Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - Urban

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 14
32
Президентите на Косово Фатмир Сейдиу, на Черна Гора Филип Вуянович, на Албания Бамир Топи и на Македония Георге Иванов

(Президентите на Албания, Македония, Черна гора и Косово обявиха, че са създали зона на свободно придвижване между държавите си и поискаха отпадане на визите за ЕС)


Quote:
Президентите на Албания, Македония, Черна гора и Косово обявиха, че са създали зона на свободно придвижване между държавите си, като знак на готовността им за следваща евроинтеграция.

Държавите прилагат мини-Шенген режим помежду си, заяви президентът на Косово Фатмир Сейдиу.

Стъпката, която може да даде възможност на гражданите на четирите балкански държави да пътуват през териториите си без визи, "демонстрира зрелостта ни за по-широки интеграционни процеси", заяви Сейдиу.

Той е домакин на започналата днес среща на четиримата лидери в косовския град Призрен.

Изпращаме послание към Шенгенското пространство, че гражданите на тези четири държави трябва да имат правото да свободно придвижване към неговите държави, заяви президентът на Черна гора Филип Вуянович.
Албанският президент Бамир Топи заяви, че стъпката е "призив към нашите европейски партньори, че разглеждаме свободното движение като основно право за всеки отделен гражданин, който живее и работи в нашия балкански регион".

Визи за страните от ЕС бяха въведени за държавите от Балканите след разпада на бившата Югославска федерация след серия кървави войни в началото на 90-те, но Евросъюзът вдигна ограничението за всички граждани на Сърбия, Черна гора и Македония пред декември 2009 г.

Албания, Босна и Херцеговина и Косово все още трябва да изпълнят необходимите изисквания за същата стъпка.

Четиримата президенти се срещат за трети път на подобен форум в последните две години.

Предишните им срещи се състояха в албанския град Вльора и в Охрид, Македония.

Сърбия, която не признава независимостта на Косово, обявена едностранно от Прищина през 2008 г., не бе поканена на срещата.

Коментирайки срещата в Призрен, на която сръбският президент Борис Тадич не е поканен, държавният секретар в сръбското министерство за Косово и Метохия Оливер Иванович заяви, че всяка среща, организирана от косовските власти, губи значението си "без главния фактор на Балканите", съобщи сръбската агенция ТАНЮГ. 

33
Скопие "македонизира" българите в Албания

В Албания има една изключително засилена пропаганда от страна на властта в Скопие за определянето на всички като македонци. Македония не жали сили и средства българите в Албания да бъдат ясно и точно определени като македонци. Те провеждат цялостна политика в това направление. Ние изпуснахме безкрайно много благоприятни моменти да изискаме ясно и точно определение на българската народност там от страна на официалните власти.

Това каза Георги Стаменов - председател на Културно-просветното дружество "Огнище" за връзки с българите в Албания и Косово, предаде агенция Фокус.

По думите на Стаменов още преди много време е трябвало да има активна политика от страна на българската държава към българското малцинство в Албания. "Досега многократно е трябвало да се поиска от официалната българска власт регламентиране на българското малцинство в Албания", смята Стаменов.

Той отбеляза, че българите в Албания официално са около 60 000-70 000 души, но всъщност те са много повече – минимум 170 000 души.

"Трябва държавата да вземе най-отговорно отношение във връзка с това престъпление спрямо нашата народност, каквото представлява македонизмът. Това е най-родоотстъпническото деяние в световната история. Сега нещата са свързани с ясното и точно определение на македонизма като абсолютен геноцид спрямо българския народ", коментира Стаменов.

"Най-съществената част от българската история в нейното начало – Албания, представлява основно поле, в което действат Св. Климент, Св. Наум. Това е свещеното пространство на Св. Седмочисленици. То не случайно е пълно с много паметници, изображения на Св. Климент и Св. Седмочисленици", уточни председателят на дружеството "Огнище".

"Албания е част от нашето духовно пространство. Ние сме толкова свързани и то от най-дълбока древност, че е престъпление отношението на официалните ни власти към българите там", смята Стаменов. Той изтъкна, че 85-90% от топонимията в Албания е с български характер.

34
Много добри коментари, ама дали булшинството македонци е настроено така?

