Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - ppan

Страници: 1 [2] 3 4 ... 15
16
Отвъд океана бранят българското национално самосъзнаниеОтвъд океана бранят българското национално самосъзнание
Най-старата организация на българската емиграция отвъд океана –Македонската патриотична организация (МПО) – навлиза в 90-тата си годишнина.

Неотдавна МПО проведе редовния си годишен конгрес в Саамил Крик, САЩ, където славните традиции и патриотичната линия в организацията взеха превес над войнстващия македонизъм, който през последните години упорито се стреми да ерозира националното самосъзнание на българските емигранти от Македония. Освен на чуждата духовна агресия, МПО е традиционен опонент и на нихилизма в управлението на самата България през различни исторически периоди, особено след Втората световна война. В навечерието на конгреса, Лари Королов от Торонто (един от малцината членове на ръководството на МПО, който все още знае български език) се обърна от страниците на вестник "Македонска трибуна" към по-младите поколения американци и канадчани с български корен...

http://frognews.bg/news_41631/Otvad_okeana_braniat_balgarskoto_natsionalno_samosaznanie/http://i.frognews.bg/images/Ani_Kocheva/mak.jpg

17
Премиера на романа на Младен Сърбиновски „Шашма”
Петък, 16-ти декември. Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – възможно най-
подходящия дом на писаното слово. Денят е обещаващ. Предстои едно голямо културно събитие в
отминаващата вече 2011 г. Има много премиери на книги, но такава отдавна не е имало. В
навечерието на Коледа българската публика има страхотен подарък в лицето на тази книга. Едно добро четиво. Висока литература.
....
При представянето на „Шашма” Сърбиновски използва интересна метафора, за да опише
принципа, по който работи македонизмът. "Сега все още е топло, нищо че започва вече зимата. И
заради това все още в дворовете на къщите има цветя, те са толкова ярки, толкова красиви. И за да
останат по-дълго време да красят дворовете, нашите добри майки са измислили една тактика. През
нощта им слагат чували или найлон, за да ги предпазят от студа. Когато се съмне на сутринта,
махат чувалите и цветята отново се показват. Тази есен, когато отидох да посетя къщата на
родителите ми, виждам на двора някакви призраци, но после се сетих, че майка ми е поставила
чували на цветята и не трябва да се плаша. Защо ви казвам това? Защото на този принцип работи
всяка власт в света, особено нашият македонизъм в Македония. За да унищожи някого, да го
превърне в дявол, той първо му слага чувал на главата, прави го страшилище, за да бягат от него."
И по човешки споделя впечатленията си от деня, посветен на него и новият му роман:
„Хубаво е това чувство. Една тиха радост. Да я усещаш като лична победа и победа на
Славейковата България... Почувствах се като гръмоотвод, който събира енергия, водопад от
емоции Това показва, че моите книги освен травматичност имат и пречистващ характер. По този
начин аз се чувствам приятно изненадан, че имам много читатели в България. И в навечерието на
тези Божи празници те ще прекарат с моите книги. Това малко ли е за един автор?”

http://www.uni-vt.bg/1/?page=6043&zid=126

18
Здравей, уважаеми читателю!
           
В ръцете си държиш първия брой на един различен вестник - Охридска България. Вестник, който няма да се бори за „място на пазара” и няма да носи печалба на тези, които го издават. Едничката цел, заради която създадохме този вестник е да отворим душите и сърцата на българите за събития от далечното и близко минало.
Ще говорим по една тема, за която всеки българин има място в сърцето си, това е идеята за обединението на България и Македония. Идея, за която всички горещо мечтаем.Друга важна национална тема е, че в Беломорска Тракия (дн. Гърция) живеят десетки хиляди наши сънародници, подложени на асимилация. Ние искаме да говорим по значими за нацията въпроси, скъпи читателю. Искаме да кажем нещата такива, каквито са. Искаме да кажем, че държавата ни няма ясно изградена политика спрямо значителното българско население в Молдова и Украйна, няма политика по неговото привличане и заселване у нас. Искаме да кажем, че България е била пет века под турско робство, а не под османско владичество или турско присъствие и пр. абсурдни термини.     
           
