Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - опълченец

Страници: 1 ... 208 209 [210] 211 212 ... 220
3136
Лопушански манастир
Храмът е възстановен през 1850-1853 г. и е посветен на св. Йоан Предтеча. Манастирската църква е съхранила един от най-красивите иконостаси в Северна България, истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048784

3137
Клисурски манастир
Клисурският манастир датира от времето на Второто българско царство – в първоначналния си вид е построен през 1240 г. През 1862 г. светата обител е напълно разрушена и изгорена от берковския паша Юсуф бей на празника на Св. св. Кирил и Методий, а богомолците и монасите са избити. В близък до сегашния си възрожденски стил е възобновен през 1869 г. от първия ктитор на манастира архимандрит Антим Дамянов, а през 1891 г. църквата “св. св. Кирил и Методи” е официално осветена от Видинския митрополит.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048782

3138
Килифаревски манастир
В първоначалния си вид Килифаревският манастир е построен между 1348 и 1350 г. Основател е видният български духовник Теодосий Търновски, който с помощта на цар Иван Александър превръща Светата обител в едно от най-важните средища на средновековната българска просвета и книжнина. За кратко време се формира Килифаревската книжовна школа, в която през 1360-та година вече се обучават 460 ученика, най-известният от които е бъдещият български патриарх Евтимий Търновски.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048781

3139
На централния площад в Скопие започна монтирането на огромен паметник на Цар Самуил. Паметникът се поставя в близост до този на Александър Македонски, който вече бе сложен в центъра на площада.
Петметровият паметник на Цар Самуил е изработен от бял мрамор в италианско ателие от Флоренция, съобщи БГНЕС. Вчера в Скопие приключи поставянето на паметника на Юстиниян I. През следващите дни ще бъдат поставени и войниците от фалангата на Александър Македонски. С тези паметници практически приключва пълното преобразуване на централния площ на македонската столица, който е част от плана "Скопие 2014".

Цар Самуил управлява България от 997 г. до 1014 г. Той от сърдечен удар, който получава, когато вижда войниците си, ослепени след битката при Беласица с византийската армия. Поради тази жестокост византийският император Василий II получава прякора "Българоубиец".

Сърцето ми се преизпълва с радост и гордост, че в центъра на Скопие е вдигнат паметник на един велик български цар. Това коментира пред Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, по повод поставянето на паметника в Скопие.

Похвално е усилието на македонските власти и аз много благодаря на правителството „Груевски”, че вдига паметници на български национални герои – каза Божидар Димитров.

„Пожелавам им да продължат в същия дух и дано не бъдат разкрити, че всъщност те са тайни българи, които, под предлог, че вдигат паметници на македонски национални герои, вдигат паметници на българи”, коментира Димитров.

Божидар Димитров каза, още че не се съмнява, че паметник на цар Самуил в Скопие ще бъде обозначен като монумент на български владетел.

http://dnes.dir.bg/news/pametnik-bozhidar-dimitrov-samuil-8939754?nt=4

3140
Капиновски манастир.
Надпис върху апсидата на манастирската църква съобщава, че още през 1272г. на това място е бил издигнат храм, наименован “Св.Троица”. Според някои легенди основаването на манастира се приписва на цар Иван Асен II. През периода на Второто българско царство “Св. Никола” е представлявал важен религиозен център. С падането на Търново под турска власт манастирът е опожарен и едва в края на 17 в. селяните от близките села успяват да издействат разрешение от турските власти за възстановяването му.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048779

3141
Земенският манастир
"Св. Йоан Богослов" е забележително творение на българската архитектура и стенопис от ХІ в. Стенописите на църквата са сред малкото цялостно запазени ансамбли от средновековието в България.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048807

