Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - александър

Страници: [1] 2 3 ... 15
1
Ех...Пламене...ех Павка?????Как ти рабори фантазията за времената след 681-вата година . И колко сте строги вие пишман историците  за времената преди тази сакрална дата

2
Багаинчо, недей ми дава драсканицата на п.добрев ,която завалията чак е озаглавил
“РЕЧНИК“,като доказателство. Че те тия двамцата божо димитров и те тоя пич с „речника" такива вреди нанасят и на без това заблудената ни официална истори ,че десетилетия ,ще трябват да се оправят бакиите им.
Ако си пък толкова голям фен на речниците мръдни до националната библиотека и хвърли един поглед на е тези изданийца и след това с "речника"на добрев по неговата иранска чутура.

1.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;

2.В. Георгиев, Въпроси на българската етимология, БАН, София, 1958;

3.В. Георгиев, Българска етимология и ономастика, БАН, София, 1960; 

4.И.Дуриданов, Езикът на Траките, БАН, София, 1976;

5.Д.Дечев, Характеристика на тракийския език, БАН, София, 1952;

6.К.Влахов, Тракийски Лични Имена, Фонетико-Морфологични Проучвания

Тамън ако си от село ,ще си направиш една екскурзийка до столицата...Пък след това ще ти препоръчам още изданийца . Айде остани си със здраве и да пишеш ,какво си прочел.А на тези двамцата (п.добрев и  б.димитров) вземи им изхвърли книжлетата ,че някой от родата ти да не попадне на тях и да стане за смях ,като тебе.

3
"Цитат

Бурел (на албански: Burrel или Burreli; други имена Burelë, Mat) е град в Северна Албания, на 91 км северно от Тирана. Административен център е на окръг Мат.
По данни от 2003 г. населението на града се състои от 15 539 жители, което прави града 21-ви по население в Албания.
Окръгът на Бурел е един от най-големите като територя в Албания. Сред албанците е известен като „земята на кралете“, тъй като Гьон Кастриоти (Иван Кастриоти), бащата на Георги Кастриоти, по-известен като Скендербег, е роден тук. Тогава той е княз на голямата област Епир, която включва и днешният окръг Мат. Други известни личности родени в Бурел са: Ахмед Зогу, първият крал на албанците (роден Ахмед Зоголи, 8 октомври 1895 – 9 април 1961), който управлява като крал Зог I от 1928 до 1939. Първоначално той е минитър-председател на Албания между 1922 и 1924 после и президент на Албания между 1925 и 1928.
По време на комунистическия режим Бурел е предимно миньорски град, но днес мините са затворени, а от това време е останал металопреработвателен завод, който продължава да работи."


Ех багаинчо ....То глупоста по хората ходи не по горите. Това ,че уйкипедията ти е източника на  знания ти личи от далече.Колкото драсканицата за някакъв си албански град са ти вярни в случая ,точно толкова са ти вярни и останалите ти глуповати постинги.От мен да знаеш ,че цялата северо-западна част на софийското равно поле се нарича БУРЕЛА.Ама кой да ти го каже? То в уйкито това не го пише.И видиш ли ти на базата на незнанието си за пореден път си взел ,че си изпростял .Че си взел та си постнал и източника си...И как точно бурелец го свърза с албански град а не например с испанската област „Бурела де Кабо“??? Та и глупостите ти с произхода на древните българи са точно толкова истина ,колкото и глупоста ти с въпросния албански град и термина бурелец.

4

В момента се сещам само за едно-ти да не си сърбин бре(само те ни наричат така)? :o


Абе тиквеник простоват ,как ме разкри.Аз съм един горд бурелец, достоен наследник на тракийските ми предшественици.От дядо си знам , а той от своя дядо и така през вековете ,че предците ми са от софийско от 15 века. А ако твойте деди са монголи ,то това си е твой личен проблем.