Ще говорим на висок глас, че освен в Македония, българи живеят и в Албания, и в Румъния, че всички наши съседки провеждат асимилаторска политика спрямо тези наши сънародници. Не сме съгласни и с егоистичното твърдение на някои тесногръди общественици, че първо трябва да се погрижим за българите в България и след това да мислим за българите зад граница. Не сме съгласни, защото докато се опитваме да  „оправим” себе си, и тях, и нас няма да ги има. Също така, искаме да говорим за това, че в Родопите все повече навлиза радикален ислям и българите мюсюлмани са подложени на турцизация.
           
Едничкото наше оръжие е знанието. Знанието, завещано ни от дедите, че в днешна Р. Македония живеят над милион и триста хиляди българи, че в Родопите живеят българи с мюсюлманско вероизповедание, а не турци, че Западните покрайнини са българска земя, не само защото така пише в учебника по история, а защото там и най- малкото дете знае, че е българче. Знанието, уважаеми читателю, е велика сила.

На добър час! Да живее Обединението!

http://ohridskabulgaria.blogspot.com/

19
Мерсия Макдермот изправила Стефан Пъпешков пред Сената на САЩ да защитава България20 г. нашенецът се борил за истината и променил 11 пъти „Енциклопедия Британика”
11 ПЪТИ ЗА БЛИЗО 20 Г. АМЕРИКАНЦИТЕ ПРОМЕНЯЛИ СЪДЪРЖАНИЕТО НА „ЕНЦИКЛОПЕДИЯ БРИТАНИКА” заради българина Стефан Пъпешков. Благодарение на него издателите на най-голямото списание в света „Рийдър Дайджест” били принудени да изтеглят целия тираж на брой 10 от октомври 1983 г., за да коригират факти, свързани с българската история. Сега Стефан Пъпешков се е посветил на поредната си кауза за родината – да промени написаното за Кирил и Методий в алманаха на Конгресната библиотека на САЩ. „Алманахът е това издание, от което целият свят черпи информация. Там е записано, че двамата свети равноапостоли са гръцки монаси и няма нито дума за това, че са свързани с България. Затова съм решил да предизвикам още едно изслушване в Сената, да докажа, че те са българи, както е записано в трите жития на св. Кирил, които съществуват”, категоричен е г-н Пъпешков...
http://www.borbabg.com/?action=news&news=16296

20
Красимир Каракачанов до Канал 5: Моята кауза е историческата истина за Македония, вашата – сърбокомунистическата лъжа за МакедонияПредседателят на ВМРО Красимир Каракачанов изпрати отговор до журналистите от телевизия "Канал 5" в Скопие по повод вчерашния им материал.

До Телевизия „Канал 5”