35
"Труд": Изборен ятаган срещу ДПС и Доган


Според бъдещия нов Избирателен кодекс гласоподаватели в чужбина ще могат да гласуват само в дипломатически представителства
Пътниците от Турция заявяват, че идват да гласуват в местните избори и това е тяхно право (фотография от 2007 г.)
В работната комисия, която подготвя проекта на нов Избирателен кодекс, сериозно се обсъжда идеята гласоподаватели в чужбина да могат да гласуват само в дипломатически представителства.

Това обявил пред в. "Труд" "високопоставен източник от управляващата партия".

Ако стане това,

българските граждани в Турция ще могат да гласуват само в четири града

- Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса.

Вестникът припомня, че на последните парламентарни избори на 5 юли 2009 г. в Турция имаше 120 секции в 17 града. В повече градове се гласуваше и в САЩ (19) и Испания (17).

През 2009 г. ДПС в чужбина спечели 93 926 гласа. От тях 88 238 са от Турция като в четирите града с дипломатически представителства партията има 51 455 гласа, сочи бюлетинът на ЦИК.

"Управляващите замислят изборен ятаган срещу ДПС и неговия лидер Ахмед Доган, с който ще посекат не само избирателите им в Турция, но и т. нар. изборен туризъм. Темата обаче още не е доизчистена", пише „Труд".

Срещу изборния туризъм се предвижда: за да се пусне бюлетина за кмет, трябва постоянният и настоящият адрес на гласоподавателя да е в България. Така реално се орязват поддръжниците на ДПС, което поддържа добра връзка с изселниците ни в Турция, чийто настоящ адрес не е у нас.

"От ДПС са категорично против идеята в чужбина да се гласува само в дипломатическите представителства. Ще търсим всички възможности да се противопоставим. Ние смятаме, че

планината (т.е. държавата) трябва да отиде при Мохамед (т.е. избирателя). А не Мохамед при планината",

казал пред "Труд" депутатът от движението Янко Янков, член на временната комисия за изработване на Избирателен кодекс.

Вече е почти сигурно, че президентските и местните избори през 2011 г. ще са на една дата. В избирателния кодекс ще се запише, че ако между два вота има под шест месеца, те трябва да се обединят. Депутати прогнозираха, че съчетаването ще вдигне избирателната активност при избора на държавен глава, тъй като хората са много дейни при гласуването за кмет.

Според Тошко Димитров, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ, повечето депутати са се обединили около

въвеждането на уседналост на местните избори

по отношение на кандидатите за кметове и общински съветници. Изискването е те да са живели най-малко през последните 10 или 12 месеца в съответното населено място.

Това понятие ще се отнася и за самите избиратели. Поради това, че местните вотове са свързани с територията на съответната община или кметство и на тези избори не се гласува в чужбина, се предлага само лица, които имат постоянен и настоящ адрес на територията на България, да могат да участват в такива избори.

Този подход е възприет в почти всички държави членки на ЕС. Предвижда се чрез пряк избор да се избират само кметовете на общини и кметства.

Предложено е гласуването за народни представители да се произвежда по пропорционална изборна система с кандидатски листи на регистрирани в многомандатни изборни райони партии и коалиции - чрез преференциално гласуване. Методиката за разпределение на мандатите ще бъде част от Избирателния кодекс, а не както досега да се приема с решение на ЦИК, казва Тошко Димитров.

36
Депутатите похарчили 175 000 лв. за самолетни билети


174 190 лв. струват самолетните билети за пътувания в чужбина на сегашните депутати за времето от 14 юли 2009 г. до 31 май т.г., платени от бюджета на Народното събрание.

44 557 лв. е пък сумата, която те са изразходвали за полети вътре в страната. Това показва справка на парламента в отговор на запитване от БГНЕС.

Сред рекордьорите в задгранични командировки, пътували със самолет, са депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров - със самолетни билети за 8 920 лв., след него се нарежда Меглена Плугчиева - за 7 386 лв., третото място е за председателката Цецка Цачева - за 6 900 лв.

За същия период авиобилетите на Асен Агов от Синята коалиция са за 6 045 лв., на Янаки Стоилов от Коалиция за България струват 5 217 лв., на Живко Тодоров от ГЕРБ- 5 195 лв., на Калина Крумова от "Атака" - 5 116 лв., на Кирчо Димитров от Синята коалиция - 4 917 , на Джема Грозданова от ГЕРБ- 4 518 лв., на Петър Петров , също от ГЕРБ - 4 855 лв.

