Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Теми - Competent

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 22
31
Прищина към Скопие: Бог ви създаде българи, Тито ви направи македонци
http://world.actualno.com/news_378087.html
Цитат
Няколкостотин зрители скандираха "Бог Ви създаде като българи, а Тито Ви направи македонци" по време на хандбален мач в столицата на Косово Прищина, предаде БГНЕС.

На трибуните в спортната зала в Прищина бе издигнат и огромен транспарант със същия надпис. Феновете на местния отбор "Плисат" подпалиха и македонския флаг.

Мачът бе организиран по повод четвъртата годишнина от създаването на независимо Косово. Според местните коментатори инцидентът е бил в отговор на провокациите на македонските фенове срещу албанците по време на Европейското първенство, което се състоя неотдавна в сръбската столица Белград. По време на мача косовските фенове скандираха и още, че "Македония не съществува".

Немалко македонци моментално наводниха Фейсбук с гневни и заплашителни коментари по адрес на албанците, които от своя страна не им останаха длъжни.

Припомняме, че днес в Косово празнуват четвъртата годишнина от обявяването на независимостта си - на 17 февруари 2008 година. До днес близо 90 държави, включително и България, признаха независимостта на бившата сръбска провинция.


32
Хиляди излязоха да кажат "Баста на ACTA"
http://video.bgnes.com/view/33480


Цитат
Хиляди излязоха днес на улицата, въпреки минусовите температури, за да кажат "Баста на ACTA" , предаде репортер на БГНЕС.

Акциите, които се проведоха в цялата страна са част от световния ден за протест срещу АСТА, търговското споразумение за борба с фалшификациите. В София стотици млади хора се събраха пред НДК, за да издигнат своите плакати "Подпиши ACTA, загуби изборите", "Спрете ACTA или ние ще я спрем", "Баста на ACTA", "Не ми се лежи", "Стоп АCТА", "Не патентовайте живота ни", "Долу АСТА", "You say ACTA, we say NO". Много от тях носеха български знамена и маски на "Anonymous".

Влачейки стар монитор с лепенка "ACTA" и носейки огромен надпис "АCТА ла виста, бейби", към 11:25 протестиращите започнаха своето шествие по бул. Витоша и с всяка всяка изминала минута броят им се увеличаваше. Протестиращите, главно млади хора спряха пред Министерски съвет, за да изразят недоволството си с освирквания.33
Актуелни теми од медиумите / Лов на вещици!
« на: Февруари 02, 2012, 06:57:53  »
ВМРО-ДПМНЕ: Грчев да се извини за срамната изјава
http://utrinski.com.mk/?ItemID=A947F9210C4AC342A7592DF5875BE152

Цитат
ВМРО-ДПМНЕ денеска побара Мирослав Грчев јавно да им се извини на сите граѓани за неговата изјава дадена за една бугарска телевизија, а СДСМ да се дистанцира од неговата изјава.

- Мирослав Грчев, актуелен член на повеќе органи и тела на СДСМ, член на највисокото партиско раководство на СДСМ, на емисија на бугарска телевизија, јавно и отворено ги навреди граѓаните и се потсмејуваше со македонската држава и култура. На овој начин Мирослав Грчев ги повреди чувствата на илјадници Македонци. Поминаа точно пет дена од емитувањето на оваа понижувачка и срамна изјава, а СДСМ се уште не се огради, ниту се извини за изјавата на својот висок партиски фунционер, рече портпаролот Александар Бичиклиски на прес-конференција.

Од ВМРО- ДПМНЕ, исто така, бараат СДСМ веднаш да го разреши Мирослав Грчев од функциите претседател на Советот на основачи на партијата, член на партискиот Совет за култура и член на Градската организација на СДСМ.

