се нарича българин".

3178
23 юни

1840 година в Крушово е роден Стоян Везников. Четник в Ботевата чета (1876). По време на Руско-турската освободителна война (1877 - 1878) е главен помощник на М. А. Хитрово при формирането на българските чети.

3179
22 юни

1913 година по време на Междусъюзническата война, в сражения срещу сръбските войски, загиват опълченците от Първа Дебърска дружина на Македоно-одринското опълчение: редниците Симеон Кузманов, Ново Теофилов и Спас Новов от Ябланица, Дебърско, Ефрем Начов от Селце, Дебърско, Йосиф Христов от Галичник, Дебърско, Данаил Димитров от Тресанче, Дебърско, Марко Спасов от Неуези, Дебърско.

3180
22 юни

1878 година се провежда четвъртото заседание на Берлинския конгрес. Английският делегат граф Солзбъри прочита английското предложение, което предвижда разкъсване на Санстефанска България. Северна България със Софийски окръг образува васално на султана Княжество. Южна България, преименувана на Източна Румелия, става автономна област под върховенството на султана. Македония се връща на Османската империя.

Страници: 1 ... 210 211 [212] 213 214 ... 220