Общо 81 депутати са в списъка на командированите по въздух зад граница.

Само 34 народни избраници са летели със самолет в страната, сочи още справката на НС. Това обаче не е попречило на Светомир Михайлов от ГЕРБ да навърти километри в небето за 6 977 лв., на Димитър Карбов от "Атака" - за 4 605 лв. , както и на неговите съпартийци: Цвета Георгиева - за 4 562 лв., и Валентин Николов - за 3 725 лв. След тях е Ваня Донева от ГЕРБ - със сумата от 3 090 лв.


37
Проф. Светлозар Елдъров: Спрямо българите в Албания трябва да се започне отначало

Спрямо българите в Албания е пропуснато много, пропуснат е голям шанс между двете световни войни и след това. Ако сега трябва да се направи нещо за тях, трябва да се започне почти отначало. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров от Института по балканистика при БАН, автор на книгата „Българите в Албания 1913 – 1939”. По думите му - в годините между двете световни войни българската държава действително е пропуснала голям шанс, за да постави на едни здрави основи културно-националното дело на българите в Албания. „Можеше да им осигури църковна йерархия, имаше планове за създаване на една Българска Епархия, изпращане на български епископ в Албания. Имаше планове за български училища... Дори до навечерието на Втората световна война има такъв шанс. През 1935 г. Обществото на народите повдига въпроса за малцинствата в Албания и албанското правителство склонява. Отворени са училища за гръцкото малцинство. Третира се въпросът и за отваряне на училище за българите. Но самото българско правителство се отказва, при това - със съображения – за да не се навреди на отношенията с Югославия. Като че ли – това е приоритет на българската политика, да бъде в крак с политическата конюнктура, а не – в крак с националните интереси”, коментира той.
По думите му - много е пропуснато, и в периода между двете световни войни, още повече беше пропуснато в периода след Втората световна война, особено в годините на сталинизма, когато изцяло бяха забравени българите извън националните граници, а се отричаха националните корени дори на македонските българи в границите на българската държава. „Ако сега трябва да се прави нещо, трябва да се започне почти отначало. Да се върнем към историческите традиции, трезво да се помисли и от хората на дипломацията, и от хората на политиката, но все пак – и да се съветват с хората на науката, които знаят какво е било, какви грешки са направени, какви възможности са пропуснати. Каквото и да се прави трябва да бъде с оглед – европейската перспектива”, коментира историкът проф. Светлозар Елдъров.

38
Проф. Светлозар Елдъров: Трябва решение на въпроса с ежедневното ограбване на българското историческо наследство в Македония

Трябва решение на въпроса с ежедневното ограбване на българското историческо наследство в Македония, с оглед и на европейската перспектива пред тази страна. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров от Института по балканистика при БАН. „Ако ние не решим въпроса за българското историческо наследство и неговото ограбване – ежедневно, ежечасно и ежеминутно, което се извършва в Македония – с нищо няма да помогнем и на българите в Албания. Защото, ако Македония успее да влезе в Европейския съюз с настоящата позиция, която отрича българските корени, отрича българската история и по-скоро – присвоява всичко българско и го преиначава, мисля, че на тази основа по-късно тя ще прояви претенции към България. Било за реституция, било за зачитане на някакви несъществуващи права на македонска националност, или пък - България и българските историци да се съобразяват с измислиците на историците в Скопие. Мисля, че това е по-важният въпрос, върху който политиците трябва да се замислят”, каза той.
По думите му – от историческите проучвания е установил, че България, българската държава и всички институции са в дълг на българите в Албания. „Наистина трябва да се помисли по-сериозно, по-трезво по какъв начин може да се помогне. За мен това е стратегически въпрос и не е свързан само със съдбата на българите в Албания понастоящем или в близко бъдеще, с оглед на европейската перспектива пред Албания”, каза проф. Светлозар Елдъров.
По думите му – спрямо българите в Албания е пропуснато много. „Но това не означава, че трябва да се бездейства. Защото бездействието днес в бъдеще ще попречи да се предприемат други решения”, коментира историкът.

39
Ами те големите обещания и приказки са докато се вземе властта, след това са собствените интереси. Да не забравяме, че и комунягите са безродници.

40
Македонката с българско гражданство Спаска Митрова ще бъде сътрудник в Европейския парламент на евродепутата от "Атака" Димитър Стоянов.