- Во спротивно ќе сметаме дека ставот на Мирослав Грчев е и нивни став, или во најмала мера дека не им смета ваквиот став на Грчев. Наша цел не е да се надмудруваме и препираме со СДСМ, наша цел е искрено да им укажеме на личности кои заслепени од својата лична нервоза, прават штета и за СДСМ, но за жал и за Република Македонија, истакна портпаролот Бичиклиски на прес-конференција.
 


Партията на другия интервюиран - "войводата" Любчо - беше доразбита скоро след предаването на bTV.

Тва се вика свобода на словото и мисълта!   ::)


35
Скопие ни работи с всякакви мюрета

http://news.ibox.bg/columnist/id_545251827

36
Граници

размисли на един патриотичен Македонец

Цитат
Човек да се растревожи колку времето брзо минава. Минатата недела на 15 Януари поминаа 20 години от официялното признаванье на македонскта независност от Република България. Република България беше првата страна коя  призна наймалката и найсиромашна бившо югославска република. Иднината на младата македонска држава не изгледаше сигурно. На север беше агресивния и воинствен големосрбски режим на Милошевич, на юг грцко правителство решено да блокира независимоста на државата, а внатре от титоизма нарушени отношениа со почти 25 % албанско малцинство. Дополнително македонскта економия беше 90% зависна от югословенскиот пазар, който вече не постоеше. Македонските политичики и економски елити, тесно сврзани со Белград, долго се колебаа да тргнат по патот на самостойноста като Хрватска и Словения и това праваше нещата уще посложени. Българското признаване беше исклучително храбра и важна крачка за македонската држава, но беше и гаранта че експанзията на Милошевич на юг е привремено сопрена. Това признаване спаси генерации македонски младежи да бидат жртви бруталните войни во Югославия и даде дъх на младата македонска демокрация. Месеците и годините след това Българската дипломация водеше битки за признаване на младата македонска држава, а Българското правителсво спасуваше страната от економското грцкото ембарго. Но затова се комшиите нели, да помагат кога е найтрудно, специялно когато става дума за България.

Човек когато чете горните думи ке си помисли оти ние македонците со благодарсност се секяваме на този които ни подали рака во тие трудни но клучни моменти за државноста ни. Но ниту македонските институции, ниту македонските официялни лица, ниту пак во македонските медии со една дума не отбелезаха това коя стана на 15 Януари 1992 година. Да, това е дефакто рождендениот ни ден на државата – двадесетия. А бе нели си обичаме дражавата, не ли се радваме на рождения ни ден, незнааме ли какво получихме преди 20 години? Та всичките македонски президенити, премиери, министри, депутати, ако не беше независима македонскта држава, сега че беха тротокласни югославски ананонимни државни служители. Та ако на некой се исплати  македонскта држава това е на них. Точно тие хора станаха извесни, мошни, богати токму заради независимоста на Македония, та тие требаше први да отбележат датума, ако никой друг во оваа држава. Какво става во Република Македония когато заборават такви важни датуми?

Еми ето какво става на 15 Януари 2012 година во Македония. Македонските граждани, облечени во антички дрехи, еуфоручно минават само со лични карти за прват от този 15 Януари србската граница да поткрепат македонскиот национален хандболен тим на европското хендболно првенство во Србия. След 20 години македонска независимост, падна границата со србия – падна границата, коя преди 20 години искахме да я поставиме и да сксаме  врските си со Белград, со тоталитаризма. Чакайте бе хора, а бе хубаво да падат граници на Балканите ке кажи секој европеец по убедување. Да, хубаво е да падат граници и те да стават европейски. Но за жал, за Република Македония не падат европйски граници, ами само српскатата. Та и српската нема да стане европеска уште долго време. Наскоро казават ще паднела и косовската и албанската граница. Ей, хора, след 20 години  независимост, ние македонците ще патуваме во Србия, Албания и Косово само со лични карти – колосален успех. А това, това  можеби ште се чествува во Република Македония след 20 години – свободната србско-македонска граница, свободна албано-косовско-македонска граница. Да, апсурдно след 20 години Република Македония е там кадето беше преди 20 години. Распуха се мечтите да учиме, да работиме и да живееме като свободни во внатрешните европеиски граници, а нели затова беше този 15 Јануари преди 20 години.