3142
Етрополски манастир
води началото си още от годините на Втората българска държава. Според преданията, в търсене на покой и усамотение Св. Иван Рилски се е установил в една от пещерите в близката местност Варовитец. Близостта до селището обаче го принуждава да напусне и да отиде в Рила планина, далеч от хорска суета. Населението на Етрополе приело мястото за свято и положило основите на манастира “Варовитец”. По време на османското владичество светата обител е опустошена и напусната от монасите си, след което остава в забвение векове наред. В края на XVI-ти век е възстановена отново, след което постепенно се превръща в едно от най-големите духовни и книжовни средища по българските земи. До голяма степен това процъфтяване се дължи на по-мекия режим, даден на града от османските власти заради неговата роля на важен рудодобивен център.
В сегашния си вид Манастирският храм “Св. Троица” съществува от 1858 година и днес той се смята за забележителен паметник на българската култова архитектура от епохата на Възраждането. Изграден е от майстор Иван Боянин от брациговската строителна школа и представлява внушителна кръстовидна сграда с пет купола. Стенописите в черквата са от по-късен етап. Изографисани са през 1907 година.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048764

3143
Елешнишки манастир
Води се действащ, но е без монашеско братство. Манастира се охранява, но ако пожелаете да разгледате манастира ще ви допуснат. Комплексът се състои от църква и жилищни и стопански постройки, които са в много лошо състояние. За сметка на това, църквата датираща от XVI в. е възстановена в 2002 г. и в днешния си вид представлява малка еднокорабна, едноабсидна конструкция с притвор и добавен по-късно към южната фасада открит притвор.
Когато се заинтерисувах за историята в годините преди освобождението на България се разказва следната история. „В обителта имало скривалище на Левски. При разгрома на Ботевата чета в началото на юни 1876 г., тук намерили подслон някои от оцелелите четници.” Заинтерисуван от разказаното потърсих повече писмени сведения за случилото се. Истината се оказва друга. Цитирам:
 
Дописка от свещеник Георги поп Димитров печатана във в. «Правдолюбя., брой 21 от 3. VI. 1889 год. редактиран в Ловеч.

......„Пета група от около 30 души четници се отправили да търсят храна и подслон в Елешнишкия манастир. По пътя за манастира напуснали групата: Димитър Начев от Пирдоп (през 1885 год. околийски началник в гр. Орхание, лично познат на свещеник Георги).
Георги Дишлията от Араплий, неизвестна околия. Друг четник от тая група, на когото името не се знае, бил убит в ливадите на с. Абланица, Софийско.
След дълго скитане из непроходимите зъбести чуки, гладни, капнали от умора, нашите борци за свободата се явили в манастира, като предварително изпратили неколко души да попитат игумена има ли в манастира неприятел. Отговорено им било, че в манастира нямало никакви турци. Въстаниците спокойно влезли в манастира, свалили си оръжието и чантите и се разположили на почивка. Но внезапно от затворените манастирски стаи с голи ятагани излезли разярените турци главорези и със светкавична бързина се нахвърлили върху зaдавилите се от ужас и изненада български въстаници. Само за няколко минути всичко било свършено. Дворът на Елешвишкия манастир потънал в локви кръв.
Утихнало всичко. Само славеят като че променил своята сладкогласна любовна песен в тъжовна. Прохладният вечерен въздух, леко подвижван от слаб ветрец, милвал нежно раните на умирающите.
Хладният въздух, натъжен, изпуснал капки сълзи, които паднали по лицата на героите, невидени и неоплакани от мила майка и първо либе! От топлите още барички кръв, излизала лека пара и се смесвала с вечерната прохлада.
А апостолите на свободата, скъпи синове на майка България, с разсечени черепи и обезобразени лица, били препречили по разни посоки манастирския двор. И когато тъжната луна изпратила последна целувка по бледите лица на героите, техните тела били вече изстинали.
Поклон, юнаци! Вие умрехте, но вашето име вечно ще живее! Историята широко ще разтвори своите страници, за да впише със златни букви светите ви имена! И докато българин живее на земята, ще споменува и ще се кланя пред смелите ви подвизи!
И тъй тия носители на свободата, зидари на днешна и утрешна България, станали жертва на мръсно предателство от една черна душа, по-черна от расото, което я покривало.
За да запази своя грешен и никому непотребен живот, тоя престъпник пред Бога и закона, предал на погибел собствените си освободители! Изменнико, твоята душа и в пъкъла няма да намери покой!........”
Добре е да помним историята си и да я предаваме на бъдните поколения. Добра или лоша, угодна или не, тя е наша.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048763

3144
Казанлъшки манастир.
Манастирът е основан през 1828 г. от Сусана Генчева, послушница в Калоферския манастир “Въведение Богородично”, която била родом от Казанлък. Сусана сънувала Св. Богородица, която и заръчала да се върне в Казанлък и да основе там манастир. Монахинята събрала други осем послушнички и се завърнала в Казанлък. Първоначално се настанили в къщата на местен гражданин, Иванчо Клатната, който им предоставил своя дом. Монахините живели в изключителна бедност, като сами се грижили за препитанието си, изработвайки и продавайки шаеци и ръкавици и разчитайки на помощта на роднини.