Уважаеми „колеги” от Канал 5,

Казвам „колеги”, защото съм написал повече от 1000 статии в български и световни вестници, включително и македонски, но и като колеги, които служат на една кауза. Но моята кауза е историческата истина за Македония, а вашата – сърбокомунистическата лъжа за Македония.
Виждам, че и аз, и вие не се уморяваме да го правим. Както казваше големият водач на ВМРО Тодор Александров, „Един ден истината и справедливостта побеждава, но побеждава по-бързо, ако за истината и справедливостта се води борба”. Така че, каквото и да говорите за мен, аз продължавам борбата. Не моята борба, а борбата, която водиха поколения честни македонци като Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, Джинот, Даме Груев, Гоце Делчев, Яне Сандански, Гьорче Петров (също като мен работил за българското разузнаване), Тодор Александров, Иван Михайлов и хиляди, хиляди други. А тяхната борба бе борба за съхранението и победата на българщината в Македония.
Вие за какво се борите? За сръбските лъжи на Цвиич и Новакович или за глупостта, наречена „антична нация”, на която ви се смее целият свят!
Истината не може да бъде скрита и един ден вашите деца и внуци ще ви проклинат, че докато се занимавахте с лъжливи каузи, Македония стана албанска провинция.
Относно филма „Трето полувреме” – това е поредният опит, насаждайки омраза към българския народ, да се легитимирате като нещо отделно и различно.
До 1941 г. името Македония бе забранено във Вардарската бановина, а българите „окупатори” кръщават скопския отбор с това име. „Фашистка България” инвестира само за 3 години милиарди левове, за да строи училища, пътища, железопътни линии, внася храна за населението и т.н. Защо не кажете истината за сръбското управление в Македония от 1918 до 1941 г.? Кажете това, кажежете и за „бугарската окупация” и оставете хората сами за направят сравнение.
Проверете и ще видите, че 90 % от войниците и полицаите „окупатори” на Македония през 1941 - 1944 г., от околийските управители, областни управители, кметове, чиновници и т.н. са от Македония – тоест това са вашите дядовци, които сега се обръщат в гробовете си заради вас.
Темата е дълга и ако искате една истинска дискусия по нея, можете да организирате явен дебат във вашия ефир. Аз не се притеснявам да дойда и в Скопие, както съм го правил хиляди пъти.
Когато говорите за моята работа за българските служби за сигурност, от което аз не се срамувам, редно е да споменете, че през цялото това време аз съм работил за това България да признае първа независимостта на Македония, да подпомага финансово Македония, когато тя бе под гръцко ембарго, да доставя оръжие по време на войната срещу сепаратистите и да утвърждава македонската държавна независимост. В същото това време много от т.нар. сега антични македонски патриоти се продаваха за паница боб на чужди държави, които искаха да поделят Македония. Мога да ви уверя, че българските служби за сигурност направих много повече за оцеляването на Македония и нейната независимост, отколкото учениците на УДБА в Скопие.
Мога да коментирам и тези теми по вашия тв ефир.
Така че, уважаеми „колеги“, журналистиката е професия, която представя фактите за информация на обществото. Това, което правите вие е една гола пропагандна лъжа. Но като добри ученици на Гьобелс мислите, че повтаряйки една лъжа 1000 пъти, тя ще стане истина. Нищо подобно. Спомнете си съдбата на Гьобелс и неговия Райх. Дано не станете причина такава да е събдата и на Македония.
http://www.focus-news.net/?id=f19909

21
Академик Георги Марков: Во Македонија историјата е слугинка на политикатаГеорги Марков, директорот на Институтот за историски истражувања при Бугарската академија на науките, во изјава за новинската агенција „Фокус“ ги коментира низата написи на академик Блаже Ристовски објавени во „Вечер“ во врска со книгата „Македонската преродба во 19 век“.

http://www.plusinfo.mk/vest/25354/Akademik-Georgi-Markov-Vo-Makedonija-istorijata-e-sluginka-na-politikata

22
Голяма енциклопедия България
"Голяма енциклопедия България" е първата съвременна енциклопедия, издавана у нас след 1989 г. Създадена е от авторски екип на Научноинформационен център „Българска енциклопедия” към БАН и Книгоиздателска къща „Труд”.

Съдържа 12 луксозни тома, подредени по азбучен ред.
Търсете от 10 ноември с „Труд” и „24 часа” през седмица в четвъртък.

Специална цена на том 1 – 5,90 лв.
Цена на том 2 до том 12 – 19,90 лв.

http://www.vgb.bg/encbulgaria/23
Звук и светлина и от фонтаните в центъра на Велико ТърновоПЕЕЩИ И РАЗНОЦВЕТНО СВЕТЕЩИ ФОНТАНИ ВЕЧЕ ИМА И ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Новият кмет Даниел Панов и заместникът му Ганчо Карабаджаков в петък бяха силно изненадани, когато разгледаха съоръженията с площ от почти декар, които вече са готови в парк „Марно поле”. В момента градоначалникът и екипът му умуват каква мелодия да изпълняват фонтаните, като мненията натежават за химна на старата столица „Откога се е, мила моя майно льо”.

http://www.borbabg.com/?action=news&news=15702

24
Гените ни на кръстопътКатегорично се опровергава теорията за тюркския произход на българите. Ние сме европейци, а не азиатци. В генетично отношение заемаме междинна позиция между славяните и средиземноморците. Близки сме до поляците, украинците и хърватите, но и до жителите на Северна Италия и до гърците. Най-типичните славяни са руснаците, но ние не сме плътно дотях. Славяни сме, но особен вид.

Прабългарите са индоевропейци, а не алтайци. Носим и техни гени, и гени на траките.