5
Александре , аз не съм монголоиден ,пък и не ми е много ясно ти какво против имаш ,към Японци,Корейци,Китайци и други народи.
В момента се сещам само за едно-ти да не си сърбин бре(само те ни наричат така)? :o
Така, да се върнем на дискусията:
Нека да поговорим за езика на старите Българи,езика на който те са говорили и о нещо много интересно ,този език се е запазил до известна степен и  днес,за твое голямо учудване.Всеки ден когато заговорим ,те нашите предци се появяват чрез словото при нас, през вековете .От дълбините на времето идва ехото на един език обявен за мъртав преди повече от 1000 години-Езикът на ранните Зороастрийци,източните иранци езикът наречен Авестииски или Арийски(дори името ни говори за това Бълг-Арий).
Но стига приказки ,призовавам те да гледаш внимателно и да четеш,ще останеш много учуден от това което ще видиш.ДРЕВНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
http://www.youtube.com/watch?v=wqYZ7Af4Eeg&feature=related

За по любознателните съфорумци ето нещо много интересно :
Една  част от думите(зборовете) на стария Българкси език и съвременен говор на Българите,подреден по азбучен ред.

Цитат
Мнозина от нас са срещали списъци на думи - наследство от нашите предци. Без съмнение те дават някаква бегла представа, но тези списъци никога не се препокриваха, и не позволяваха едно деиствително преброяване, което да покаже за каква цифра става въпрос. Именно такова дело би дало мащабни и бързи резултати. Именно със тази цел е създадена тази страница. Чрез една относително проста на пръв поглед технология, и с помощта на верни приятели, успях да създам място, в което всеки открил древнобългарска дума да я прибави. По този начин усилието на мнозина ще се увенчае с успех. За начинанието ще се използва основно метода на сравнение със древноиранските езици и санскрит. Разбира се, ще бъдат добавяни и думи, които нямат паралели в чуждите езици, и не са дошли у нас, а са оригинално наши. Чрез този нов поглед към историята смятаме да разширим хоризонтите пред изследването на "пра"българското минало. Без съмнение не можем да подминем огромния принос на сайтове като "България е жива", "Национална идея" и други, както и трудовете на историци като П.Добрев и много други търсачи на истината. След тези кратки думи, можем да ви пожелаем единствено приятно преоткриване на езика ни.

Речник на древнобългарските думи
http://rechnik.samoistina.com/
Абе юнак ниеден.Тия лозунки с който се опитваш едва ли не да оригиналничиш са такава непотвърдена глупост ,че ако се погледнеш отстрани ,ще вземеш да се застреляш.Смешнико смешен ако П.Добрев , Б.Димитров ,Г .Бакалов и подобните им блюдолизци ми ги даваш ,като авторитети ,значи или  сбъркан или си много глупав. Като ти гледам постингите тип ком-история от 5 клас май си второто.Нестига , че си глуповат ама си взел ,че си се вживял в ролята едва ли не на лектор.Скрий се моляте ,че дедите ми се въртят в гроба си от такива монголоиди като тебе.

6
Абе,багаинчо.Пиле шарено. Оставих те без надзор няколко месеца и ти си се понаакал доста май.АААААААААА.Засрами се безроднико неграмотен.
Виж сега селски интернационалисте ,нека да ти кажа някои неща които явно не са ти били обяснени , когато като малък си разбирал света , в който живееш. ;D ;D ;DПроблем за всеки подрастващ индивид от човешкият род е общноста от която произлиза-в смисъл ,дали би могъл да възприеме(историята на дадената общост) или не, истината  за миналото на тази общност.
Нормално за всеки човек , е да чете и да се ограмотява-като изключвам производните на тоталитарните режими-или онези паразити които в желанието си да просъществуват са способни да омаловажат всичко само заради собственото си жалко съществуване.
Затова те моля когато имаш да кажеш нещо ,което има смисъл и е по-темата която дискутираме да го направиш с аргументи,факти и стил , на грамотен и ителигентен човек, за да може да ти се чуе мнението и да може тезата ти де има тежест.

Карта на Азия от ок. 1720 година. По средата в зелените територии се вижда запазеното название на земите Bucharia Minor, а малко по-надолу вляво, на територията на Узбекия - Bucharia Magna