Това съобщиха двамата пред журналсти след среща в Народното събрание днес, предаде БТА.

"Митрова е много тясно свързана с хората с българска идентичност в Македония. Очаквам тя да ме консултира по въпроси за прогреса на Македония в стремежа й към членство в ЕС, което е свързано и с критерии за защитата на човешките права. Според мен евродепутатите не са наясно какво се случва с нашите сънародници в Македония", заяви Стоянов.

По-трудно не може да стане за нашия народ и за нашите хора, които са там. По-зле не може да стане, каза Митрова в отговор на въпрос дали не се притеснява, че като приеме предложението ще бъде обвинявана, че ще влияе в процеса на присъединяване на Македония към ЕС.
„Искам да работя за България”, отбеляза Митрова, цитирана от "Фокус".


--------------------------------------------------------------------------------

41
Спаска Митрова отива на работа в Европарламента


Спаска Митрова ще работи в Европейския парламент като сътрудник на евродепутата от "Атака" Димитър Стоянов. Това стана ясно в четвъртък след среща на Митрова с лидера на партията Волен Сидеров в сградата на парламента в София.

Сидеров каза, че освен работа от "Атака" ще осигурят и правна защита на Митрова в лицето на адвоката и депутат от партията Явор Нотев и други юристи. Според Сидеров като български гражданин Митрова има право на адвокат от българска страна.

Митрова е завършила "Английска филология" в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, но ще консултира Стоянов по македонските въпроси.

Димитър Стоянов каза, че се е срещнал със Спаска Митрова преди около две седмици. По думите му хората, които признават своя български произход в Македония имат проблеми.

"И понеже знаете, че това е продължаващ проблем в момента, свързан и с членството на Македония в ЕС, аз поканих г-жа Митрова да стане мой сътрудник в ЕП. Аз съм член на междупарламентарната делегация между ЕП и македонския парламент и я поканих да стане мой сътрудник, който да ме консултира по въпроси, свързани с прогреса на Македония за членството й в ЕС", обясни Стоянов.

Европейските депутати разполагат с бюджет от 17 500 евро месечно, за да плащат на свои сътрудници или за други консултантски услуги. Няма ограничения за броя на сътрудниците, а заплатите се определят от самия евродепутат.

Спаска Митрова, която има македонско и българско гражданство, бе в македонски затвор с тримесечна присъда, защото не е осигурила на бившия си съпруг достъп до шестмесечната им дъщеря. Тя беше освободена предсрочно през октомври миналата година от затвора "Идризово" в Македония.

След излизането й от затвора родителските права върху дъщеря й Сузана й бяха отнети.

Преди дни тя получи и деветмесечна условна присъда на Спаска Митрова наложи съдът в македонския град Кавадарци по дело за "клевета и обида на съдии". При предишно съдебно производство срещу Спаска Митрова в град Гевгелия, жената нарекла съдиите "удбаши”. "Удбаши” са наричани сътрудниците на сръбските тайни служби (УДБА).

Случаят "Митрова", който има чисто битов характер, бе експониран обилно в македонски и български медии, като двете страни взаимно се обвиняваха в политизирането му. Самата Митрова също се възползва от него, като впрегна българското си гражданство в опити за решаване на въпроса с попечителството над дъщеря си. 

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166932&srcpos=2

42
"Уважаеми братя и сестри Българи, Ние българите от Македония ви уведомяваме, че в неделя, 27 юни, от 18:00 часа пред НДК ще се проведе митинг шествие в подкрепа на българите от Македония и осъждане на грубото незачитане на техните основни човешки права . На шествието ще изложим репресивните мерки, на които са подложени от години българите в Македония и ще представим декларация с нашите искания за защита на правата на нашите братя и сестри в Македония. Всички истински синове и щерки на майка България са добре дошли.                                                    (Инициативен комитет на българите от Македония)"

43
Спорт / Одг: Ghana 1-0 Serbia : 2010 FIFA World Cup South Africa
« на: Јуни 24, 2010, 12:44:17  »
Bye, bye serbia :D :D :D

44
Чувал съм, че Младенов е еврейн, ако е така няма какво да те очудва. ;)

45
На мен ми се струва, че тактично се опитват да си измият ръцете и ако е възможно за случая да се забрави.

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 14