Така в общи линии директорът на Института по микробиология към БАН акад. Ангел Гълъбов синтезира резултатите от най-голямото генетично проучване, правено досега сред българите, при представянето му неотдавна.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1118690

25
Вестник "Вечер"

И рускиот гроф Булгари не ја гледал Македонија заедно со Грција, Бугарија или Србија"...На истата седница на овој царски таен комитет, покрај другите, бил разгледан и Мемоарот на рускиот гроф М. Н. Булгари, кој предлагал градовите Варна и Бургас да влезат во Русија, Цариград да остане слободен град, а на Балканот да се создадат следниве држави: 1. Грција, со Килкидските Острови, Самос и Крит; 2. Северна Албанија, Македонија и дел од Тракија се до сливот на Марица; 3. Северна Србија и Босна да останат под протекторат на големите држави, и 4. обединети заедно Молдавија, Влахија и Бугарија да потпаднат под руски протекторат. Тоа значи дека и во овој предлог се смета со посебна и проширена држава Македонија, но не и со самостојност на Бугарија, Албанија и Романија. Од сиве овие планови и замисли станува очигледно дека во тоа време се уште се нема појасна претстава ни за денешните народи-нации ни за нивните етнички граници на Балканот. Бугарија, на пр., воопшто не се замислува како посебна држава, туку во сите комбинации таа влегува заедно со други етнички области во други државни творби - во рамките на Србија, со Романија или директно во Русија. И не само за територијата, туку и за етничкиот состав и неговата распространетост се немало јасна претстава...."http://www.vecer.com.mk/?ItemID=A6CC40DD3430AE42983F691612EC24AB

Ееее Блаже, хем сборуваш дека според Русиja "Бугарија, воопшто не се замислува како посебна држава", ем оваа Русиja нуди СанСтефанска Бугарија:Кой пише лъжи бе брат Блаже?

26
Божидар Димитров: Македонските "историчари" са фалшификатори на историята и манипулатори
07 ноември 2011 | 17:00 | Агенция "Фокус"....
Фокус: Кого обслужват тези глупости?
Божидар Димитров: Тези глупости обслужват политиката на скопския политически елит по изграждане на македонска национална идентичност. Звучи смешно, че в 2011 година се изгражда нечия национална идентичност. Както е известно, националната идентичност на един народ се изгражда преди всичко на базата на многовековна история. Но македонският народ няма многовековна история. Неговата история започва през 1944 година и затова трябва да му се изгражда национална идентичност на базата на измислена, открадната или силно фалшифицирана история. И точно това прави Блаже Ристовски – изгражда отчаяно македонска национална идентичност. И аз се чудя - за какво им трябва, след като в частни разговори с видни скопски политически дейци – министър-председатели, министри, политици, депутати, всички до един признават, че са направили голяма грешка в 1991 година, когато са продължили линията след 1944 година - да изграждат македонски народ, различен от българския. Те казват: „Ние трябваше да се съгласим с реалната история, тоест, че ние имаме български корени, че сме били част от българския народ, но да заявим на нашия народ: „Откъснахме се от тях през 1918 година, окончателно през 1944 година. Заживяхме свой собствен живот. В момента имаме по-различно национално съзнание или култура, бит, език дори официален, малко по-различни от българските, и затова искаме да си живеем самостоятелен държавен живот”. Ние не бихме имали нищо против такава концепция. А самите те признават, че тази история, която са си измислили, те не могат да я защитават. За съжаление, с въвеждането вече и на античните корени преди 7 - 8 години работата стана съвсем неудържима. Вече никой като мен не иска да води научни дискусии с тях, а просто се смее, маха с ръка и казва: „Остави ги”. Съжалявам, че те продължават по този начин, с тези статии, които се очакват от Блаже Ристовски, които вероятно ще бъдат подобни на тази, която е пред мен – измислена, фалшифицирана история, пълна с премълчавания и изкуствено тълкуване на някои други иначе верни неща, които не пише.
....
http://www.focus-news.net/?id=f19597


Това интервю на Божо трябва да прочете всеки гражданин на Република Македония!