Булхите (булхи на арменски) са описани в арменския географски атлас от 5-7 век Ашхарацуйц като уседнал занаятчийски и търговски народ, населяващ областта около големия древен град Балх съответстваща приблизително на днешен северен Афганистан и по-голямата част от Таджикистан. Появата на българите в Кавказ, а на част от тях и южно от него, е отнесено към времето на двама поредни арменски владетели: Вахаршак и синът му Аршак ( т.е. Артавазд II и Арташес II). Историческата реконструкция сочи, че събитието се отнася най-късно до І в.пр.Хр. Но като по-ранно фиксиране в арменските материали етнонимът Булх е посочен в отношение с Паропамиз (планинската система от Памир и Хиндукуш) - Имеон. Историографи от античността и ранното средновековие като Агатий Миринейски, Теофилакт Симоката и Михаил Сирийски също посочват планината Имеон като прародина на древните българи.
Названието Балхара, известно от индийските материали, придобива дублетното мидийско-персийско име Бактрия. Ранната бактрийска етнокултурна общност претърпява съществени изменения в резултат на историческите събития след идването на А. Македонски. Тя изгубва до голяма степен своята единност. Районът е подложен на непрекъснати военни действия и миграции на други народи, което предизвиква разместване сред старите обитатели. II в.пр.Хр. е време на рязка промяна. Властта на последната гръцка династия в Бактрия, наследила триумфа на Александър, е пометена от военния съюз на ираноезични народи, които преди това са отстъпили под натиска на Хунну. Започват нови етногенетични процеси. Само част от старите обитатели участват в етногенезиса на днешните таджики в Афганистан и Таджикистан, възможно и на едноименната етническа група балхара в Индия. Част от българите мигрират в Европа още преди новата ера. По късно те построяват своите каменни градове в долините на Северен Кавказ и територията край северния бряг на Черно море източно от река Аксиакус (Южен Буг) (буленсии на латински), където полагат основите на ранната българска държавност в Европа през 165 г. сл. Хр., и държавата Велика България през 632 г.
Сред държавите, явяващи се исторически наследници на последната, са средновековната Дунавска България (Първа българска държава) и Волжка България, както и съвременна България, Татарстан, Чувашия и до известна степен Балкария. Участвайки в различни племенни съюзи, древните българи участват във формирането на няколко групи народи: славянски, тюркски, угро-фински, а в някаква степен и романски и германски.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%91%D0%B0%D0%BB%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B0
 


Абе  Багаине пиле монголоидно. Каква глупост си написал по горе. Ти ментално увреден тип ли си или просто си бавно развиващ се. Това ,че съм те оставил няколко  месеца да си развяваш монголоидната мутра на воля , не означавч ,че трябва да се самозабравяш и да постваш всичките ти ментално увредени олигофренски фантазии.

7
Абе всичко е добре ,ама е те това „Кана су Боги “,как точно стигна до него.Това поредната „мъдра “ мисъл на групата Добрев,Димитров,Бакалов ли е? Или е твое лично хрумване?

8
Абе,багаинчо.Пиле шарено. Оставих те без надзор няколко месеца и ти си се понаакал доста май.АААААААААА.Засрами се безроднико неграмотен.

9
Багаине... Кога ти е рождения ден???Да взема да ти подаря един пакет БЕЛАНА и един САНИТЕКС.Та да си бършеш лайната, които дрискаш из форума. Какви 1330 г ,какви сънища пак си сънувал. Пред НДК–то има една глупост ,за паметник я правиха на времето . За паметник на глупоста остана във времето . Та именцето навремето му беше 1300 г България ;).Та смешнико ти 30 г по-късно си се сетил та дата смехотворна си решил да споменеш.Що не вземеш един букет цветя да купиш и пред въпросния паметник на глупоста да го положиш .До сега си мислех ,че просто си леко глуповат ,но ти явно си много тъп гьотферен не подлежащ на култивиране.

11
Ех Багаине,багаине.Искуствена черепна деформация не е в твоя полза и на смехотворните ви напъни да търсите някаква си прародина на майната си.Тук на балканите тя е исвестна много по-рано, отколкото на барлестия пич дето е изобразен на монетите ,които си постнал по–горе. А допълнението ти за кушията и връзката,която си направил с кушаните мани,мани  ;D ;D ;D...
А пък тези двамцата убавци Божо и Бакалчо дето си правят гимнастика на устата незнам с каква цел си ги постнал.Всеки ,който малко от малко се занимава с история му е ясно ,че пляскат глупост след глупост и продължават да вредят на родината подобно на ментора им златарски. Той Бакалчо до преди 5 години не бил и подозирал за съществуването на светило ,като Г.Ценов.Да ни пази бог от подобни специалисти. И понеже гледам си фен на екскурзянтите да те открехна ,че сега онова масончето Овчаров дето откри Перперикон си е натъкмил екскурзия до Монголия.Той пък там щял да търси корени.Ама на какво???? Ако го питаш сигурно и той не знае.Та, като излезе неговата глупост в ютубето вземи и го постни да се посмея от сърце. ;) ;) ;)Айде остани си със здраве пък дано прогледнеш ако не си разбира се,някой от по–горе изброените. :D

