Бугарски Културен Клуб

Ве молиме пријавете (login) или зачленете се (register).

Пријавете се со корисничко име, лозинка и должина на сесија
Напредно пребарување  

Новости:

Прикажи ги пораките

Овој оддел овозможува да ги гледате сите пораки оставени од овој член. Но внимавај можеш да ги видиш истите само од делови на форумот каде имаш пристап.

Пораки - Competent

Страници: [1] 2 3 ... 242
1
Eвропейската комисия се поправя след сигнала на БККС!

CORRIGENDUM:
Annule et remplace le document COM(2013) 205 final du 16.04.13.
Concerne toutes les versions linguistiques.
Correction du titre d'une organisation.

http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2013/com(2013)205_spring_report_2013_en.pdf

Цитат
President Ivanov undertook a number of initiatives, including visiting the Bulgarian Culture and Information Centre and attending the National Day celebrations.

2
Commissioner Fuele, do you like Fleetwood Mac?
http://reuniting-europe.blogactiv.eu/2013/04/19/commissioner-fuele-do-you-like-fleetwood-mac/#.UYq6iOrVR2G

Цитат
But the Bulgarian Cultural Club (BCC) and its director Lazar Mladenov tell me that the President Gjorge Ivanov has never visited BCC and that “somebody is cheating on Commissiner Fuele about the real situation in the Republic of Macedonia and its good-neighbourly relations with its EU member states”.

4
Твърд курс за Македония 
Георги Готев


http://www.duma.bg/node/53326

Цитат
Много ми харесва твърдата позиция на президента Росен Плевнелиев и на служебния премиер и външен министър Марин Райков за Македония. Президентът каза, че България ще даде зелена улица за започването на преговори за присъединяване на братската съседна страна, само когато Скопие подпише договор за добросъседство.

Този договор трябва изрично да постановява, че Македония няма да прилага спрямо нас член 49 от своята конституция, който гласи, че "Републиката се грижи за статута и правата на лицата, принадлежащи към македонския народ в други страни".

Работата е там, че Външното министерство на Македония все още държи на сайта си документ, който гласи, че в България по "проценка" (преценка) на Скопие, у нас има 750 000 македонци. Вероятно колкото са жителите на Пиринска Македония. Може би броят и мен, защото съм роден в Благоевград. Ето го линка, който е активен и в момента на публикуването на тази статия http://www.mfa.gov.mk/sites/default/files/Dokumenti/Spisok%20na%20Brojno...

Когато зададох въпрос на Европейската комисия за този документ, властите в Скопие публикуваха друг документ за македонската диаспора, в който "проценка" няма. Но кой знае защо, запазиха и стария документ на сървъра си. По небрежност или нарочно? Във всеки случай, триумфалната арка в Скопие изобразява "Пирин" по същия начин, по който и "Вардар", с танцуващи младеж и девойка.

Имаше и друга лъжа. Братята ни македонци излъгаха Комисията, че президентът Gjorge Ivanov посетил Българския културен клуб в Скопие (БККС). Комисията повярва и го публикува в доклада си за Македония, на 11 стр.

Директорът на БККС Лазар Младенов, към когото изпитвам искрено уважение, опроверга това в съобщение до медиите. Президентът Гьорге Иванов наистина посетил българския културен център (БКЦ). Само че разликата между БКСС и БКЦ е колкото между ГДР и ФРГ. Така че лъжата е доста груба.


Комисията прекрасно знае, че е сгафила и я е яд на Скопие, който подава невярна информация. Досадни са й журналистите, които се ровят в такива неща.

Чешкият комисар по разширяването Щефан Фюле бута напред Македония, без да се вслушва в мнението на България. С годините България е създала впечатление, че сме голям брат, който всичко прощава на малкия, дори и ако прави ужасно големи глупости.

Има една група държави в ЕС: Австрия, Унгария, Великобритания, Чехия, Литва, Латвия и Естония, които много държат Македония да получи зелена улица да започне преговори на срещата на върха на ЕС през юни. Има и доста държави, които са на мнение, че Македония не е готова. В тази група влизат Франция, Германия, Холандия, Белгия и др.
Македония трябва междувременно да реши спора си с Гърция за това как да се нарича и да даде гаранции на България, че няма да предявява иредентистки претенции.

В последния си доклад Комисията набляга на постигнатия "напредък" в тези области. Но това според мен подава неправилен сигнал за Скопие. Ако в държавата, която Комисията нарича ФИРОМ, или БЮРМ на български, си въобразят, че ги хвалят за "напредъка", през юни ги чака вето.

Фюле доста напакости и с опитите си да посредничи в Македония във вътрешнополитически план. Страната се управлява авторитарно от дясноцентистката партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.