27

Лина Гергова: Сборникът на братя Миладинови е цялостна картина за културата на българина в средата на ХІХ в.
02 ноември 2011 | 05:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Мнение
Гл. ас. д-р Лина Гергова към Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с провеждането на „Дни на Миладиновци”.Фокус: Какво е значението на делото на братя Миладинови и значимостта му за българите?
Лина Гергова: Делото на братя Миладинови се изразява в публикуването на сборника „Български народни песни” и е съизмеримо с „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски, тъй като има същото значение за фолклорното и културното наследство на българите по време на Възраждането. Тази година празнуваме 150 години от публикуването на този сборник. Той е издаден през 1861 г. Интересен факт е, че този сборник е издаден с подкрепата на Йосиф Щросмайер в Загреб. Тоест Хърватия и Загреб също са съпричастни към делото на братя Миладинови. Другото интересно и важно да се знае е, че те заплащат с живота си за това свое дело. На следващата година – 1862 г., и двамата са арестувани и умират в затвора в Цариград. Догодина отбелязваме и 150 години от тяхната смърт.

http://www.focus-news.net/?id=f19546

28
Уважаемият Дарко Митревски да не се прави на първооткривател, а да вземе да гледа истински шедьоври за съдбата на евреите, които са направени у нас още преди да се е родил! Например този българо-немски филм:

Звезди (1959)
http://www.youtube.com/watch?v=GzcFuLETITM&feature=player_embeddedПърва награда и почетен диплом, Единбург, 1959
Златно копие на главата на воина от Паленке, Акапулко, 1959
Първа награда, Лил, 1960
Награда за най-добър филм, Аделаида, 1961
Специална награда на журито, Кан, 1959
Златен медал на Световния фестивал на младежта и студентите, Виена, 1959

"Звезди" е почти шедьовър." "Франс соар"

"Това със сигурност е един от най-човечните филми, третиращи еврейския въпрос. Величието му е в това, че е лишен от всякаква пропаганда." "Льо дофен либр"

„Звезди" (на немски: Sterne) е български игрален филм (военен, драма) от 1959 година на режисьора Конрад Волф, по сценарий на Анжел Вагенщайн. Оператор е Вернер Бергман. Музиката във филма е композирана от Симеон Пиронков. Филмът е копродукция на Германската демократична република и България.

Роли във филма изпълняват актьорите: Саша Крушарска — Рут, Юрген Фрорип — Валтер, Ерик Клайн — Курт, Стефан Пейчев — Бай Петко, Георги Наумов — Блаше, Иван Кондов — Бащата на Рут, Милка Туйкова — Партизанката, Щилян Кънев — Докторът, Найчо Петров — Полицейският началник, Елена Хранова — Старата еврейка, Лео Конфорти — Старият евреин, Григор Вачков — Монтьор в работилница, Юрий Яковлев — Германски офицер, Ицхак Финци — Гръцки евреин


Адмирации Competent,
Такива "посебни" филмови дейци като Дарко Митревски само с такива факти могат да се накарат да кацнат на земята!

29
Росен Иванов: Радващо е, че има увеличение на броя на гласувалите българи в чужбина
28 октомври 2011 | 16:10 | Агенция "Фокус"

София Радващо е, че има увеличение на броя на гласувалите българи в чужбина. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Росен Иванов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) във връзка с гласуването на сънародниците ни зад граница. „Навсякъде, където пътувахме и говорихме, българите се интересуваха от изборния процес в България като процедура, като възможност да гласуват. Мисля, че след протичането на първия тур на изборите и предстоящия втори тур ще бъдат извадени необходимите забележки, ще направим необходимите изводи, ще вземем предвид и забележките и мненията и на нашите сънародници зад граница. Според справката, която имам, над 50 000 българи са гласували зад граница.

http://www.focus-news.net/?id=n1584385

30
Хубаво е, че макар и бавно, но голяма част от политическите ни мъже вече започват да възприемат гражданска позиция и да използват лостовете на Европейския съюз по въпроси злепоставящи България от чужди държави - най вече Македония и Сърбия. Във всеки случай тези мъже не са от управляващите, още по-малко от Външно министерство, което пък е жалко!

Страници: 1 [2] 3 4 ... 15