Да, човек да се растревожи колку брзо минават 20 години, посебно ако ништо не се менува за тие 20 години. 

А 15 Януари 1992 година – какво правиме со този датум? Е, той може би беше Българска грешка!?37
Тито им го продал на Американците патот до Месечината
http://sitel.com.mk/dnevnik/balkan/tito-im-go-prodal-na-amerikancite-patot-do-mesechinata

 

 ;D

38
От сайта на Министерството на външните работи:
http://www.mfa.bg/bg/pages/view/5314


Цитат
Българските граждани са задължени, в случай на престой повече от 24 часа на територията на Република Македония, да бъдат адресно регистрирани. При частни посещения е необходимо да се явят лично в полицейския участък по местопребиваване. В случай на отсядане в хотел, регистрацията се извършва автоматично от хотелската администрация, като българският гражданин трябва да получи и съхранява документа, удостоверяващ престоя му.

Чужденец, който не е регистрирал престоя си и не се е отписал при напускане на мястото си на пребиваване в Република Македония се наказва с глоба в размер от 600 до 1 000 евро.

 :o

http://www.youtube.com/watch?v=6QbvVCpt53c

39
Мъжкото хоро влезе в Тунджа (+VIDEO)
http://video.bgnes.com/view/31769


Цитат
Точно в 8 часа Мъжкото хоро в Калофер, водено от кмета Румен Стоянов, под звуците на три гайди и с най-малкия участник в хорото Иван Беклиев, влезе в студените води на река "Тунджа".

Над 200 души се хванаха на това традиционна Мъжко хоро във водите на Тунджа. Всички знаем за уникалното отбелязване на Богоявление в Калофер и Мъжкото хоро в ледените води на реката. Малцина обаче са присъствали на подготовката му. Преди да потеглят към Тунджа под звуците на гайди и тъпани десетки калоферци се събират и остават заедно до сутринта. Това е така от двеста години насам. В родния град на Христо Ботев традицията е жива - в душите и сърцата на всички калоферци. "Тази нощ е незабравима...Събираме се и пеем Ботевите песни, които обичаме и никога няма да забравим...Тази традиция, която е стара над двеста години никога няма да предадем. Това е Калофер. Това е България. Това е голяма чест за всички нас". Това каза пред БГНЕС кметът на Калофер Румен Стоянов преди да поведе хорото от семейната си къща към реката.

40
Се воведува нов државен празник – Ден на Античките Македонци

http://okno.mk/node/15915

 ;D

41
"На кол вода пиехме” – съдбата на българите в Егейска Македония
http://news.ibox.bg/news/id_1510725542
Цитат
Съдбата на българите от Егейска Македония е темата, която вълнува професор Благой Шклифов в книгата му, озаглавена „На кол вода пиехме". Трудът му достига до нас  чрез издателство „Изток-Запад" .

С подписването на Берлинския договор през 1898 г. се ревизира Санстефанския мирен договор, в резултат на което България е разпокъсана. Княжество България и Източна Румелия остават в границите на съвременна България, но останалите територии от Санстефанска България са завинаги откъснати от родината.

Македония и част от Одринско се връщат на Османската империя, Пирот и Враня се дават на Сърбия, а Северна Добруджа на Румъния. През 1912 г. Егейска Македония попада в границите на Гърция.

Вместо свобода на егейските българи съдбата отрежда жестока участ, особено през 30-те години на XX век при режима на ген. Йоанис Метаксас.

Българският език е забранен със закон, хиляди са изселени, хвърлени в затвори или убити. Въпреки тежкия удар върху българщината в Егейска Македония, мнозина не напускат родните си краища, за да съхранят българските слово и дух. Тази тъжна, но забележителна история от нашето близко минало е подробно документирана в събитийния труд „На кол вода пиехме" от проф. д-р Благой Шклифов.