http://sparotok.blog.bg/

12
 :-\ :-\
Абе багаине.Ти от малцинствата ли си /цигане демек/ или нямаш връзка с хардуера.Какви са тези мангали,който непрекъснато ни постваш и набутваш ,без никой да ти ги е искал.Ако ги припознаваш ,като твой роднини това си е твой проблем.Но престани да ги постваш ,че разваляш фасадата на форума.Чукни в гугала и потърси форума на евророма ,ако има такъв и поствай и поставай там,колкото ти душа сака.Да знаеш ,че там може и да ти повярват . >:( >:( >:(

13
Багаинчо  .Това да ли съм българин е вън от съмнение .Ама ти точно какъв си бе юнак ниеден.Хунза ли си калаш ли си или някакъв друг хиндокушки юнак.Какво си се опитал да ми докажеш с манасиевата хроника незнам.В нея ни се споменава хиндокуш ни калаши ни хунзи.Чисто и просто е описано  завръщането на част от по рано изселилото се от там българско население.
Е чети и мисли.
“Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич¬ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия“

А и това за Кубер ,защо си го постнал отново недоумявам.Ти май нещо избяга от темата.Гледам си я озаглавил ПРОИЗХОД.От началото още ти казах ,че ако става дума за миграции и преселиния на част от българите в древноста съм съгласен до някъде с тебе ,ама да ме прощаваш да твърдиш ,че произхождаме от хиндокуш е най–малкото несериозно да не кажа престъпно.Та не виждам как Кубер и Мавър кореспондират с произхода на българите и то от Авганистан.

Ето ти да четеш и пак ми говори за произход.


Старият римски летописец Луций Ариан разказва за тракийски поход към Средна Азия и твърди, че преди идването на Дионис в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракиецът им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също  закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи,  според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация. Като потвържедение за това може да се посочи, че в Индия са намерени оръдия на труда от Бронзовата епоха, чийто прототип се среща във Варненският некропол ( V-то хилядолетие преди Христа).

Гледам си постнал Зороастрийски храм та да ти цитирам нещо от спароток.Във връска със зороастризма.
„великият Зартошт ( Заратустра ) не е персиец, а произлиза от средите на медите, затова и името му е тракийско. Зартошт означава Златоух, т.е. мъдър. Частицата ЗАРТ отговаря на тракийската дума зарта, залта –злато, а ОШ(т) отговаря на уши.“

Разказвайки за животът на Тезей Плутарх споменава, че мизите имали обичай да бръснат главата си и да оставят кичур коса. Точно с такива прически са изобразени тракийските бойци, които помагат на хетите във войната им с Рамзес II. Бръснене на главата и оставяне на кичур коса.Мисля си ,че това ти е известно ,че е характерно и за българите .Та в тази връзка да ти постна час от именника.
„Тези петима князе управляваха княжеството  оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз, както е и досега“.
Забележи.„оттатък Дунава 515г“.Не в Памир ни в Хиндокуш а оттатък Дунава и то с остригани глави .Нещо много ми приличат на МИЗИТЕ.Остригани глави с чембас(кичур)отгоре.Нали се сещаш ,че именника е чисто български документ писан от българин ,най вероятно по заръка на българския владетел.Документ проследяващ царската династия през вековете.Абе защо ги няма тези твойте памирски предци  ааа?Що не си зададеш този въпрос?Защото и да е имало частична миграция от тези райони към балканите то тя явно е била незначителна на фона на местното българско население .А и водачите на мигриращите пък със сигурност нямат нищо общо с династията ДУЛО.В противен случай не би ги пропуснал хрониста.

Римският летописец Луций Флор разказва за траките, че били жестоки към враговете си и пиели от чаши направени от човешки черепи.Вярвам знаеш ,какво е направи Крум с черепюхата на Никифор Генетик.

Мисля също ,че знеш или поне си чувал за българския обичай да принасят в жертва кучета ,но май и хабер си нямаш ,че траките също принасят в жертва кучета на богинята Зеринтия(Зверинтия),богиня на зверовете .Как е само лесно обяснимо името и на български ааа.

Известно е, че в гробът на знатен тракиец са  жертвани кон и куче ( или вълк).Данни от старобългарски некрополи показват, че жертване на кон и куче е практикувано и от старите българи ( некрополът при Нови Пазар).