На снимката е паметника на загиналите руски войници, български опълченци и убитите в манастира 340 граждани на Казанлък.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048780

3145
Сопотски метох
Основан е през 1665 г. След опожаряването на гр. Сопот през 1877 г. от турците по време на Руско-турската война оцеляват само жилищната сграда с чардаците, църквата и лозата на манастира. Църквата “Въведение Богородично” е изключителна интересна от архитектурна гледна точка, тъй като няма изразена апсида от източната страна и е вкопана наполовина в земята. Забележителни са и запазените в нея стенописи от XVII век - “светии без глави” и живописта на “царския ред” на иконостаса.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048803

3146
Сопотски манастир
Счита се, че е основан през XIII-ти в., като най-вероятно е наследник на предишен манастир в Сопотския район – “Св. Троица”, изчезнал около XI-XII-ти в. Предполага се също така, че манастирът “Св. Спас” е бил “царски”. Бил е дарен с права и имоти от самия цар Смилец. Тези грамоти били пазени в манастира до 1870 г., след което са били предадени на Найден Геров, за да ги публикува. По време на Турското владичество църквата е била опожарявана и разрушавана многократно. След възстановяването й през 1870 г. е изографисана от художника Георги Данчев. По време на Руско-турската война, обаче, църквата отново е разрушена, като единствено олтарът е оцелял, но очите на светците са били избодени от щиковете на турците. След опожаряването на Сопот в двора на манастира са изклани много от бягащите граждани на града.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048802

3147
Кремиковски манастир
Тази Света обител е датирана от времето на Второто българско царство. Предполага се, че е построена по времето на Иван Александър. През 1382 г., когато османските нашественици завладяват София, манастирът е напълно разрушен. 111 години по-късно е изграден отново.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048783

3148
Калоферски манастир -мъжки
Манастирът “Св. Рождество Богородично” е основан през 1640 г. Разрушен от турците, но е въобновен през 1819 г. По време на Руско-турската война през 1877 г. при временното оттегляне на руските войски Калоферският мъжки манастир, както и много други в района, отново е бил разрушен. Предпоследното му възстановяване датира от 1881 г. По случай 1300-годишнина от основаването на Българската държава, обителта е възобновена из основи и водоснабдена. Реставрацията започва през 1981 г. и завършва 1984 г.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048776

3149
Калоферски манастир - девически
Манастирът е девически от самото си създаване през XVIII-ти век. Точната дата не се знае. Първоначално църквата на манастира била малка и дървена, защото турската власт не позволявала строежа на високи християнски храмове. След второто опожаряване на църквата, когато броят на монахините вече бил достигнал 90, е бил построен и настоящият каменен храм. Строежът му е завършил през 1862 г. благодарение на дарения, събрани от монахините в Русия. За съжаление, обаче, само 15 години по-късно - на 26-ти юли 1877 г. – манастирът заедно с целия град и трите съседни метоха е бил опожарен за трети път. Стотици жители на Калофер и околните селища, както и монаси и монахини били изклани от турците след временното остъпление на руските части. Костите на изкланите са били положени в костница под олтара в южната му страна.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048778

3150
Ивановски манастир
Пещерите са били населвани от монаси в периода от XIII-ти до XVII-ти век. По-известни и запазени до днес са параклиса Господев дол и Затрупаната църква. В стремежа си да се приближат колкото се може повече до Господ, монасите започнали да се заселват в района през XIII-ти век, като дълбаели килии, църкви и параклиси в скалите. По време на апогея на религиозния комплекс, скалните църкви са наброявали около 40, а монашеските килии и другите помещения – около 300. За съжаление, повечето от тях не са оцелели до ден днешен.

http://savakuf.snimka.bg/travel/manastiri.603114.24048775

Страници: 1 ... 208 209 [210] 211 212 ... 220