Изхождайки от разнообразието в различни български диалекти в съпоставителен план със старобългарския език, през професионалния си живот проф. Шклифов многократно поставя въпроса за обогатяването на книжовната норма с лексика и фонетични явления от българските говори в Македония.

Той написва последната си книга „На кол вода пиехме" на югозападна редакция на българсия език, за да може читателят да се докосне до красотата и богатството на българските говори от Егейска Македония и пренесе в събраните автентични спомените на местните жители.

Успоредно с работата си към БАН проф. Шклифов преподава история на унгарския език и унгарска диалектология в СУ „Климент Охридски" в продължение на 20 години. Съдбата на проф. Шклифов е мистериозна - той почива внезапно през 2003 г. при съмнителни обстоятелства след тежка катастрофа по време на научна експедиция в Егейска Македония, Гърция. Това слага преждевременен край на дългогодишните му проучвания върху българските диалекти в района и проекта му за разширяване на българския книжовен език.

Книгата „На кол вода пиехме" се издава за първи път и не само отразява текстово хрониките и историите по тази болезнена тема, но и представя солиден и дори зловещ снимков архив, с който допълнително се илюстрира този тъмен период от българската история.

42„Ний, българите, бяхме честити чак отсега да се сдобием с вестник „напълно свободен, през който да се дава правото на всеки народ да представим народното мнение пред светът, че и ние сме хора и искаме да живеем човешки, да бъдем свободни с пълна свобода в земята ни, там, дето живее българинът: в България, Тракия, Македония; па и от каквато и да е народност да живеят в тоя наш рай ще бъдат равноправни с българинът във всичко. Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република.”

(Вестник „Свобода”, Васил Левски, Документално наследство, С., 1973 г., с. 67)

„Докторе и драги брате,

Дойде най-сетне часът, та да помислим и за вашия край. Работата не ми позволяваше досега да дойда и за Македонията. По-напред трябваше да се извърши всичко тук по-близо до брегът, та постепенно да вървим все напред към Македония и Тракия. Аз помня много добре, каквото сме говорили в Цариград, че там при по-спокойно може да се работи, щото по-малки съмнения жа се хвърля по работите, а и ние мислим, че ако трябва да се развие байрака, това трябва да стане и по сичките страни на нашето отечество… Отникъде помощ не можем да чакаме, нито пък да желаем, каквото направим, сами да си го направим, така е по-редно и за нази си е… Да даде бог здраве, като мина към Щип и Скопия, ще гледам както и да е да дойда и във ваший град, та да наредим потребното. Лицето, което вие жа приемете, ще ви предаде билети и устава на привременното ни правителство и каквото й потребно наредете там до моето идвание. Най-главното си остава да събирате пари и да си набавите оружие като най-потребно на първо място…

6 авг. 1872

На всегда ваш брат:
Дервишооглу Аслан – В. Лъвский”


(Васил Левски, Документално наследство. С., 1973 г., с. 303)

43
Кр. Андреев: Скопие е новият „Дисниленд” на Балканите
http://frognews.bg/news_41293/Kr_Andreev_Skopie_e_noviiat_Disnilend_na_Balkanite/

Цитат
Това архитектурно решение трябва да бъде подложено на сериозен психически анализ, казва за Frognews.bg председателят на Студентското дружество „Вардаръ”.

44
Холивуд с интерес към 3D филм за Велики Преслав
http://news.ibox.bg/news/id_1300905664
Цитат
14-минутната дигитална визуализация със заглавие „Десети век. Царският дворец във Велики Преслав. Площадът с фиалата" показва южния район на дворцовия комплекс във втората българска столица. В компютърната 3D възстановка оживява блясъкът и величието на старопрестолния Преслав.

Филмът ще бъде преведен на английски, немски и френски език. Така по света ще може да се види великолепието на Симеоновата столица, която е съперничела по блясък на Константинопол.
Документално студио от Холивуд вече е проявило желание да купи 3D филма за Преслав.