Изкуствената черепна деформация се практикува в земите на Тракия от времето на Неолита. Този особен обичай е практикуван и от старите българи поне до 10-ти век.
 

Това е във връзка с нестинарите от Волжка България които си постнал по горе.
  Според някои учени кукерството, нестинарството, ритуалът Герман ( практикуван при жега и засушаване), русалийските празници, празнуването на Еньовден, жертвоприношението при продължаване живота на възрастен човек, означавано като помана и др. са от тракийски произход... Ако днешните българи не бяха потомци на мизи, гети, пеони и т.н. то просто би било невъзможно у нас да бъдат съхранени толкова много древни тракийски обичаи.

А във връзка с мадарския конник и от къде идва името му ,ще ти постна нещо пак от спароток.
Страбон в книга XII на “География” споменава, че часто от европейските мизи ( наречени по-късно българи) са мигрирали за Мала Азия и са основали там градове.Ида,Мизийски Олимп,Гордий,.....МОДРА.Забележи мигриращите МИЗИ основават град МОДРА(МАДАРА). С значение на синеещ,сияен.И до сега в софийско а предполагам и на други места МОДРО(ПОМОДРЕЛО)означава синеещо ,сияещо.


Да не продължавам ,че ще стане много досадно .
Остани си със здраве багаинчо и си отвори очите.

14
Ех багаине ,багаине.Слепотата не е порок , но невежеството и фанатизма са порок водещ до слепота.Цитираш отец Паисий ,но ако се вгледаш в смисъла на неговите думи отправени най вероятно към гърчеещия се Евгени Булгарис(Булгар),ще припознаеш себе си и подобните ти иранчеещи се, тюркчеещи се и незнам какви други еещи се лъже теоритици. Захвърлящи и след това търсещи името българско из всякакви затънтени краища на света.
Иранската ви глуповата теория е ни повече ни по–малко продължение на Шафирико–Златарската глупост за някакъв си тюрски происход.
Незнам дали ти е известно,че  дошляшката теория на Златарски(сега трансформирана в иранска) е основен аргумент на Е.Венизелос и гръцките претенции към беломирието и родопите.При очертаване на границите по време на ньойския догово гръцката делегация носи картите на урода златарски и с тях парира всички наши претенции към беломорието и Македония.
Що не вземеш да  обясниш на хората от форума,как се вписва в иранската ви теория компактното българско население живеещо в беломорието , Македония ,Тесалия и източна Албания до войните от 1913–1918г.Поинтересувай се за българските топоними и хидроними в тесалия и ще се замаеш за каква плътност става дума. И ще престанеш да търсиш корените ни сред някакви си източни мангалоподобни народи на които сме оказали влияние в следствие на миграциите ни на изток от балканите но само толкоз.
Вземи прочети професорите Г.Ценов,А.Чилингиров,Ц.Гинчев.Историци завършили  и специализирали на запад ,а не тези комунистически юнаци които си цитирал по–горе московски възпитаници и школници от АОНСУ.


А тази коминтерновска глупотевица и тези двамцата уродливци под нея защо си ги постнал незнам.Ама явно такъв ти е стила.Това явно е в тон с по горния ти пост.Онзи с брадатия танкист.
 :D

15
Багаине,да те питам нещо, като си толкова голям фен на Г.Бакалов явно и на Б.Димитров ,защото и той твърди подобни смехории.Що не вземат тия убавци да прокоментират авхтонтонната теория ,ами гледам от сайтовете,които си постнал само с Златаровските глупотевици се занимават.

цитат „Грешката, че се считаше, че имаме хунски произход идва от ранновизантийските летописци, които са наричали с общото име хуни всички племена, които са идвали от Изток", обясни известният историк проф. д-р Георги Бакалов, който е горещ поддръжник на теорията българите да имат иранския произход.“

„Ирански произход“....ИРАНСКИ означава АРИЙСКИ. Нали така багаине.Ами предполагам ,че Бакалов знае ,че старото име на Тракия е АРИЯ и че въпросните там народи в района на сегашен северен Иран ,Авганистан и Таджиистан са се наричали ИРАНСКИ(АРИЙСКИ)именно поради това ,че са  мигрирали  и са се заселили там идвайки именно от древна АРИЯ демек по късна ТРАКИЯ.Ама ни дума ни вопъл ни стон за това.Защо ли .Защото ще им секнат измислиците за произхода ни.

Страници: [1] 2 3 ... 15