Социалдемократическият съюз на Македония СДСМ на Бранко Цървенковски обвини на 24 декември Груевски, че е "прекратил демокрацията", след като при вота на бюджета от парламента бяха принудително изведени опозиционни депутати и някои журналисти.

Оттогава СДСМ се опитваше да предизвика предсрочни избори и обяви, че ще бойкотира  местните избори, освен ако те се проведат от служебен кабинет. Фюле обаче изви ръцете на опозицията и през март местните избори бяха проведени при пълно поражение на СДСМ. Еврокомисията фактически укрепи авторитарния режим на Груевски.

Но още един политик силно подкрепи Груевски в навечерието на изборите. Бойко Борисов отиде на крака в Скопие един ден преди да подаде оставка. Това негово последно пътуване като премиер е поредно доказателство за външнополитическото безхаберие на предишната власт.

Само твърдостта на София може да намали последиците от тези неблагополучия. Дано следващото правителство запази сегашния курс.

5
БККС: Президентът Георге Иванов никога не ни е посещавал, нито се е срещал с нас
http://nakratko.bg/category/30/8223/
6
Премиерът Марин Райков се срещна с представители на Българския културен клуб “Скопие”
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=2162&g=&vis=000168Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков се срещна в сряда с представители на  Българския културен клуб “Скопие”. По време на разговора бяха  обсъдени теми, свързани със състоянието на човешките права в Република Македония, медийната среда в контекста на темата за добросъседството, както и присъединяването на страната към ЕС.

И пред представителите на македонските българи премиерът сподели позицията си по повод излезлия доклад на Комисията по външни работи на Европейския парламент относно Република Македония. Според г-н Райков най-важното е, че Европейския парламент призовава за историческо помирение между съответните групи население в републиката, включително и спрямо гражданите с българско самосъзнание, а те не са малко. „В този европейски доклад отново се подчертава значението на добросъседството като критерий с оглед отварянето на вратите пред преговорния процес пред Скопие“, заяви министър-председателят.

8
140 години безсмъртие за Апостола
http://news.bgnes.com/view/1067133
http://video.bgnes.com/view/39452

Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер. Когато се намираме в най-критическо положение, то той и тогава си е такъв весел, както и когато се намираме в най-доброто... Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три дни, а той пее и все весел. Вечер, дордето си легнем - той пее, сутрин, щом отворим очи, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяние, той ще те развесели и ще те накара да забравиш всички тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с такива личности.

Христо Ботев

9
Това, което не можах да кажа по македонската телевизия
от Георги Готев

http://reuniting-europe.blogactiv.eu/2013/02/15/what-i-couldn%E2%80%99t-tell-the-macedonian-tv/

Цитат
Днес македонски телевизионен журналист ме покани да коментирам по Skype "важните новини" от Европейската комисия днес (15 февруари) за влошаването на политическата ситуация в Македония.

Е, изглежда, че ЕС не игнорира лошият политически контекст в Македония. Според моите източници, Фюле никога досега не е отменял посещение в страната от неговото портфолио, и аз чувам, че той е доста раздразнен от контактите си с официално Скопие. Отношенията ЕС-Македония никога не са били по-зле. Това е криза, която е невъзможно да бъде игнорирана.

Това е, което исках да кажа на македонската телевизия. Всъщност аз го казах два пъти, но се оказа, че звукът е много зле.

Така че аз няма да се появя по македонската телевизия. Но за тези, които се интересуват, посланието е ясно.

10
What I couldn’t tell the Macedonian TV
by Georgi Gotev

http://reuniting-europe.blogactiv.eu/2013/02/15/what-i-couldn%E2%80%99t-tell-the-macedonian-tv/

Цитат
Well, it appears that the EU is not ignoring the nasty political context in Macedonia. According to my sources, Füle has NEVER canceled a visit to a country under his portfolio, and I hear that he is quite annoyed from his contacts with official Skopje. The EU-Macedonia relations have never been worse. It’s a crisis impossible to be ignored.
 
This is what I wanted to tell the Macedonian TV. Actually I said it, twice, but I was told the sound was too bad.
 
So I will not appear on Macedonian TV. But for those interested, the message is clear.

13
В. Рашидов: Новото лого е примитивно и кичозно
http://tv7.bg/dobro-utro/news/9630202.html


Цитат
Новото туристическо лого на България предизвика реакция на крайно отрицание в обществото. От една страна, са спорните му естетически качества, от друга е стойността на проекта – умопомрачителните 1,4 млн. лв, от държавата.  

14
Кинезите доаѓаат во ЕУ „виа Бугарија“
http://www.dw.de/кинезите-доаѓаат-во-еу-виа-бугарија/a-16582956


15
Най-малкото - неморално звучат упреци на бивши държавници спрямо сегашната политика на България по темата Македония

http://focus-news.net/?id=n1728991

Страници: [1] 2 3 ... 242