Площадът с фиалата е уникален, защото няма аналог в средновековната българска архитектура. В центъра му е било разположено водното огледало, изработено от фин мрамор и варовик. Пространството се дооформяло от изящни каменни сгради, сред които и малка църква. Днес са останали само руините, но дигиталната визуализация на двама ученици от природоматематическата гимназия в Шумен ни връща във времето назад.

"Мисля, че проектът е много вълнуващ, в България все още не се е случвало и наистина се радвам, че такива неща се случват в България и се надявам в бъдеще да има още такива проекти", посочи Николай Панайотов от клуб по виртуална археология към ПМГ „Н. Попович" - Шумен, цитиран от БНТ.

"С тази разработка завършва един цялостен цикъл от проучването, съхранението, научните публикации и популяризирането на един от най-ефектните паметници на средновековната архитектура", каза от своя страна археологът ст.н.с. Стойчо Бонев.

45


Сърбиновски: Македония ще влезе в ЕС, но на висока цена
http://news.bgnes.com/view/972621
http://video.bgnes.com/view/30852


Цитат
Македония един ден все пак ще влезе в Европейския съюз, но цената ще бъде много висока. Това заяви пред БГНЕС македонският писател и публицист Младен Сърбиновски.

Днес той представи в Народната библиотека новия си роман "Шашма". "Въпросът е с какви ресурси ще влезем в Европейския съюз, това е именно катастрофата, причинена от македонизма", допълни Сърбиновски. "Няма Македония без македонци, няма България без българи. Затова внимавайте. Работете в тази хубава държава, бъдете добри, вие преодоляхте най-тежките мъки на прехода и сега трябва да бъдете разумни. Защото това, което сега другите държави се опитват да направят, вие вече го направихте. Разхлабвайте полека по една дупка от колана, а не веднага", посъветва той и призна с горчивина, че на Македония със сегашното правителство ще й бъде много тежко.

"Книгата е прекалено слаба, за да може да смени една власт, тя е прекалено малка утеха за всички извършени поразии. Виждам, че хората тук много се вълнуват от моята книга, но тя е немощна в тези неща, тя е едно залъгване, само една капка медовина във всички горчилки, които Македония преживява", счита Сърбиновски.

При представянето на новия си роман авторът използва ярка метафора, за да опише принципа, по който работи македонизмът. "Сега все още е топло, нищо че започва вече зимата. И заради това все още в дворовете на къщите има цветя, те са толкова ярки, толкова красиви. И за да останат по-дълго време да красят дворовете, нашите добри майки са измислили една тактика. През нощта им слагат чували или найлон, за да ги предпазят от студа. Когато се съмне на сутринта, махат чувалите и цветята отново се показват. Тази есен, когато отидох да посетя къщата на родителите ми, виждам на двора някакви призраци, но после се сетих, че майка ми е поставила чували на цветята и не трябва да се плаша. Защо ви казвам това? Защото на този принцип работи всяка власт в света, особено нашият македонизъм в Македония. За да унищожи някого, да го превърне в дявол, той първо му слага чувал на главата, прави го страшилище, за да бягат от него", каза Сърбиновски.

Според него, функцията на писателя е да маха чувалите от главите на хората. "И аз правя точно това - да махам идеологическите чували от главите на най-хубавите цветя от Македония. Нашата Македония е пълна с плашила, а всъщност вътре са най-хубавите ни цветя", изтъкна той.

Според него романът не може да спаси читателя, но може да му помогне да преодолее страха. "Читателите търсят книги, казващи му неща, които не могат да признаят дори пред себе си. Само тогава има смисъл писането и тогава книгата работи за човека. Затова романът винаги ще бъде актуален, времето работи за романа и аз работя за вас, читателите", завърши емоционално Сърбиновски.

Романът "Шашма" се издава от Университетското издателство на Великотърновския университет.

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 22